3436

Billaras

Stay the course….

Υπάρχει προβληματισμός. Λογικό. Και κατήφεια. Επίσης λογικό. Οταν χάνεις, όταν αιμορραγείς, ποτέ δεν είναι ευχάριστο. Δεν μπορείς να κάνεις και κάτι πέρα από τα προβλεπόμενα. Να παίζεις σωστά κατ' αρχάς. Αλλό να σε φρικάρει η Παρί, η Μάντσεστερ, η Ντόρτμουντ (στις αποδόσεις που κυκλοφορούν φυσικά). Κι άλλο να σε φρικάρει η Γκρόνιγκεν.

Αξιζε το φαβορί αυτό; Προφανώς και ναι. Η άλλη -πριν ισοφαρίσει- είχε ως χθες το…φοβερό και τρόμερο 0-0-8 και 6-26 γκολ! Και το διπλό ήταν πάνω από 2.00. Αν έπαιζε (τυχαία η αναφορά) Τσεζένα-Γιούβε με την Τσεζένα να'χει 0-0-8, πόσο θα έδινε το διπλό; Οχι πάνω από 1.40. Και να δεν ήταν η Γιούβε και ήταν πχ η Τζένοα, θα έδινε 1.75… Παίζεις σωστά λοιπόν.

Και στα αουτσάιντερ ομοίως. Εχουμε…μουρλαθεί στα Χ. Δεν χάνουν, αλλά δεν κερδίζουν κιόλας. Συμβαίνει. Τι άλλο κάνεις; Μαζεύεσαι, παίζεις λίγα, παίζεις πιό σπάνια, περιμένεις να γυρίσει. Αυτά μπορείς να κάνεις. Και τα κάνεις. Αλλά η ήττα είναι…ήττα. Και πονάει. Υπάρχει κάτι ακόμα καθαρά παικτικό να κάνεις, αλλά…προσωπικά θα το κάνω αν δω οτι συνεχίζεται το κακό σερί.

Οχι ακόμα. Not yet. Ποιό είναι αυτό; Να παίξεις…αντισυμβατικά. Τι εννοώ, θα το δείτε…αν το κάνω πράξη. Προς το παρόν μένουμε στα “φυσιολογικά”. Και πάμε στο προσωπικό του καθενός. Προφανώς και ο καθένας αντιδρά διαφορετικά, προφανώς και έχει άλλες αντοχές, άλλα νεύρα, άλλο μυαλό, άλλη σκέψη, άλλη υπομονή, άλλη πειθαρχία. Και ίσως εδώ να είναι το μυστικό.

Γιατί ο κάθε παίκτης στοιχήματος χαρακτηρίζεται από ΔΥΟ δεδομένα. Τον τρόπο παιχνίδιου-φιλοσοφίας (τα είπαμε παραπάνω, τα ξέρετε εδώ στο Betsellers αυτά) και τον χαρακτήρα του. Κι εδώ, στον χαρακτήρα, είναι τα…πιό δύσκολα. Το παιχνίδι έχει κανόνες. Ο χαρακτήρας…έχει κανόνες; Υπάρχει ιδανικό μοντέλο παίκτη σε ότι αφορά στον χαρακτήρα; Νομίζω πως όχι.

Αλλά νομίζω επίσης ότι έστω ένα γενικότερο πλαίσιο, ένα μοτίβο, μπορεί να υπάρξει. Μέσα από τα χρόνια (20 συναπτά) ψήθηκα στο παιχνίδι. Πολλές σφαλιάρες, αμέτρητες. Ειδικά τα πρώτα τρία. Να σε πιάνει κρύος ιδρώτας. Να θες να ρεφάρεις. Να ψάχνεις δανεικά. Να παίζεις…ότι να'ναι. Να συχτιρίζεις, να τσακώνεσαι με τον διπλανό σου είτε είναι η γυναίκα σου είτε ο κολλήτός σου.

Να μην έχεις διάθεση γιά τίποτα. Να είσαι βόλτα, να μπαίνει κακό γκολ στο 90' και να βαράς γροθιά σε τραπέζι ικανή να κάνει όλο το μαγαζί να γυρίσει να σε κοιτάξει. Ή αντίθετα, καλό γκολ, γκολ…λύτρωσης. Και να κάνεις σαν κλόουν σε τσίρκο. Οποιος λέει ότι (κάποια από) αυτά δεν τα έχει ζήσει, απλά είναι ψεύτης. Οποιος λέει ότι έχει γεννηθεί…νικητής και ότι μονίμως στην “στοιχηματική θητεία του” κέρδιζε από την πρώτη μέρα, πάλι είναι ψεύτης.

