464

Skotostrious

Cheltenham Festival μέρος τρίτο…

Καλησπέρα σε όλες και όλους και καλή εβδομάδα ! Λιγότερες από 24 ώρες έμειναν για την εναρκτήρια κούρσα του διάσημου φεστιβάλ στο Cheltenham με τις ιπποδρομίες να μπαίνουν σιγά σιγά στην τελική τους μορφή καθώς πλέον είμαστε στο τελικό στάδιο αναγγελίας συμμετοχών και οι στάβλοι θα αποφασίσουν εντός των επόμενων ωρών που θα στείλουν τα αστέρια τους να αγωνιστούν.

Στη σημερινή στήλη θα κλείσουμε την ανασκόπηση των υπόλοιπων αγώνων της τρίτης και όλες τις κούρσες της τέταρτης και τελευταίας ημέρας του φεστιβάλ.

Ξεκινάμε με την τέταρτη ιπποδρομία στην ημερίδα της Πέμπτης, την Stayers’ Hurdle, μια Grade 1 κούρσα στα χαμηλά εμπόδια στην απόσταση των 3 μιλίων (4,800 μέτρα περίπου) στην οποία οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ξεπεράσουν 12 χαμηλά εμπόδια.

Είναι η κορυφαία κούρσα στην μαραθώνια απόσταση για τα χαμηλά εμπόδια στο ετήσιο καλεντάρι του National Hunt. Ξεχωρίζει η παρουσία του Flooring Porter ο οποίος θα προσπαθήσει να κάνει το χατ-τρικ όντας ο νικητής της κούρσας το 2021 και 2022, ένα έργο φαινομενικά αρκετά δύσκολο καθώς στις φετινές του κούρσες έχει δείξει αρκετές αδυναμίες. Από τις υπόλοιπες συμμετοχές πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχει ο Blazing Khal που θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το αήττητο του σερί στα χαμηλά εμπόδια (5/5 νίκες), οι Teahupoo, Home by the Lee και Klassical Dream που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ομάδας από την Ιρλανδία άλλα και ο πολύ αξιόλογος Dashel Drasher σε υψηλότερες αποδόσεις ο οποίος έχει ίσως τη δεύτερη καλύτερη φόρμα πίσω από τον Blazing Khal στην κούρσα.

Επόμενη κούρσα του προγράμματος είναι η Plate Handicap Chase, ένα Premier Handicap στα 2 μίλια 4 furlongs (4,200 μέτρα περίπου) και τα 17 ψηλά εμπόδια/φράκτες στη διαδρομή. Πολύ ανοιχτό handicap με τον αριθμό των συμμετεχόντων να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα, άλλα ανάμεσα στα άλογα που λογικά θα αγωνιστούν ξεχωρίζουν οι παρουσίες των Haut En Couleurs, Il Ridoto και Datsalrightgino σε υψηλότερη απόδοση άλλα και το φαβορί So Scottish αν και στοιχηματικά η απόδοση που μας το δίνουν δεν το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό.

Συνεχίζουμε με την προτελευταία κούρσα της τρίτης ημέρας, την Dawn Run Mares’ Novices Hurdle, μια Grade 2 ιπποδρομία στα χαμηλά εμπόδια μόνο για φοράδες, οι οποίες θα αγωνιστούν στην απόσταση των 2 μιλίων 1 furlong (3,500 μέτρα περίπου) και θα αντιμετωπίσουν 8 φράκτες. Είναι μια από τις νεώτερες κούρσες που διεξάγονται στο φεστιβάλ με την πρώτη να πραγματοποιείται το 2016 όταν και επεκτάθηκε ο αριθμός των ιπποδρομιών σε 28.

Και εδώ θα χρειαστεί να περιμένουμε τις τελικές συμμετοχές. Ο ιρλανδός Willie Mullins έχει κυριαρχήσει στις προηγούμενες εκδόσεις της κούρσας και στέλνει 4 εκπροσώπους του, κάτι που του δίνει σαφές πλεονέκτημα καθώς μπορεί να καθορίσει το ρυθμό και τις θέσεις στη διάρκεια της κούρσας οπότε δίνουμε ένα προβάδισμα στην Ashroe Diamond. Πολύ κοντά και το φαβορί Luccia που προέρχεται από εξαιρετικό γενεαλογικό δέντρο (The Gurkha 2 νικες 2 δεύτερες θέσεις σε Group 1 flat κούρσες) που θέλει να υπερασπιστεί αήττητο 4 αγώνων και σε λίγο ψηλότερες επιδόσεις η Princess Zoe που έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο στην κατηγορία στην φετινή της σεζόν.

