476

Μάκης Μηνδρινός

Ένα σύστημα στις μικρές κατηγορίες

Καλό μήνα αφού δεν τα είπαμε μεσοβδόμαδα! Εγιναν πραγματάκια τις προηγούμενες ημέρες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Ξεκινώντας από τα δικά μας, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αντέδρασαν μετά τις εντός έδρας γκέλες και η ΑΕΚ μετά το διπλό στην Τούμπα, έβγαλε διπλό και στο Βόλο. Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ βελτιωμένος μετά την αλλαγή προπονητή, μένει να δούμε αν η εμφάνιση απέναντι στον ΠΑΟΚ ήταν απλά τα… απόνερα του πήγαινε-έλα Μίτσελ-Ανιγκό, ή αν θα συνεχίσει να είναι καλός και στα επόμενα παιχνίδια.

Αρχής γενομένης βέβαια από το ντέρμπι της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο ΠΑΟΚ βγαίνει εκτός διεκδίκησης τίτλου και ότι η ΑΕΚ μπορεί να επωφεληθεί από το ντέρμπι και να βρεθεί μόνη πρώτη, πριν πάει στο «Καραϊσκάκη» για το ματς με τον Ολυμπιακό.

Στα εκτός Ελλάδας, είδαμε αξιοσημείωτα πράγματα. Τη Ρεάλ να κάνει σούπερ ανατροπή επί της Μπαρτσελόνα και συντρίβοντάς την στο Καμπ Νόου να παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου, είδαμε… ξύλο στο Γιούβε-Ιντερ, είδαμε τη Φράιμπουργκ να κάνει τη σούπερ έκπληξη στο Κύπελλο Γερμανίας αποκλείοντας εκτός έδρας την Μπάγερν.

Πάμε και στα εγγλέζικα. Η Νιουκάστλ έκανε εντυπωσιακό πέρασμα από το Λονδίνο, συντρίβοντας 5-1 τη Γουέστ Χαμ, και έδειξε μετά τη διακοπή να βρίσκει τον καλό της εαυτό. Η Τσέλσι ανακοίνωσε τον… Λάμπαρντ, ο Κούπερ πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Νότιγχαμ, ενώ ο χαμός για την παραμονή καλά κρατεί.

Στα της αγωνιστικής. Εχουμε Πάσχα Καθολικών, όπως το συνηθίζουν οι Αγγλοι υπάρχει διπλή αγωνιστική σήμερα-Δευτέρα, στις μικρές κατηγορίες.

Γι’ αυτό δεν έχουμε και εκπομπή σήμερα, την ώρα της εκπομπής θα ήταν τα ματσάκια. Οπότε πάμε στο παρασύνθημα γιατί ξεκινούν και νωρίς…

Στην Πρέμιερ Λιγκ, σε δύο εστιάζω πιο πολύ: είναι ένα εξάποντο παραμονής (Λιντς – Πάλας) και ένα με μονόπλευρο ενδιαφέρον (Φούλαμ – Γουέστ Χαμ).

Λιντς – Πάλας πρώτα, με τον Χόγκσον να κάνει καλό ντεμπούτο, 2-1 τη Λέστερ, πρώτη νίκη μέσα στο 2023 για τους Λονδρέζους! Ξεκούραση μεσοβδόμαδα.

Η Λιντς νίκησε με ανατροπή τη Νότιγχαμ και πήρε και αυτή ανάσα, αλλά έπαιξε μεσοβδόμαδα, που σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση. Και πίεση λόγω του ότι παίζει εντός και αυτά τα ματς είναι θεωρητικά must win. Σαν να ξεφεύγει λίγο το 3,60.

Εκείνο, πάντως, που είναι σίγουρα λάθος είναι το διπλό σε απόδοση φαβορί της Γουέστ Χαμ. Μπαίνουμε στα… εποχικά σημεία.

Που σημαίνει, η Γουέστ Χαμ καίγεται, η Φούλαμ άνετη, πάρε φαβορί το διπλό. Η Γουέστ Χαμ αν δεν το έχετε δει, είναι η χειρότερη εκτός έδρας ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Μόνο μία νίκη έχει εκτός! Και, είπαμε, την Τετάρτη έφαγε 5 εντός έδρας από τη Νιουκάστλ, με τον κόσμο να είναι… έξαλλος και να γίνεται ακόμα πιο έξαλλος, όταν άκουσε τον Μόγιες να δηλώνει «Πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά από το ματς με τη Νιουκάστλ».

Εχεις φάει 5 εντός έδρας και λες να κρατήσουμε τα θετικά…

Η διοίκηση δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα τον στηρίζει, πάντως ο Μόγιες είναι με την πλάτη στον τοίχο και μάλιστα μεσοβδόμαδα έχει τον πρώτο προημιτελικό του Κόνφερενς Λιγκ με τη Γάνδη.

Η Φούλαμ όντως δεν καίγεται για βαθμούς, ίσως είναι η πιο άνετη ομάδα της κατηγορίας.

