2085

Billaras

To Betsellers σε νέα εποχή!

Πολύ δύσκολο. Ζόρικο όσο δεν πάει. Αυτό εδώ το κείμενο είναι ένα κείμενο που έπρεπε να έχει γραφτεί και “ανέβει” στο site, εδώ και μιά εβδομάδα. Με πρόλαβαν οι μαύρες μέρες. Οι μέρες της στάχτης. Τι να έγραφα και τι να ανακοίνωνα; Εχει μαυρίσει η ψυχή μας, πέρασε εβδομάδα και το γκρίζο της στάχτης, ο πόνος γιά τον χαμό τόσων ανθρώπων δεν λέει να υποχωρήσει.

Πέρα από τα τραγικά γεγονότα, χθες έχασα κι έναν καλό φίλο-συνάδελφο. Εναν άνθρωπο που με βοήθησε, που του χρωστάω πολλά και ο χαμός του με έχει βαρύνει κι άλλο. Καλό ταξίδι Σπύρο Μήτση, πήγαινε να βρεις τον Γιάννη, τον Φίλιππό, τον Κώστα, να παίξετε το τάβλι σας εκεί ψηλά… Είμαι στις μαύρες μου λοιπόν. Ποιές διακοπές, ποιές μεταγραφές, ποιά μπάλα, ποιό στοίχημα; Η ζωή προχωράει φυσικά, αλλά ας μην ξεχάσουμε.

Να προχωρήσουμε σωστά έστω και τώρα. Φτάσαμε στο γκρεμό με τη φωτιά πίσω μας. Κυριολεκτικά. Αρα σημείο μηδέν… Παλεύω να πατήσω τον διακόπτη και να αλλάξω θέμα. Εγραφα-έσβηνα-ξανάγραφα-ξανάσβηνα, τελικά το ολοκλήρωσα με τα χίλια ζορια. Το θέμα μας σήμερα δεν είναι στοιχηματικό ή αγωνιστικό. Είναι το ίδιο το Betsellers. Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, στο chat, παρουσία περίπου 100 φίλων, αλλά και σε διάφορα σχόλια μου, είχα γράψει και εμμέσως και άμεσα ότι έρχονται αλλαγές.

Και τώρα το κάνω και επίσημα. Ξεκινάω από τις ειδήσεις: Το Betsellers σύντομα θα είναι πλέον ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ. Πότε ακριβώς; Δεν μπορώ να το ξερω αυτή τη στιγμή. Υπολογίζω τέλη Σεπτέμβρη. Κάπου εκεί. Κάπου μέσα Σεπτέμβρη θα δείτε στον αέρα το νέο site, θα μείνει ανοικτό και περίπου 15 μέρες πριν “σφραγίσει” γιά να έχει μόνο τους συνδρομητές του πλέον.

Λίγο πριν-λίγο μετά. Ως τότε, κανονικά θα υπάρχει το site που…ζούμε μέσα σε αυτό εδώ και 7 χρόνια, με την υπάρχουσα μορφή και ροή. Στήλες, φόρουμ, μπλογκ (μάλιστα σήμερα και για μερικές μέρες στο blog of the week θα έχουμε ιπποδρομιακό στοίχημα, το νου σας), τσατ, όλα εδώ όπως είναι σήμερα, θα είναι και αύριο. Τίποτα δεν θα σταματήσει δηλαδή.

Απλά μιά ωραία πρωία το Σεπτέμβρη θα δειτε το καινούργιο και μετά από 15 μέρες θα “κλειδώσει”. Οι λόγοι Ξεκινάω από αυτό που οι περισσότεροι ξέρετε. Οτι ποτέ δεν ήμουν υπέρ της συνδρομής. Κλείσαμε 7 χρόνια γεμάτα, ανοιχτού Betsellers. Στις 5 Σεπτέμβρη θα έχουμε “γενέθλια”, θα μπούμε στον 8ο χρόνο ζωής. Είναι πολλά τα επτά χρόνια.

Το site όπως είναι σήμερα, χτίστηκε και γιγαντώθηκε με έναν απαράβατο όρο γιά να μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια: OXI στο affiliation. Τι είναι το αφιλιέισον; Συμφωνία site-book που διαφημίζεται με τα μπάνερ του, ο book δεν πληρώνει να διαφημιστεί, αλλά δίνει στο site -ανάλογα το ντιλ- κάπου 10% από τα χαμένα των παικτών που θα έχουν εγγραφεί μέσω των μπάνερ.

Κάπως έτσι λειτουργεί το 90% των ελληνικών (και όχι μόνο, δεν είναι ελληνική πατέντα) στοιχηματικών sites. Δηλαδή: Γράφεται μέσα από τα μπάνερ του Χ site ο Μήτσος, ο Κώστας, ο Θανάσης στην Ψ εταιρία. Γιά όοοοολα τα χρόνια, όταν αυτοί οι τρεις-δεκατρεις-εικοσιτρεις-εκατον εικοσι τρεις- χάνουν, το site “εισπράττει” ποσοστό από τα χαμένα τους (δλδ κέρδη του μπουκ).

Αναλογιστείτε σε 7 χρόνια γεμάτα, ειδικά όταν οι εποχές ήταν καλές και πολλοί ακόμα δεν έπαιζαν διαδικτιακά και γινόντουσαν αφειδώς εγγραφές και ο καθένας ειχε 4-5 μπουκ που έπαιζε on line, πόσες εγγραφές θα γινόντουσαν από το Betsellers που έχει 9.235 μέλη. Να το κάνω ακόμα πιό λιανά; Θα εισέπραττα…εσαεί. Εγώ και η εταιρία που έχουμε το Betsellers εξ ημισίας, 50-50%.

Αν λειτουργούσαμε έτσι, δεν θα διαβάζατε σήμερα αυτό το κείμενο. ΔΕΝ το κάναμε. ΔΕΝ το ήθελα, δεν μου πήγαινε, δεν ήθελα να βγάζω λεφτά από τα χαμένα κανενός. Οπως και η εταιρία το ίδιο. Οπότε, είπαμε ευθέως: Κύριε book, αν θες ρεκλάμα-μπανερ, δίνεις λεφτά. Κανονικά, κάθε μήνα, όπως γίνεται στην κανονική διαφήμιση. Ενα ευρώ; Πέντε; Δέκα; Αν τα βρουμε, καλώς, έχεις μπανερ, μετά ας γίνουν και 1000 εγγραφές μέσω αυτού, δικά σου τα κέρδη-δική σου η χασούρα, δεν μας απασχολεί εμάς.

Ομορφά και ωραία, τίμια και με το κεφάλι μας ήσυχο. Κοιμάμαι σαν πουλάκι. Τα πρώτα χρόνια, που υπήρχε κόσμος χωρίς on line μπουκ και υπήρχε πελατολόγιο μεγάλο, παίρναμε κι εμείς από τη διαφήμιση καλά κέρδη. Λογικό. Ηρθε η κρίση, μετά όλοι ειχαν και τις εγγραφές τους, το ποσοστό εγγραφών στους μπουκ μέσω των μπανερ έφθινε, ώσπου μειώθηκε σε τρομακτικά μικρά ποσοστά.

Μοιραία, ο μπουκ πλέον έδινε και δίνει ψίχουλα γιά τα μπάνερ του. Ψίχουλα όμως. Ή δεν διαφημίζεται και καθόλου, έχει ήδη μεγάλο πελατολόγιο. Και μοιραία, τα έσοδά μας σχεδόν εξαλείφθηκαν. Μιλάμε γιά αστεία ποσά. Γιατί πχ να σου δίνει ακόμα και 150 ευρώ το μήνα γιά ένα μπάνερ ο μπουκ άμα γράφεται ένας νέος παίκτης το μήνα; Δεν τον συμφέρει.

Αυτοί είναι οι νόμοι πλέον της αγοράς. ΔΕΝ μετανοιώνω που γιά επτά χρόνια πορευθήκαμε έτσι. Το αντίθετο. Οπως είπα, κοιμάμαι σαν πουλάκι. Με πλήρωνε -αν ήθελε- ο μπουκ γιά του διαφημίσω το προιόν του. Οχι ο πάικτης από τα χαμένα του. Προσωπικά ως Βασίλης, κοιτάω πίσω και χαμογελάω. Ποτέ δεν πήρα σεντς τσακιστό από κανέναν. Δίναμε. Δεν παίρναμε από τους παίκτες.

Φτάσαμε λοιπόν στο 2018. Μετά από επτά έτη, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Εκατοντάδες από εσάς με γνωρίζετε και προσωπικά, τα παραπάνω τα ξέρατε ήδη. Τώρα τα μαθαίνουν όλοι. Και πλέον, δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι η πορεία μας ως site. Πολλοί μου έλεγαν χρόνια γιά συνδρομή, απορούσαν που ενώ ήδη κυκλοφορούν τόσα sites συνδρομητικά, το Betsellers δεν ήταν ένα απο αυτά.

Αντιστεκόμουν. Και τώρα με βαριά καρδιά το ανακοινώνω. Αλλά είναι αναγκαίο. Επιβάλλεται. Μονόδρομος…. Το μέλλον Το Betsellers είναι δομημένο έτσι ώστε να έχει μιά αμφίδρομη σχέση με το αναγνωστικό κοινό του. Να είναι διαδραστικό. Στις στήλες πάντα ανοιχτά τα σχόλια χωρίς έγκριση από κάποιον διαχειριστή. Στο φόρουμ ο καθένας βάζει κείμενα εδώ και χρόνια.

Στο chat μιά τεράστια παρέα. Από πέρυσι και το blog of the week. Kάθε χρόνο meeting, φαγοπότια, προσωπική επαφή. Οχι απρόσωπο site. Τι να θυμηθώ που λένε. Εχουμε ζήσει και δει και ακούσει τα πάντα. Καλές και κακές στιγμές. Η μεγαλύτερη μου χαρά; Ως άλλο σχολείο, από εδώ αναδείχθηκαν, εργάζονται ήδη, γράφουν, πολλά παιδιά. Οχι ένας και δύο. Πολλοί. Και άξιοι.

Και με σωστές αρχές στοιχήματος. Τι θα αλλάξει; Εφ όσον μιλάμε γιά συνδρομητικό, θα αλλάξουν κάμποσα. ΔΕΝ θα υπάρχει φόρουμ. Δεν μπορεί να σταθεί φόρουμ σε συνδρομητικό site. Επίσης, δεν θα υπάρχουν σχόλια κάτω από τις στήλες. Και δεν θα υπάρχουν και ειδήσεις, αυτές και τώρα κοπιάρονται-τις παίρνουμε από την Kingbet, είναι παντού free η ειδησεογραφία.

Αυτές οι τρεις θα είναι οι “αφαιρέσεις”. Οπότε, ειδικά γιά το φόρουμ, αν θέλει κάποιος, ας σώσει-κοπιάρει-κρατήσει τα κείμενα του από τώρα ως και τα τέλη Σεπτέμβρη. Πάμε σε ότι θα προστεθεί: Κατ' αρχήν, θα δείτε ένα…άλλο site εμφανισιακά. Μοντέρνο, κουκλί, θα…τρίβετε τα μάτια σας, σας το υπόσχομαι. Κατα δεύτερον, ότι πιό σύγχρονο τεχνολογικά υπάρχει! Νέο chat, μοντέρνο, κάτι σαν το messanger του Facebook, κάπως έτσι.

Νέες στήλες. Τώρα έχουμε 2 “βασικές”, εμένα και του Μάκη. Θα γίνουν ΤΕΣΣΕΡΙΣ (για…αρχή). Θα υπάρχει μόνιμη στήλη ιπποδρομιών, μόνιμη στήλη μπάσκετ. Φυσικά θα μπαίνεις από το κινητό, όχι σαν τώρα, ενώ ως φιλοσοφία θα πω τα εξής πολύ σημαντικά: Θα υπάρχει ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ένας υπεύθυνος στο chat, με βάρος όχι την…φρούρηση, αλλά το live! Τις περισσότερες φορές εγώ ο ίδιος.

Αρα, έμφαση -ξαναλέω- καθημερινά στο live betting. Στο Μουντιάλ είδατε όσοι ήρθατε στο chat πως λειτούργησε όλο αυτό. Επίσης σε ότι με αφορά, δεν θα υπάρχουν πλέον “συννεφιασμένες” προτάσεις ή ιδέες για ποντάρισμα. Ολα θα είναι to the point. Και φαβορί αν έχουν αξία και over/under. Και δυάδες. Φέτος ας πούμε, δεκάδες φορές έγραψα τη φράση “δεν παίζω το τάδε, αλλά είναι σωστό-α φαβορί”.

Αυτό πάει. Θα είναι πρόταση. ΔΕΝ αλλάζει η φιλοσοφία μου-μας, ΠΑΝΤΑ θα παίζουμε ότι έχει αξία. ΝΟΜΟΣ αυτός. Αλλα αν κάποιος πληρώνει γιά δυάδα (σωστών) φαβορί, πλέον θα την βρίσκει. Επίσης, όταν θα έχουμε κάτι…μυρωδάτο, θα γράφεται “στεγνά”. Οχι με “καλυψη” και ..παρομοίωση στυλ..Μαύρης Καλλονης. Σε κλειστό site, μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά.

Και θα υπάρχουν τέτοια, το γνωρίζετε. Πάντα υπάρχουν. ΟΛΕΣ οι προτάσεις θα είναι σε πίνακα με αυτόματη ανανέωση, stake, roi, αρχείο, τα πάντα. Γιά την κάθε στήλη ξεχωριστά. Φυσικά, οι αρχές μου και οι αξίες μου δεν θα αλλάξουν. Αν κάποιος πχ μου πει “σε πλήρωσα και έχω …απαίτηση κέρδους”, θα παίρνει τα λεφτάκια του πίσω και θα μας χαιρετάει.

