2142

Billaras

“I have learned how to learn”.

Σκάλωσα. Μελετώντας πολλές ώρες γιά το Μουντιάλ, πάντα στρέφομαι και σε αναλύσεις ξένων ποδοσφαιράνθρωπων σε sites που εκτιμώ. Και εκεί, διαβάζοντας κάτι, μου ….έκανε το κλικ. Οχι ότι δεν μου'το χε κάνει. Απλά εκεί είπα μέσα μου “τέλος, μην το ψειρίζεις άλλο”.Καλημέρες, Μουντιάλ πλέον (και) στο Betsellers. O Μάκης έχει ήδη ξεκινήσει αναλύσεις, εγώ θα το πάω λίγο “ανάποδα”.

Τι εννοώ; Πρώτα (σήμερα) θα ξεκινήσω με πιθανό τροπαίουχο και ζευγάρι τελικού και μετά (Παρασκευή ή Σαββατο και καπάκι την άλλη εβδομάδα) θα πάω σε σκόρερς, ειδικά ομίλων κλπ. Η δεύτερη “αναποδιά” είναι ότι ξεκινάω με την…είδηση σήμερα και μετά πάω στην ανάλυση. Και η “είδηση” έχει όνομα: Βραζιλία. Εκεί έχω σκαλώσει. Και επίσης έχει όνομα το ζευγάρι τελικού: Βραζιλία-Αργεντινή.

Το…πολυπόθητο. Αυτό που λαχταράμε όλοι. Ηγγικεν η ώρα να το δούμε πιστεύω… Στις πρώτες 15 αράδες έχετε ήδη λοιπόν τις πρώτες προτάσεις για το Μουντιάλ. Βραζιλία κατάκτηση στο 5.00 και Βραζιλία-Αργεντινή ζευγάρι τελικού στο 23.00. Θα δείτε και μιά κάλυψη παρακάτω. Με την Γαλλία. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.. Ο πολύς κόσμος δεν ξέρει τον Τιτέ (φωτό, να ονειρεύται το τρόπαιο).

Τον κόουτς των βραζιλιάνων. Επειδή δεν έχει εργαστεί στην Ευρώπη. Κι όμως, αυτός ο άνθρωπος έχει…οργιάσει εις διπλούν με την Κορίνθιανς τα τελευταία χρόνια, έχει ταξιδέψει-μελετήσει το ευρωπαικό ποδόσφαιρο όσο λίγοι, χαίρει του απόλυτου σεβασμού από κόσμο και παίκτες. Είναι σαν φιλόσοφος. Οι βραζιλιάνοι τον παρομοιάζουν με…παπά ή αν προτιμάτε με καλόγηρο.

Τα μάτια του άνοιξε ο Ντ'Αλλεσάντρο, που διασταυρώθηκαν οι δρόμοι τους στην Ιντερνασιονάλ. Ο σπουδαίος παίκτης είχε κάνει στην Αγγλια και του μίλησε γιά το 4-4-2. Ο Τιτέ ταξίδεψε. Πολύ. Μελέτησε. Πολύ. Εκανε το πρώτο μπαμ το 2012 με την Κορίνθιανς. Τα..έκανε όλα σκούπα (πρώτο Λιμπερταδόρες γιά την λαοφιλή ομάδα), με τελευταίο θύμα την Τσέλσι στο Διηπειρωτικό.

Μετά, ταξίδεψε κι άλλο. Μελέτησε κι άλλο. Και το 2015 τα…ξανασάρωσε όλα με την Κορινθιανς. Τότε όλοι τον περίμεναν γιά την Εθνική, από το 2014 στην ουσία που έπεσε η φάπα της 7αρας στο δικό τους Μουντιάλ. Η Ομοσπονδία πήγε στον Ντούγκα, ο Τιτέ δεν μίλησε, είπαμε τι έκανε, “παρέλαση” με την Κορίνθιανς για 2η φορά. Ευτυχώς γιά τη Σελεσάο το 2016 τα κάνουν μαντάρα πριν την Ολυμπιάδα.

