594

Μάκης Μηνδρινός

Η Πρέμιερ Λιγκ στο «πιάτο»!

Καλό μήνα! Μήνας διακοπών για τους περισσότερους, οι μεγάλες πόλεις αδειάζουν και τα νησιά/επαρχία γεμίζουν. Κι εμείς με το ένα πόδι στην Αθήνα είμαστε, με το άλλο διακοπές. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε φυσικά και τις Αγγλίδες μας, που φέτος ξεκίνησαν νωρίς νωρίς λόγω Μουντιάλ.

Δεν πιστεύω να περιμένετε συμπεράσματα από μία αγωνιστική στις μικρές κατηγορίες.

Είδα πολλά, διάβασα περισσότερα, αλλά είναι δεδομένο πως δεν πρόκειται να βγουν ασφαλή συμπεράσματα τόσο νωρίς. Ακόμα και μετά τις 3-4 πρώτες αγωνιστικές δεν γίνεται να βγουν συμπεράσματα. Τα πρώτα πονταρίσματα προφανώς θα γίνουν, αλλά σε πολύ πολύ χαλαρούς ρυθμούς.

Σήμερα θα αναλύσουμε την Πρέμιερ Λιγκ. Στη λογική που μιλήσαμε για τις μικρές κατηγορίες, την προηγούμενη εβδομάδα.

Τι κινήσεις έκαναν οι ομάδες, τι περιμένουμε να δούμε, τι ενδιαφέρον υπάρχει σε μακροχρόνια στοιχήματα.

Τίτλος

* Μάντσεστερ Σίτι στο 1,65, Λίβερπουλ στο 3,50, Τότεναμ στο 13,00, Τσέλσι στο 17,00 και Αρσεναλ στο 31,00. Και Γιουνάιτεντ στο 36,00.

* Μάντσεστερ Σίτι, η ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα τα 4 από τα 5 προηγούμενα χρόνια, έχοντας 100, 98, 86 και 93 βαθμούς στις σεζόν αυτές.

Ακόμα κι όταν το έχασε από τη Λίβερπουλ το 2020, σκόραρε 102 γκολ και ήταν η καλύτερη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ στα xGoals και στους xPoints!

Τι να πούμε; Ότι είναι και φέτος φαβορί; Προφανώς και είναι. Ο Γκουαρντιόλα έχει χτίσει… αυτοκρατορία στο Νησί, ζητούμενο όμως παραμένει το Τσάμπιονς Λιγκ. Γι’ αυτό θεωρώ ότι αποφάσισε να αλλάξει λίγο τον τρόπο που σκέφτεται το παιχνίδι, προσθέτοντας ένα στυλ σέντερ φορ που λίγες φορές επέλεξε να έχει στις ομάδες του.

Ο Χάαλαντ είναι διαφορετικού τύπου 9άρι από τον Αγουέρο για παράδειγμα. Θα δώσει σίγουρα κάτι διαφορετικό στους «σίτιζενς» και μένει να δούμε τι θα αλλάξει στη γενικότερη λειτουργία.

Στα χαρτιά, μια ομάδα με Ντε Μπόινε (ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι ο μόνος που παραμένει στην ομάδα από το 2016 που ανέλαβε ο Γκουαρντιόλα), Μπερνάρντο (αν τελικά δεν φύγει για την Μπαρτσελόνα), Φόντεν, Μαχρέζ, Γκρίλις και από πίσω Ρόδρι, Κάλβιν Φίλιπς, Γκιντογάν προφανώς προκαλεί… τρόμο!

Να βάλω, πάντως, εδώ έναν αστερίσκο, που αφορά το Μουντιάλ.

Προφανώς για όλες τις ομάδες θα είναι ιδιαίτερη αυτή η σεζόν, αυτή η διακοπή από τα μέσα Νοέμβρη μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη. Ενας Θεός ξέρει ποιον θα επηρεάσει και πόσο. Να αναφέρω όμως ότι πέρσι η Σίτι Νοέμβρη και Δεκέμβρη κέρδισε και τα 10 ματς που έπαιξε, με γκολ 31-6! Και πρόπερσι, μετά την ήττα από την Τότεναμ στις 21 Νοεμβρίου, έκανε σερί 17 νίκες-2 ισοπαλίες στα 19 επόμενα! Είναι τρομερά τα νούμερα.

Γενικά για το Μουντιάλ και ποιος θα επηρεαστεί περισσότερο, αλλά και τι… παρενέργειες μπορεί να έχει θα τα πούμε προσεχώς, σε μία από τις εκπλήξεις που ετοιμάζουμε με τον Βασίλη!

* Λίβερπουλ: Προφανώς και η είναι βασική διεκδικήτρια του τίτλου. Και, όντως, οι μπουκ ίσως την υποτιμούν λίγο. Είναι όμως… άτυχη, έχει πέσει σε μια από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών στην Πρέμιερ Λιγκ, τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Με τα επιτεύγματα που έχει η Λίβερπουλ τα τελευταία χρόνια, σε μια άλλη εποχή, θα έπαιρνε τον έναν τίτλο μετά τον άλλον. Και τώρα παίρνει και θα συνεχίσει να παίρνει.

Ερχεται από μία σεζόν που κρίνεται μάλλον αποτυχημένη, παρά το γεγονός ότι κατέκτησε το Κύπελλο, κατέκτησε το Λιγκ Καπ, έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και 15 λεπτά μακριά από το πρωτάθλημα στην Πρέμιερ Λιγκ! Πήρε δύο τίτλους, αλλά τους δύο βασικότερους στόχους της δεν τους πέτυχε έστω κι αν έφτασε μία ανάσα μακριά.

Τερμάτισε με 92 βαθμούς και 94 γκολ, αλλά ήταν δεύτερη…

Όπως και στην περίπτωση του Γκουαρντιόλα, έτσι και ο Κλοπ, προχώρησε σε μια «ίδια» μεταγραφική κίνηση, φέρνοντας έναν καθαρό σέντερ φορ, τον Νούνιες από την Μπενφίκα, και ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έπαιζε με καθαρό σέντερο φορ. Μία ο Φιρμίνο, μία ο Μανέ, μία ο Σαλάχ, μία ο Ντίας, μία ο Ζότα και σε… έκτατες περιπτώσεις αγωνίστηκαν οι «πιο σέντερ φορ» Οριγκί και παλαιότερα Μπεντέκε.

Ακόμα και σε αυτό, οι δύο ομάδες πάνε χέρι-χέρι, η μία «ματσάρει» τις κινήσεις της άλλης.

Αγωνιστικά, μεγάλο το ενδιαφέρον να δούμε αν ο Νούνιες όντως θα είναι ο περσινός Νούνιες της Μπενφίκα και θα προσαρμοστεί στο παιχνίδι του Κλοπ. Δεν εννοώ φυσικά να βάζει γκολ, προφανώς θα βάζει γκολ. Λέω αν θα μπορέσει να κάνει όλα τα υπόλοιπα που αποτελούν «Ευαγγέλιο» για τον Γερμανό προπονητή, όπως είναι η «πίεση μέχρι θανάτου» (χάρη κυρίως σ’ αυτήν ο Φιρμίνο έγινε αναντικατάστατος τα προηγούμενα χρόνια), η γρήγορη σκέψη, το παίξιμο με τη μία.

Και εδώ προφανώς πρέπει να βάλουμε τον παράγοντα Μουντιάλ στο τραπέζι, πόσο και αν θα επηρεάσει. Αν και αρκετοί βασικοί, όπως είναι οι Σαλάχ, Λουίς Ντίας, Ρόμπερτσον, Μάτιπ, Κεϊτά δεν θα πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τετράδα

* Τότεναμ: Στο ερώτημα «μπορεί κάποιος άλλος να μπει σφήνα σε Σίτι και Λίβερπουλ στη μάχη για τον τίτλο;», η απάντηση είναι: «πολύ πολύ δύσκολο»! Αν μου έδιναν, πάντως, ένα free bet για να το «πετάξω» σε κάποια ομάδα, θα το έβαζα στην Τότεναμ.

Ξαναλέω, πρέπει να γίνουν πάαααρα πολλά για να φτάσει η Τότεναμ να διεκδικεί το πρωτάθλημα. Και –κυρίως- δεν αρκεί μόνο η ίδια να τρυπήσει το ταβάνι της, αλλά την ίδια στιγμή Σίτι και Λίβερπουλ να κάνουν μία σεζόν πολύ χειρότερη σε σχέση με τα στάνταρ τους.

Ο Αντόνιο Κόντε ανέλαβε τον Οκτώβρη αντί του Σάντο και βρήκε ένα μικρός… χάος, το οποίο προσπάθησε να συμμαζέψει έως το τέλος της χρονιάς.

Και από τη στιγμή που ήρθε η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ (μέσω της τέταρτης θέσης), η σεζόν κρίνεται επιτυχημένη. Ο Ιταλός έχει μία «γεμάτη» σεζόν μπροστά του, έκανε τις μεταγραφές που ήθελε, δούλεψε την ομάδα όπως ήθελε, ο ίδιος είναι πολύ «παιγμένος» σε πρωταθλητισμό και όλα αυτά συνηγορούν στο ότι η Τότεναμ θα είναι καλύτερη από πέρσι.

Ο Λενγκλέ ήρθε από την Μπαρτσελόνα για βασικός στην τριάδα της άμυνας, στο 4-3-3 του Κόντε, όμως έτσι κι αλλιώς έχει επιλογές για τα μετόπισθεν (ο Ντάιερ ήταν εξαιρετικός ως τρίτος στόπερ πέρσι). Ο Ριτσάρλισον θα δώσει έξτρα λύσεις στην επίθεση αλλά η επιθετική τριάδα αναμένεται ίδια με τους τελευταίους μήνες της περσινής σεζόν: Σον-Κέιν-Κουλουσέφσκι.

Δούλεψε πολύ καλά άλλωστε…

Σούπερ προσθήκες ο Πέρισιτς για όλη την αριστερή πλευρά και ο Μπισουμά για τα χαφ, που δίνει άλλα στοιχεία από τον Μπεντακούρ, που πιθανότατα θα είναι ο παρτενέρ του.

* Τσέλσι: Εχοντας πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ στους λίγους μήνες που είχε τον Τούχελ στον πάγκο και ξεκινώντας εξαιρετικά τη σεζόν, έχοντας δεχθεί μόλις τρία γκολ στα πρώτα 10 παιχνίδια της στην Πρέμιερ Λιγκ, λέγαμε πέρσι στο ξεκίνημα ότι η Τσέλσι μπορεί να χτυπήσει τίτλο.

Προφανώς δεν το έκανε ποτέ, ένα ντεφορμάρισμα από αρχές Νοέμβρη, την άφησε πίσω. Και αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο για όποια ομάδα θελήσει να μπει σφήνα σε Σίτι και Λίβερπουλ: το βασικό χαρακτηριστικό των δύο, είναι η σταθερότητα. Αν, έχοντας αντιπάλους Σίτι και Λίβερπουλ, κάνεις ένα ντεφορμάρισμα που θα κρατήσει ένα μήνα, έχεις μείνει αυτόματα εκτός διεκδίκησης τίτλου! Ή, αλλιώς, πρέπει στο ντεφορμάρισμα που θα έχεις, να παίρνεις αποτελέσματα.

Η Τσέλσι δεν το είχε αυτό πέρσι. Οι Στέρλινγκ και Κουλιμπαλί είναι καλές προσθήκες αλλά ως εκεί. Δεν την ανεβάζουν επίπεδο, θεωρώ ότι η Τσέλσι θα είναι χειρότερη από πέρσι. Εξάλλου και οι αποχωρήσεις της δεν ήταν αμελητέες: Λουκάκου, Ρούντιγκερ, Κρίστενσεν ήταν βασικοί, άσχετα αν ο Βέλγος είχε πολλά προβλήματα με τον Τούχελ.

* Αρσεναλ: Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα ενδιαφέρον project. Το δύσκολο για τη διοίκηση της Αρσεναλ ήταν να κρατήσει τον Αρτέτα όταν οι Λονδρέζοι δεν ήταν καλοί. Δείτε ποιες ομάδες μονοπωλούν τους τίτλους τα τελευταία χρόνια: η Σίτι και η Λίβερπουλ, που έχουν τους μακροβιότερους προπονητές από τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ.

Είναι «κλειδί», αν θέλεις να διεκδικήσεις τίτλους, να έχεις σταθερά πρόσωπα στον πάγκο.

Ο Αρτέτα έχει πάρει τα κλειδιά και εμφανίζει μια Αρσεναλ χρόνο με το χρόνο καλύτερη. Όχι έτοιμη να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, αλλά σίγουρα καλύτερη. Και θεωρώ ότι φέτος θα συνεχιστεί αυτό το ενδιαφέρον project. Ο Γκαμπιέλ Ζεσούς αν είναι υγιής μπορεί να διεκδικήσει το «παπούτσι» του πρώτου σκόρερ της κατηγορίας.

Ελειπε ένας καλός σκόρερ στην Αρσεναλ, δεν μπόρεσαν να σηκώσουν το βάρος ούτε ο Λακαζέτ ούτε ο Ομπαμεγιάνγκ.

Πολύ ταλέντο, πιτσιρικαρία, αλλά πιτσιρικαρία με ποιότητα. Στο 2,50 να είναι στην τετράδα η Αρσεναλ.

Εξάδα

* Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Αντε πάλι από την αρχή! Ο Τεν Χαγκ είναι το νέο αφεντικό, αφήνοντας πίσω του εξαιρετικό έργο στον Αγιαξ.

Δεν είναι εύκολο η Γιουνάιτεντ των τόσο πολλών προβλημάτων να κάνει στροφή 360 μοίρες και να παίξει άμεσα πρωταγωνιστικό ρόλο. Θεωρώ ότι ακόμα και η τετράδα είναι δύσκολη, έστω κι αν εκτιμώ τον Τεν Χαγκ. Δεν παύει όμως να είναι ένας προπονητής που δεν έχει δουλέψει ξανά στην Αγγλία και που έπρεπε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα!

Εξαιρετική η προσθήκη του Λισάντρο Μαρτίνες, πιθανότατα αν είναι καλά θα βοηθήσει και ο Ερικσεν, ο οποίος όμως παίζει στη θέση του Μπρούνο Φερνάντες και θα πρέπει να χωρέσουν και οι δύο στην ενδεκάδα, αλλάζοντας θέση (ο Ερικσεν, που θεωρητικά μπορεί να πάει και στο πλάι και πιο πίσω στα χαφ).

Την προηγούμενη φορά που έγινε κάτι τέτοιο, δεν… δούλεψε (με Πογκμπά και Μπρούνο).

* Νιουκάστλ: Δίνεται φαβορί για την 7η θέση, τη θέση δηλαδή μετά τους Big-6. Ηταν περίεργη η σεζόν πέρσι, καθώς ξεκίνησε με μόλις μία νίκη στα πρώτα 20 ματς (!), άλλαξε ιδιοκτησία και προπονητή και έκλεισε με 38 πόντους στα 19 τελευταία παιχνίδια από τον Ιανουάριο και μετά.

Μόνο Λίβερπουλ και Σίτι είχαν καλύτερο μέσο όρο βαθμών στο διάστημα αυτό. Βοήθησαν προφανώς και οι μεταγραφές που έγιναν τον Ιανουάριο.

Πάντως, σε αντίθεση με τη φημολογία, ότι οι ζάμπλουτοι Σαουδάραβες θα τα δώσουν… όλα στη μεταγραφική περίοδο, προς το παρόν τα πράγματα είναι αρκετά ήσυχα και η αλήθεια είναι ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες, δεν βλέπω τόσο ψηλά τη Νιουκάστλ όσο τη βλέπουν οι μπουκ.

Οι οποίοι, μάλλον, τρόμαξαν με το πορτοφόλι της νέας ιδιοκτησίας! H λογική λέει ότι θα πάρει παίκτες, έστω και τελευταία στιγμή (μεγάλος στόχος της ο Μάντισον, της Λέστερ).

Εδώ να υπενθυμίσω κάτι που λέγαμε και πέρσι: η Νιουκάστλ δεν είχε/έχει κακό ρόστερ. Εχει έναν καλό προπονητή για μικρομεσαίες ομάδες, όπως είναι ο Εντι Χάουι, έχει φυσικά κόσμο και ιστορία.

Όμως, θεωρώ ότι θα κινηθεί κοντά στη μέση της βαθμολογίας, ίσως λίγο πάνω από τη δεκάδα

Δεκάδα

* Γουέστ Χαμ: Εκτη πρόπερσι, 7η πέρσι παρά το κακό τελείωμα (6 ήττες στα 11 τελευταία), αλλά και καλή πορεία στην Ευρώπη (αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Γιουρόπα από την Αϊντραχτ). Πάλι στην πρώτη 10άδα τη βλέπω, πιθανότατα ψηλότερα από την Νιουκάστλ που λέγαμε παραπάνω.

Ο Αγκέρντ που ήρθε από τη Ρεν με 35 εκατ. προορίζεται για βασικός στα στόπερ μαζί με τον Ζουμά, σε μια προσπάθεια του Μόγιες να περιορίσει τα –πολλά- λάθη που έγιναν στο κέντρο της άμυνας πέρσι. Από ‘κει και πέρα δεν ήθελε πολλά το ρόστερ της, ίσως έναν καλό φορ ακόμα, καθώς εκτός του Αντόνιο δεν υπάρχει άλλο αξιόπιστο 9άρι. Προφανώς η θέση μπορεί να καλυφθεί από τους πολλούς και εξαιρετικούς εξτρέμ που διαθέτει (Μπόουεν, Μπενραχμά, Φορνάλς), όμως καθαρό 9άρι δεν διαθέτει.

* Λέστερ: Δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με το μεταγραφικό που ανέβασα την προηγούμενη εβδομάδα. Μοιάζει απίστευτο, αλλά η Λέστερ δεν έχει κάνει ακόμα μεταγραφή! Και μάλιστα μετά από μία σεζόν που τα πολλά προβλήματα απουσιών τη «λύγισαν». Θα έλεγε κάποιος ότι η 8η θέση στην Πρέμιερ Λιγκ και η συμμετοχή στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ, μαρτυρά μια καλή σεζόν.

Δεν είναι ακριβώς έτσι όμως, η Λέστερ τα δύο προηγούμενα χρόνια διεκδικούσε έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ τερματίζοντας στην 5η θέση.

Ειδικά αν πουληθεί και ο χαφ Τίλεμανς, που τον θέλουν πολλοί και επειδή είναι στο τελευταίο έτος του συμβολαίου του δεν αποκλείεται να δοθεί μεταγραφή, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο. Ή ο Μάντισον, που επίσης είναι περιζήτητος και πιέζει η Νιουκάστλ.

Ακόμα και ο Σμάιχελ, που είναι με το ενάμιση πόδι εκτός, είναι σημαντική απώλεια. ΟΚ, ο Εντιντί που έχασε πολλά ματς πέρσι λόγω τραυματισμού λογικά θα είναι έτοιμος ιατρικά φέτος. Ή ο Βάρντι, πιθανότατα θα γράψει πάνω από 20 συμμετοχές που έκανε πέρσι. Αλλά αυτό δεν λέει κάτι, η Λέστερ χρειάζεται βάθος.

Με τα σημερινά δεδομένα το 2,10 να τερματίσει η Λέστερ στο δεύτερο μισό του πίνακα, μοιάζει μια χαρά.

* Αστον Βίλα: Χειρότερη από το αναμενόμενο πέρσι, ο ερχομός του Στίβεν Τζέραρντ έφερε ενθουσιασμό και κάποια καλά αποτελέσματα(35 βαθμοί σε 27 ματς με τον Τζέραρντ στον πάγκο – 9η στη σχετική βαθμολογία, από τη στιγμή που ανέλαβε ο Τζέραρντ). Και η λογική λέει ότι φέτος η Βίλα θα είναι καλύτερη από πέρσι. Εκανε ορισμένες εξαιρετικές μεταγραφές, όπως αυτή του στόπερ Ντιέγκο Κάρλος από τη Σεβίλλη (30 εκατ.

) ή του χαφ Μπουμπακάρ Καμαρά από τη Μαρσέιγ. Κράτησε και τον Κουτίνιο που έδειξε να «κουμπώνει» στο δεύτερο μισό που έπαιξε ως δανεικός από την Μπαρτσελόνα. Καλύτερη από τη Λέστερ την περιμένω την Αστον Βίλα.

* Εβερτον: Απογοήτευση πέρσι, λίγο έλειψε να υποβιβαστεί, ήταν τυχερή που υπήρχαν χειρότερες ομάδες. Ο Λάμπαρντ δεν μπόρεσε να αλλάξει πολύ την εικόνα της και μένει να δούμε αν στην πρώτη του γεμάτη σεζόν θα παρουσιάσει κάτι διαφορετικό.

Δύο παίκτες της Μπέρνλι πήρε, καλοί και οι δύο, ο στόπερ Ταρκόφσκι και ο εξτρέμ ΜακΝιλ, αλλά έδωσε τον Ριτσάρλισον στην Τότεναμ. Γενικά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την Εβερτον και θεωρώ ότι εύκολα θα είναι στο δεύτερο μισό του πίνακα.

* Κρίσταλ Πάλας: Για μένα από τις εκπλήξεις της περσινής σεζόν. Δεν είναι μόνο τα νούμερα: καλύτερος αμυντικός απολογισμός στην ιστορία της στην Πρέμιερ Λιγκ, λιγότερες ήττες ever, δεύτερη καλύτερη συγκομιδή βαθμών.

Ηταν και η αύρα που έβγαζε. Ο Βιεϊρά δούλεψε και εμπιστεύθηκε πιτσιρικάδες, αυτοί τον δικαίωσαν και υπήρχαν ματς που χαιρόσουν να βλέπεις την Πάλας, μια ομάδα 100% του προπονητή. Εξαιρετικός ο Ντουκουρέ που ήρθε από τη Λανς για να παίξει στα χαφ, ψάχνει για 2-3 κινήσεις ακόμα. Να πούμε βέβαια ότι είναι σημαντική η απώλεια του Γκάλαγκερ (33 συμμετοχές και 8 γκολ πέρσι) στη μεσαία γραμμή, καθώς επέστρεψε στην Τσέλσι.

Ηταν ο πρώτος σκόρερ της! Στο 3,25 να βρίσκεται στο πρώτο μισό της βαθμολογίας η Πάλας.

Παραμονή

* Γουλβς, Μπράιτον, Μπρέντφορντ, Νότιγχαμ, Λιντς, Σαουθάμπτον, Φούλαμ και Μπόρνμουθ θεωρώ ότι θα έχουν προβλήματα παραμονής. Άλλες μικρότερα και άλλες περισσότερα.

* Γουλβς: Πολύ περίεργη η περίπτωσή της.

Από τη μία η Γουλβς είχε τη χειρότερη επίθεση από τις ομάδες που σώθηκαν πέρσι, είχε τα λιγότερα σουτ on target και τη χειρότερη διαφορά τερμάτων στα X-Goals. Από την άλλη, ήταν εξαιρετική αμυντικά, τα 24 από τα 38 παιχνίδια της είχαν λιγότερα από 3 γκολ, ενώ ο Σα ανακηρύχθηκε δικαίως ο πιο αποτελεσματικός γκολκίπερ στην Πρέμιερ Λιγκ. Αν δεν ήταν αυτός τόσο καθοριστικός, η Γουλβς πιθανότατα δεν θα τερμάτιζε στη 10η θέση, αλλά θα έδινε μάχη για την παραμονή της.

Σκόραρε 36 και 38 γκολ πέρσι και πρόπερσι, μόνο η Μπέρνλι σώθηκε σκοράροντας λιγότερα από 40 τέρματα σε μία σεζόν. Αλλά και η Μπέρνλι υποβιβάστηκε. Δεν λέω ότι η Γουλβς θα υποβιβαστεί, όμως πιστεύω ότι θα έχει μια πολύ πιο δύσκολη σεζόν σε σχέση με πέρσι, ειδικά από τη στιγμή που μέχρι τώρα δεν έχει ενισχυθεί καθόλου.

* Μπράιτον: Και αυτή την περιμένω χειρότερη από πέρσι.

Μάλλον εξέπληξε πολλούς με την περσινή πορεία της, αλλά πλέον όλοι την ψυλλιάζονται. Εχασε και τον Μπισουμά, τον ηγέτη της μεσαίας γραμμής της, ενώ είναι πολύ πιθανό να χάσει και τον αριστερό μπακ Κουκουρέγια, που τον θέλει και η Σίτι και η Τσέλσι, αλλά η ίδια ζητάει πάνω από 50 εκατ. λίρες! Θα δώσει μάχη φέτος η Μπράιτον.

* Μπρέντφορντ, Λιντς, Σαουθάμπτον: Τις βάζω και τις τρεις μαζί γιατί θεωρώ ότι βράζουν στο ίδιο καζάνι και δεν αποκλείω τουλάχιστον η μία από τις τρεις να υποβιβαστεί! Όπως λέγαμε και στο μεταγραφικό κείμενο, η Λιντς από τη μία έχασε τους παιχταράδες της, τον Ραφίνια και τον Κάλβιν Φίλιπς, από την άλλη εκμεταλλεύτηκε τα… κονέ του Μαρτς στη Σάλτσμπουργκ και πήρε τους Ααρονσον και Κρίστενσεν από κει, συν τον Ανταμς από την Λειψία, αλλά και τον εξτρέμ Σινιστέρα από την Φέγενορντ.

Πολλά τα πάρε-δώσε, αμφίβολο αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Συν ότι σέντερ φορ παραμένει ο Μπάμφορντ, ο οποίος δεν κάνει για αυτό το επίπεδο.

Η Μπρέντφορντ έχασε τον Ερικσεν, πήρε τον πολύ καλό αλλά άπειρο Λιούις-Πότερ από τη Χαλ και γενικά θα προσπαθήσει να το πάει όπως πέρσι, όμως δεν θα είναι εύκολο με το συγκεκριμένο ρόστερ.

Οσο για τη Σαουθάμπτον, έκλεισε άσχημα τη σεζόν πέρσι, μόλις 5 βαθμούς από τη ζώνη και έχοντας πάρει μόλις 5 βαθμούς από τους τελευταίους 36 διαθέσιμους! Το καλοκαίρι περισσότερο επένδυσε, παρά έκανε κινήσεις που θα βοηθήσουν άμεσα, κάτι που προφανώς εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο. Χρειάζεται σίγουρα έναν καλό σέντερ φορ, υπενθυμίζω ότι πέρσι πρώτος της σκόρερ ήταν ένας χαφ, ο Ουόρντ-Πράους, με 10 γκολ.

* Φούλαμ, Μπόρνμουθ, Νότιγχαμ: Οι τρεις νεοφώτιστες προφανώς έχουν στόχο την παραμονή. Αυτή που έχει κινηθεί περισσότερο μεταγραφικά και πιο αποφασιστικά, είναι η Νότιγχαμ. Πάνω από 10 οι μεταγραφές που έχει κάνει, πρόκειται ουσιαστικά για ολικό λίφτινγκ, καθώς οι περισσότεροι από τους νεοφερμένους υπολογίζονται για βασικοί.

