1149

Tzini

Χίλιες και… τέσσερις νύχτες στο Μαρόκο (ΝΕΟ UPDATE)

Ήταν 2 Σεπτέμβρη όταν το λυχνάρι μου έπεσε στα χέρια του Billara. Πέρασαν 6 μήνες λοιπόν που είμαστε στην παρέα του Betsellers ο Thassios και γω και δεν έχουμε απολυθεί ακόμα παρόλες τις απειλές του Bill στο chat! Και πώς να συμβεί αυτό, αφού εσείς μας αγκαλιάσατε από την πρώτη κιόλας μέρα. Σαν Τζίνι είμαι χαρούμενος που η στήλη και οι επιλογές μου έχουν συμβάλει θετικά μέχρι τώρα στην ομάδα του Betsellers.

Όμως, αυτό που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο, είναι η απήχηση που έχουν οι στήλες και τα φανταστικά σας σχόλια στο τσατ και ας μην περιέχουν πάντα κάποια πρόταση. Το αφρικανικό ποδόσφαιρο έχει μπει στην καθημερινότητά σας και ομάδες όπως η Berkane και η Mamelodi σας είναι πλέον εντελώς οικίες. Οι προτάσεις συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά με updates και ειδοποιήσεις στο twitter, έτσι ξαφνικά όπως εμφανίζεται και ένα Τζίνι! Αυτός είναι ο τρόπος ώστε να πιάσουμε στον ύπνο τους μπουκ, με γνώσεις και ειδήσεις που μόνο εμείς ξέρουμε, με αποτέλεσμα να αγοράζουμε σημεία σε τρομερές τιμές που πολλές φορές καταρρέουν άμεσα.

Ο τίτλος της στήλης σας προϊδεάζει για κάτι ξεχωριστό, κάτι που δεν θα βρείτε σε κανένα άλλο site. Για όσους δεν θυμούνται, στον επίλογο στις Χίλιες και μία Νύχτες είχε γραφτεί το εξής “Ο τίτλος της στήλης δεν είναι καθόλου τυχαίος! Οι Χίλιες και μία Νύχτες είναι μια μεγάλη συλλογή ιστοριών και παραμυθιών. Κάπως έτσι και το Tζίνι θα σας παρουσιάζει διάφορες ιστοριούλες μέσα από στήλες γενικού ενδιαφέροντος γύρω από το ποδόσφαιρο της Αφρικής και όχι μόνο!Σήμερα έχουμε το τέταρτο “παραμύθι” του ταξιδιού μας και θα λάβει χώρα στο αγαπημένο μας Μαρόκο.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει αρκετά στο πρωτάθλημα του Μαρόκο αφού είχαμε διακοπή ενός μήνα και πολλές μεταγραφές. Θυμάμαι που αρκετοί από εσάς είχατε εκτυπώσει το πρώτο preview οπότε σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να έχετε και ένα update. Ο τρόπος παρουσίασης είναι λίγο ιδιαίτερος, αλλά πιστεύω θα μας βοηθήσει όλους. Όπως θα δείτε το update θα είναι μέσα στο παλιό κείμενο, κάτω από κάθε ομάδα, με bold.

Επίσης να υπενθυμίσω ότι η διακοπή ήρθε μετά το πέρας των 5 πρώτων αγωνιστικών και τώρα βρισκόμαστε στην 8η.

Οι «Νεοφώτιστες»

Maghrib FES & Chabab Mohammedia

Φέτος είχαμε την επιστροφή δύο πολύ μεγάλων ομάδων στην πρώτη κατηγορία. Στόχος και των δύο ομάδων η πεντάδα με τη Mohammedia να έχει βλέψεις ακόμα και για τον τίτλο! Οι μεταγραφές που έκαναν είχαν εντελώς αντίθετη φιλοσοφία.

Η FES πήρε παίκτες με εμπειρία όπως ο Munganga στο κέντρο και ο Abdoulaye Diarra στα εξτρέμ. Μόνη πληγή στο ρόστερ της ο μακροχρόνια τραυματίας επιθετικός της Guiza. Η Mohammedia έκανε κάτι πρωτόγνωρο. Προχώρησε σε ένα παιδομάζωμα αζήτητων Αφρικανών από ευρωπαίες ομάδες (Μάλαγα, Λεγκανιές, Γκιμαράες κλπ).

Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί καθώς ο πολύ πλούσιος πρόεδρός της, ξόδεψε πάνω από 2εκ ευρώ για δύο μεγάλα Μαροκινά ταλέντα από ομάδες της χώρας.

Δύο κινήσεις που συζητήθηκαν πάρα πολύ όλη αυτή τη περίοδο και γενικά η Mohammedia και ο πρόεδρός της ήταν αυτοί που έκλεψαν τις εντυπώσεις. Ναι μεν υπάρχει η όρεξη, αλλά μου φαίνεται ακραίο να γίνουν όλοι αυτοί ομάδα που θα διεκδικήσει τον τίτλο από την πρώτη χρονιά.

Και οι δύο νεοφώτιστες έχουν κάνει πολύ καλό ξεκίνημα όπως περιμέναμε.

Ο Κονγκολέζος Munganga της FES είναι μέχρι τώρα η μεταγραφή της χρονιάς στο Μαρόκο αποδίδοντας εξαιρετικά. Το Γενάρη έκανε τρείς μεταγραφές, μια σε κάθε γραμμη της ομάδας και αξίζει να τις δούμε λίγο αναλυτικά. Ο 24χρονος επιθετικός Lakhal ήταν να κλείσει στην Wydad όμως προτίμησε τo project της FES διότι ήξερε ότι δεν θα έβρισκε τον ίδιο χρόνο συμμέτοχης στην Wydad.

Ο μέσος Benktib ήρθε από την Ισπανία και τη Santander να δώσει την εμπειρία που λείπει στην μεσαία γραμμή. Η τελευταία της μεταγραφή είναι ο Ιβοριανός Oumar Comara, μικρός αδερφός του Cheick που αγωνίζεται στη Wydad! Αν του μοιάζει λίγο θα είναι μια πολύ καλή κίνηση. Στόχος της FES είναι να συνεχίσει την καλή της πορεία, απαλλαγμένη από κάθε άγχος και όπου τους βγει.

Η Mohammedia είναι αυτή με τον πλούσιο πρόεδρο. Έκανε ένα φανταστικό ξεκίνημα της σεζόν με 1 γκολ παθητικό σε 5 αγώνες. Τα λεφτά που ξόδεψε φαίνονται να μην πιάνουν τόπο προς το παρόν μιας και η μόνη παραφωνία της ομάδας είναι η επίθεσή της. Εκεί έριξε τα πολλά λεφτά και τα 5 γκολ σε 8 αγωνιστικές σίγουρα δεν τον έχουν ικανοποιήσει.

Στις μεταγραφές του Ιανουαρίου ο πρόεδρος ήταν πολύ συγκρατημένος και δεν προχώρησε σε βιαστικές κινήσεις. Η ομάδα γενικά είναι καλή, μπορεί να μη διεκδικήσει το πρωτάθλημα όπως κρυφοβλέπανε, αλλά σιγουρά θα διεκδικήσει θέση στην 5αδα.

Οι «Μικρομεσαίες»

Youssoufia Berrechid

Μια από τις υποψήφιες για υποβιβασμό.

Οι δύο καλύτεροι παίκτες της, Zakaria Fati και Amine Aboulfath, αποχώρησαν ψάχνοντας τη διάκριση στην FAR και Wydad αντίστοιχα. Δύο μεγάλα κενά, τα οποία μέχρι και τώρα δεν έχουν καλυφθεί και οι 4 μεταγραφές που έγιναν αποτελούν απλά μπαλώματα του ρόστερ. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη στο δημιουργικό κομμάτι πράγμα που θα δυσκολέψει τις προσπάθειές της για τη σωτηρία.

Η διακοπή την βρήκε τελευταία με 1 γκολ στα 5 πρώτα ματς οπότε ήταν επιτακτικό να ενισχυθεί η επιθετική γραμμή της ομάδας. Τον επιθετικό που έψαχναν τον βρήκαν στον πρόσωπο του Kaddu της Berkane. Δεν είχε θέση στη βασική ενδεκάδα, οπότε επέλεξε να βοηθήσει τη Berrechid στη μάχη της σωτηρίας. Και η βοήθεια ήταν πιο άμεση από ποτέ μιας ήρθα 2 σερί νίκες με τη δεύτερη να έρχεται από προσωπικό του γκολ στο 87, εκτός έδρας στη FUS Rabat! Υπάρχουν χαμόγελα πλέον στην ομάδα και αισιοδοξία για το μέλλον.

