4163

Billaras

ΜΚ Ντονς-Γουίμπλεντον, η ιστορία…

Υπάρχουν εκατοντάδες ντέρμπι ή big match στον πλανήτη. Ολοι γνωρίζουν κυρίως τις μεγάλες τοπικές αναμετρήσεις μίσους. Από Μπόκα-Ρίβερ, ως και Χαρτς-Χιμπέρνιαν. Μιά τοπική κοινωνία, είτε χωριού είτε πρωτεύουσας, στα δύο. Ντέρμπι τοπικά λοιπόν, αυτή είναι και η σωστή έννοια της λέξης. Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι για να χαρακτηριστεί ένα παιχνίδι “καυτό”.

Λόγοι καθαρά αγωνιστικοί! Η Λιντς θεωρεί μισητή αντίπαλο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενώ δεν είναι γείτονες καν. Λόγοι θρησκευτικοί. Το Old Firm στην Σκωτία, Ρέιντζερς εναντίων Σέλτικ, προτεστάντες εναντίον καθολικών. Λόγοι πολιτικοί. Αριστεροί (Ρόμα)-εναντιόν ακροδεξιών (Λάτσιο). Λόγοι κοινωνικής τάξης. Ναυτεργάτες της μιάς όχθης του Τάμεση, εναντίον των.

.απέναντι εργατών στα ναυπηγεία (Γουέστ Χαμ-Μίλγουολ). Το ποδόσφαιρο ανεβάζει την αδρεναλίνη σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, οι κοινωνίες επηρεάζονται… Καυτό ματς όμως, που μόνο ο ένας θεωρεί τον άλλο όχι αντίπαλο, απλά…δεν τον αναγνωρίζει, δεν θέλει να υφίσταται, κάνει πως δεν τον ξέρει, υπάρχει μόνο ένα. Κι αν γιά τα άλλα μεγάλα ματς η ιστορία χάνεται στα βάθη δεκαετιών, τώρα έχουμε το “πρώτο αίμα”.

Μίλτον Κέινς Ντόνς-Γουίμπλετον. Εκ πρώτης όψεως, δεν λέει τίποτα σε πολλούς. Δυό ομάδες από την 1η και την 2η κατηγορία της Αγγλίας, θα βρεθούν αντιμέτωπες γιά πρώτη φορά την Κυριακή, στον 2ο γύρο του FA CUP. Κι όμως… Κι όμως, αυτό το ματς, είναι μιά καυτή πατάτα γιά όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο της Αγγλίας. Ενα ματς που…γιά την μιά ομάδα, δεν θα έπρεπε να γίνεται.

Γιατί η μιά ομάδα δεν θα έπρεπε να υπάρχει!! Η crazy gang Η ιστορία ξεκινάει πριν εννιά χρόνια. Το 2003. Ή μήπως πιό πριν; Η ιστορική Γουίμπλεντον FC, ιδρύεται το 1889. Μικρό σωματείο σε μιά γειτονιά του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Με την πάροδο των ετών όμως, η ομαδούλα σκαρφαλώνει κατηγορίες. Και φτάνει την δεκαετία του 1980-90, να πάρει το παρατσούλι “τρελλή συμμορία”.

Crazy Gang. To παρατσούκλι της παρέας των Βίνι Τζόουνς, Τζον Φάσανου, Λόρι Σάντσεζ, Ντένις Γουάιζ και Ντέιβ Μπίσαντ  “ψιθυρίζεται” μεταξύ των φιλάθλων και παικτών. Ωσπου, στις 14 Μαίου του 1988, η Γουίμπλεντον φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου. Γουέμπλει, αντίπαλος η φημισμένη Λίβερπουλ. Σκορ 1-0 γιά την “μικρούλα”. Ο τότε εκφωνητής του BBC, Τζον Μότσον, αναφωνεί: "The Crazy Gang have beaten the Culture Club!".