Τελευταία προσθήκη ο Μανγκαλά από τη Στουτγάρδη με πάνω από 15 εκατ., ενώ συνολικά έχει ξοδέψει περισσότερα από 100 εκατ. για μεταγραφές. Θα θέλει σίγουρα χρόνο, η ενδεκάδα πιθανότατα θα έχει 6-7 νέα πρόσωπα σε σχέση με πέρσι.

Η Μπόρνμουθ είναι πρώτο φαβορί για υποβιβασμό και δεν διαφωνώ καθόλου. Ουσιαστικά θα πάει με την περσινή ομάδα, δεν έκανε μεταγραφές μέχρι τώρα (ξεχωρίζει ο Ταβερνιέρ από τη Μίντλεσμπρο).

Όπως και να έχει δεν της δίνω σημαντικές ελπίδες.

Κάπως έτσι και η Φούλαμ, αν και θεωρητικά το ρόστερ της είναι ποιοτικότερο από εκείνο της Μπόρνμουθ. Πήρε και τους καλούς Παλίνια (από Σπόρτινγκ Λισσαβώνας με 20 εκατ.) και Αντρέας Περέιρα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (με άλλα 12 εκατ.), ενώ η μοναδική σημαντική απώλεια ήταν αυτή του Καρβάλιο που δόθηκε στη Λίβερπουλ.

Κάτι σημαντικό: η Φούλαμ ήταν η ομάδα που έκανε τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στα εισιτήρια διαρκείας, κοντά στο 30%, κάτι που έφερε γκρίνια και ίσως παίξει μικρό ή μεγάλο ρόλο…

Στοίχημα

Μια αγορά που μου αρέσει είναι η «Sack Race». Ποιος, δηλαδή, προπονητής θα χάσει πρώτος τη θέση του! Κοιτάζοντας τα μακροχρόνια, πρώτο φαβορί αυτή τη στιγμή είναι ο Χάσενχουτλ της Σαουθάμπτον, στο 5,50.

Ακολουθεί ο Μάρτς της Λιντς στο 7,00 και ο Λάμπαρντ στο 7,50. Συμφωνώ με τους μπουκ! Αν έπαιζα κάτι, ο Χάσενχουτλ θα ήταν. Η Σαουθάμπτον, είπαμε και πριν, ολοκλήρωσε τραγικά τη σεζόν, ενώ στο ξεκίνημα φέτος έχει να παίξει μεταξύ άλλων με Τότεναμ (εκτός), Γιουνάιτεντ (εντός), Τσέλσι (εντός) πριν ακόμα βγει ο Αύγουστος! Δύσκολο πρόγραμμα έχει και η Εβερτον, του Φρανκ Λάμπαρντ…

Στα μακροχρόνια τώρα, είπαμε ήδη για Λέστερ στη δεύτερη δεκάδα (2,10) και Νιουκάστλ στη δεύτερη δεκάδα (3,25), αλλά και για Πάλας στην πρώτη δεκάδα (3,25).

Από ‘κει και πέρα, έχουν ενδιαφέρον κάποια Head to Head:

Γουέστ Χαμ – Νιουκάστλ: Γουέστ Χαμ (2,00)

Φούλαμ – Νότιγχαμ: Νότιγχαμ (2,00)

Μπράιτον – Πάλας: Πάλας (2,00)

Στους σκόρερ, προφανώς το 1,60 του Ζεσούς για πρώτος σκόρερ Αρσεναλ, δεν λέει κάτι. Το να βάζει όμως ο Ζεσούς συνολικά από 20 γκολ και πάνω, δίνει 3,25. Καλό μοιάζει και το 1,80 στο head to head Μίτροβιτς (Φούλαμ)-Τόνι (Μπρέντφορντ).

Αυτά τα… ολίγα (γέλια!). Νέα στήλη την Παρασκευή, με Πρέμιερ Λιγκ και όλες τις μικρές Αγγλίας. Θα είναι η τελευταία στήλη πριν από το δικό μου break, καθώς για τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν γυρίσω το πληκτρολόγιο ανάποδα!

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος