2122

Μάκης Μηνδρινός

Η αλλαγή σελίδας και η Τσάμπιονσιπ

Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν. Μακάρι η κατάσταση στη χώρα μας να ήταν όπως πριν 10 χρόνια, να ήταν ανοιχτή η αγορά στην Ελλάδα, να μοίραζαν χρήμα οι στοιχηματικές εταιρίες για να διαφημιστούν. Υπήρξε μια περίοδος που όντως αυτό ίσχυε, που ο στοιχηματικός χώρος ήταν… μαγαζί γωνία. Δυστυχώς δεν κράτησε πολύ, από τη στιγμή που η ίδια η Ελλάδα όδευε προς τον… γκρεμό, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος ο στοιχηματικός χώρος.

Φτάνεις, λοιπόν, σε ένα σημείο που πρέπει να πάρεις γενναίες αποφάσεις, που μπροστά σου ανοίγονται δύο δρόμοι. Αν παραμείνεις σ’ αυτόν που ήσουν όλα τα προηγούμενα χρόνια λες ουσιαστικά «συνεχίζω όπως είμαι, παλεύω με τα θηρία, με ελάχιστα έσοδα, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα στρώσει η κατάσταση στην Ελλάδα και θα επιστρέψουμε στην εποχή που ανέφερα στην πρώτη παράγραφο».

Αν πάρεις τον άλλο δρόμο, ουσιαστικά κάνεις μεγάλη στροφή και λες: «συνεχίζω να παλεύω με τα θηρία, ακόμα πιο σκληρά, ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ότι τα έσοδα θα αυξηθούν ώστε να μπορέσει να ζήσει αυτό το… πράγμα, αλλά να μπορώ να ζήσω κι εγώ. Αλλιώς, δεν έχει νόημα». Το ελπίζοντας είναι με κεφαλαία, γιατί το ρίσκο στην περίπτωση του συνδρομητικού είναι μεγάλο –το ξέρουμε αυτό- και δεν μπορείς ποτέ να βάλεις το χέρι σου στη φωτιά για το πώς θα τσουλήσει.

Αν για κάτι είμαστε υπερήφανοι ο Βασίλης και εγώ είναι η σχέση που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια μαζί σας. Γνωριζόμαστε, μιλάμε, βλεπόμαστε, τρώμε και πίνουμε παρέα. Αλλά προφανώς αυτό δεν εγγυάται απολύτως τίποτα. Το γνωρίζουμε και το καταλαβαίνουμε 100%. Η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση του Betsellers, δεν πήγαμε κατευθείαν στον δεύτερο δρόμο.

Περπατήσαμε αρκετά στον πρώτο τα τελευταία χρόνια, «γράψαμε» χιλιόμετρα αλλά, ειλικρινά, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ο συγκεκριμένος δρόμος δεν φαίνεται να οδηγεί πουθενά! Ισα-ίσα που υπάρχει η περίπτωση να φτάνει και σε γκρεμό… Και αν φτάσεις ως εκεί, άντε να γυρίσεις πίσω! Ο άλλος δρόμος, έτσι όπως έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή, μοιάζει πλέον με «μονόδρομος».

Δεν ήταν εύκολη η απόφαση, αλλά η όλη φάση είναι πλέον «μετρημένα κουκιά». Δεν τον γνωρίζουμε αυτόν τον (μονό)δρομο, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είναι όμορφος. Τουλάχιστον αυτό θα προσπαθήσουμε εμείς, να τον κάνουμε όσο πιο όμορφο γίνεται. Με σεβασμό σε εμάς τους ίδιους (δεν αλλάζει η φιλοσοφία μας, το μόνο σίγουρο), αλλά ακόμα περισσότερο σε όσους ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη πορεία που αρχίζουμε να χαράζουμε.

Προφανώς θα αλλάξουν πράγματα, περισσότερες στήλες που θα καλύπτουν περισσότερα σπορ, αλλά αυτά θα τα δούμε εν καιρώ. Η μετάβαση θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι εύκολη. Μέχρι να ετοιμαστεί το νέο site (ουσιαστικά χτίζεται κάτι από την αρχή) το Betsellers θα παραμείνει όπως είναι σήμερα. Και όταν ετοιμαστεί το νέο site θα είναι free για κάποιες ημέρες, ώστε να συνηθίσει το μάτι στα νέα δεδομένα.

Ακριβή ημερομηνία δεν έχουμε, η εποχή είναι περίεργη (με άδειες, κ.λπ.), θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάπου στα μέσα Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι σε μεγάλο ποσοστό. Ως τότε, συνεχίζουμε κανονικά από ‘δω. Και επειδή μ’ αυτά και μ’ αυτά το Σ/Κ αρχίζουν τα δικά μας, ξεκινούν οι μικρές κατηγορίες της Αγγλίας, πάμε να πάρουμε μια πρώτη γεύση.