Αυτό ήταν. Η Γουίμπλεντον μπαίνει στο πάνθεον…. Τα χρόνια περνάνε. Φτάνουμε στο 2002. Η Γουίμπλεντον πνιγμένη στα χρέη, σε καθεστώς διαχείρισης…. Εκείνη τη στιγμή, ένα γκρουπ ανθρώπων, ένα κοντσόρτσιουμ, παίρνει τα ηνία από τους νορβηγούς ιδιοκτήτες και αποφασίζει από κοινού με τον διαχειριστή, το…αδιανόητο. Γιά να μην εξαφανιστεί η ιστορική ομάδα, να μετακομίσει.

Ξεριζωμός. Αδιανόητο γιά όλες τις ομάδες του πλανήτη. Κι όμως, έγινε. Ο τόπος; Περίπου 70 μίλια μακρία από την γειτονιά του Λονδίνου, 100 χιλιόμετρα. Το Μίλτον Κέινς. Μιά πόλη…φρέσκια. Χωριό ήταν ως το 1960. Αλλα αναπτυσσόταν ραγδαία, κυρίως βιομηχανικά. Το 2001 είχε πλυθυσμό 184.000 όλη η γύρω περιοχή. Το 2011 έφτασε τις  248.000 ανθρώπους. Ομάδα εκεί δεν υπήρχε.

Και έτσι, Σεπτέμβρη του 2003 γίνεται -δυστυχώς ή ευτυχώς- το αδιανόητο. Η Γουίμπλεντον μετακομίζει εκεί, στο Μίλτον Κέινς. Ομως, αυτό είναι το πρώτο “χτύπημα”. Λίγο μετά από μιά σαιζόν, το 2004, γίνεται και μετονομασία!! Ιδρύεται η Μίλτον Κέινς Ντόνς. Το “Ντονς” από την Γουίμπλεντον. Ολο αυτό το διάστημα, οι διαμαρτυρίες των οπαδών της Γουίμπλεντον ήταν τρομακτικές.

Μαζί τους οι οπαδοί όλων των ομάδων. Μιλάγαν γιά “δούρειο ίππο”. Τίποτα δεν άλλαξε όμως. Νέα ίδρυση Η Μίλτον Κέινς καθιερώθηκε. Αυτό που άλλαξε ήταν μιά…νέα ίδρυση. Οι οπαδοί κάνουν πράξη αυτό που σκεφτόντουσαν. Ιδρύουν την ΑFC Γουίμπλεντον στις 28 Μαίου 2002. Ξεκινάνε από τα ερασιτεχνικά, από την 9η κατηγορία, το Ιsthmian League! Ανεβάινουν απανωτά τις κατηγορίες, κάνουν ρεκόρ που κρατάει ακόμα, από τον Φλεβάρη του 2003 ως τον Δεκέμβρη του 2004, 78 αγώνες αήττητοι!! Και φτάνουν πρώτα στην Κόνφερενς, μένουν τρία χρόνια (2008-2011) και μετά, στον μεγάλο προορισμό, το Football League.

Στις 6 Αυγούστου 2011, ο αρχηγός Τζέιμι Στούαρτ σκοράρει το πρώτο γκολ στην Λίγκα, σε ήττα από την Μπρίστολ Ρόβερς, στην πρεμιέρα της 2ης κατηγορίας. Και φτάνουμε στο σήμερα… Η κληρωτίδα του FA CUP είχε κέφια. Τα μπαλάκια βγάζουν ΜΚ Ντόνς-Γουίμπλεντον!! Ο προπονητής της ΜΚ, ο Καρλ Ρόμπινσον, δηλώνει “πετάχτηκα από την καρέκλα, από την χαρά μου”.