Ψήνεσαι λοιπόν. Μαθαίνεις. Και οφείλεις, αυτή την τριβή, να την μετουσιώσεις σε εφόδια. Προσωπικά, αυτό έκανα. Το στομάχι μου έχει γίνει πέτρα. Το μυαλό μου λειτουργεί στους…-20, κατάψυξη, παγωμένο. Η υπομονή μου αγγίζει αυτή ενός γαιδάρου. Η πειθαρχία; Κάτι σαν ..λόχιας των ΟΥΚ! Αυτά είναι ΟΠΛΑ. Και επιστρέφω στην αρχική μου σκέψη.

Είναι όλοι έτσι; Οχι. Μπορούν να γίνουν; Ο χαρακτήρας τους το επιτρέπει; Απάντησα ήδη. Ιδανικό μοντέλο δεν υπάρχει, αλλά μοτίβο όπως το περιέγραψα, υπάρχει. Πάρτε λοιπόν τις τελευταίες ήττες. Και αξιοποιήστε τες. Μάθετε να χάνετε. Στωικά. Καρτερικά. Σαν τον…Σταλόνε στα Ρόκυ! Τρώει μπουνιές γιά 15 γύρους, αλλά αντέχει. Και κερδίζει στο τέλος.

Οχι γιατί είναι πιό δυνατός. Απλά γιατί έχει υπομονή και αντέχει να “τις τρώει”! Αν μάθεις να χάνεις, αν μάθεις να “τρως ξύλο”, έχεις κερδίσει. Γιατί το καθαρό μυαλό και η υπομονή θα σε οδηγήσει εκεί. Κι αν δεν κερδίσεις στοιχηματικά (μπάλα είναι), έχεις σίγουρα κερδίσει ως άνθρωπος, όχι ως παίκτης. Γιατί δεν θα ξεσπάς αλλού, δεν θα επηρεάζει τη ζωή σου αυτό το παιχνιδάκι, θα έχεις πειθαρχία, καρτερία, στις…εποχές μας αυτά χρειάζονται ακόμα περισσότερο.

Stay the course λοιπόν. Πως μεταφράζεται αυτό στα αγγλικά βάση λεξικού; “to continue doing something until it is finished or until you achieve something you have planned to do”. Ε, αυτό κάνουμε εδώ στο Betsellers. Αργησα να βάλω στήλη γιατί έγραφα τα παραπάνω. Οποιος θέλει, ας μου τα χρεώσει ως… αμπελοφιλοσοφίες. Ευπρόσδεκτός. Εγώ ξέρω πως όταν στριμώχνεσαι στα σχοινιά, επιστρέφεις στα βασικά, ψάχνεις μέσα σου.

Και επειδή δεν το κάνουν όλοι και μένουν στα ρηχά κι επιφανειακά του στύλ “πουτάνα μπάλα μας έκαψες”, είπα να …βοηθήσω λιγο. Στα αμιγώς στοιχηματικά, είχα τέσσερα μεγάλα σημεία. Προφανώς αουτσάιντερ με αξία (by the way, ένα φαβορί φαινομενικά ισχυρό σήμερα, η Λας Πάλμας, παίρνει κάτι περίεργα μπετ στην κόντρα). Τα τέσσερα που είχα ήταν Τζένοα-Σαντερλαντ-Μπιλμπάο-Κορτράικ.

Μελέτησα και πρόσθεσα ένα πέμπτο. Νασιονάλ στην Πορτογαλία. Μην τα ψειρίσω. Αφήνω έξω Τζένοα λόγω απουσιών και πάω σε ένα yankee και τέλος. Πάλι θα ρισκάρω, θα ζητάω 2 από 4 μίνιμουμ. Είπα ότι θα το κάνω αυτό το πείραμα, το έγραψα από τον Σεπτέμβρη. Και δεν το παίρνω πίσω. ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΒΑ: 8.000 μονάδες. Προηγούμενο υπόλοιπο: 5.180 μονάδες. Ποντάρισμα 21/12: Yankee: Μπιλμπάο 1 (3.

60)-Σάντερλαντ 2 (3.75)-Νασιονάλ 1 (4.20)-Κορτράικ 2 (4.20), με 35 μονάδες σε κάθε δυάδα, 15 σε κάθε τριάδα, 10 στην τετράδα. Ολο μαζί 280 μονάδες. Νέο υπόλοιπο: 4.900 μονάδες. Επόμενο ποντάρισμα-και στήλη- την επόμενη Παρασκευή, στην Boxing Day. Θα σας συνιστούσα όμως την Τρίτη να πάρετε μιά εφημερίδα, να κάνετε την πρώτη μελέτη εν'οψει Παρασκευής. Και πάνω από όλα, θα σας συνιστούσα να…διαβάσετε καλά όχι τα ματς, αλλά όλα τα υπόλοιπα που έγραψα, που θα μείνουν αναρτημένα γιά μέρες.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ σε όλους, με αγάπη και δίπλα στους ανθρώπους σας.

Παλαιότερα άρθρα του Billaras