Και ο Τιτέ είναι πλέον μονόδρομος. Αναλαμβάνει. Και…τα ξανασαρώνει όλα ως τώρα. Προκριματικά (10-2-0, 30-3 τα γκολ). Φιλικά. Αέρας παντού. Νοέμβριο του 2016 παίρνει τα εύσημα του μεγάλου αργεντίνου Μενότι, μετά την 3αρα επί της Αργεντινής. “Ανέβασε 20 μέτρα όλη την ομάδα. Τους έκανε συμπαγείς, μου θυμίζει την Βραζιλία του 1970”. Πολλοί τον λένε αμυντικογενή.

Λάθος. Απλά ο Τιτε είναι μοντέρνος. Κατάλαβε. Εκσυχρόνισε-εκμοντέρνισε τη σελεσάο. Και γιά το κλείσω, που…σκάλωσα; Σε μιά ατάκα του: “ I have learned how to learn”. “Εμαθα πως να μαθαίνω”. Οταν την διάβασα στην ανάλυση του Τιμ Βίκερι στο BBC, κόλλησα γιά ώρα. Δείχνει πολλά. Δεν είπε ότι “έμαθε”. Είπε ότι “έμαθε πως να μαθαίνει”.

Και αυτό περνάει σε όλη την Βραζιλία… Αγωνιστικά, ας μην γράψω πολλά. Δεν θα σας πω κάτι καινούργιο. Τους είδα και με την Κροατία προ ημερών, μιά χαρά, πίσω ούτε φάση δεν τρώνε και μπροστά έχουν….άπειρες λύσεις. Και…πέρα από σύγχρονοι, είναι και διψασμένοι και πληγωμένοι, το 2014 δεν έχει ξεχαστεί. Ο Νειμάρ παίζει γιά το σύνολο αλλά η Βραζιλία έιναι έτσι δομημένη που ακόμα και χωρίς αυτον, μιά χαρά είναι.

Ομως, δεν παίζει μόνη της. Εχει αντιπάλους. Και είναι η ώρα να πάω σε αυτές. Ας κοπιάρω ένα μερος της σημερινής Kingbet: Ξεκινώντας βήμα-βήμα, η πρώτη αρχη είναι “ποιοί το έχουν πάρει”; Βραζιλία (5 τρόπαια), Γερμανία (4), Ιταλία (4), Αργεντινή (2), Ουρουγουάη (2), Ισπανια (1), Αγγλία (1), Γαλλία (1). Αν σε αυτές προσθέσουμε και δύο ομάδες ικανές γιά ψηλά, Πορτογαλία (ως κάτοχο του EURO) και Βέλγιο (νο.

3 στο Fifa ranking και σταθερά ψηλά την τελευταία 4αετία), βλέπουμε αυτομάτως τη δεξαμενή από την οποια θα προέλθει ο νικητής… Ξεκινάω με την…αφαίρεση. Θα αφαιρέσω τις δύο που “υποχρεωτικά” πρόσθεσα (δεν γίνεται να προσπεράσεις έτσι εύκολα Βέλγιο και Πορτογαλία). Θεωρώ ότι η μιά (οι βελγοι) έχει ταβάνι λόγω ζόρικων σταυρώματων και ολίγον τι…ελαφριάς φανέλας και η άλλη (οι πορτογάλοι) πιστεύω ότι θα απογοητεύσει.

Ετσι μου'χει κάτσει για την Πορτογαλία. Να πέσω έξω; Φυσικά και μπορεί. Οσο υπάρχει ο Ρονάλντο εκεί, μπορεί να εκτεθείς. Αλλά δεν ξέρω. Κάτι τα γερασμένα παλληκάρια που έχει στην άμυνα (Πέπε-Μπρούνο Αλβες-Φοντέ είναι αντίστοιχα 35-36-34), κάτι η μετριότητα στο τέρμα, μου δίνουν την αίσθηση ότι ο αγαπημένος μας Φερνάντο Σάντος δεν θα μπορέσει να κάνει ότι έκανε πριν δύο χρόνια.

Που και τότε, σας θυμίζω, στους ομίλους πέρασε αγκομαχώντας και …με μπολική ρέντα. Θα πηγαίνει συνέχεια για το “μισό μηδέν” και θα του βγαίνει; Χλωμό. Θα τους “αποκλείσω” (γιά πολύ ψηλά). Από τις 8 που το έχουνε σηκώσει, η Ιταλία δεν είναι στα γήπεδα της Ρωσίας ενώ αποκλείω και την Ουρουγουάη. Καλή-χρυσή-αγια, λατρεύω τον δάσκαλο Ταμπάρες (ο οποίος δυστυχώς έχει και θέματα υγείας), αλλά οκ, δεν είναι και για τελικό αυτή η ομάδα! Εμειναν έξι και θα σβήσω και τις δύο τελευταίες.

Αγγλία και Ισπανία. Η πρώτη, με τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας που'χει πάει ποτέ σε Μουντιάλ, με τον άπειρο Σαουθγκέιτ πάγκο, θεωρώ ότι…θα'ναι η κλασική Αγγλία. Κάπου θα την πατήσει ως συνήθως. Κακή ομάδα δεν είναι, αλλά της λείπουν βασικά στοιχεία γιά να την χρεώσω από τα φαβορί γιά κούπα (ίσως να την ξαναδώ για ψηλά σε μιά 4ετία, οι άγγλοι “έρχονται” απλα δεν πιστεύω ότι “ήρθαν”).

Και τέλος, η Ισπανία. Κάτι μου λέει ότι θα είναι η…δεύτερη απογοήτευση μετά την Πορτογαλία. Απειρος προπονητής, αρκετοί παίκτες σε μεγάλη ηλικία ή ξεζουμισμένοι, δεν θα την πατήσουν όπως το 2014 αλλά κοιτώντας και τα σταυρώματα (εκεί θα περάσουμε τώρα), δεν τους έχω γιά τελικό. Ταβάνι ως 8αδα… Ετσι, πλέον, έμεινα με μιά 4αδα από τις αρχικές δέκα.

Βραζιλία-Αργεντινή-Γερμανία-Γαλλία. Γιά μένα, από εδώ θα προκύψει ο νικητής! Οι μπουκ μας λένε 1ο φαβορί Βραζιλία (5.00), Γερμανία με 5.50 το 2ο, Ισπανία με 7.00 το 3ο, Γαλλία με 7.50 το 4ο και τέλος,Αργεντινή με 10.00 το 5ο φαβορί. Εν ολίγοις δεν έχω μεγάλες διαφωνίες μαζί τους, εγώ απλά δεν έχω την Ισπανία τόσο ψηλά σε εκτίμηση όπως εκείνοι. Η υπόλοιπη 4αδα είναι αυτή που κρατάω κι εγώ… Πάω στις διασταυρώσεις.

Στα γρήγορα (αυτά θα τα δούμε αναλυτικά το Σάββατο) εκτιμώ ότι τα πρώτα νοκ άουτ θα είναι κάπως έτσι: Ουρουγουάη-Πορτογαλία, Γαλλία-Κροατία, Βραζιλία-Μεξικό, Βέλγιο-Πολωνία, Ισπανία-Ρωσία, Αργεντινή-Δανία, Γερμανία-Ελβετία και Κολομβία-Αγγλία. Ακολούθως, στην 8αδα να πάμε σε Ουρουγουάη-Γαλλία, Βραζιλία-Βέλγιο, Ισπανία-Αργεντινή και Γερμανία-Αγγλία.

Και στα ημιτελικά να δούμε κατι σαν Γαλλία-Βραζιλία και Γερμανία-Αργεντινή… Με αυτά ως πιθανά ημιτελικά, την 4αδα δηλαδή που εξ'αρχής ξεχώρισα, καλούμαι να διαλέξω. Πλέον όλα είναι σε λεπτές ισορροπίες. “Κατι” χρωσταει και η Βραζιλία στη Γαλλία (1998) και “κάτι” η Αργεντινή στην Γερμανία (2014). Οπότε, φτανω σε αυτό που έγραψα στον πρόλογο! Δεν αποκλείω καθόλου να δούμε γιά 1η φορά στην ιστορία το…πολύπόθητο ζευγάρι! Βραζιλία-Αργεντινή.

Η…ονείρωξη των μισών και βάλε ποδοσφαιρόφιλων του πλανήτη. Τρελλαίνομαι μόνο στη σκέψη, θα..παγώσει το σύμπαν εκείνο το βράδυ! Γιατί κατέληξα εκεί; Πρώτον, δεν έχει υπάρξει ομάδα να κάνει το back to back. Εκτός από μία και…δεν είναι η Γερμανία ((που το πήρε το 2014). Ειναι η Βραζιλία. Επίσης, δεν έχει υπάρξει άλλη λατίνικη ομάδα πλην Βραζιλίας (1958) που να το σήκωσε σε ευρωπαικό έδαφος.

Τρίτον, αναφερόμενος σε Γερμανία και Γαλλία, θα πω το έξης:Η Γερμανια…δεν με ψήνει. Σαφώς ξέρουμε όλοι τι σημαίνει Γερμανία. Πειθαρχία, άρνηση ήττας, σταθερότητα, πείσμα, όλα τα χαρακτηριστικά που τους έχουν καταστήσει υπερδύναμη και φυσικά κατόχους. Αλλά κοιτάω τα επί μέρους. Ο Νόιερ δεν είναι καλά, ακόμα κι αν παίξει βασικός.

Βασικοί παίκτες-κλειδιά (Οζίλ, Μίλερ) έκαναν άθλια (όχι απλά κακή) σαιζόν. Παίκτης-κίλερ ή ηγέτης δεν υπάρχει (Γκόμεζ ο μόνος καθαρός φορ). Εξω και ο Σανέ, τεράστια έκπληξη γιά μένα (σε σχέση με τον Μπράντ που πήρε). Θα τους αφήσω λοιπόν ως την 4αδα. Ταβάνι η 4αδα, μην σκασει και νωρίτερα. Και όσο γιά την Γαλλία; Μακράν η πιό πλήρης Ευρωπαία.

Κι αν είχε και Παγιέ-Κοσιελνί θα την πίστευα πολύ. Θα την ξαναδούμε σύντομα τη Γαλλία στην μελέτη μου, ειδικά γιά τον Γκριεζμάν (εκεί προσανατολίζομαι ως 1ο σκόρερ). Αλλά που χωλαίνει; Νομίζω στον Ντεσάν. Μάλλον λίγος ως τεχνικός. Κάπου μου τα χαλάει. Οριακά θα την αφήσω εκτός τελικού, θα την βάλω όμως σε κάλυψη. Βραζιλία-Αργεντινή η επιλογη μου λοιπόν, και όσο κι αν σε έναν τελικό όλα μα όλα μπορεί να συμβούν, θα επιλέξω.

Βραζιλία. Το 1ο φαβορί στο 5.00. Εκεί θα πάνε τα λεφτά μου. Και γιά καλύψεις, θα παίξω ζευγάρι τελικού Αργεντινή-Γαλλία (στο 21.00), μήπως η Γαλλία…κάνει το μπαμ και αποκλείσει την σελεσάο, αλλά και Αργεντινή-Βραζιλία (στο 23.00), μήπως και το πάρει η Αργεντινή! Εδώ μαλιστα, μπορεί να πληρωθώ εις διπλούν, και ζευγάρι και κάτοχο μετά. Την Γερμανία την αφήνω εντελώς έξω, την Γαλλία όχι.

ΔΕΝ κάνω ακόμα κάβα. Σημειώστε τα πρώτα μου μπετ, αυτά είναι. Θα τα δείτε στην κάβα όταν θα δημοσιεύσω και τα υπόλοιπα. Αλλά παίχθηκαν ήδη. Τα λέμε Παρασκευή ή Σάββατο με νέα μακροχρόνια-ειδικά. ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑΤΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ Κατάκτηση: Βραζιλία (5.00) Ζευγάρι τελικού: Βραζιλία-Αργεντινή (23.00). Ζευγάρι τελικού: Γαλλία-Αργεντινή (21.

00).  

Παλαιότερα άρθρα του Billaras