2022

Skotostrious

Η “αλφαβήτα” του ιπποδρόμου!

Ηello and… well met όπως λένε και ήρθε η ώρα να γνωριστούμε και πιο “επίσημα”. Είμαι ο Ντίνος Κοτζιάς γνωστός σε αρκετούς από εσάς με το nick name “Skotostrious” στο (παλίο) τσατ και το (παλιό) φόρουμ και μου έγινε η τιμητική πρόταση να συμμετάσχω στο καινούργιο εγχείρημα γράφοντας για τις αγαπημένες μου αγγλικές (και όχι μόνο) ιπποδρομίες.

Η φιλοσοφία κοινή : πάντα ψάχνουμε την αξία χωρίς εκπτώσεις και χωρίς να ποντάρουμε για να “ποντάρουμε” και το τονίζουμε εξ αρχής αυτό διότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινά δεκάδες κούρσες. Καλό ξεκίνημα λοιπόν, με στόχο πρωτίστως να περνάμε καλά σε αυτή την όμορφη γωνιά άλλα και να χαράξουμε μια καλή στοιχηματική πορεία.

Ξεκινώντας λοιπόν την αρθρογραφία στο νέο, ανανεωμένο, συνδρομητικό Betsellers κρίνεται σκόπιμο αρχικά να αναλυθούν κάποιοι ιπποδρομιακοί στοιχηματικοί όροι για να μαθαίνουν οι νέοι και να ανανεώνουν τη μνήμη τους οι παλαιότεροι.

B.O.G. (Best odds Guaranteed) 

Ενας πολύ σημαντικός στοιχηματικός όρος που μπαίνει πλέον στη ζωή όσων ξεκινάνε να ποντάρουν στις ιπποδρομίες.

Τι ακριβώς είναι; στις περισσότερες εταιρείες που προσφέρουν στοιχηματισμό στις ιπποδρομίες με B.O.G. πληρωνόμαστε με την καλυτερη διαθέσιμη απόδοση την στιγμή της εκκίνησης της κούρσας, ακόμα και αν το αρχικό μας ποντάρισμα είναι σε μικρότερη τιμή. Αν έχουμε ποντάρει δηλαδή ένα άλογο στο 5.00 και την ώρα της εκκίνησης (Starting price “SP”) έχει πάει στο 6.

00 η εταιρεία θα μας πληρώσει στην νέα απόδοση. H διαφορά ισχύει μόνο εάν ανέβει η απόδοση, σε περίπτωση που η απόδοση πέσει τότε πληρωνόμαστε αυτή με την οποία έχουμε ποντάρει.Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό τον όρο και θα είναι και ο λόγος για τον οποίο κάποια στιγμή ΙΣΩΣ να δούμε μεγαλύτερη απόδοση στην “κάβα” σε σχέση με την αρχική απόδοση που θα έχει δοθεί.

Ante-post ή future betting 

Κάθε χρόνο είναι προγραμματισμένα μεγάλα φεστιβάλ σε διάφορα μέρη του κόσμου. Σε αυτές τις διοργανώσεις μας δίνεται η δυνατότητα να ποντάρουμε κάποιο άλογο μήνες πριν πραγματοποιηθεί η κούρσα σε τιμές συνήθως πολύ ψηλότερες από την τιμή που θα φτάσει το συγκεκριμένο άλογο την ημέρα που διεξάγεται η ιπποδρομία και αυτο οφείλεται ότι στην αρχική λίστα συμμετοχών τα άλογα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που θα αγωνιστούν τελικά.

Το ρίσκο στην περίπτωση που κάποιος ποντάρει ante-post είναι αν τελικά η επιλογή δεν αγωνιστεί να χάσει το ποντάρισμα οπότε διευθετείται ως χαμένο.

Each-way / Place 

Στις ιπποδρομίες έχουμε τη δυνατότητα εκτός από τη νίκη ενός αλόγου , να ποντάρουμε και σε πλασάρισμα του σε μια απ τις πρώτες θέσεις σε κάποιο κλάσμα της αρχικής του απόδοσης.

Οι θέσεις είναι συγκεκριμένες και εξαρτώνται από τις συμμετοχές στην κούρσα. Συνήθως πρόκειται για ένα διπλό στοίχημα (each-way) στο οποίο ποντάρουμε και τη νίκη και το πλασάρισμα, εκτός από συγκεκριμένες κούρσες (συνήθως σε μεγάλα φεστιβάλ) όπου μπορούμε να ποντάρουμε το πλασάρισμα και σα μονό στοίχημα.

Αμοιβαίο στοίχημα

 Εάν κάποιος επιλέξει τον ΟΠΑΠ για ποντάρισμα σε ιπποδρομίες , προσφέρεται μόνο το tote ή parimutuel betting , ή αμοιβαίο στοίχημα όπως είναι γνωστό στην χώρα μας. Πρόκειται για ένα διαφορετικό τρόπο στοιχήματος όπου όλα τα πονταρίσματα μπαίνουν σε ένα κοινό ταμείο (pool) και μοιράζονται αναμεσα στα κερδισμένα δελτία.

Για τον λόγο αυτό και στο αμοιβαίο δε δίνονται αποδόσεις πριν την κούρσα. Θα γίνει μια προσπάθεια να δίνονται προβλέψεις στις ιπποδρομίες που προσφέρει ο πάροχος άλλα δυστυχώς το πρόγραμμα που προσφέρει είναι σχετικά περιορισμένο (για αγγλικές ιπποδρομίες πάντα).

Κλείνοντας το πρώτο άρθρο της νέας μας προσπάθειας θέλω κατ αρχήν να ευχαριστήσω τον Billara και τον Μάκη για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν καθώς και όλους εσάς για την εμπιστοσύνη σας προσωπικά σε μένα άλλα και στη νέα εποχή για το site.

Tα ξαναλέμε με προτάσεις πλέον, πολύ σύντομα!

Παλαιότερα άρθρα του Skotostrious