Ομως, στο Κίνγκστον του Λονδίνου, στην έδρα της AFC Γουίμπλεντόν, η αντίδραση είναι διαφορετική. Αναμένο φυτίλι “Ποιοί είναι αυτοί;”. “Δεν τους αναγνωρίζουμε”. “Είναι προδότες”. Και πολλά άλλα, ειπωμένα από επίσημα χείλη, όχι απλά από οπαδούς. Αρχικά πάρθηκε η απόφαση να μην πάει κανείς οπαδός της Γουίμπλεντον στο Μίλτον Κέινς.

Διπλός ο λόγος. “Δεν τους νομιμοποιούμε, είναι σαν να μην υπάρχουν γιά εμάς, εμείς είμαστε οι Ντονς, αυτοί δεν υπάρχουν”. Και παράλληλα “δεν δίνουμε λίρα τσακιστή σε αυτούς”. Η διοίκηση βγάζει επίσημη ανακοίνωση. Πρώτα, γιά την “κατασκοπεία”. “Μην έρθει κανείς στο σπίτι μας από την ΜΚ να μας δει, κανένας σκάουτερ.

Κι αν το κάνει εκτός έδρας, να μην έχει διακριτικά της ΜΚ”. Κόλαση. Λίγο μετά; “Δεν δεχόμαστε φιλοξενεια από την ΜΚ. Οποιος από την διοίκηση έρθει, θα είναι στο πέταλο των οπαδών μας, όσοι έρθουν εκεί μεμονωμένα”!!! Το φυτίλι έχει ανάψει. Μονομερώς, αλλά έχει ανάψει. Η διοίκηση της Μίλτον Κέινς δεν θέλει να φουντώνουν τα αίματα.

Θέλουν κάτι σαν…αναγνώριση. Αγωνιστικά είναι καλύτεροι, μιά κατηγορία επάνω, είναι καυτό φαβορί, ήθελαν να βρεθούν κάποτε αντίπαλοι. Αλλα άπαντες στην Γουίμπλεντον δεν θέλουν να ακούνε καν γιά το ματς. Βρεττανικό φλέγμα. Βέβαια, αν την Κυριακή το μεσημέρι, μπροστά σε όλη την Αγγλία (σ.σ το ματς είναι φυσικά τηλεοπτικό) γίνει ένα διπλό, οι οπαδοί της Γουίμπλεντον θα είναι ευτυχισμένοι γιά μιά ζωή.

Σαν να πήραν ένα Μουντιάλ. Κι όμως… Οι πλέον συγκλονιστικές δηλώσεις, έχουν γίνει από τον πρόεδρο της Μίλτον Κέινς, τον Πιτ Γουίνκελμαν (σ.σ που βεβαίως ηγείτο το 2002 στην υπόθεση μετακόμισης-μετονομασίας και θεωρείται ο μεγάλος προδότης): “Ηταν μιά κακή, μιά λάθος απόφαση. Δεν είμαι περήφανος γιά ότι έγινε και είναι δύσκολο να ζω με αυτό.

Ομως, τότε θα πέθαινε η ομάδα αν δεν το κάναμε. Απορώ όμως γιατί τότε οι οπαδοί δεν ήρθαν να πάρουν τότε την ομάδα, αλλά ίδρυσαν μιά καινούργια”…. Είπαμε. Ντέρμπι και μεγάλα παιχνίδια υπάρχουν πάρα πολλά. Αλλά ματς σαν αυτό της Κυριακής, με…μονομερές μίσος, με ιστορία τεράστια σαν αυτή που διαβάσατε, δεν υπάρχει άλλο. Και το “πρώτο αίμα” θα χυθεί στο στάδιο “ΜΚ”.

Ποιά “Ντονς” θα πανηγυρίσει; Η νεοσύστατη; Η “ανύπαρκτη”; Η “ομάδα των προδωτών”; Ή οι Ντονς της παλιάς εποχής; Αλήθεια, ο Βίνι Τζόουνς πως θα αισθάνεται; Ηταν γραφτό γιά την ιστορική Crazy Gang να ζει κι άλλες “τρελλές” μέρες σαν αυτή της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου 2012….

Παλαιότερα άρθρα του Billaras