Στεγνά και όμορφα. Σε αυτά δεν υπάρχει διαπραγμάτευση. Και δεν θα υπάρχει ανωνυμία πλέον, όλοι θα είστε με νικ νειμ μεν, αλλά θα έχετε δώσει όνομα πρώτα, άπαξ και μιλάμε γιά εγγραφή μέλους. Τέλος, θα υπάρχει αρχείο επταετίας. ΟΛΑ τα κείμενα μου και του Μάκη, θα είναι σε μιά “γωνίτσα”, τίποτα δεν θα χαθεί, και αυτό έχει τη σημασία του.

Ανακεφαλαιώνω: Βάρος στο live με…βαρβάτο chat, 2 νέες στήλες γιά αρχή (άλογα-μπάσκετ), όλα μοντέρνα, προτάσεις και γιά μικρότερες (αλλά ΠΑΝΤΑ με αξία έστω και μικρή) αποδόσεις, προτάσεις ακόμα και γιά “μυρωδάτα”. Κόστος Εδώ έπεσε πλέον το βάρος πρώτα σε εμάς (εμού και της εταιρίας) πριν πέσει σε εσάς. Με γνώμονα που είχε δύο παραμέτρους αποφασίσαμε! Δείτε-ψάξτε λίγο την αγορά.

Που κινούνται οι συνδρομές. Και θα καταλάβετε άμεσα τι εννοώ. Τι ήθελα; Πρώτον, να μην είναι ένα “ελιτίστικο” site. Δεν θέλω 50 “μεγάλα” πορτοφόλια. Θέλω εκατοντάδες “μικρά”. Με κόστος που να μπορούν όλοι να το δεχθούν-αντέξουν. Δεύτερον, σε περίοδο κρίσης είμαστε. Δεν ζούμε στον Αρη, εδώ ζούμε, στην Ελλάδα. Οπότε, το μετρήσαμε και αυτό.

Και παρότι όλο το νέο οικοδόμημα θα κοστίσει αρκετά, καταλήξαμε: Γιά να μειώσουμε το ύψος της συνδρομής, δεν θα κάνουμε μηνιαίες και τρίμηνες. ΜΟΝΟ εξάμηνες και έτους. Εξάλλου, το Betsellers δεν ήταν ποτέ δουλειά μήνα ή τριμήνου. Χτίζει κάτι. Βήμα βήμα. Αν πηγαίναμε σε μήνα ή τρίμηνο θα βλέπατε (πολύ) μεγαλύτερα τελικά νούμερα. Και θα αδικούσαμε κι αυτό που πάμε να φτιάξουμε.

Ετσι λοιπόν, θα έχουμε: ΕΞΑΜΗΝΗ συνδρομή, ύψους 120 ευρώ. ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΕΤΟΥΣ, υψους 180 ευρώ. Αυτές οι τιμές είναι τελικές, με ΦΠΑ 24% μέσα. Κάντε τις πράξεις. Οφελημένος κατά πολύ θα είναι όποιος κάνει ετήσια. Μπαμ κάνει αυτό. Του βγαίνει 15 ευρώ το μήνα (ενώ πάει στα 20 το μηνα η εξάμηνη)! Και γιά να το πάω παραπέρα, επειδή πάντα θα βρεθεί κάποιος κακεντρεχής που θα πει ότι πάω…να κονομήσω, σε εμάς -αφαιρόντας τον ΦΠΑ-θα μένουν 145 και 97 ευρώ αντίστοιχα.

Θυμίζω, δεν ειμαι μόνος μου, υπάρχει και μια εταιρία από πίσω. Στον Billara δηλαδή θα μένουν 72 ευρώ το ΧΡΟΝΟ απο τον καθένα σας (ή 49 το εξάμηνο). Κι άλλα τόσα στην εταιρία. Εξι (6) ευρώ το μήνα θα παίρνω εγώ ως Βασίλης από κάποιον από εσάς. Εναμισι πακέτο τσιγάρα… Οπως κάνω ΠΑΝΤΑ, γράφω ανοιχτά, χωρίς να κρύβω κάτι, οφείλετε να τα ξερετε όλα, αυτή τη σχέση είχαμε-έχουμε και θα έχουμε εδώ.

Βαλτε τώρα τα κόστη γιά να γίνει το νέο site, τις πληρωμές ανθρώπων (και των νέων αρθρογράφων), τη σύντηρηση, και θα καταλήξετε εκεί που πιστεύω. Οτι είναι ΠΟΛΫ φθηνά. Είναι ένα ύψος συνδρομής που αν κάποιος θέλει, μπορεί…να αρχίσει να μαζεύει από τώρα γιά τα μέσα-τέλη Σεπτέμβρη. Και το ξαναγράφω, αν θέλετε, κάντε συγκρίσεις με ότι άλλο υπάρχει.

Θέλω ΟΛΟΙ αν γίνεται, όλοι όσοι περάσαμε τόσα εδώ και επτά χρόνια εδώ, να μπορέσουν να γραφτούν, να κάνουν συνδρομή. Ανέφικτο, οκ, αλλά αυτό θέλω. Και έχω μεριμνήσει, αν κάποιος φίλος πραγματικά και αποδεδειγμένα δεν έχει αυτά τα 180 ευρώ, να του δώσω δωρεάν συνδρομή. Δόξα τω Θεώ, γνωρίζομαι με εκατοντάδες, ξέρω ποιοί έχουν ανάγκη, ποιοί είναι άνεργοι ή τέλος πάντων τρομακτικά στριμωγμένοι.

Θα συμβεί και αυτό αν διαπιστωθεί (με ένα e-mail) ότι ένας φίλος πράγματι αδυνατεί… Σημειώστε, δουλεύουμε πολύ το κομμάτι πληρωμών, να γίνονται με κάθε τρόπο, εύκολα και γρήγορα. Αυτά εν καιρώ. Εξάλλου από εδώ και πέρα συχνά-πυκνά θα σας ενημερώνω. Δεν είναι απλό το όλο στήσιμο-εγχειρημα, αλλά αισιοδοξώ! Θέλω να το στήριξετε. Το γράφω ανοιχτά.

Μπορώ να ανατρέξω στο αρχείο μου ή στη…μνήμη μου, να θυμηθώ δικά σας ευχαριστήρια, συγχαρητήρια, όμορφες κουβέντες. Ηρθε η ώρα να περάσετε σε πράξη στήριξης που συνάμμα ….μόνο σε κακό δεν θα σας βγει. Σας το εγγυώμαι. Θα το δείτε και ελεύθερο πρώτα το νέο site, πριν αποφασίσετε. Αλλά επιμένω, θα δείτε κάτι καλό, ποιοτικό, με τις ίδιες αρχές και εμπλουτισμένο, που θα αξίζει κάθε σεντς.

Και που δεν θα γινόταν αν δεν προέκυπταν όσα ανέφερα. Δεν ήταν επιλογή μου αυτή η “στροφή”. Αλλά άπαξ και επιβάλλεται, θα γίνει ότι καλύτερο και για εμάς και γιά εσάς. Οποιος δεν θελήσει, και πάλι φίλοι που λένε! Αλίμονο! Κάθε άποψη σεβαστή, ειδικά άπαξ και μιλάμε γιά συνδρομή. Είναι δικαιώμά του. Πάντως πριν αποφασίσει, ας περιμένει λίγο να το δει με τα μάτια του το νέο Betsellers και ας διαβάσει ξανά όσα γράφω παραπάνω.

Σημειώστε ότι ολοι θα πάρετε κάποια στιγμή και ένα ενημερωτικό e-mail, στο mail που έχετε βάλει όταν κάνατε εγγραφή εδώ όλα αυτά τα χρόνια. Νομίζω τα κάλυψα όλα, πέρασα τις 2000 λέξεις. Τα σχόλια ανοιχτά, ερωτήσεις-απορίες επίσης, θα τα διαβάσω με προσοχή, θα προσπαθώ να απαντάω, αν και από μεθαύριο θα απουσιάζω γιά λίγες μέρες, θα πάω να αδειάσω λίγο το κεφάλι μου στη θάλασσα.

Το έχω ανάγκη. Νέα στήλη (στοιχηματική), όχι αυτό το Σαββατοκύριακο, παρότι ξεκινάνε οι “μικρές” Αγγλίας. Αλλά την άλλη Πέμπτη-Παρασκευή, κάπου 9-10 του Αυγούστου, πριν ξεκινήσει η Premier League. Ως τότε θα σας κάνει…παρέα ο Μάκης που ήδη ξεκίνησε να αναλύει, αλλά και το Blog of the week με αλογάκια γιά κάποιες μέρες. Μπαίνει σε νέα εποχή το Betsellers σε λίγο καιρό μετά από επτά χρόνια.

Και σας θέλει μαζί του.

Παλαιότερα άρθρα του Billaras