33

Skotostrious

H γιορτή αρχίζει…

Καλησπέρα σε όλες και όλους και καλή εβδομάδα !! Μια εβδομάδα που για όλους εμάς τους φανς των ιπποδρομιών αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία καθώς έφτασε η ώρα για την πρώτη μεγάλη διοργάνωση της χρονιάς, το Cheltenham Festival. Από αύριο Τρίτη εώς και Παρασκευή τέσσερις ημερίδες με συνολικά 28 κούρσες θα μας κρατήσουν συντροφιά με υποσχέσεις για τρομερό αθλητικό θέαμα και ελπίζω και πολλά κέρδη.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μια παρουσίαση της σπουδαίας αυτής διοργάνωσης.

Τι είναι λοιπόν το Cheltenham Festival ; Για το ετήσιο καλεντάρι στo National Hunt (ιπποδρομίες με εμπόδια) κρατάει ιεραρχικά τη δεύτερη θέση πίσω από το Grand National Festival, άλλα αν δούμε αναλυτικά τις 2 διοργανώσεις σίγουρα από θέμα δυναμικότητας το φεστιβάλ στην πολύ γραφική πόλη του Cheltenham είναι αρκετά πιο σημαντική.

Η πόλη είναι χτισμένη γύρω από τον Rivet Chelt, ένα παραπόταμο του μεγαλύτερου ποταμιού της Αγγλίας, τον Σέβερν. Ιστορικά η πρώτη αναφορά της πόλης μας πάει πίσω στο 800 μχ περίπου, ως ένας οικισμός με το όνομα Celtan Hom. H πόλη γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη μετά το 1716 όταν και ανακαλύφθηκαν ιαματικές πηγές με την επίσκεψη του βασιλιά Γεώργιου ΙΙΙ και της βασιλικής οικογένειας να το κάνει πλέον ένα δημοφιλή προορισμό για διακοπές.

Ιπποδρομίες διεξήχθησαν για πρώτη φορά το 1815 άλλα έπρεπε να φτάσουμε στο 1902 όταν και μεταφέρθηκαν στο τοπικό ιπποδρόμιο του Prestbury Park οι αγώνες του Grand National Hunt meeting, με την πρώτη αναφορά ως “Cheltenham Festival” να γίνεται το 1907. Η κούρσα Stayers Hurdle είναι η παλαιότερη ιπποδρομία που συνεχίζει με την ίδια μορφή όπως και στα πρώτα φεστιβάλ, ενώ η σημαντικότερη κούρσα της τετραήμερης διοργάνωσης, το Gold Cup διεξήχθη για πρώτη φορά το 1924.

Αρχικά το φεστιβάλ ήταν τριήμερο άλλα το 2005 αποφασίστηκε η επέκταση του και σε μια τέταρτη ημερίδα και το σύνολο των ιπποδρομιών σε 28 (14 εκ των οποίων Grade 1). Σε αντίθεση με τα μεγάλα φεστιβάλ του Flat Racing η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν προσελκύει άλογα από άλλες χώρες με ελάχιστες εξαιρέσεις συμμετοχών αλόγων από τη Γαλλία και είναι χαρακτηρίζεται κυρίως από τη μεγάλη αντιπαλότητα των ίππων από Αγγλία με αυτούς από την Ιρλανδία, με τους δεύτερους να κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια κερδίζοντας την πλειοψηφία των αγώνων.

Στα πλαίσια του υγειούς αυτού ανταγωνισμού έχει καθιερωθεί από το 2014 το Prestbury Cup, μια διοργάνωση το έπαθλο της οποίας δίνεται σε όποια από τις δύο χώρες κερδίσει τις περισσότερες κούρσες. Το σκόρ μέχρι τώρα είναι 7-2 υπέρ της Ιρλανδίας με τη διοργάνωση του 2019 να είναι ισοπαλία με 14 νίκες έκαστος.

Στο κυρίως αγωνιστικό μενού έχουμε τέσσερις ημερίδες με επτά κούρσες έκαστη, σε κάθε μια εκ των οποίων ξεχωρίζει η Championship Race και συγκεκριμένα η Champion Hurdle, Queen Mother Champion Chase, Stayer’s Hurdle και Gold Cup αντίστοιχα για την κάθε ημερίδα.

