3400

Billaras

financial fair play…

Όταν κανείς διαβάζει σε μία πρόταση τις λέξεις: ελλειμματικοί προϋπολογισμοί, χρέη, οικονομική εξαθλίωση, αγώνας επιβίωσης και ποδόσφαιρο, το πρώτο που προφανώς θα σκεφτεί είναι πως το κείμενο που ακολουθεί αναφέρεται στους συλλόγους του ελληνικού φουτμπόλ. Διότι όπως έχει γίνει συνήθεις στο στόμμα καθενός, "μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά".

Η όχι; Και όμως, τα ίδια ακριβώς προβλήματα αντιμετωπίζουν άκουσον άκουσον, ακόμα και αγγλικοί σύλλογοι! Ομάδες της σούπερ εμπορικής Πρέμιερ Λιγκ που πουλάει τηλεοπτικά δικαιώματα από την Αλάσκα ως την ανταρκτική και από τον Καναδά ως την Ιαπωνία. Από την ερχόμενη βδομάδα, όπως αναφέρεται στα βρετανικά ΜΜΕ, η αρμόδια επιτροπή της χώρας για την τήρηση του financial fair play, σκοπεύει να ανακοινώσει βαριές τιμωρίες ή και απαγόρευση μεταγραφών σε ομάδες της κορυφαία κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου! Οι σοβαρότερες κυρώσεις, δε, αναμένεται να επιβληθούν στην Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, η οικονομική ασυνέπεια της οποίας χαρακτηρίζεται ως πλήγμα στην προσπάθεια για εξυγίανση που γίνεται στο Νησί.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, οι σύλλογοι της Football League αναμένεται να ανταποκριθούν πλήρως στις υποχρεώσεις τους στην Εφορία μετά από πολλά χρόνια. Προ τριετίας, για να καταλάβεις τι παίζεται, οι 72 σύλλογοι των κατηγοριών που την απαρτίζουν (Τσάμπιονσιπ, Λιγκ 1, Λιγκ 2) όφειλαν συνολικά παραπάνω από 7 εκατομμύρια λίρες στο κράτος, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια, 22 σύλλογοι από όσους μετείχαν στην λίγκα τέθηκαν υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης, κάποιοι εκ των οποίων διέγραψαν μέρος των χρεών τους και εκκαθάρισαν για να επιβιώσουν! Προφανώς με κρατική βοήθεια.

Αν τα πιο πάνω και άλλα πολλά συμβαίνουν στον θεωρούμενο από πολλούς ως πρότυπο ποδοσφαιρικό παράδεισο της Ευρώπης, τότε γιατί στην ελλαδίτσα να πρέπει να βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας και να μην συνεργαστούμε για να ορθοποδήσουμε; Γιατί να μην καταλάβουν οι εκάστοτε αξιωματούχοι της Πολιτείας πως η οδός της πτώχευσης και του λουκέτου, δεν καταπολεμά τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο αλλά πολεμά το άθλημα Κυνηγήστε τους πραγματικούς οικονομικούς εγκληματίες, όσους βύθισαν το ποδόσφαιρο, τις εταιρείες, το Δημόσιο και την κοινωνία μας.

Εγκαταλείψτε το δόγμα «σε σκοτώνω για να σε σώσω». Άστε τις ομάδες να ανασάνουν. Οι περισσότερες δεν έχουν έσοδα σε περίοδο κρίσης. Ολα αυτά δεν γίνονται επίκαιρα μόνο με τα παθήματα του Αρη και της ΑΕΚ, του Πανηλειακού τα τελευταία 24ωρα, είναι βιώματα ετών στην ελληνική ποδοσφαιροχώρα, όπου οι ποδοσφαιριστές που παίρνουν ό,τι ακριβώς αναφέρεται στις εκάστοτε συμφωνίες με τις ομάδες τους είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού! Και όσοι προσφεύγουν προς δικαίωση στις επιτροπές της ΕΠΟ η ισχυρή πλειοψηφία! Για να μην βάλουμε στο τραπέζι τα πλασματικά συμβόλαια που συνάπτουν με τις ομάδες και παρέα κλέβουν την εφορία.

Οι ίδιοι που μιλάνε μετά για κρίση και οικονομική δυπσραγία. και μην μου πει κανείς πως συμπεριφέρονται στο κράτος, όπως το κράτος τους συμπεριφέρεται. Δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης η φοροκλοπή και η ποδοσφαιρική απάτη στην Ελλάδα, είναι .παράδοση δεκαετιών. Η μήπως όχι;.

Παλαιότερα άρθρα του Billaras