Rapide Oued Zem

Δεύτερη υποψήφια για υποβιβασμό. Κόντρα στα περσινά προγνωστικά, η Oued Zem κατάφερε να σωθεί σχετικά εύκολα χάρη στον πλαστικό χλοοτάπητα του γηπέδου της και τον προπονητή της. Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά διότι η ομοσπονδία απαγόρευσε τη χρήση “πλαστικού” γηπέδου.

Αυτή, όπως και άλλες δύο ομάδες που θα δούμε παρακάτω, θα αγωνιστούν σε άλλες πόλεις έως ότου γίνουν τα απαραίτητα έργα αντικατάστασης χλοοτάπητα. Προχώρησε σε 24(!!!) μεταγραφικές κινήσεις, κυρίως ελεύθερων ποδοσφαιριστών, όπου πραγματικά δεν ξεχωρίζει σχεδόν κανένας! Όλοι οι περσινοί διακριθέντες αποχώρησαν για καλύτερες ομάδες μεταξύ άλλων και ο προπονητής.

Το μεταγραφικό πάρε-δώσε συνεχίστηκε και τώρα. Η Oued Zem ακόμα προσπαθεί να βρει την αγωνιστική της ταυτότητα, με αποτέλεσμα να έχει μία νίκη σε 8 παιχνίδια. Όσο τα έργα στο γήπεδό της συνεχίζονται, φαντάζει πολύ δύσκολο να αλλάξει η κατάσταση.

Moghreb Tetouan

Πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία την περσινή χρονιά τερματίζοντας στην 7η θέση.

Στην ουσία ήταν η καλύτερη από τις «μικρομεσαίες». Είναι η δεύτερη ομάδα που θα αναγκαστεί να παίξει σε άλλη πόλη λόγω του πλαστικού χλοοτάπητα. Ήταν από τις πιο “ήσυχες” ομάδες στις μεταγραφές αλλάζοντας κυρίως όλη την επιθετική της γραμμή. Οι αποχωρήσεις από την ομάδα ήταν κομβικές, όμως οι δύο νεαροί αντικαταστάτες, o Τανζανός Chilunda και ο Σενεγαλέζος Mame Gueye, είναι πολλά υποσχόμενοι.

Στην περίπτωση που δεν τους βγουν θα παλέψει και αυτή για την παραμονή στην κατηγορία.

Η Tetouan είναι και αυτή με μία νίκη σε 8 παιχνίδια και ο Γενάρης της ήταν κακός. Έχασε τους 3 καλύτερους παίκτες της δίχως να έρθουν ισάξιοι αντικαταστάτες. Όπως και η Oued Zem έτσι και αυτή συνεχίζει να μην αγωνίζεται στην έδρα της.

Nahdat Zemamra

Η μεγάλη έκπληξη της περσινής χρονιάς ήταν η Zemamra. Ολοκλήρωσε μόλις την πρώτη της χρονιά στην μεγάλη κατηγορία παραμένοντας σχετικά άνετα. Ήταν η μόνη ομάδα που κατάφερε να κερδίσει 2 φορές την Berkane και ειδικά η δεύτερη νίκη της, στοίχησε το πρωτάθλημα στην Berkane! Οι 40ρηδες πλέον Μαροκινοί Mobaraky και Nakach έδωσαν την εμπειρία που έλειπε και θα συνεχίσουν για ακόμα μια χρονιά.

Είναι η τρίτη και τελευταία ομάδα που θα αναγκαστεί να παίξει αλλού τα πρώτα ματς της χρόνιας. Η εμπειρία των βετεράνων και το μαχητικό πνεύμα που έχει την φέρνουν ένα κλικ πάνω από τις ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή τους.

Η Zemamra προχώρησε σε πολλές μεταγραφές αφού οι γερόλυκοι Mobaraky και Nakach μια που παιζουν και μια που δεν μπορούν.