Δεν πιστεύω όμως ότι θα κάνει δώρα από τόσο νωρίς. Ειδικά τώρα που έρχεται από τρεις σερί ήττες. Εντός έδρας εξάλλου, έχασε μόνο από ομάδες που βρίσκονται ψηλά (Αρσεναλ, Τότεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Νιουκάστλ). Αουτσάιντερ εντός η Φούλαμ (2,80) απέναντι στη χειρότερη εκτός έδρας ομάδα της κατηγορίας;

Ασος ή 1Χ και over 1,5 αν θέλει κάποιος μικρότερη απόδοση για καμιά δυάδα.

Στις μικρότερες κατηγορίες, στα γρήγορα: στην Τσάμπιονσιπ ύπουλο το Γουότφορντ – Χάντερσφιλντ. Η φιλοξενούμενη έδειξε σημάδια ζωής, έκανε δύο τεράστιες νίκες με Μίλγουολ και Μίντλεσμπρο, ομάδες που διεκδικούν άνοδο. Και νωρίτερα πήρε Χ από τη Νόριτς που παλεύει για πλέι οφ. Η Γουότφορντ προφανώς κυνηγάει πλέι οφ, αλλά είναι 11η, έχει κάμποσες ομάδες να «καβαλήσει» και το βασικότερο, δεν πατάει καλά.

Μία μόνο νίκη στα 6 τελευταία, στο πιο πρόσφατο εντός έμεινε στο 1-1 με την ουραγό Γουίγκαν. Μεγάλο το 5,75, σηκώνει και ό,τι κάλυψη θέλετε.

Παρένθεση. Εδώ είναι από τις περιπτώσεις που το κίνητρο πληρώνει καλά. Θα δούμε από δω και πέρα πολλές ομάδες με κίνητρο που πληρώνουν πολύ λιγότερο απ’ όσο αξίζουν. Π.χ. Γουέστ Χαμ. Δεν λέω ότι δεν θα παίξουμε και κάποιες τέτοιες, αλλά να υπάρχουν και 2-3 εξτραδάκια που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Μπορεί να είναι η φόρμα, μπορεί οι ειδήσεις, μπορεί η απόδοση. Στην προκειμένη, βοηθούν όλα για να παίξει κάποιος Χάντερσφιλντ.

Στη Λιγκ 1, είδα λίγο Τσάρλτον στην Μπρίστολ Ρόβερς, σε οριακή απόδοση αουτσάιντερ (2,70). Δύο σερί εντός έδρας ήττες η Μπρίστολ Ρόβερς και γενικά χωρίς νίκη εντός από την Πρωτοχρονιά! Τέσσερις ήττες και δύο ισοπαλίες έκτοτε εντός.

Εχοντας σκοράρει μόλις 1 γκολ στο διάστημα αυτό… Δίχως αγωνιστικό ρυθμό, έχει να παίξει από τις 18/03. Η Τσάρλτον θεωρητικά δεν προλαβαίνει πλέι οφ (-12), αλλά έρχεται από εντυπωσιακό 6-0 επί της Σριούσμπερι και είναι 5 ματς αήττητη.

Στη Λιγκ 2, ίσως αξίζει μια ψιλή η Χάρτλπουλ στη Γκρίμσμπι. Είναι στο 4,50 το διπλό. Η Γκρίμσμπι είναι στη μέση του πίνακα και κάπου εκεί θα παραμείνει δίχως βαθμολογικό κίνητρο.

Η Χάρτλπουλ είναι εντός ζώνης υποβιβασμού, αλλά παλεύει πολύ τελευταία. Στο τελευταίο κέρδισε τη Σουίντον (2-1), πιο πριν έκοψε βαθμούς και από την πρωτοπόρο Λέιτον και από τη Μπράντφορντ που πάει για πλέι οφ και από τη Νορθάμπτον που πάει για απευθείας άνοδο (τρεις ισοπαλίες). Εχει να χάσει από τις 21/02. Φέρνει πολλές ισοπαλίες, προφανώς θα χρειαστεί και κάλυψη.

Αυτά είναι, όχι πολλά, αλλά μοιάζουν καλά. Βέβαια έτσι όπως εξελίσσεται η Αγγλία φέτος, είναι λίγο σχετικό το «μοιάζουν καλά». Ειλικρινά τόσα χρόνια ασχολούμαστε με τις Αγγλίδες, τέτοιο πράγμα δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει. Εννοώ να είναι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα απρόβλεπτη. Εχουν χαθεί κάποιες σταθερές και προφανώς αυτό αντικατοπτρίζεται και στο παιχνίδι μας.

Ετσι κι αλλιώς οι Αγγλίες «σβήνουν» συνήθως από το Πάσχα των Καθολικών και μετά. Οπότε δεν αποκλείω το plan b στο τελευταίο δίμηνο, που σημαίνει παιχνίδι και εκτός Αγγλίας. Θα δείξει.

Σήμερα, πάντως, παραμένω Αγγλία. Και λέω να πάω με το καλοπληρωμένο κίνητρο στις μικρές κατηγορίες. Ένα τρίξι με Χάντερσφιλντ, Τσάρλτον και Χάρτλπουλ.

Προφανώς ρισκάρω, αλλά αφενός μ’ αρέσουν τα ματς, αφετέρου είπαμε, τελευταίες στεκιές είναι στην Αγγλία. Δεν αποκλείω να παίξω κάτι και αύριο (π.χ. Φούλαμ), η Πρέμιερ Λιγκ είναι αύριο και την Κυριακή. Θα υπάρξει σχετικό update.

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος