32

Skotostrious

Η σπουδαιότερη κούρσα της χρονιάς…

Καλησπέρα σε όλες και όλους και καλό σαββατοκύριακο ! Τρίτη και τελευταία ημέρα της σπουδαίας διοργάνωσης Grand National Festival με μια κάρτα που περιλαμβάνει την σημαντικότερη κούρσα με εμπόδια στο ετήσιο καλεντάρι, το ομώνυμο Grand National Steeplechase. Πρόκειται για μια κούρσα με μεγάλη ιστορία, με την πρώτη διεξαγωγή της να μας πηγαίνει πίσω στη δεύτερη δεκαετία του 18ου αιώνα όταν και ο William Lynn, ένας επιχειρηματίας (ιδιοκτήτης εκτός όλων των άλλων του ξενοδοχείου Waterloo) και επικεφαλής συνδικάτου ιδιοκτητών αλόγων, αφού ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός ιπποδρομίου σε χώρο που νοίκιασε στο Aintree ξεκίνησε την οργάνωση αγώνων.

Επρεπε να φτάσουμε όμως στο 1838 και να συμβούν τρία σημαντικά για την εξέλιξη του αγώνα γεγονότα για να φτάσουμε στην εναρκτήρια ιπποδρομία αυτού που θα ονομαζόταν Grand National : Το πρώτο και σημαντικότερο ίσως είναι πως η σιδηροδρομική γραμμή του Μαντσεστερ με το Λίβερπουλ (στα προάστεια του οποίου βρίσκεται το Aintree) συνδέθηκε με μια γραμμή από το Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ επιτρέποντας για πρώτη φορά τη μεταφορά με τρένο από τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Δεύτερον η σπουδαία κούρσα Great St Albans Chase η οποία χρονικά συνέπεφτε με τις κούρσες στο Aintree σταμάτησε να διεξάγεται το 1838 και τρίτον αποφασίστηκε η σύσταση μιας διοργανώτριας επιτροπής με στόχο την καλύτερη οργάνωση των κουρσών στο ιπποδρόμιο. Ολα αυτά οδήγησαν στην μεγαλύτερη δημοσιότητα της ιπποδρομίας, έγινε πλέον ελκυστικότερη σε καλύτερα άλογα και πολύ περισσότερος κόσμος είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τους αγώνες για να φτάσουμε αισίως στο 1839 όταν και διεξήχθη η 1839 Grand Liverpool Steeplechase, η οποία το 1847 πήρε οριστικά το όνομα Grand National.

Το Grand National διεξάγεται στον ομώνυμο στίβο στο ιπποδρόμιο του Aintree και οι συμμετέχοντες τρέχουν το σιρκουί με τα 16 εμπόδια δύο φορές, με τα 14 από αυτά να υπερπηδούνται δις. Εχουν γίνει πολλές αλλαγές στην κούρσα με στόχο την προστασία των αλόγων με τελευταία και σημαντικότερη αυτή που θα ισχύει από φέτος με το lineup να είναι 34 άλογα από τα 40 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Οι 16 φράκτες τους οποίους αντιμετωπίζουν τα άλογα είναι εντελώς διαφορετικοί από αυτούς μιας συνηθισμένης ιπποδρομίας chase, καθώς είναι ψηλότεροί και καλύπτουν σχεδόν όλο το πλάτος του στίβου ενώ είναι και καλυμμένοι με κλαδιά ελάτης με στόχο να αποφεύγεται η απευθείας επαφή των αλόγων με το ξύλο των εμποδίων. Στα περισσότερα από τα εμπόδια έχει δοθεί και κάποιο όνομα με χαρακτηριστικότερα όλων το Becher’s Brook το οποίο έχει την ιδιαιτερότητα η επιφάνεια στην οποία προσγειώνονται τα άλογα μετά το άλμα να είναι χαμηλότερα από αυτή από την οποία ξεκινάνε το άλμα, το Canal Turn στο οποίο μετά το άλμα τα άλογα πρέπει να κάνουν μια στροφή σχεδόν 90 μοίρες για να συνεχίσουν την κούρσα και η Chair, το ψηλότερο εμπόδιο απ΄όλα με ύψος 1,57 μέτρα με το έδαφος από τη μεριά που προσγειώνονται τα άλογα να είναι 6 ιντσες ψηλότερα από εκεί που ξεκινάνε το άλμα, το αντίθετο δηλαδή από το Becher’s Brook.

Οπως προαναφέραμε στην φετινή έκδοση της ιπποδρομίας θα έχουμε για πρώτη φορά 34 συμμετέχοντες, με τον αριθμό να πέφτει τελικά στα 32 μετά από 2 αποσύρσεις σήμερα. Η κούρσα πραγματοποιείται με όρους handicap και το έπαθλο του 1 εκατομμυρίου λιρών είναι το μεγαλύτερο για ιπποδρομίες με εμπόδια (National Hunt). Τα άλογα αγωνίζονται στην απόσταση των 4 miles 2 ½ furlongs (6,900 μέτρα περίπου) και πρέπει να υπερπηδήσουν 30 εμπόδια.

Η σπουδαιότητα της κούρσας άλλα και το μεγάλο χρηματικό ποσό που μοιράζονται οι πρώτη όπως αναμένεται προσελκύει την αφρόκρεμα της κατηγορίας, με τον περσινό νικητή CORACH RAMBLER να ξεχωρίζει και να έχει και σοβαρές πιθανότητες να επαναλάβει τον θρίαμβο του καθώς έρχεται με μία μόνο κούρσα τους τελευταίους μήνες, μια εξαιρετική παρουσία στο Cheltenham Gold Cup όντας τρίτος.

Επιστρέφει σήμερα στο χώρο του μεγαλύτερου θριάμβου της καριέρας του ουσιαστικά φρέσκο και τα μόνα δύο μικρά ερωτηματικά ίσως είναι οι 13 lbs επιπλέον βάρους που θα φέρει λόγω της επιτυχίας του πέρσι, ενώ και το έδαφος είναι ίσως λίγο πιο μαλακό απ ότι θα ήθελε. Παρόλα αυτά έχει τα μέτρα της κούρσας και με λίγη τύχη θα είναι κοντά στις πρώτες θέσεις.

Κοντά στις πρώτες θέσεις πολύ πιθανό να είναι και ο DELTA WORK (each-way). Τρίτος το 2022, έριξε τον αναβάτη του πέρσι ενώ είχε πολύ δυνατό καλπασμό και έδειχνε σοβαρός διεκδικητής της νίκης. Εξειδικεύεται στις πολύ μεγάλες αποστάσεις και τα αντίστοιχα εμπόδια καθώς έχει δύο σερί νίκες στην Cross-Country Chase στο φεστιβάλ του Cheltenham ενώ έχασε την ευκαιρία για ένα ιστορικό χατ-τρικ μετά την αναβολή της φετινής έκδοσης λόγω της κακοκαιρίας.

Εξαιρετικός δρομέας, έρχεται σε πολύ καλή κατάσταση και ουσιαστικά φρέσκο και ξεκούραστο και είναι η προτίμηση του Jack Kennedy, πρώτου τζόκεϋ για το στάβλο του Gordon Elliott (3 φορές νικητής της κούρσας) ο οποίος φέρνει σήμερα 7 άλογα στην κούρσα. O ίδιος ο εκπαιδευτής του δήλωσε ότι είναι πάρα πολύ χαρούμενος για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και σε διψήφια απόδοση αουτσάιντερ αξίζει να τον στηρίξουμε καθώς φαίνεται πολύ πιθανό να βρίσκεται στην πρώτη εξάδα.

Εκτός από το Grand National η τρίτη και τελευταία ημερίδα του φεστιβάλ έχει και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες κούρσες και πάμε στην εναρκτήρια ιπποδρομία της κάρτας, ένα Premier Handicap στα χαμηλά εμπόδια και την απόσταση των 3 μιλίων (4,800 μέτρα περίπου) και θα στηρίξουμε την φοράδα WEST BALBOA, νικήτρια και της αντίστοιχης περσινής κούρσας , εκπρόσωπο του Dan Skelton ο οποίος όπως είπαμε και χτες διεκδικεί με πολύ μεγάλες πιθανότητες τον τίτλο στους εκπαιδευτές.

Εκλεισε την προηγούμενη αγωνιστική σεζόν με ένα χατ τρικ νικών. Δεν έδειξε σε καλή κατάσταση στην αρχή της φετινής χρονιάς αν και αγωνίστηκε κατευθείαν σε Grade 1 κούρσα άλλα δείχνει να βρίσκει τη φόρμα της κάτι που έδειξε στην τελευταία της έξοδο όταν και είχε μια πολύ καλή παρουσία σε handicap στο Kempton πριν 1 μήνα, σε κούρσα στην οποία αγωνίστηκε με το χειρότερο handicap.

O εκπαιδευτής της έχει εξαιρετικές επιδόσεις σε αντίστοιχες με σήμερα κούρσες σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και η ποινή των 6 lbs σε σχέση με την περσινή κούρσα δεν αναμένεται να την προβληματίσουν ιδιαίτερα.

Τελευταία επιλογή για σήμερα και πάμε στην τρίτη κούρσα της κάρτας, ένα ακόμα Premier Handicap στα ψηλά εμπόδια/fences και την απόσταση των 3 miles 1 furlong (5,000 μέτρα περίπου) και η επιλογή μας έρχεται πάλι από τον στάβλο του Dan Skelton, νικητή και της περσινής κούρσας με τον Midnight River, ο οποίος κατεβάζει σήμερα τον THE KING OF RYHOPE.

Σε πολύ καλή κατάσταση φέτος έχει αγωνιστεί 4 φορές με μια νίκη και 2 πλασαρίσματα, με τις δύο τελευταίες εξόδους του να έρχονται σε Grade 2 κούρσες στις οποίες είχε εξαιρετική παρουσία. Ειδικά στην τελευταία του έξοδο έδειξε σε πολύ καλή κατάσταση και χρειάστηκε ένα λάθος στο τελευταίο εμπόδιο να του στερήσει τη δυνατότητα να διεκδικήσει μια νίκη στην οποία φαινόταν ότι είναι πολύ κοντά.

Εχει λίγα μίλια στα πόδια του και αν μεταφράσει τις επιδόσεις στις Grade κούρσες σε αντίστοιχες επιδόσεις στο σημερινό handicap, αναμένεται να είναι από τους πρωταγωνιστές σήμερα.

Συνοπτικά :

Σάββατο 13/04 15:20 Aintree William Hill Handicap Hurdle : WEST BALBOA (3,75).

Σάββατο 13/04 16:30 Aintree William Hill Handicap Chase : THE KING OF RYHOPE (5,50).

Σάββατο 13/04 18:00 Aintree Randox Grand National Handicap Chase : CORACH RAMBLER (9,50).

Σάββατο 13/04 18:00 Aintree Randox Grand National Handicap Chase : DELTA WORKS (29,00 each-way).

Οι ώρες είναι ώρα Ελλάδος.

Ποντάρουμε σε φίρμες με Best Odds Guaranteed.

Η πρώτη κούρσα και το Grand National βρίσκονται στο κουπόνι ιπποδρομιών του ΟΠΑΠ (κωδ : 025, αρ : 4 // κωδ : 036, αρ : 7 και 11). Το αμοιβαίο πληρώνει 3 θέσεις πλασέ.

Παλαιότερα άρθρα του Skotostrious