Αλλες κούρσες που ξεχωρίζουν είναι η Supreme Novices’ Hurdle, Arkle Challenge Trophy, Ryanair Chase και JCB Triumph Hurdle, όπως και η Glenfarclas Chase που διεξάγεται στον στίβο Cross County o oποίος δεν έχει τα κλασικά εμπόδια άλλα ουσιαστικά εξομειώνει ένα στίβο παραδοσιακής αγγλικής εξοχής.

Στοιχηματικά τώρα θα προσεγγίσουμε το φεστιβάλ όπως κάθε χρόνο, με καθημερινές στήλες από αύριο Τρίτη έως και Παρασκευή (η στήλη θα ανανεώνεται γύρω στις 14:00-14:30 αφενός για να είμαστε όσο πιο κοντά στην εκκίνηση της κάθε ημερίδας για να αποφύγουμε πιθανές αποχωρήσεις αλόγων άλλα και να υπάρχει ο χρόνος να στοιχηματίσουμε) όπου θα μπαίνουν οι προτάσεις.

Στη σημερινή στήλη θα αναφέρω απλά κάποια άλογα τα οποία έχω ήδη σημειώσει και πολύ πιθανόν να βρίσκονται στις τελικές επιλογές.

Μια από τις επιλογές που λογικά θα φτάσει να γίνει και πρόταση είναι ο ANSWER TO KAYF, o οποίος θα αγωνιστεί στην τελευταία κούρσα του φεστιβάλ, Martin Pipe Conditional Jockeys’ Handicap Hurdle και με τον οποίο ο νεαρός εκπαιδευτής Terence O’ Brien ευελπιστεί να δει την πρώτη του νίκη σε φεστιβάλ.

Θα τρέξει με mark 137 και σε απόδοση γύρω στο 13-14 δείχνει πολύ δελεαστικός με δεδομένη την πολύ καλή φόρμα του.

Αλλη μια αντίστοιχη επιλογή είναι ο Cool Survivor, του κορυφαίου Ιρλανδού εκπαιδευτή Gordon Elliott. Αξιόλογος δρομάς με πολύ καλή φόρμα σε λίγο μικρότερη απόσταση άλλα έχει αγωνιστεί στο παρελθόν στον απαιτητικό στίβο του Cheltenham και έρχεται ίσως στην καλύτερη κατάσταση της σεζόν.

Στην Boodles Juvenile Handicap Hurdle η διαλογή έχει βγάλει το φαβορί Milan Tino με πολύ καλή φόρμα άλλα και τον PALAMON σε πολύ ψηλές αποδόσεις να έρχεται με πολύ καλό mark στα handicap, να έρχεται στην αυριανή κούρσα με συνεχή πρόοδο στους αγώνες του και πιθανόν η συγκεκριμένη ιπποδρομία να είναι και φετινός στόχος.

Αλλο ένα άλογο που έρχεται με φόρμα και ευνοείται και από το mark το είναι ο DOODIETHEGREAT, μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες του Nicky Henderson για να σκοράρει στο φεστιβάλ, ο οποίος αγωνίζεται την Τετάρτη στο Coral Cup.

Σταθερή απόδοση στα χαμηλά εμπόδια φέτος είναι πάντα στις πρώτες θέσεις σε όλες τις κούρσες του και δείχνει να έχει ξεπεράσει οριστικά τον τραυματισμό που είχε και τον οδήγησε σχεδόν δύο χρόνια εκτός στίβων.

Από τα φαβορί του φεστιβάλ ένα κλικ παραπάνω δίνω στη φοράδα JADE DE GRUGY, μέλος της τρομερής αρμάδας του Willie Mullins o oποίος κατεβάζει ότι καλύτερο έχει στο φετινό φεστιβάλ με στόχο να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 100 νίκες στη σπουδαία διοργάνωση.

Εδώ κλείνει η πρώτη αναφορά στο Cheltenham Festival το οποίο θα μας κρατήσει συντροφιά για τις επόμενες ημέρες. Θα σας περιμένω όλους (όσοι φυσικά μπορείτε) κάθε μέρα και στο chat για να δούμε παρέα τις ιπποδρομίες και να συζητήσουμε για ότι θέλουμε σχετικό ή όχι με τις κούρσες !!

Παλαιότερα άρθρα του Skotostrious