2113

Billaras

“Χορεύοντας”… με τους άσους!

Χαιρετώ. Κάπως αργά σήμερα, αφού η σημερινή ημέρα περιλαμβάνει παντού… ρεπό! Φτάσαμε ήδη στα μισά του «ταξιδιού» για το μεγάλο Γκραν Σλαμ τένις του Λονδίνου. Η πρώτη εβδομάδα ολοκληρώθηκε, σε άνδρες και γυναίκες με εξαιρετικό θέαμα και σπουδαία ματς. Όπως αρχικά είχε «πιστωθεί» ότι θα γίνει στα γήπεδα της Αγγλίας.

Χωρίς τον παραμικρό δισταγμό. Χωρίς καμία «έκπτωση»… Έχουμε να πούμε αρκετά, αφού έγιναν φοβερά πράγματα στην φάση του τρίτου γύρου. Προτού αναλύσουμε τα νέα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας τόσο στο αγωνιστικό, όσο και στο στοιχηματικό κομμάτι, μια σύνοψη σε αυτά που ζήσαμε. Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω έτσι. Απλώς δεν γίνεται… Ναι, σωστά καταλάβατε.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι πανάξια στους «16», αφού το εμπόδιο του Ιταλού Φαμπιάνο, αποδείχτηκε πολύ μικρό. Θεωρώ πως ήταν πιο συγκεντρωμένος από τις άλλες δύο φορές και πήρε το παιχνίδι εύκολα με 3-0 σετ. Κι ο Ιταλός δεν βρέθηκε εδώ από «σπόντα». Στο προηγούμενο γύρο είχε αποκλείσει τον Ελβετό Βαβρίνκα, ο οποίος είχε αρχίσει να συνέρχεται κάπως από την περσινή χρονιά.

Δεν ήταν λοιπόν εξ αρχής απλά τα πράγματα για τον Στέφανο. Στον τέταρτο γύρο, θα βρεθεί μπροστά του ο Αμερικανός Ίσνερ. Κι εκεί, θεωρώ πως υπάρχει αξία και αγωνιστική και στοιχηματική. Θα το δούμε παρακάτω. Ό,τι και αν γίνει όμως από δω και πέρα, το κέρδος για εκείνον είναι ήδη τεράστιο. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πρόσωπα του τουρνουά και παντού γίνεται κουβέντα για εκείνον… Για μένα δεν είναι όμως μόνο το αγωνιστικό κομμάτι.

Είναι κυρίως, ο προσγειωμένος και σωστός χαρακτήρας που βγάζει κάθε φορά που κατεβαίνει να αγωνιστεί. Κι αυτό είναι κάτι, που τον οδηγεί σε «ασφαλή» μονοπάτια. Οι εκπλήξεις αυτή την φορά μας επισκέφτηκαν για τα καλά. Στους άνδρες, είχαμε ένα όνομα από το… παρελθόν. Ο Λετονός Γκούλμπις, θυμήθηκε το τένις που τον είχε αναδείξει και απέκλεισε τον Γερμανό Αλεξάντερ Ζβέρεβ.

Μετά από αναμέτρηση των πέντε σετ, είχαμε την έκπληξη. Σαν να μην μας τα λέει καλά ο Γερμανός φέτος. Ενώ σε άλλο ματς, ο Ιάπωνας Νισικόρι, αποδίδοντας σπουδαίο τένις «εξοστράκισε» τον Νικ Κύργιο. Πάει κι ο Κύργιος, μας χαιρέτησε… «Βόμβα» κι εδώ. Για ακόμη μια φορά, δεν θα δούμε τον Κύργιο ψηλά. Τολμώ να πω, πως πλέον η υπόθεση του τροπαίου είναι ανάμεσα σε Φέντερερ, Τζόκοβιτς και Ναδάλ.

Με πλεονέκτημα φυσικά στον πρώτο. Κι αν «πόνταρα» σε κάποιον μετά, αυτός δεν θα ήταν άλλος από τον Τσιτσιπά… Κλείνοντας στους άνδρες, ματσάρα με ολική ανατροπή είχαμε μεταξύ Κατσάνοφ και Τιαφόε. Ο Ρώσος Κατσάνοφ, κυριολεκτικά επέστρεψε από την «κόλαση» στον παράδεισο και επικράτησε 3-2 σετ, από 0-2. Στις γυναίκες, ο «λαβύρινθος» συνεχίζεται.

