2444

Μάκης Μηνδρινός

Εθνική, ρεκόρ, Ακρόπολις και στοίχημα

Χαιρετώ! Χθες ήταν από τις λίγες φορές (ελάχιστες, καλύτερα…) τα τελευταία 13 χρόνια που η Εθνική εμφανίστηκε τόσο ανέτοιμη σε ένα κρίσιμο ματς. Δεν μένω μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά και στο ψυχολογικό. Τα αγωνιστικά λάθη είναι μέσα στο πρόγραμμα, μπορούν να γίνουν απ’ όλους, είναι κάτι που δεν μπορείς να υπολογίσεις. Η ψυχολογική (αν)ετοιμότητα όμως δεν είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Εχεις μπροστά σου δύο «τελικούς», οφείλεις να είσαι έτοιμος να ανταποκριθείς. Πολύ καλή ομάδα η Κροατία, με παικταράδες μέσα, αλλά δεν νομίζω ότι είναι και η καλύτερη ομάδα που έχουμε αντιμετωπίσει για να είμαστε τόσο… ψαρωμένοι. Μην πάτε μακριά, εδώ φέραμε δύο φορές στα όριά τους, τους Βέλγους. Που, για μένα τουλάχιστον, είναι ένα επίπεδο πιο πάνω από την Κροατία.

Το 4-1 δυστυχώς δεν αφήνει πολλά περιθώρια, όχι γιατί είναι ένα σκορ που δεν ανατρέπεται γενικά, αλλά γιατί αυτή η Εθνική ομάδα δεν έχει μάθει να παίζει φουλ επίθεση. Ακόμα και στο Γιβραλτάρ 4 γκολ με το ζόρι βάλαμε… Μετά από μια κακή εμφάνιση και βαριά ήττα, ο καθένας έχει άποψη και κάνει τις δικές του… υποδείξεις για το πώς έπρεπε να κατέβει η Εθνική.

Ως γνωστόν, άπαντες κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αν του Σκίμπε του έβγαινε το σύστημα με τους τρεις στην άμυνα και παίρναμε αποτέλεσμα, σήμερα θα λέγαμε για τον «γάτο Γερμανό». Δεν του βγήκε, έρχεται η κριτική. Αναμενόμενο. Λάθη προφανώς έγιναν, απ’ όλους. Από τον προπονητή μέχρι τον τελευταίο παίκτη που αγωνίστηκε. Ο Σκίμπε ήθελε να «κοιμίσει» τους Κροάτες με το αμυντικογενές σχήμα, αλλά ουσιαστικά αυτό γύρισε μπούμερανγκ, αφού ο αντίπαλος είχε μονίμως τη μπάλα στα πόδια του, είχε πολλή κίνηση από τους παίκτες που δεν είχαν μπάλα, ήρθαν και τα προσωπικά λάθη και… έδεσε το γλυκό.

Αυτά μέσες-άκρες από το ματς της Εθνικής. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν στην περίπτωση που ο Σκίμπε κατέβαζε άλλο σύστημα και άλλους παίκτες, θα ήμασταν ανταγωνιστικότεροι, οπότε δεν έχει νόημα να μπούμε καν σε διαδικασία μια τέτοιας κουβέντας. Αυτό που είδα μπορώ να σχολιάσω, όχι αυτό που δεν είδα… Πάμε στα φρέσκα. Λιγκ 1 (με 8 ματς αντί για 12), Λιγκ 2, Νάσιοναλ Λιγκ (11 ματς), Βορράς και Νότος, αυτά είναι που παίζουν από τις Αγγλίες, καθώς Πρέμιερ Λιγκ και Τσάμπιονσιπ έχουν διακοπεί λόγω των Εθνικών ομάδων.

Σε γενικές γραμμές, ένα μετριότατο πρόγραμμα στοιχηματικά, όμως ένα ενδιαφέρον Σ/Κ από πολλές απόψεις. Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά, ξεκινώντας από τα στοιχηματικά και καταλήγοντας στα υπόλοιπα, που είναι άκρως ενδιαφέροντα. Λιγκ 1 * Τίποτα! Το ένα μου βρωμάει, το άλλο μου ξινίζει… Δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να αναφέρω τις πρώτες σκέψεις που έκανα.

Λίγο Πίτερμπορο μόνο, αλλά πολύ λίγο! Λιγκ 2 * Αν το ματς της Εξετερ με την Γκρίμσμπι φύγει από το πολύ πιθανό Χ, ίσως πάει δεξιά. Αδικείται λίγο από το 4.50 η Γκρίμσμπι αλλά, είπαμε, έχει και μπόλικη ισοπαλία. * Το προφανές, λόγω φόρμας, είναι το διπλό της Φόρεστ Γκριν στο Κρόουλι, στο 4.00. Η Φόρεστ Γκριν είναι στην καλύτερή της φάση από το ξεκίνημα, τρεις σερί νίκες στο πρωτάθλημα, καλύτερη εκτός απ’ ό,τι εντός, ενώ έρχεται και από πρόκριση στο Κύπελλο.