Κλείνουμε την βόλτα μας στις κούρσες της τρίτης ημέρας με την τελευταία της κάρτας, την Kim Muir Challenge Cup, μια κούρσα χωρίς σήμανση Grade ή handicap καθώς αφορά μόνο ερασιτέχνες αναβάτες που θα διαγωνιστούν στην απόσταση των 3 μιλίων 2 furlongs (5,200 μέτρα περίπου) και θα υπερπηδήσουν 21 φράκτες. Στοιχηματικός γρίφος καθώς οι επιδόσεις των ερασιτεχνών δε μπορούν να εκτιμηθούν σωστά με ελάχιστες εξαιρέσεις οπότε θα αναμένουμε την αναγγελία των τζόκεϋ για να δούμε αν θα υπάρξει κάποια ευκαιρία.

Σα φόρμα αλόγων την καλύτερη έχει το δίκαιο φαβορί Stumptown οπότε αν το οδηγήσει κάποιος αξιόλογος αναβάτης ίσως μπει στις τελικές μας επιλογές.

Φτάσαμε αισίως στην τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, μια ημέρα που ελπίζω να μας έχει βρει καβάλα στο άλογο στοιχηματικά και να απολαύσουμε την ημερίδα με τις πολύ σπουδαίες κούρσες.

Πρώτη χρονικά είναι η Triumph Hurdle, μια Grade 1 κούρσα για νεαρά άλογα (juveniles) τα οποία θα αγωνιστούν στο νέο στίβο του Cheltenham, στην απόσταση των 2 μιλίων 1 furlong (3,400 μέτρα περίπου) και θα βρουν στο δρόμο τους 8 χαμηλά εμπόδια (hurdles).

Είναι το κορυφαίο γεγονός στο ετήσιο καλεντάρι του National Hunt για τόσο νεαρά άλογα και από τις συμμετοχές της κούρσας συνήθως προκύπτουν οι πρωταγωνιστές στις μεγάλες κατηγορίες τα επόμενα χρόνια. Το τρίο των αλόγων που είναι στα φαβορί αναμένεται να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις τη νίκη με την φοράδα Lossiemouth να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα κυρίως λόγω των φετινών της εμφανίσεων άλλα και οι Gala Marceau και Blood Destiny είναι πολύ κοντά.

Δεύτερη κούρσα της ημερίδας είναι η County Handicap Hurdle, ένα Premier Handicap στα χαμηλά εμπόδια/hurdles με τους συμμετέχοντες να αγωνίζονται στην απόσταση των 2 μιλίων 1 furlong (3,400 μέτρα περίπου) και στην οποία θα χρειαστεί να ξεπεράσουν 8 εμπόδια. Παραδοσιακά η συγκεκριμένη κούρσα ήταν αυτή που έκλεινε το φεστιβάλ άλλα με την αναδιοργάνωση των ιπποδρομιών και την προσθήκη νέων αποφασίστηκε να είναι η δεύτερη της τελευταίας ημέρας.

Και εδώ θα έχουμε αλλαγές στις συμμετοχές καθώς μέχρι την ώρα που γράφεται η στήλη είναι δηλωμένα 56 άλογα. Με τα τωρινά δεδομένα οι PEMBROKE, Filey Bay, Colonel Mustard και Winter Fog έχουν καλές πιθανότητες για καλό πλασάρισμα.

Συνεχίζουμε με την επόμενη ιπποδρομία, την Spa Novices’ Hurdle, μια Grade 1 κούρσα στα χαμηλά εμπόδια για αρχάρια (novice) άλογα που θα διαγωνιστούν στην μαραθώνια απόσταση των 3 μιλίων (4,800 μέτρα) με 12 εμπόδια να βρισκονται στην διαδρομή τους.

Είναι μια ακόμα από τις κούρσες που προστέθηκαν το 2005 όταν αποφασίστηκε η επέκταση του φεστιβάλ. Εν αναμονή των τελικών συμμετοχών δίνουμε ένα μικρό προβάδισμα στα Corbetts Cross και Hiddenvalley Lake, με το Seabank Bistro να απειλεί από αυτά με τις υψηλότερες αποδόσεις.

Αισίως φτάσαμε στην τέταρτη κούρσα της ημερίδας, την κορωνίδα του φεστιβάλ και δεύτερη σπουδαιότερη ιπποδρομία στο ετήσιο καλεντάρι μετά το Grand National και φυσικά αναφερόμαστε στο Cheltenham Gold Cup, μια από τις πιο παλιές κούρσες του φεστιβάλ με την πρώτη κούρσα καταγεγραμμένη με το συγκεκριμένο όνομα να πραγματοποιείται το 1819.

Μια Grade 1 ιπποδρομία, διεξάγεται στο νέο στίβο του Cheltenham στην απόσταση των 3 μιλίων 2,5 furlongs (5,300 μέτρα) και τα άλογα θα υπερπηδήσουν 22 φράκτες. Μια πραγματικά σκληρή δοκιμασία για τα άλογα και τους αναβάτες συγκεντρώνει παραδοσιακά την αφρόκρεμα των αλόγων της κατηγορίας. Στη φετινή έκδοση της έχουμε ένα ξεκάθαρο φαβορί στο πρόσωπο του Galopin Des Champs, ένα δρομά με εξαιρετικές επιδόσεις, με αρκετά από τα άλογα που ακολουθούν στις αγορές να έχουν καλές πιθανότητες.

Αναφέρω ενδεικτικά τον περσινό νικητή A Plus Tard και τον νικητή του Grand National το 2022 Noble Yeats για να αντιληφθούμε το μέγεθος του ανταγωνισμού. Εν αναμονή και της πρόγνωσης του καιρού θα ασχοληθούμε εκτενώς την ημέρα της κούρσας.

Επόμενη κούρσα στην κάρτα η Foxhunter Chase, μια ιδιαίτερη κούρσα καθώς για να συμμετάσχει ένα άλογο πρέπει να έχει ειδική άδεια από τον κυνηγετικό όμιλο και να έχει συμμετάσχει τουλάχιστον 4 φορές σε κυνήγι πριν ξεκινήσει η σεζόν τον Ιανουάριο και αντίστοιχα οι ερασιτέχνες αναβάτες πρέπει να έχουν ένα πιστοποιητικό από την ίδια αρχή.

Για να εξασφαλιστεί και ο ανταγωνισμός στην κούρσα αυτή καθώς συμμετέχουν και ερασιτέχνες υπάρχει ο κανονισμός ότι άλογα που έχουν πάρει πρώτη ή δεύτερη θέση σε Grade 1 ή 2 την προηγούμενη σεζόν δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Στοιχηματικά είναι ένας γρίφος καθώς είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσουμε τη φόρμα στις συγκεκριμένες ιπποδρομίες, απλά δίνουμε ένα προβάδισμα στον περσινό νικητή Vaucelet χωρίς απαραίτητα να σημαίνει πως θα ασχοληθούμε περαιτέρω.

Προτελευταία κούρσα του φεστιβάλ είναι η Liberthine Mares’ Chase, μια Grade 2 κούρσα στα ψηλά εμπόδια για πενταετείς και άνω φοράδες που θα αγωνιστούν στα 2 μίλια 4,5 furlongs (4,200 μέτρα περίπου) και θα χρειαστεί να ξεπεράσουν 17 φράκτες. Η κούρσα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2021 κάνοντας την την νεώτερη ιπποδρομία στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Ενα κλικ παραπάνω στις συμμετέχουσες φοράδες δίνουμε στο φαβορί Allegorie De Vassy η οποία φέτος έχει κτίσει ένα πολύ καλό σερί, με την Imprevious να είναι πολύ κοντά και σε ψηλότερες αποδόσεις αξίζει να κοιτάξουμε τις Zambella και την περσινή νικήτρια Elimay.

Kλείνουμε την περιήγηση μας στις κούρσες του φετινού φεστιβάλ στο Cheltenham με μια ματιά στην τελευταία ιπποδρομία, την Martin Pipe Conditional Jockeys’ Handicap Hurdle, μια κούρσα που όπως λέει και ο τίτλος αφορά conditional jockeys, δηλαδή νέους αναβάτες από 16-26 χρονών που δεν αγωνίζονται επαγγελματικά στις κούρσες άλλα απασχολούνται ως προσωπικό εκπαίδευσης αλόγων στους εκπαιδευτές.

Εδώ σίγουρα θα χρειαστεί να περιμένουμε τις τελικές συμμετοχές καθώς μέχρι τώρα έχουμε 53 άλογα εγγεγραμμένα στην κούρσα. Ενα μικρό προβάδισμα δίνουμε στο φαβορί Cool Survivor ο οποίος έχει την καλύτερη φόρμα μέχρι τώρα ανάμεσα στα υπόλοιπα άλογα.

Επόμενη στήλη αύριο Τρίτη 14/03 γύρω στις 13:00-13:30 με τις επιλογές από την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ.

Παλαιότερα άρθρα του Skotostrious