Αυτό δυσκολεύει την ομάδα να βρει τη χημεία της και ο παράγοντας του γηπέδου της επιβαρύνει την κατάσταση. Με 2 νίκες και 6 ήττες βρίσκεται στην τελευταία θέση του πίνακα, όμως η εμπειρία υπάρχει και με τις προσθήκες του χειμώνα αναμένουμε να ανακάμψει.

Olympique Safi

H Safi, έρμαιο στις διαθέσεις του τρελλοπροέδρου της Mohammedia, έχασε τον 22χρονο αρχηγό της El Morabit.

Έφερε 2 Βραζιλιάνους (αρκετά σπάνιο για Μαρόκο) και έναν Ιβοριανό, οι οποίοι είναι μεγάλα ερωτηματικά. Γενικά η Safi φαίνεται να είναι από τις πιο απρόβλεπτες ομάδες φέτος, ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο.

Ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο έγραφα και αυτό που μας έχει δείξει η Safi έως τώρα είναι το “καλύτερο”.

Παρόλο που έχασε 2 ενδεκαδάτους παίκτες δεν προχώρησε σε κάποια μεταγραφή και το “χειρότερο” όλο και πλησιάζει. Βρίσκεται ψηλά για την ώρα και μια πτώση της πορείας θα είναι αναμενόμενη, δίχως να δείχνει ότι θα κινδυνέψει.

Diffa El Jadida

Άλλο ένα ερωτηματικό εδώ. Η Jadida έχασε την τριάδα των αμυντικών της, οι οποίοι πήγαν στη Raja και τη Wydad.

To θέμα είναι ότι δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμα! Και αυτή έφερε παίκτες εκτός Μαρόκο, η μεγάλη μεταγραφή όμως είναι ο προπονητής της. Έφερε τον παλιό γνώριμο της Abdelhak Benchikha με τον οποίο κατέκτησε πριν λίγα χρόνια το κύπελλο. Είναι το μόνο θετικό που της έχει συμβεί όλο αυτό το διάστημα της διακοπής, ικανό όμως να την κάνει ανταγωνιστική.

Τα πράγματα δεν πάνε καλά στην Jadida και όπως φαίνεται η χρονία θα πάει στράφι. Οι ελπίδες που είχαν για βελτίωση της αγωνιστικής κατάστασης της ομάδας με τον Abdelhak Benchikha δεν υπάρχουν πλέον και είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσει. Η αλήθεια είναι ότι απορώ πως δεν έχει γίνει ακόμα! Δύο από τις καλές μεταγραφές που είχαν κάνει αποχώρησαν με τους αντικαταστάτες να είναι ερωτηματικά.

Mouloudia Oujda

Έκανε πολύ καλή χρονιά με τον Abdelhak Benchikha στο τιμόνι της. Ο κύριος Benchikha είναι κάτι σαν τον Παράσχο του Μαρόκου! Μπορεί να μεταμορφώσει μια ομάδα για λίγο και μετά να καταρρεύσει και να φύγει! Ήταν ανταγωνιστική στα 2/3 του πρωταθλήματος οπού το διεκδικούσε. Στο τελευταίο 1/3 ήρθε η κατάρρευση και η αποχώρησή του.

Έκανε πολλές μεταγραφές, μεταξύ άλλων και 5 Ιβοριανούς! Σε αυτές τις περιπτώσεις το φαινόμενο της “κλίκας” είναι πολύ συνηθισμένο και χρήζει ειδικής διαχείρισης. Με το νέο προπονητή της Abdeslam Ouaddou, ο οποίος δεν έχει προπονήσει ποτέ ξανά επαγγελματική ομάδα, μου φαντάζει πολύ δύσκολο να παρουσιαστεί το ίδιο ανταγωνιστική όπως με τον Παράσχο! Στόχος της η τριάδα λένε, αλλά μου φαίνεται απίθανο όπως θα δείτε παρακάτω!

Στη Mouloudia έχει γίνει ο κακός χαμός! Ο Ouaddou αποχώρησε με δραματικό τρόπο, (μέχρι και ξύλο έριξε ο Μαροκινός πρώην αμυντικός του Ολυμπιακού!) με έναν Αλγερινό προπονητή να το διαδέχεται.