Η Κρόουλι χωρίς γκολ στα 4 τελευταία, με μόλις μία νίκη εντός σε 8 ματς. Το μοναδικό μου θέμα, είναι ότι δεν την έχω πιάσει τη ρουφιάνα τη Φόρεστ Γκριν ποτέ! Τη στηρίζω, χάνει. Την κοντράρω, κερδίζει. Μάλλον θα την αφήσω στην ησυχία της κι ας κάνει ό,τι θέλει. * Λίγο Κόλτσεστερ είδα όταν ήταν αουτσάιντερ. Περισσότερο επειδή η Μπάρνετ έχει τα χάλια της.

Γύρισε φαβορί, όμως, καμία αξία… Νάσιοναλ Λιγκ * Το Μπόρεχαμ – Χάρτλπουλ είναι ματς φορμαρισμένων, με την Μπόρεχαμ να είναι 8 αήττητη και τη Χάρτλπουλ 6 (στο πρωτάθλημα). Η διαφορά είναι ότι η Μπόρεχαμ έρχεται από σπουδαία πρόκριση στο Κύπελλο κόντρα στη Μόρκαμ, ενώ η Χάρτλπουλ αποκλείστηκε από τη Μόρκαμ. Ισως εδώ είναι και το κλειδί.

Ηταν τεράστια υπόθεση για την Μπόρεχαμ να προκριθεί στον 2ο γύρο και ήδη γίνονται καθημερινές αναφορές για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Κόβεντρι (αρχές Δεκέμβρη), όπου αναμένεται να εξαντλήσει τα εισιτήρια της. Ισως να είναι εμφανιστεί λίγο αποπροσανατολισμένη απ’ όλο αυτό. Σαν να ξεφεύγει το 4.20 του διπλού. Η Χάρτλπουλ είναι από τα καλά ονόματα της κατηγορίας, εκτός έδρας έχει περισσότερες νίκες απ’ ό,τι στο γήπεδό της και –είπαμε- σε καλή κατάσταση.

* Τα Ολντερσοτ – Φάιλντ και Τορκί – Μέιντστοουν δεν τα ακουμπάω αυτή την αγωνιστική. Αλλά θα τα παρακολουθήσω με μεγάλη προσοχή, ενόψει της επόμενης… Βορράς * Ισχύει ό,τι και στη Λιγκ 1: τίποτα ενδιαφέρον στοιχηματικά. Αγωνιστικά ξεχωρίζει το Σπένιμουρ – Χάρογκεϊτ, αλλά οι αποδόσεις είναι πολύ σωστά μοιρασμένες. Μια τραβηγμένη σκέψη ήταν η κόντρα της Τσόρλι, που υποδέχεται τη Νανίτον.

Από το βράδυ της Δευτέρας και το ματς Κυπέλλου με τη Φλίτγουντ την σημείωσα για κόντρα, καθώς μου έβγαλε πολύ κούραση. Δεν ξέρω, όμως, αν η Νανίτον είναι ο αντίπαλος που θα ήθελα. Σαφώς πιο ξεκούραστη, αλλά αγωνιστικά τίποτα το ιδιαίτερο. Και χωρίς νίκη εκτός έδρας. Δεν το ζορίζω… Νότος * Για τη Χάβαντ έχουμε ξαναμιλήσει κατά καιρούς.

Εκτός έδρας είναι μακράν η καλύτερη ομάδα της κατηγορίας με 6-2-1, αλλά εντός έχει τον ίδιο απολογισμό με την 20ή Μπόγκνορ (2-2-3)! Εντός νίκησε μόνο την ουραγό Γουάιτχοκ που χάνει απ’ όλους, και την Ιστμπουρν. Η δε Χίμιλ, είναι φορμαρισμένη, τρεις σερί νίκες χωρίς να δεχθεί γκολ και κάνει και αυτή πορεία πρωταθλητισμού. Στο 3.60 το διπλό.

Πολ Μπάστοκ, μύθος! Πέρσι, τέτοιον καιρό περίπου, στις ιστοριούλες για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου, είχαμε αναφέρει τον γκολκίπερ της Στάμφορντ, Πολ Μπάστοκ. Ισως τον θυμάστε, είχα βάλει και μια φωτογραφία που ο Μπάστοκ ήταν με… μοϊκάνα μαλλί, χρησιμοποιώντας το χόρτο του γηπέδου. Για όσους δεν το θυμούνται, υπενθυμίζω: τερματοφύλακας, γεννημένος το 1970, ξεκίνησε την καριέρα του το… 1986 από την Κόβεντρι και παίζει ακόμα μπάλα (στα 47 του!).

Τις τελευταίες ημέρες, ο Μπάστοκ είναι ένα από τα πρόσωπα των ημερών στην Αγγλία. Ο λόγος, ότι είναι μια ανάσα να σπάσει ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ. Ο γκολκίπερ της Γουίσμπιτς Τάουν, αναμένεται να ξεκινήσει βασικός στο αυριανό ματς με την Θέτφορντ για το FA Vase, φτάνοντας τις 1.250 συμμετοχές σε επίσημα παιχνίδια. Θα πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο κατείχε μέχρι τώρα ο μεγάλος Πίτερ Σίλτον, γκολκίπερ-θρύλος των Νότιγχαμ, Ντέρμπι, Σαουθάμπτον κ.

ά., και φυσικά της Εθνικής Αγγλίας (σταμάτησε στις 1.249). Άλλο επίπεδο, βέβαια, οι δύο παίκτες, όμως το ρεκόρ δεν παύει να είναι ρεκόρ! Στη βασική φωτό είναι με τον νυν προπονητής της Μάνσφιλντ, Στιβ Εβανς, όταν κέρδισαν την άνοδο στη Φούτμπολ Λιγκ το 2002, με την Μπόστον Γιουν. «Ο Αλεξ Φέργκιουσον δεν έλεγε πολλά για τους τερματοφύλακες, η μοναδική του θεωρία ήταν: ‘βάλτε τερματοφύλακα αυτόν που δεν δέχεται εύκολα γκολ!’ Αυτό έκανε ο Πολ.

Δεν ήταν ο καλύτερος τερματοφύλακας του κόσμου, αλλά έκανε εντυπωσιακές επεμβάσεις και ήμασταν τυχεροί που τον είχαμε τότε στην Μπόστον», είπε ο Εβανς. Ο ίδιος ο Μπάστοκ ζει μερικές από τις ομορφότερες μέρες της ζωής του, όπως μου είπε σε επικοινωνία που είχαμε: «Είναι ένα όνειρο να σπας το ρεκόρ που ανήκει σε ένα από τους ήρωές σου! Είμαι πολύ τυχερός που έχω ζήσει όσα έχω ζήσει, λατρεύω το ποδόσφαιρο, είναι η ζωή μου».

Και να φανταστεί κανείς πως πριν από μερικούς μήνες έφτασε κοντά στο να πει το οριστικό «αντίο», έπειτα από έναν σοβαρό τραυματισμό που είχε. Αλλά, όπως λέει, η «γριά γάτα» (όπως είναι το παρατσούκλι) του δεν μασάει! Σούμα Πάμε να δούμε τι κρατάμε. Είδατε, πολύ λίγα είναι, χαλαρά θα παίξουμε. Με Λιγκ 1 και Λιγκ 2 δεν θα μπλέξω καθόλου, κρατάω την Χάρτλπουλ από τη Νάσιοναλ Λιγκ και την Χίμιλ από το Νότο της Νάσιοναλ.

Δύο ματς, μονά αποδεκτά, εννοείται πως σε περίπτωση που περάσει έστω το ένα έχω κέρδος. Τα λέμε από βδομάδα στους ίδιους ρυθμούς, οι… στροφές ανεβαίνουν από το επόμενο Σ/Κ κι έπειτα… ΥΓ. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας, να ‘μαστε καλά, αυτό πάνω απ’ όλα! ΥΓ1. Για την Ακρόπολις έχουμε μιλήσει σε παλαιότερες στήλες, έχει γίνει και σχετικό αφιέρωμα.

Εχοντας εικόνα από το πρώτο ματς με τη Φρέι (1-1), το μόνο που έχω να πω ενόψει της ρεβάνς του Σαββάτου είναι πως αγωνιστικά είμαστε καλύτεροι. Αν δεν έχουμε επηρεαστεί από την απώλεια του πέναλτι στο 92’ και το πιστέψουμε, τους έχουμε! Twitter: @makismindrinos Αρχική κάβα (04/08): 0 μονάδες Προηγούμενο υπόλοιπο (04/11): -25 μονάδες Επιστροφές από 04/11: 86,6 μονάδες Νέο υπόλοιπο (10/11): 61 μονάδες Ποντάρισμα (11/11) Μονά Μπόρεχαμ – Χάρτλπουλ 2 (4.

20): 25 μονάδες Χάβαντ – Χίμιλ 2 (3.60): 25 μονάδες Ανοιχτά πονταρίσματα: 50 μονάδες Νέο υπόλοιπο: 11 μονάδες  

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος