1237

Tzini

Χίλιες και δύο Νύχτες.. στην Καζαμπλάνκα- ΝΕΟ UPDATE!

Όπως θα καταλαβαίνετε από τον τίτλο, κάτι ξεχωριστό θα ακολουθήσει! Πρώτα ας πω ακόμα δυο λόγια για την χθεσινή πρόταση. Οι δύο άσοι παίζουν πλέον στο 1,68 και 1,78 αντίστοιχα στον Stoiximan, κόντα στις σωστές τιμές δηλαδή οπότε όσοι δεν πήρατε προφανώς και δεν αγοράζετε σε αυτές τις τιμές! Ήταν αναμενόμενη η πτώση τους, γι αυτό και δοθήκαν σαν early bets, 2 μέρες νωρίτερα.

Η Gor Mahia πήρε ένα δάνειo από το κράτος, με παρέμβαση του χορηγού της Betsafe, ώστε να καλύψει τα έξοδα της και να κατέβει στο ματς με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία και να πάρει την πρόκριση. Το λιονταράκι μας, Simba, (στην τοπική διάλεκτο των Σουαχίλι, Simba σημαίνει λιοντάρι, εξού και το λιονταράκι στο Lion King!) με 30.000 κόσμο στο γήπεδο θα τιμήσει τη μνήμη του πρόεδρου της που απεβίωσε πρόσφατα.

Δε νομίζω να έχει διεξαχθεί άλλο ματς με τόσο κόσμο τους τελευταίους μήνες!

Η σημερινή στήλη και μέρα λοιπόν είναι ξεχωριστή αφού έχουμε την έναρξη της νέας σεζόν στο αγαπημένο μας Μαρόκο! Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά στο τσατ για τα καλά τους λόγια σχετικά με τη στήλη Χίλιες και μία Νύχτες και το preview του πρωταθλήματος της Νοτίου Αφρικής.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας άρεσε και να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες… παραμυθένιες στήλες! Πάμε να χωρίσουμε τις ομάδες σε κατηγορίες.

Οι «Νεοφώτιστες»

MAS Maghrib FES & Chabab Mohammedia

Φέτος είχαμε την επιστροφή δύο πολύ μεγάλων ομάδων στην πρώτη κατηγορία.

Στόχος και των δύο ομάδων η πεντάδα με τη Mohammedia να έχει βλέψεις ακόμα και για τον τίτλο! Οι μεταγραφές που έκαναν είχαν εντελώς αντίθετη φιλοσοφία. Η FES πήρε παίκτες με εμπειρία όπως ο Munganga στο κέντρο και ο Abdoulaye Diarra στα εξτρέμ. Μόνη πληγή στο ρόστερ της ο μακροχρόνια τραυματίας επιθετικός της Guiza. Η Mohammedia έκανε κάτι πρωτόγνωρο. Προχώρησε σε ένα παιδομάζωμα αζήτητων Αφρικανών από ευρωπαίες ομάδες (Μάλαγα, Λεγκανιές, Γκιμαράες κλπ).

Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί καθώς ο πολύ πλούσιος πρόεδρός της, ξόδεψε πάνω από 2εκ ευρώ για δύο μεγάλα Μαροκινά ταλέντα από ομάδες της χώρας. Δύο κινήσεις που συζητήθηκαν πάρα πολύ όλη αυτή τη περίοδο και γενικά η Mohammedia και ο πρόεδρός της ήταν αυτοί που έκλεψαν τις εντυπώσεις. Ναι μεν υπάρχει η όρεξη, αλλά μου φαίνεται ακραίο να γίνουν όλοι αυτοί ομάδα που θα διεκδικήσει τον τίτλο από την πρώτη χρονιά.

Οι «Μικρομεσαίες»

Youssoufia Berrechid

Μια από τις υποψήφιες για υποβιβασμό. Οι δύο καλύτεροι παίκτες της, Zakaria Fati και Amine Aboulfath, αποχώρησαν ψάχνοντας τη διάκριση στην FAR και Wydad αντίστοιχα. Δύο μεγάλα κενά, τα οποία μέχρι και τώρα δεν έχουν καλυφθεί και οι 4 μεταγραφές που έγιναν αποτελούν απλά μπαλώματα του ρόστερ.

Υπάρχει σοβαρή έλλειψη στο δημιουργικό κομμάτι πράγμα που θα δυσκολέψει τις προσπάθειές της για τη σωτηρία.

Rapide Oued Zem

Δεύτερη υποψήφια για υποβιβασμό. Κόντρα στα περσινά προγνωστικά, η Oued Zem κατάφερε να σωθεί σχετικά εύκολα χάρη στον πλαστικό χλοοτάπητα του γηπέδου της και τον προπονητή της.

Φέτος όμως τα πράγματα ειναι διαφορετικά διότι η ομοσπονδία απαγόρευσε τη χρήση “πλαστικού” γηπέδου. Αυτή, όπως και άλλες δύο ομάδες που θα δούμε παρακάτω, θα αγωνιστούν σε άλλες πόλεις έως ότου γίνουν τα απαραίτητα έργα αντικατάστασης χλοοτάπητα. Προχώρησε σε 24(!!!) μεταγραφικές κινήσεις, κυρίως ελεύθερων ποδοσφαιριστών, όπου πραγματικά δεν ξεχωρίζει σχεδόν κανένας! Όλοι οι περσινοί διακριθέντες αποχώρησαν για καλύτερες ομάδες μεταξύ άλλων και ο προπονητής.

Moghreb Tetouan

Πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία την περσινή χρονιά τερματίζοντας στην 7η θέση. Στην ουσία ήταν η καλύτερη από τις «μικρομεσαίες». Είναι η δεύτερη ομάδα που θα αναγκαστεί να παίξει σε άλλη πόλη λόγω του πλαστικού χλοοτάπητα. Ήταν από τις πιο “ήσυχες” ομάδες στις μεταγραφές αλλάζοντας κυρίως όλη την επιθετική της γραμμή.

Ήταν κομβικές οι αποχωρήσεις από την ομάδα, όμως οι δύο νεαροί αντικαταστάτες, o Τανζανός Chilunda και ο Σενεγαλέζος Mame Gueye, είναι πολλά υποσχόμενοι. Στην περίπτωση που δεν τους βγουν θα παλέψει και αυτή για την παραμονή στην κατηγορία.

Nahdat Zemamra

Η μεγάλη έκπληξη της περσινής χρονιάς ήταν η Zemamra. Ολοκλήρωσε μόλις την πρώτη της χρονιά στην μεγάλη κατηγορία παραμένοντας σχετικά άνετα.

Ήταν η μόνη ομάδα που κατάφερε να κερδίσει 2 φορές την Berkane και ειδικά η δεύτερη νίκη της, στοίχησε το πρωτάθλημα στην Berkane! Οι 40ρηδες πλέον Μαροκινοί Mobaraky και Nakach έδωσαν την εμπειρία που έλειπε και θα συνεχίσουν για ακόμα μια χρονιά. Είναι η τρίτη και τελευταία ομάδα που θα αναγκαστεί να παίξει αλλού τα πρώτα ματς της χρόνιας. Η εμπειρία των βετεράνων και το μαχητικό πνεύμα που έχει την φέρνουν ένα κλικ πάνω από τις ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή τους.

Olympique Safi

H Safi, έρμαιο στις διαθέσεις του τρελλοπροέδρου της Mohammedia, έχασε τον 22χρονο αρχηγό της El Morabit. Έφερε 2 Βραζιλιάνους (αρκετά σπάνιο για Μαρόκο) και έναν Ιβοριανό, οι οποίοι είναι μεγάλα ερωτηματικά. Γενικά η Safi φαίνεται να είναι από τις πιο απρόβλεπτες ομάδες φέτος, ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο.

Diffa El Jadida

Άλλο ένα ερωτηματικό εδώ.

Η Diffa έχασε την τριάδα των αμυντικών της, οι οποίοι πήγαν στη Raja και τη Wydad. To θέμα είναι ότι δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμα! Και αυτή έφερε παίκτες εκτός Μαρόκο, η μεγάλη μεταγραφή όμως είναι ο προπονητής της. Έφερε τον παλιό γνώριμο της Abdelhak Benchikha με τον οποίο κατέκτησε πριν λίγα χρόνια το κύπελλο. Είναι το μόνο θετικό που της έχει συμβεί όλο αυτό το διάστημα της διακοπής, ικανό όμως να την κάνει ανταγωνιστική.

Mouloudia Oujda

Έκανε πολύ καλή χρονιά με τον Abdelhak Benchikha στο τιμόνι της. Ο κύριος Benchikha είναι κάτι σαν τον Παράσχο του Μαρόκου! Μπορεί να μεταμορφώσει μια ομάδα για λίγο και μετά να καταρρεύσει και να φύγει! Ήταν ανταγωνιστική στα 2/3 του πρωταθλήματος οπού το διεκδικούσε. Στο τελευταίο 1/3 ήρθε η κατάρρευση και η αποχώρησή του.

Έκανε πολλές μεταγραφές, μεταξύ άλλων και 5 Ιβοριανούς! Σε αυτές τις περιπτώσεις το φαινόμενο της “κλίκας” είναι πολύ συνηθισμένο και χρήζει ειδικής διαχείρισης. Με το νέο προπονητή της Abdeslam Ouaddou, ο οποίος δεν έχει προπονήσει ποτέ ξανά επαγγελματική ομάδα, μου φαντάζει πολύ δύσκολο να παρουσιαστεί το ίδιο ανταγωνιστική όπως με τον Παράσχο! Στόχος της η τριάδα λένε, αλλά μου φαίνεται απίθανο όπως θα δείτε παρακάτω!

Ittihad Tanger

Η ομάδα της Ταγγέρης ήταν με το ενάμιση πόδι στην Β κατηγορία.

Εν τέλει, με ένα τρομερό ντεμαράζ (το οποίο στηρίξαμε και πληρωθήκαμε) στο τέλος κατάφερε να σωθεί! Δυστυχώς ο πρωτεργάτης της αποχώρησε μετά από διαφωνίες με τον πρόεδρο ενόψει της νέας σεζόν. Ο αντικαταστάτης, Driss Lamrabet, ήταν στην τρομερή χρόνια του 2018 όπου και κατέκτησαν το πρωτάθλημα! Το ρόστερ της ήταν πολύ καλό πέρσι αλλά είχε να διαχειριστεί 4 διοργανώσεις.

Πρωτάθλημα, κύπελλο (έχασε στον τελικό), Arab Club Cup και Caf Confederation Cup. Ήταν λογικό λοιπόν να υπάρχει μεγάλη κοιλιά στην απόδοσή της, όμως τέλος κάλο όλα κάλα. Έκανε λίγες προσθαφαιρέσεις και στοχεύουν σε μια θέση πάνω από τη μέση του βαθμολογικού πίνακα.

Hassania Agadir

Το κλίμα στην Agadir είναι άσχημο από τα μέσα της προηγούμενης χρόνιας.

Υπαίτιος είναι ο πρόεδρός της Habib Sidinou και οι επιλογές του που έχουν εξοργίσει τους οπαδούς και ζητάνε να αποχωρήσει. Έδιωξε τον κόουτς Gamondi και πούλησε τους 2 καλύτερους παίκτες. Είχε σκοπό να πουλήσει κι άλλους αλλά δεν του έκατσε. Αντικαταστάτες δεν ήρθαν ποτέ προφανώς και είναι κρίμα γι αυτήν την ομάδα να μην έχει καλό κλίμα. Οριακά να μπουν στην 10αδα και αν.

Οι «Διεκδικήτριες»

Κάπου εδώ είναι που ξεκινάει ο χαμός! Φέτος όλα δείχνουν ότι θα έχουμε το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών Σημαντικό ρόλο παίζουν οι νεοφώτιστες, οι οποίες δεν είναι και τόσο νεοφώτιστες όπως διαβάσατε, αλλά πολύ ανταγωνιστικές ομάδες. Πέρσι το πρωτάθλημα κρίθηκε στα τελευταία λεπτά της τελευταίας αγωνιστικής, όπου από το 80 μέχρι τη λήξη των παιχνιδιών ο τίτλος άλλαξε χέρια 3 φορές! Φέτος δεν το αποκλείω να υπάρχουν 4 ακόμα και 5 ομάδες που θα το διεκδικήσουν μέχρι τέλους! Πάμε να δούμε τι έκαναν στη διακοπή.

FUS Rabat

H FUS αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα για το ποσό μακριά μπορεί να σε οδηγήσει η υπομονή και η επιμονή στο ποδόσφαιρο. Είναι η μόνη ομάδα που έχει κρατήσει τον κορμό της για χρόνια και η ομοιογένεια αυτή βγαίνει στο γήπεδο. Ήταν σταθερά στην 5αδα καθόλη τη διάρκεια του περσινού πρωταθλήματος, κλείνοντάς το με εξαιρετικό ποδόσφαιρο και πολλά χαμογελά για τη νέα σεζόν.

Αν και όλα αυτά φαινόταν να γκρεμίζονται με την αποχώρηση του κόουτς Regraui για το Κατάρ. Όμως, η προσωρινή επιλογή του βοηθού Mustapha Khalfi, αποδείχθηκε τρομερή καθώς ήξερε την ομάδα και η πορεία της παρέμεινε σταθερά ανοδική. Κέρδισε το συμβόλαιό του και την εμπιστοσύνη του πρόεδρου αλλά και των οπαδών. Αποχώρησαν 2 βασικοί επιθετικοί οι οποίοι απλά δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα.

Οι αντικαταστάτες τους, Hajhouj και Kodjo, φαίνονται εξαιρετικές επιλογές και το μόνο που μένει είναι να δέσουν με την υπόλοιπη ομάδα. Εν ολίγοις, η FUS είναι απο τις πιο υγιείς ομάδες της χώρας και δεν θα αποτελέσει έκπληξη οποιαδήποτε πορεία της.

FAR Rabat

Η FAR φαίνεται να κινείται στην ίδια λογική με τη συμπολίτισσα FUS, απλά είναι 1-2 χρόνια πίσω.

Η αποχώρηση του 30χρονου αρχηγού Bamammar, κλείνει μια σπουδαία εποχή για την ομάδα, με το ταλέντο, που υπάρχει ήδη, να παίρνει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Πολύ καλές προσθήκες ο μέσος Zakaria Fati απο την Berrechid και ο θηριώδης διεθνής Κογκολέζος αμυντικός Bangala. Ο κορμός και η ομοιογένεια είναι εκεί και θα προσπαθήσουν να χτίσουν πάνω σε αυτά. Μετά από χρόνια υπάρχει ενθουσιασμός στην πρωτεύουσα της χώρας και ένα καλό ξεκίνημα για τις ομάδες αυτές, θα φέρει πίσω τα όνειρα επιστροφής του τίτλου στην πόλη μετά από 6 χρόνια! Πάμε να δούμε τι θα παρουσιάσουν οι ομάδες από την Καζαμπλάνκα!

Wydad Casablanca

Τίποτα λιγότερο από την ανάκτηση του τίτλου θα είναι αρκετό για τη Wydad και τον πρόεδρο Naciri, που βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση.

Και αυτό φάνηκε στις κινήσεις της. Ο πρόεδρος τρελάθηκε! Πούλησε 3 πολύ κάλους παίκτες στην Αίγυπτο και στην Al-Ain από τα Εμιράτα και έφερε τους διπλάσιους στο ίδιο επίπεδο. Υπερκάλυψε τα κενά και το μόνο που μένει είναι να γίνουν ομάδα. Ο Naciri επέλεξε τον άνθρωπο που κατέκτησε το πρωτάθλημα πρόπερσι να κάνει όλη τη δουλειά. Υπό τις οδηγίες του Faouzi Benzarti θα προσπαθήσουν να πάρουν το τρόπαιο από τη μισητή αντίπαλο Raja.

 

Raja Casablanca

Στην Raja πιστέψαν στην λογική «ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει». Δεν είχαν και πολλές επιλογές βέβαια μιας και τα οικονομικά της είναι ένα πρόβλημα. Πούλησε τον καλύτερο αμυντικό της στη νικήτρια του φετινού Champions League Al Alhly. Αντ’ αυτού, υπέγραψε ως ελεύθερο τον τίμιο Hadhoudi και ενίσχυσε λίγο την επίθεση της με έναν ακόμα ελεύθερο ποδοσφαιριστή.

Το υπάρχων ρόστερ χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση και αν αργήσει αυτό να συμβεί ίσως της στοιχήσει τον τίτλο αλλά και μια μέτρια πορεία στο Champions League. Μην ξεχνάμε ότι οι δύο ομάδες της Casablanca έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης που μόλις ολοκληρώθηκε.

Berkane

Ο Οκτώβρης ήταν ο μήνας της ιστορίας της. Έχασε το πρωτάθλημα μεσα απο τα χέρια της, στη συνέχεια κατέκτησε το CAF Confederation Cup και την άλλη βδομάδα θα αγωνιστεί με την Αl Ahly για το CAF Super Cup! Μέσα σε όλα αυτά φέρνει τους 2 διεθνής Μαροκινούς Baadi και El Bahraoui κρατώντας σχεδόν όλο το ρόστερ της.

Το λιγότερο που περιμενω απο αυτη την ομάδα ειναι να διεκδικήσει ξανά το πρώτο πρωταθλημα της ιστορίας της αλλα και το Super Cup!

Συνοψίζοντας, τα μεγάλα ερωτήματα ειναι τρια! Θα μπορεσει η Berkane να κλέψει τον τίτλο απο τα θηρία της Casablanca και του Rabat; Θα καταφέρουν οι πολύ δυνατές νεοφωτιστες να χαλάσουν τα σχεδια των 5; Θα έχει το Μαρόκο το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κοσμου;;;; Εδώ θα ειμαστε να το μάθουμε!

UPDATE 2: Η δράση και οι συγκινήσεις στην πλέον αγαπημένη μας Ήπειρο δεν σταματάνε ποτέ! Ένα μίνι τουρνουά U20 θα λάβει χώρα στην Τυνησία με την συμμέτοχη όλων των βόριων Αφρικάνικων χωρών.

Δημιουργήθηκε ένας όμιλος των 5, όπου οι 2 πρώτοι θα συμμετέχουν στο μεγάλο τουρνουά U20, στα μέσα της επόμενης χρονιά. Οι μικροί Τυνήσιοι το χουν πάρει πολύ ζεστα και θέλουν να πάρουν ένα εισιτήριο. Σχεδόν πλήρεις, με φιλικά στα πόδια τους, μοιάζουν να είναι πιο ομάδα απ όλους. Οι Αλγερινοί θα είναι με απουσίες καθώς οι ομάδες δεν αφήσαν να πάνε όλοι οι διαθέσιμοι παίκτες λόγω εγχώριων διοργανώσεων.

Σήμερα στις 3 το μεσημέρι οι οικοδεσπότες ανοίγουν την αυλαία και ελπίζουμε να ξεκινήσουν με το δεξι!

Παλαιότερα άρθρα του Tzini