Η ποιότητα υπάρχει στην ομάδα όμως όλα αυτά τα τραγελαφικά γεγονότα έχουν κάνει τους παίκτες αδιάφορους. Αυτή τη στιγμή είναι προτελευταία στην κατάταξη με μικρά σημάδια ανάκαμψης και ο χρόνος θα δείξει αν θα καταφέρει ο νέος προπονητής να κατευνάσει τα πνεύματα σε ολόκληρο το σύλλογο.

Ittihad Tanger

Η ομάδα της Ταγγέρης ήταν με το ενάμιση πόδι στην Β κατηγορία.

Εν τέλει, με ένα τρομερό ντεμαράζ (το οποίο στηρίξαμε και πληρωθήκαμε) στο τέλος κατάφερε να σωθεί! Δυστυχώς ο πρωτεργάτης της αποχώρησε μετά από διαφωνίες με τον πρόεδρο ενόψει της νέας σεζόν. Ο αντικαταστάτης, Driss Lamrabet, ήταν στην τρομερή χρόνια του 2018 όπου και κατέκτησαν το πρωτάθλημα! Το ρόστερ της ήταν πολύ καλό πέρσι αλλά είχε να διαχειριστεί 4 διοργανώσεις.

Πρωτάθλημα, κύπελλο (έχασε στον τελικό), Arab Club Cup και Caf Confederation Cup. Ήταν λογικό λοιπόν να υπάρχει μεγάλη κοιλιά στην απόδοσή της, όμως τέλος κάλο όλα καλά. Έκανε λίγες προσθαφαιρέσεις και στοχεύουν σε μια θέση πάνω από τη μέση του βαθμολογικού πίνακα.

Εξαιρετικό ξεκίνημα της σεζον για την Tanger.

Στην ουσία συνέχισε με σπασμένα φρένα από την περσινή χρονιά εκκινώντας με 3 νίκες και μία ισοπαλία στα πρώτα ματς. Και εκεί που όλα βαίνουν παραπάνω από καλώς, έρχονται 4 συνεχόμενες ήττες! Υπάρχει ταραχή στην ομάδα αφού είχαν αποφασίσει να μην κάνουν καμία μεταγραφή τώρα και να συνεχίσουν όπως ήταν. Η ομάδα γενικά είναι καλή και με ηρεμία θα κάνει μια πολύ καλή σεζον.

Hassania Agadir

Το κλίμα στην Agadir είναι άσχημο από τα μέσα της προηγούμενης χρόνιας. Υπαίτιος είναι ο πρόεδρός της Habib Sidinou και οι επιλογές του που έχουν εξοργίσει τους οπαδούς και ζητάνε να αποχωρήσει. Έδιωξε τον κόουτς Gamondi και πούλησε τους 2 καλύτερους παίκτες. Είχε σκοπό να πουλήσει κι άλλους αλλά δεν του έκατσε.

Αντικαταστάτες δεν ήρθαν ποτέ προφανώς και είναι κρίμα γι αυτήν την ομάδα να μην έχει καλό κλίμα. Οριακά να μπουν στην 10αδα και αν.

Μετά το αναμενόμενο κακό ξεκίνημα της σεζόν η Agadir φαίνεται να ανακάμπτει. Όσοι παρέμειναν στην ομάδα και δεν ξεπουλήθηκαν το έχουν ξεπεράσει και αποδίδουν καλά. Η πορεία της στο υπόλοιπο της χρονιάς θα είναι απρόβλεπτη.

Οι «Διεκδικήτριες»

Κάπου εδώ είναι που ξεκινάει ο χαμός! Φέτος όλα δείχνουν ότι θα έχουμε το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών Σημαντικό ρόλο παίζουν οι νεοφώτιστες, οι οποίες δεν είναι και τόσο νεοφώτιστες όπως διαβάσατε, αλλά πολύ ανταγωνιστικές ομάδες. Πέρσι το πρωτάθλημα κρίθηκε στα τελευταία λεπτά της τελευταίας αγωνιστικής, όπου από το 80 μέχρι τη λήξη των παιχνιδιών ο τίτλος άλλαξε χέρια 3 φορές! Φέτος δεν το αποκλείω να υπάρχουν 4 ακόμα και 5 ομάδες που θα το διεκδικήσουν μέχρι τέλους! Πάμε να δούμε τι έκαναν στη διακοπή.

