436

Skotostrious

Cheltenham Festival μέρος δεύτερο…

Καλησπέρα σε όλες και όλους ! Δεύτερο μέρος της επισκόπησης των ιπποδρομιών που θα πραγματοποιηθούν στο μεγάλο φεστιβάλ του Cheltenham από την Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή και σήμερα θα παρουσιάσουμε τις κούρσες από τη δεύτερη και τρίτη ημέρα.

H πρώτη κούρσα της δεύτερης ημερίδας είναι η Baring Bingham Novices’ Hurdle, μια Grade 1 novice ιπποδρομία στα χαμηλά εμπόδια/hurdles στην οποία τα άλογα θα διανύσουν μια απόσταση 2 μίλια 5 furlongs (4,200 μέτρα περίπου) και θα υπερπηδήσουν 10 εμπόδια.

Σε σχέση με την αντίστοιχη κούρσα της πρώτης ημέρας εδώ θα αγωνιστούν τα άλογα που λόγω γενεαλογικού δέντρου είναι προορισμένα να πρωταγωνιστήσουν στις μεγάλες αποστάσεις στα επόμενα χρόνια. Δεν έχουμε ακόμα τον οριστικό αριθμό συμμετοχών καθώς μέχρι και σήμερα είναι δηλωμένα 22 άλογα άλλα με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι Hermes Allen και Impaire Et Passe είναι δίκαια τα φαβορί και πιθανόν να είναι η δυάδα που θα διεκδικήσει τη νίκη μέχρι τέλους.

Συνεχίζουμε με τη δεύτερη κούρσα της ημέρας, η Brown Advisory Novices’ Chase ,μια ακόμα Grade 1 novice ιπποδρομία στους φράκτες/fences στην ημιμαραθώνια απόσταση των 3 μιλίων (4,800 μέτρα περίπου) στην οποία οι συμμετέχοντες θα αντιμετωπίσουν 12 ψηλά εμπόδια. Και εδώ θα πρέπει να περιμένουμε την αναγγελία των τελικών συμμετεχόντων άλλα με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας λογικά θα έχουμε μια σπουδαία κούρσα με άλογα που έχουν διακρίσεις σε Grade 1 επίπεδο στα χαμηλότερα εμπόδια με τα Gaillard Du Mesnil, Gerri Colombe και THYME HILL να έχουν καλές πιθανότητες για μια θέση στο βάθρο.

Λίγο αργότερα στη σειρά εκκίνησης θα παραταχθούν τα άλογα για ένα από τα σπουδαιότερα Premier Handicap της σεζόν, το Coral Cup Handicap Hurdle, μια κούρσα στα 2 μίλια 5 furlongs (4,200 μέτρα περίπου) και τα 10 χαμηλά εμπόδια/hurdles. Είναι μια από τις ελάχιστες κούρσες των πρώτων 2 ημερών που διεξάγεται στο νέο στίβο του Cheltenham. Πολύ δύσκολα να γίνει κάποια πρόβλεψη για τη συγκεκριμένη ιπποδρομία καθώς ακόμα είναι ενεργές 60 συμμετοχές άλλα αν θέλουμε να έχουμε μια πρώτη εικόνα για τους πιθανούς πρωταγωνιστές ο HMS SEAHORSE ίσως έχει ένα προβάδισμα με βάση τη φόρμα και σε μεγαλύτερες αποδόσεις οι Seddon, Sporting John και Call Me Lord θα διεκδικήσουν μια θέση στο βάθρο.

Αισίως φτάσαμε στην τέταρτη κούρσα της ημερίδας, μια από τις σπουδαιότερες ιπποδρομίες όχι μόνο του φεστιβάλ άλλα και όλης της αγωνιστικής σεζόν στο National Hunt και αναφερόμαστε στην Grade 1 Queen Mother Champion Chase, στην μίνιμουμ απόσταση για τις κούρσες με εμπόδια των 2 μιλίων (3,200 μέτρα) και των 13 φρακτών. Εδώ έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των συμμετοχών καθώς λογικά έχουμε το τελικό lineup στο οποίο ξεχωρίζουν οι Edwardstone και Energumene, με τον Editeur Du Gite να καραδοκεί από κοντά έχοντας δείξει τα δόντια του όταν και νίκησε τα 2 φαβορί της κούρσας της Τετάρτης πριν ενάμιση μήνα επίσης στο Cheltenham.

Μεγάλο ρόλο αναμένεται να παίξει και η κατάσταση του εδάφους με τον Edwardstone να ευνοείται από πιο βαρύ στίβο ενώ το Energumene από τις καλύτερες συνθήκες. Αναμένεται πολύ σπουδαία και ανταγωνιστική κούρσα.

Προχωράμε στην πέμπτη ιπποδρομία του προγράμματος, την Glenfarclas Chase, μια από τις πιο ιδιαίτερες κούρσες στο καλεντάρι καθώς δε διεξάγεται στο συμβατικό στίβο με τα χαμηλά ή ψηλότερα εμπόδια άλλα στον στίβο Cross Country, μια διαδρομή σχεδόν 3 μιλίων 6 furlongs (6,100 μέτρα περίπου) με 32 εμπόδια τα οποία είναι ότι πιο κοντινό μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει σε μια κούρσα στην αγγλική εξοχή ή στην αρχική μορφή των ιπποδρομιών καθώς θα δούμε να υπάρχουν θάμνοι, ξύλινα εμπόδια, άλματα σε κατηφορικό έδαφος εώς και μικρά δέντρα στη διαδρομή.

Από τις συμμετοχές ξεχωρίζει αυτή του Delta Work, περσινού νικητή με γενικά πολύ καλές παρουσίες σε cross country κούρσες, του Galvin, ενός δρομέα με επιτυχίες σε Grade 1 κούρσες άλλα και του Deise Aba που έδειξε σε εξαιρετική κατάσταση στην αντίστοιχη κούρσα προετοιμασίας στον ίδιο στίβο πριν ενάμιση μήνα.

Επόμενη κούρσα η Johnny Henderson Grand Annual Chase, ένα ακόμα Premier Handicap στα ψηλά εμπόδια και στην απόσταση των 2 μιλίων (3,200 μέτρα) με τους 14 φράκτες στη διαδρομή.

Η παλαιότερη κούρσα του φεστιβάλ και μια από τις παλιότερες στο καλεντάρι του National Hunt, διεξάγεται ανελλιπώς από το 1834. Και στη συγκεκριμένη ιπποδρομία αναμένουμε τον τελικό αριθμό συμμετεχόντων άλλα ανάμεσα σε αυτούς που λογικά θα βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης ο Andy Dufresne είναι δίκαιο φαβορί με τον Dads Lad να έχει καλές πιθανότητες για το βάθρο σε ψηλότερες αποδόσεις.

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας κλείνει η Grade 1 Champion Bumper κούρσα, μια ιπποδρομία στο στίβο του National Hunt χωρίς εμπόδια (κούρσα προετοιμασίας για τα άλογα με στόχο την εξοικείωση τους με τις συνθήκες των αγώνων με εμπόδια) για άλογα 4-6 ετών που θα αγωνιστούν στην απόσταση των 2 μιλίων 1/2 furlong (3,300 μέτρα). Είναι η κούρσα από την οποία θα δούμε άλογα τα οποία αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη σεζόν στα χαμηλά εμπόδια οπότε αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Φαβορί ο εκπρόσωπος του πολυνίκη της κούρσας Willie Mullins (12 νίκες) It’s For Me, πολύ κοντά σ ομόσταβλος Fun Fun Fun, άλλα πολύ καλές πιθανότητες έχει και ο ENCANTO BRUNO ο οποίος αν ανήκε σε ένα από τους μεγάλους στάβλους σίγουρα θα ήταν και αυτός στα φαβορί καθώς έχει ίσως την καλύτερη φόρμα ανάμεσα σε όλες τις συμμετοχές.

Συνεχίζουμε με το πρόγραμμα της Πέμπτης όπου και θα παρουσιάσουμε τις τρεις πρώτες κούρσες (οι υπόλοιπες στην αυριανή στήλη) και θα ξεκινήσουμε με την πρώτη κούρσα της ημερίδας, την Golden Miller Novices΄ Chase, μια Grade 1 novice ιπποδρομία στα ψηλά εμπόδια/φράκτες για πενταετείς και άνω ίππους.

Η κούρσα πραγματοποιείται στην απόσταση των 2 μιλίων 3 furlongs (4,000 μέτρα περίπου) και τα άλογα θα πρέπει να υπερπηδήσουν 17 φράκτες. Πολύ δυνατό lineup με ένα δίκαιο φαβορί στο πρόσωπο του Mighty Potter που ίσως έχει την καλύτερη φόρμα στους φράκτες άλλα οι Appreciate It και Banbridge έχουν αποδείξει τις δυνατότητες τους στις συγκεκριμένες ιπποδρομίες και αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν.

Προχωράμε στη δεύτερη κούρσα της κάρτας, την Pertemps Final, ένα Premier Handicap στα 3 μίλια (4,800 μέτρα περίπου) η οποία πραγματοποιείται στο νέο στίβο του Cheltenham και περιλαμβάνει 12 χαμηλά εμπόδια. Πιθανόν να μην έχουμε ακόμα το τελικό lineup της κούρσας (ήδη το φαβορί στις antepost αγορές Shoot First αποσύρθηκε σήμερα) άλλα από τους πιθανούς συμμετέχοντες σε μια κούρσα ανοιχτή σε κάθε αποτέλεσμα οι Salvador Ziggh, Perseval Legallois και Captain Morgs μοιράζονται τις πιθανότητες για μια θέση στο βάθρο τον νικητών.

Κλείνουμε τη σημερινή παρουσίαση με την τρίτη κούρσα της ημερίδας της Πέμπτης με μια από τις πιο δυνατές κούρσες του φεστιβάλ, την Grade 1 Ryanair Chase, μια ιπποδρομία στα ψηλά εμπόδια στην απόσταση των 2 μιλίων 4 furlongs (4,200 μέτα περίπου) στην οποία οι συμμετέχοντες θα αντιμετωπίσουν 17 φράκτες. Είναι μια από τις κούρσες που ουσιαστικά προστέθηκαν στο φεστιβάλ όταν το 2005 αποφασίστηκε να προστεθεί μια μέρα ακόμα και να γίνει τετραήμερο.

Πάρα πολύ δυνατές συμμετοχές στη φετινή έκδοση της κούρσας άλλα καλώς ή κακώς όλα εξαρτώνται από τον Shishkin, ένα άλογο που μέχρι πέρσι θεωρούταν ένα από τα καλύτερα στα ψηλά εμπόδια τα τελευταία χρόνια, για να χάσει λίγο το δρόμο του μετά το περσινό φεστιβάλ και την αποτυχία του να διακριθεί στην Queen Mother Champion Chase, άλλα ο τρόπος με τον οποίο κέρδισε στην τελευταία του έξοδο σε Grade 1 κούρσα στο Ascot έδειξε ότι ακόμα δεν έχει χάσει τη δυναμική του και αν εμφανιστεί σε παρόμοια κατάσταση το πιο πιθανό είναι να κερδίσει με πολύ μεγάλη άνεση.

Επόμενη στήλη αύριο Δευτέρα 13/03 μετά το μεσημέρι με την προεπισκόπηση των υπολοίπων ιπποδρομιών της τρίτης ημέρας και αυτών της τέταρτης άλλα και πιθανόν τις πρώτες στοιχηματικές επιλογές ειδικά αν δεν έχουν ανακοινωθεί οι τελικές συμμετοχές στα μεγάλα handicap.

Παλαιότερα άρθρα του Skotostrious