2540

Billaras

2000 Guineas Day – The Run for the Roses

Kαθώς φτάσαμε στην ημέρα διεξαγωγής του σημαντικού αυτού ιπποδρομιακού γεγονότος, ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή πριν μπούμε στο κυρίως στοιχηματικό μενού. H πιο σημαντική κούρσα του φεστιβάλ, η 2000 Guineas Stakes πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 18 Απριλίου 1809 από το Jockey Club υπό την διεύθυνση του Sir Charles Bunbury. Η ονοματοδοσία της κούρσας ήταν το αρχικό έπαθλο (μια γκινέα = 1.

05 λίρες Αγγλίας). Καθώς φτάσαμε στα μέσα του 19ου αιώνα, οι 2000 Guineas θεωρούντα απ τις πιο περίβλεπτες κούρσες στη Βρεταννία για τα τριετή άλογα. Αυτή η ιπποδρομία μαζί με τις άλλες τέσσερις για τα τριετή με χαρακτηριστικό την αυξανόμενη απόσταση όσο προχωρούσε η αγωνιστική περίοδος πήραν τον χαρακτηρισμό “Classics”. Η τελική της μορφή είναι σε απόσταση 1 μιλίου (1,609 μέτρα), αφορά τριετή πουλάρια και φοραδίτσες και γίνεται στην ευθεία του ιπποδρομίου του Newmarket, στο περίφημο Rowley Mile.

H φετινή κούρσα (τέταρτη του προγράμματος στο Newmarket) είναι πολύ σημαντική και καθοριστική ίσως για τις μελλοντικές κλασικές ιπποδρομίες, καθώς είναι η πρώτη στην οποία θα εμφανιστεί γόνος του σπουδαίου Frankel, ο Eminent, ενός αλόγου που τερμάτισε την καριέρα του αήττητο και θεωρείται ήδη πολύ δυναμικός επιβήτωρ. Ξεχωρίζει φυσικά η παρουσία του Churchill, ενός πολύ ισχυρού πουλαριού που στην σεζόν του ως διετής κατάφερε πέντε συνεχόμενες πολύ σημαντικές νίκες και θα είναι το άλογο που πρέπει να νικήσουν όλοι και το οποίο εκπροσωπεί ίσως τον κορυφαίο εκπαιδευτή στην Ευρώπη , Aidan O' Brien.

Κοντά σε ικανότητες δείχνουν και τα Barney Roy και Al Wukair που εκπροσωπούν πολύ δυνατούς συνδέσμους. Οπως καταλαβαίνουμε πρόκειται για μια άκρως ανταγωνιστική κούρσα. Θα κινηθώ αντίθετα στο στοιχηματικό ρεύμα και θα επιλέξω ένα αουτσάιντερ σε πολύ υψηλή τιμή το οποίο ίσως καταφέρει να κάνει την έκπληξη και να πλασαριστεί στην τριάδα.

Συγκεκριμένα το Lancaster Bomber (απόδοση 26.00 και 7.25 πλασέ) , το οποίο έδειξε άκρως ανταγωνιστικό σε όλες τις κούρσες του και παρά το γεγονός ότι συνήθως παίζει το ρόλο του λαγού καταφέρνει να πλασαριστεί. Aπό τις υπόλοιπες κούρσες ξεχωρίζει η δεύτερη ιπποδρομία του προγράμματος και συγκεκριμένα το σπριντ των 5 furlongs (1,000 μέτρα). Ενας μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων με εύρος ηλικιών 4 έως 8 χρονών από την οποία ενδιαφέρον στις αποδόσεις δείχνει το Priceless που εκπροσωπεί τον περσινό συνδυασμό εκπαιδευτή/ιδιοκτήτη και με τον φορμαρισμένο Silvestre De Sousa μπορεί να διακριθεί.

Οπως αναφέραμε και στο χτεσινό κείμενο η σημερινή ιπποδρομιακή ημέρα είναι ξεχωριστή και για ένα ακόμα λόγο : το περίφημο Kentucky Derby, την κούρσα του 1 ¼ μιλίου (2,000 μέτρα) για τριετή καθαρόαιμα άλογα. Μπορούν να συμμετάσχουν και πουλάρια με 57 κιλά φερόμενου βάρους και φοράδες με 55 κιλά. Στην ιπποδρομία συμμετέχουν 20 άλογα τα οποία και κέρδισαν τη θέση στο βατήρα εκκίνησης μέσω μιας σειράς προκιματικών αγώνων σε όλο τον κόσμο.

Ο χώρος διεξαγωγής είναι το ιπποδρόμιο του Churchill Downs με τους χαρακτηριστικούς δίδυμους πύργους που ξεχωρίζουν πάνω από την είσοδο και το στέγαστρο της κεντρικής κερκίδας. Eκτός από το βαρύτιμο τρόπαιο και το τεράστιο χρηματικό έπαθλο, χαρακτηριστικό της κούρσας είναι η “κουβέρτα” από 554 κόκκινα τριαντάφυλλα με την οποία σκεπάζουν το νικητή της ιπποδρομίας και η οποία έδωσε στο Derby το προσωνύμιο “Η κούρσα για τα Ρόδα”.

Η φετινή έκδοση της κούρσας είναι η δωδέκατη του προγράμματος και δείχνει άκρως ανταγωνιστική άλλα σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια αφενός λείπουν τα πολύ δυνατά φαβορί αφετέρου το επίπεδο είναι αισθητά χαμηλότερο καθώς οι διετείς της προηγούμενης σεζόν ήταν αρκετά αδύναμοι. Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο είναι ο καιρός καθώς υπάρχει πρόβλεψη για βροχή και λάσπη στον αγωνιστικό χώρο.

Αυτό το στοιχείο δείχνει να ευνοεί το Thunder Snow, τον εκπρόσωπο του Dubai στην κούρσα το οποίο έχει κάποια στοιχεία υπέρ του , όπως το ότι είναι το μόνο που έχει τρέξει σε τέτοια ή μεγαλύτερη απόσταση σε αντίστοιχο έδαφος , έχει τρέξει και κερδίσει με μεγαλύτερο βάρος απ όσο θα φέρει σήμερα και έχει μια σχετικά καλή κλήρωση. Ερωτηματικό είναι το πως θα ανταπεξέλθει στο μεγάλο ταξίδι απ το Dubai μέχρι το Kentucky.

Σημαντικό ρόλο στην κούρσα θα παίξουν τα Classic Empire του πολύ φορμαρισμένου εκπαιδευτή Mark Casse αν και υπάρχουν μερικά ερωτηματικά καθώς αντιμετώπισε μικροπροβλήματα στην προετοιμασία του και το Irish War Cry το οποίο έχει δείξει τη μεγαλύτερη δυναμική ανάμεσα σε όλες τις συμμετοχές στα speed trials. Από το υπόλοιπο πεδίο σε τιμές αουτσάιντερ ξεχωρίζει το Sonneteer το οποίο παρότι δεν έχει κερδίσει ακόμα σε κούρσα έχει τις καλύτερες επιδόσεις στον τερματισμό από όλες τις συμμετοχές και ίσως αυτό το βοηθήσει να προσπεράσει αρκετούς ανταγωνιστές και να πλασαριστεί.

Για τις κούρσες του Σαββατοκύριακου η κάβα θα είναι 150 μονάδες. Θα στηρίξουμε τα αουτσάιντερ σε όλες τις προαναφερόμενες κούρσες καθώς το επίπεδο και η δυσκολία είναι αποτρεπτική για στοιχηματισμό σε χαμηλές αποδόσεις. Eπίσης μια ακόμα πρόταση η οποία δε θα μπει στην κάβα καθώς δε την παρέχουν όλες οι εταιρείες είναι : Aidan O' Brien trained winners at the Newmarket Guineas Meeting : 3 or more σε απόδοση 3.

25 θεωρώ ότι έχει αξία και πιθανότητες να επιβεβαιωθεί από την πρώτη ημέρα. Αρχική κάβα : 150 μονάδες Ποντάρισμα 6/5/2017 Μονό each – way : Lancaster Bomber (26.00) 5 μονάδες σύνολο 10 μονάδες Μονό each – way : Priceless (9.00) 10 μονάδες σύνολο 20 μονάδες Moνό each – way : Thunder Snow (15.00) 8 μονάδες σύνολο 16 μονάδες Trixie each – way όλα τα παραπάνω 1 μονάδα τη στήλη σύνολο 8 μονάδες.

Σύνολο ημέρας : 54 μονάδες Νέο υπόλοιπο : 96 μονάδες Παρατήρηση σχετικά με το ποντάρισμα each – way : Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα πονταρίσματος σε κάποια εταιρεία που έχει ξεχωριστά νίκη και place μπορεί να ποντάρει με αναλογία 70 place – 30 νίκη το οποίο και θεωρώ πιο σωστό για τις σημερινές επιλογές. Καλή τύχη σε ότι επιλογές κάνετε!

Παλαιότερα άρθρα του Billaras