FUS Rabat

H FUS αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα για το ποσό μακριά μπορεί να σε οδηγήσει η υπομονή και η επιμονή στο ποδόσφαιρο. Είναι η μόνη ομάδα που έχει κρατήσει τον κορμό της για χρόνια και η ομοιογένεια αυτή βγαίνει στο γήπεδο. Ήταν σταθερά στην 5αδα καθόλη τη διάρκεια του περσινού πρωταθλήματος, κλείνοντάς το με εξαιρετικό ποδόσφαιρο και πολλά χαμογελά για τη νέα σεζόν.

Αν και όλα αυτά φαινόταν να γκρεμίζονται με την αποχώρηση του κόουτς Regraui για το Κατάρ. Όμως, η προσωρινή επιλογή του βοηθού Mustapha Khalfi, αποδείχθηκε τρομερή καθώς ήξερε την ομάδα και η πορεία της παρέμεινε σταθερά ανοδική. Κέρδισε το συμβόλαιό του και την εμπιστοσύνη του πρόεδρου αλλά και των οπαδών. Αποχώρησαν 2 βασικοί επιθετικοί οι οποίοι απλά δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα.

Οι αντικαταστάτες τους, Hajhouj και Kodjo, φαίνονται εξαιρετικές επιλογές και το μόνο που μένει είναι να δέσουν με την υπόλοιπη ομάδα. Εν ολίγοις, η FUS είναι από τις πιο υγιείς ομάδες της χώρας και δεν θα αποτελέσει έκπληξη οποιαδήποτε πορεία της.

Η FUS δεν έχει ξεκινήσει καλά. Μόλις την Κυριακή έκανε τη δεύτερη νίκη στη σεζόν με διπλό στη Safi.

Ένα ελαφρυντικό είναι το δύσκολο πρόγραμμα που έφυγε δίχως όμως να φέρει βαθμούς. Το αξιοζήλευτο που έχει αυτή η ομάδα όμως είναι το κλίμα και η υπομονή όλων. Από τη διοίκηση και τους παίκτες που στηρίζουν τον προπονητή, μέχρι τους οπαδούς που δεν επιβαρύνουν το κλίμα με γκρίνιες. Δεν ήρθε και δεν έφυγε κανείς το χειμώνα, κίνηση που δείχνει την πίστη όλων στο πλάνο τους.

Προσωπική εκτίμηση είναι ότι η FUS θα χτυπήσει την 4αδα.

FAR Rabat

Η FAR φαίνεται να κινείται στην ίδια λογική με τη συμπολίτισσα FUS, απλά είναι 1-2 χρόνια πίσω. Η αποχώρηση του 30χρονου αρχηγού Bamammar, κλείνει μια σπουδαία εποχή για την ομάδα, με το ταλέντο, που υπάρχει ήδη, να παίρνει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πολύ καλές προσθήκες ο μέσος Zakaria Fati απο την Berrechid και ο θηριώδης διεθνής Κογκολέζος αμυντικός Bangala. Ο κορμός και η ομοιογένεια είναι εκεί και θα προσπαθήσουν να χτίσουν επάνω. Μετά από χρόνια υπάρχει ενθουσιασμός στην πρωτεύουσα της χώρας και ένα καλό ξεκίνημα για τις ομάδες αυτές, θα φέρει πίσω τα όνειρα επιστροφής του τίτλου στην πόλη μετά από 6 χρόνια! Πάμε να δούμε τι θα παρουσιάσουν οι ομάδες από την Καζαμπλάνκα!

Το καλό ξεκίνημα δεν ήρθε για την άλλη μεγάλη ομάδα του Rabat με αποτέλεσμα την απόλυση του προπονητή.

Αν και δεν ξεκίνησαν καλά δεν περίμενε κανείς αυτήν την απόλυση πόσο μάλλον και τον αντικαταστάτη. Ο Βέλγος Sven Vandenbroeck (έχει αγωνιστεί στον Ακράτητο και ήταν στο προπονητικό επιτελείο της Νίκης Βόλου αργότερα) άφησε τη Τανζανία και την αγαπημένη μας Simba για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά στη FAR.

Τα ενδεχόμενα είναι δύο. Θα πετύχει και η FAR θα είναι στη 4αδα-5αδα ή θα αποτύχει και η ομάδα θα πατώσει, μέση λύση δεν υπάρχει.

Wydad Casablanca

Τίποτα λιγότερο από την ανάκτηση του τίτλου θα είναι αρκετό για τη Wydad και τον πρόεδρο Naciri, που βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Και αυτό φάνηκε στις κινήσεις της.

Ο πρόεδρος τρελάθηκε! Πούλησε 3 πολύ κάλους παίκτες στην Αίγυπτο και στην Al-Ain από τα Εμιράτα και έφερε τους διπλάσιους στο ίδιο επίπεδο. Υπερκάλυψε τα κενά και το μόνο που μένει είναι να γίνουν ομάδα. Ο Naciri επέλεξε τον άνθρωπο που κατέκτησε το πρωτάθλημα πρόπερσι να κάνει όλη τη δουλειά. Υπό τις οδηγίες του Faouzi Benzarti θα προσπαθήσουν να πάρουν το τρόπαιο από τη μισητή αντίπαλο Raja.

Το άνοιγμα του προέδρου Naciri έπιασε τόπο. H ομάδα πάει τραίνο από νίκη σε νίκη σε πρωτάθλημα αλλά και στο Champions League. Ο χειμώνας πέρασε ήρεμα χωρίς μεταγραφές και το πολύτιμο βάθος στην ομάδα υπάρχει ήδη. Και είναι πολύτιμο διότι τα ταξίδια που κάνουν για τους αγώνες του Champions League είναι πολύ μεγάλα.

Raja Casablanca

Στην Raja πιστέψαν στην λογική «ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει». Δεν είχαν και πολλές επιλογές βέβαια μιας και τα οικονομικά της είναι ένα πρόβλημα. Πούλησε τον καλύτερο αμυντικό της στη νικήτρια του φετινού Champions League Al Alhly. Αντ’ αυτού, υπέγραψε ως ελεύθερο τον τίμιο Hadhoudi και ενίσχυσε λίγο την επίθεση της με έναν ακόμα ελεύθερο ποδοσφαιριστή.

Το υπάρχων ρόστερ χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση και αν αργήσει αυτό να συμβεί ίσως της στοιχήσει τον τίτλο αλλά και μια μέτρια πορεία στο Champions League. Μην ξεχνάμε ότι οι δύο ομάδες της Casablanca έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης που μόλις ολοκληρώθηκε.

To κάζο του αποκλεισμού από το Champions League φαίνεται να μην έχει επηρεάσει τη Raja.

Αποδίδει εξίσου εξαιρετικά με τη Wydad και είναι η μόνη αήττητη ομάδα του πρωταθλήματος. Κατάφερε να μπει στους ομίλους του Confederation Cup αποκλείοντας της Monastir από τη Τυνησία στα πέναλτι. Αν είχε αποκλειστεί και δεν είχε τα ταξίδια θα είχε το πάνω χέρι για τον τίτλο. Τωρα η μάχη με τη Wydad αναμένεται να κρυθεί στις λεπτομέριες.

Berkane

Ο Οκτώβρης ήταν ο μήνας της ιστορίας της. Έχασε το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια της, στη συνέχεια κατέκτησε το CAF Confederation Cup και την άλλη βδομάδα θα αγωνιστεί με την Αl Ahly για το CAF Super Cup! Μέσα σε όλα αυτά φέρνει τους 2 διεθνής Μαροκινούς Baadi και El Bahraoui κρατώντας σχεδόν όλο το ρόστερ της.

Το λιγότερο που περιμένω από αυτή την ομάδα είναι να διεκδικήσει ξανά το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της αλλά και το Super Cup!

Συνοψίζοντας, τα μεγάλα ερωτήματα είναι τρία! Θα μπορέσει η Berkane να κλέψει τον τίτλο από τα θηρία της Casablanca και του Rabat; Θα καταφέρουν οι πολύ δυνατές νεοφώτιστες να χαλάσουν τα σχέδια των 5; Θα έχει το Μαρόκο το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου;;;; Εδώ θα είμαστε να το μάθουμε!

Η Berkane δεν είναι και στα καλύτερα της.