Εκτός και το Νο1 του κόσμου Σιμόνα Χάλεπ από την Ταϊβανή Χσιέχ. Δεν μου έκανε καμία εντύπωση απλά δεν το περίμενα να συμβεί σε αυτό το ζευγάρι. Αν θυμάστε λέγαμε, πως είναι «γολγοθάς» για έναν αθλητή/ αθλήτρια που έχει πάρει τίτλο Γκραν Σλαμ, να φτάσει ξανά μέχρι το τέλος. Είναι σχεδόν απίθανο… Και αυτό φάνηκε όταν άρχισε να μένει από δυνάμεις κι ενώ ήταν μπροστά με 1-0 σετ και 6-3.

Μην με ρωτήσετε ποιά θα το πάρει. Η απάντηση είναι σχεδόν… όλες! Με εκτός Κβίτοβα, Σαράποβα, Αζαρένκα, Σβιτολίνα, Χάλεπ, Μουγκουρούθα, τί μπορείς να εκτιμήσεις; Απλώς, δεν μπορείς. Είχα μια σκέψη και ελπίδα για την Αυστραλή Μπάρτι, όμως «αντίο» κι από αυτήν. Ίσως λόγω απόδοσης να αξίζει μια «στεκιά» είτε η Πλίσκοβα, είτε η Τσιμπούλκοβα.

Θα τολμήσω με την δεύτερη που πληρώνει στην παρούσα φάση πάρα πολύ… Ένα στοιχείο που καθορίζει πολύ τα παιχνίδια που παρακολουθούμε, είναι οι πολύ άσοι. Ειδικά στους άνδρες, δεν θυμάμαι σε άλλο Γκραν Σλαμ, να είχαμε τόσους πολλούς. Κυριολεκτικά, «χορός» από άσους. Ενδεικτικά βλέπουμε, πως παίκτες με παραδοσιακά ισχυρό σερβίς, προχωράνε.

Ίσνερ, Άντερσον , Ράονιτς, Τζόκοβιτς, Κατσάνοφ, Μονφίλς, Ντελ Πότρο. Βέβαια δεν είναι καθοριστικό. Αν κρίνουμε και από τον αποκλεισμό του Κύργιου και του Κάρλοβιτς, «παίζουν» κι άλλα πράγματα τον ρόλο τους. Είναι όμως ένα στατιστικό, που αξίζει να το υπολογίζουμε αλλά και στοιχηματικά να το εμπιστευόμαστε. Σαν ειδικό στοίχημα πληρώνει πολύ… Αλλά και στις γυναίκες, Πλίσκοβα, Σερένα Γουίλιαμς, Γκέργκες.

Οι άσοι είναι σημαντικό «όπλο» στην «φαρέτρα» των αθλητών. Όσον αφορά στο στοιχηματικό κομμάτι που πέρασε, στεναχωρέθηκα για το ζευγάρι Κέρμπερ – Οσάκα. Τα είπα για την Κέρμπερ. Μπορεί να παίξει σαν Νο 1, μπορεί και να μην «κατέβει» καθόλου στο court. Χθες έγινε… το πρώτο και πήρε πανάξια την πρόκριση. Αλλού έγιναν οι εκπλήξεις, αλλού πήγα εγώ.

Δεν πειράζει, πάμε για άλλα. Πάμε να δούμε το μενού τα ματς του τέταρτου γύρου, όπου πιστεύω πως αξίζει κάτι. ΤΕΝΙΣ – ΤΟΥΡΝΟΥΑ WIMBLEDON ΑΝΔΡΕΣ– Αγώνες 4ου γύρου Τζων Ίσνερ – Στέφανος Τσιτσιπάς : 2 (2,80). Πολύ κρίσιμη αναμέτρηση για τον Στέφανο, όσον αφορά την είσοδο στα προημιτελικά. Τα λέγαμε και παραπάνω, ο μικρός έχει κάνει εκπληκτικό τουρνουά.

Σερβίρει άψογα, αγωνίζεται με «χαρακτήρα» και έχει καθαρό μυαλό, πράγμα πολύ σπάνιο για την δική του ηλικία. Παίζει τον αντίπαλο με βαριά χτυπήματα στην baseline, ενώ ανεβαίνει πλέον και στο φιλέ με επιτυχία, κερδίζοντας αρκετούς net points. Για τον Ίσνερ οι συστάσεις περισσεύουν. Ένας από τους καλύτερους σέρβερ στον κόσμο, με μοναδικό ερωτηματικό πάντα όταν αγωνίζεται, στους πόσους άσους θα κλείσει το ματς.

Όμως, πρέπει να δούμε τι γίνεται όταν δεν βγάζει… άσους. Ο Ίσνερ, έστω κι αν έχει κάνει τεράστια πρόοδο στο κομμάτι αυτό τα τελευταία 3-4 χρόνια, θεωρώ πως δεν χρησιμοποιεί ιδανικά το ύψος του. Τι εννοώ; Είναι πολύ πιο δυσκίνητος από ψηλούς παίκτες όπως πχ ο Άντερσον ή ο Τσίλιτς και αν πιεστεί είναι αργός, με πρόβλημα ειδικά στο backhand.

Εάν δεν «βγάλει» πρώτο σερβίς, δείχνει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί, όπως και έγινε στους προηγούμενους γύρους όπου έχασε αρκετά σετ. Και ο Στέφανος, το κάνει με επιτυχία απέναντι σε αθλητές που «κατεβάζουν» αυτό το στυλ παιχνιδιού. Θυμάμαι την αναμέτρησή του πέρυσι με τον Κάρλοβιτς, όπου «λύγισε» στις λεπτομέρειες.

Δεν λέω ότι θα έχει εύκολο έργο, όμως έστω κι αν μαζεύτηκε το σετ τιμών, εξακολουθώ να θεωρώ πως τον αδικούν. Χωρίς σκέψη λοιπόν, πηγαίνω με τον Έλληνα, καθώς περίμενα περισσότερο «σεβασμό» στην ψαλίδα των αποδόσεων… ΤΕΝΙΣ – ΤΟΥΡΝΟΥΑ WIMBLEDON ΓΥΝΑΙΚΕΣ – Αγώνες 4ου γύρου Γιούλια Γκέργκες – Ντόνα Βέκιτς: Όβερ + 21,5 games (1,90).

Μετά από μεγάλη μάχη που κρίθηκε στα τρία σετ, η Γερμανίδα Γκέργκες ήταν αυτή που πήρε το εισιτήριο, κόντρα στην Τσέχα Στρύκοβα. Έτσι, με δικαίωσε ότι θα είχαμε μεγάλο σε διάρκεια ματς, αλλά και ότι θα είναι εκείνη που βρίσκεται στην επόμενη φάση. Έχει κάποια κενά στο παιχνίδι της και θεωρώ πως πρέπει να παίξει πιο απελευθερωμένη.

Σερβίρει ιδανικά, κάτι που της δίνει ελπίδες κάθε φορά. Η αντίπαλός της από την Κροατία Βέκιτς, κάνει πολύ καλή χρονιά. Η 22χρονη «δεξιόχειρας» τενίστρια, αποτελεί ελπίδα για το κροατικό τένις. Διαθέτει δυνατά χτυπήματα κοντά στην βασική γραμμή, κερδίζει πόντους όταν ανεβαίνει στο φιλέ και γενικά παρουσιάζει ώριμο παιχνίδι.

Επίσης, εκμεταλλεύεται τα λάθη του αντιπάλου, σε συχνά break points. Θεωρώ πως φαβορί είναι η Γερμανίδα Γκέργκες. Πιστεύω όμως πως θα γίνει αμφίρροπο ματς και πραγματικά απορώ που στο συγκεκριμένο ζευγάρι το όριο στα γκέϊμς, είναι τόσο χαμηλό. Συνεπώς, όβερ… Καμίλα Τζόρτζι – Εκατερίνα Μακάροβα: 0-2 σετ (3,00). Για την Ιταλίδα Τζόρτζι θα μπορούσα να πω πολλά πράγματα.

Ξεκίνησε την καριέρα της με μεγάλες περγαμηνές, αφού οι συμπατριώτες της πίστεψαν, ότι βρήκαν μια άξια εκπρόσωπό τους. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ιδανική. Παρά τα φυσικά της χαρίσματα, όπως η δύναμη και η «έκρηξη» στα χτυπήματά της, θεωρώ πως είναι πολύ επιπόλαια. Με έναν ανεξήγητο για μένα τρόπο, βιάζεται να τελειώσει κάθε πόντο, χωρίς να παίρνει τον χρόνο της σε κάθε χτύπημα.

Άλλοτε βέβαια της βγαίνει σε καλό, τις περισσότερες όμως φορές καταλήγει σε αβίαστα λάθη. Επίσης, «αχίλλειος πτέρνα» της, τα πολλά διπλά λάθη της σε κάθε ματς, που πολλές φορές καταλήγουν σε διπλάσιο νούμερο. Για την Μακάροβα, μόνο καλά έχω να πω. Με δικαίωσε «εξαργυρώνοντας» την απόδοση του 6,00+ με την Βοζνιάκι, ενώ μετά «πέταξε» εκτός συνέχειας και την Τσέχα Σαφάροβα.

Πολύ έμπειρη αθλήτρια, παίζοντας πραγματικά κατά διαστήματα εκπληκτικό τένις. Μοναδική μου φοβία πάντα όταν αγωνίζεται, η λογική κούραση. Θεωρώ απλώς fair την τιμή του διπλού και θεωρώ πως εύκολα ή δύσκολα θα είναι αυτή που θα δώσει συνέχεια στο τουρνουά. Θα ρισκάρω να γίνει αυτό με καθαρή νίκη, αφού η Ρωσίδα υπερέχει ξεκάθαρα σε όλους τους τομείς από την Τζόρτζι.

Κλείνω με Μουντιάλ, όπου θα έχουμε δράση πάλι την Τρίτη. Ευρωπαϊκή υπόθεση πλέον, αφού η Βραζιλία δεν βρίσκεται στην τετράδα. Η Αγγλία με πλήρωσε καλά από τα ειδικά στοιχήματα, αφού τόσο για είσοδο στα προημιτελικά, αλλά και στα ημιτελικά, μου χάρισε σημαντικό κέρδος. Με τα τωρινά δεδομένα, σε αυτά που έχουμε, θεωρώ πως το ζευγάρι φιναλίστ Γαλλία – Αγγλία σε τιμές τριπλασιασμού, αξίζει το ποντάρισμά μου.

Στην σούμα: ΤΕΝΙΣ – ΜΟΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΑ: Τζων Ίσνερ – Στέφανος Τσιτσιπάς : 2 (2,80), με 200 μονάδες. Καμίλα Τζόρτζι – Εκατερίνα Μακάροβα: 0-2 σετ (3,00), με 180 μονάδες. Γιούλια Γκέργκες– Ντόνα Βέκιτς: Όβερ +21,5 games (1,90), με 220 μονάδες. ΤΕΝΙΣ – ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ (Έως 15.07.18 – Πλέον προσφέρονται σε διαφορετικές αποδόσεις): Ρότζερ Φέντερερ: Κατάκτηση Wimbledon (2,60), με 300 μονάδες.

Ντομινίκα Τσιμπούλκοβα: Κατάκτηση Wimbledon (23,00), με 50 μονάδες. ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018: Ζευγάρι φιναλίστ: Γαλλία – Αγγλία: (3,00), με 150 μονάδες. Αρχική Κάβα: 5.500 μονάδες Τελευταίο υπόλοιπο: 5.375 μονάδες Ποντάρισμα 08/07 -Ανοικτά bet: 750 μονάδες + 350 μονάδες (μακροχρόνια μέχρι 15.07.2018) Νέο υπόλοιπο: 4.575 μονάδες

Παλαιότερα άρθρα του Billaras