Αποδίδει μέτρια επιθετικά και η καρέκλα του προπονητή της αρχίζει να τρίζει. Τα δύσκολα τώρα θα έρθουν για την Berkane αφού πέρασε στην φάση των ομίλων του Confederation Cup απευθείας ως νικήτρια του προηγούμενου. Έχει μείνει 7 βαθμούς πίσω από τις Raja και Wydad και μεταγραφές δεν έγιναν (να σας πω κιόλας ότι παραχώρησε δανεικό τον Ba στη Λαμία!) Όπως και να χει, η Berkane μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο αρκεί να κανει 2-3 νικες να πάρει τα πάνω της, είτε με τον τωρινό προπονητή, είτε με τον επόμενο.

Η στήλη μπορεί να μην περιέχει πρόταση και το Τζίνι μπορεί να επιστρέφει στο λυχνάρι του, όμως το καραούλι του είναι στημένο σε όλη την Αφρικανική ήπειρο! Εσείς όπως πάντα το νου σας στο twitter για updates!

UPDATE

Καλημέρες! Εβδομάδα κυπέλλου στο Μαρόκο όπου παραδοσιακά έχουμε εκπλήξεις. Πάμε στο ματς Kawkab Marrakech – HUSA Agadir και στον 1 DNB που παίζει στο 5,50.

Η Marrakech αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία αλλά είναι μεγάλος σύλλογος για τις τάξεις της χώρας και διψάει για διάκριση. Απο την Agadir θα λείπουν τα 2 βασικά σεντερ μπακ που είναι απο τα καλύτερα αμυντικά δίδυμα του πρωταθλήματος. Τα 7ρια του άσσου είναι άκρως υπερβολικά, δεν θα έδινα τον άσσο πάνω απο 4,00. Επιλογή το dnb λοιπόν και για όποιν θέλει μπορεί να πάει και στην πρόκριση της Marrakech στο 4,05 της novibet.

UPDATE 2

Αξίζαμε να πάρουμε το σήμειο της Marrakech, είχαμε 2 δοκάρια και 2 μεγάλες χαμένες ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο οπισθοχώρησε η ομάδα με αποτελέσμα να αποκλειστεί εν τέλει στα πέναλτι.

Αυτό το ΣΚ έχουμε Champions League! Οι τιμές είναι αρκετά διαβασμένες αυτή τη φορά και δεν υπάρχει κάποια μεγάλη ευκαιρία όμως κάτι τράβηξε την προσοχή του Τζινι.

Οι επιλογές έρχονται απο τα παιχνίδια της Wydad και της Al Ahly και είναι οι καθαρές και ήρεμες νίκες τους, κάτι σε 2-0 δηλαδή. Οι τιμές του χάντικαπ -1,5 είναι κοντά στο 1,90-2,00, όμως ένα κόμπο μπετ με όβερ 1,5 γηπεδούχου και νο γκολ μας δίνει τιμές κοντα στο 2,50. Πάμε με μονά και δυάδα όπως θα δείτε στο πινακάκι, η δυάδα παίζεται μόνο στην πράσινη.

Τα λέμε στο τσατ!

UPDATE 3

Το αυριανό ματς για την φορμαρισμένη Wydad στο πρωτάθλημα του Μαρόκου μας δίνει ένα καλοπληρωμένο διπλό στο 1,95. Η ομάδα της Καζαμπλάνκας διανύει μια εξαιρετική περίοδο φόρμας αποδίδοντας καλό και ουσιαστικό ποδόσφαιρο. Προέρχεται απο 8 σερί νίκες σε όλες τις διοργανώσεις και το ματς με την Tetouan δεν φαίνεται να απυλεί αυτό το σερί.

Επίσης έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την γκελα της Raja και να πάρει ένα καλό προβάδισμα στη μάχη του τίτλου. Το επόμενο ματς για την Wydad είναι την επόμενη βδομάδα για το Caf Champions League απένταντι στην Horoya στη Γουινέα.

Με βάση τα παραπάνω, η τιμή του διπλού είναι σχετικά σωστή, αυτό όμως που δεν γνωρίζουν οι μπουκ είναι οτι το ματς θα γίνει σε ουδέτερο, στην πόλη Φες, λόγω των έργων στο γήπεδο της Tetouan.

Με όλα αυτα τα δεδομένα μπορουμε να πουμε οτι μια δίκαιη τιμή του διπλού θα ήταν κοντα στο 1,60.

Καλό απόγευμα!

Παλαιότερα άρθρα του Tzini