Για τους προπονητές μιλήσαμε, οπότε σήμερα πάμε να δούμε στοιχηματικά που βρισκόμαστε, ξεκινώντας από Τσάμπιονσιπ. Αύριο έχω σκοπό να ανεβάσω για Λιγκ 1 και Λιγκ 2 και την Πέμπτη ή την Παρασκευή (πιθανότερο Παρασκευή), Νάσιοναλ Λιγκ και κάτω. Τσάμπιονσιπ Για άνοδο Στόουκ 2.50 Γουέστ Μπρομ 3.50 Μίντλεσμπρο 3.75 Νότιγχαμ 4.33 Λιντς 4.50 Σουόνσι 5.

00 Αστον Βίλα 5.00 Ντέρμπι 5.00 Για υποβιβασμό Ρόδεραμ 2.10 Μπόλτον 2.20 Ρέντινγκ 4.00 Χαλ 4.50 Ιπσουιτς 4.50 ΚΠΡ 5.50 Μπλάκμπερν 5.50 Γουίγκαν 5.50 Μίλγουολ 6.00 Τα δύο από τα τρία φαβορί για άνοδο, σύμφωνα με τους μπουκ, είναι ομάδες που υποβιβάστηκαν από την Πρέμιερ Λιγκ: Στόουκ και Γουέστ Μπρομ. Και λίγο πιο κάτω η Σουόνσι. Αυτό συμβαίνει σχεδόν πάντα, ανεξάρτητα από τις μεταγραφές και γενικότερα την εικόνα των ομάδων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Και ισχύει όχι μόνο στην Τσάμπιονσιπ, αλλά σε όλες τις μικρές κατηγορίες. Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα που στο ξεκίνημα του έχει Μαρσέλο Μπιέλσα (Λιντς), Στιβ Μπρους (Αστον Βίλα), Τόνι Μόουμπρεϊ (Μπλάκμπερν), Φρανκ Λάμπαρντ (Ντέρμπι), Τόνι Πιούλις (Μίντλεσμπρο), Αϊτορ Καράνκα (Νότιγχαμ), Στιβ ΜακΚλάρεν (ΚΠΡ) και ένα σωρό ανερχόμενους προπονητές ακόμα (Πότερ – Σουόνσι, Ρόουετ – Στόουκ, Χάρις – Μίλγουολ, Μονκ – Μπέρμιγχαμ, Χερστ – Ιπσουιτς, κ.

ά.). Μιλάμε για ονοματάρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν κάτσει σε πάγκους και ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ. Η Στόουκ έκανε καλές κινήσεις μεταγραφικά. Σε τέτοιο βαθμό που αν τις είχε κάνει πέρσι, μπορεί και να μην έπεφτε! Ναι μεν έφυγε ο Σακίρι (αναμενόμενο), αλλά ο υπόλοιπος κορμός παρέμεινε, συν ότι ήρθαν Αφόμπε, Ινς, ΜακΚλιν που είναι πολυτέλεια για την κατηγορία, αλλά και ο Ετεμπό (Φεϊρένσε) για τον οποίο ακούγονται καλά λόγια.

Και ο Ρόουετ είναι μια χαρά προπονητής. Δεν διαφωνώ λοιπόν με τους μπουκ ότι όντως η Στόουκ είναι το Νο1 φαβορί για άνοδο. Θεωρώ ότι η Γουέστ Μπρομ θα έχει πιο δύσκολη σεζόν απ’ ό,τι δείχνουν οι αποδόσεις, ενώ πλέον είναι άλλη η πίεση για τον προπονητή Ντάρεν Μουρ: πέρσι ανέλαβε όταν η Γουέστ Μπρομ είχε υποβιβαστεί, ουσιαστικά δεν υπήρχε κάτι να χάσει.

Φέτος η πίεση της ανόδου είναι μεγάλη, μεταγραφικά δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο, οπότε… δύσκολα τα πράγματα για άνοδο. Η τρίτη που υποβιβάστηκε, η Σουόνσι, είναι κι αυτή ερωτηματικό. Ο Πότερ έδειξε πολύ καλά στοιχεία στην Εστερσούντ, αλλά… στην Εστερσουντ, στη Σουηδία. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εχασε κάποιους βασικούς, πιτσιρικάδες αυτοί που αποκτήθηκαν, έχω την αίσθηση ότι η Σουόνσι θα φτιάξει ομάδα περισσότερο για να ανέβει του χρόνου παρά για να επιστρέψει άμεσα στην Πρέμιερ Λιγκ.

Τον Τόνι Πιούλις (Μίντλεσμπρο) δεν τον ξεγράφω ποτέ. Και πέρσι το πάλεψε, παρά το γεγονός ότι ανέλαβε μέσα στη σεζόν, και φέτος θεωρώ ότι η «Μπόρο» είναι στις βασικές διεκδικήτριες της ανόδου. Ενισχύθηκε μεταγραφικά, αν κι αυτό όταν μιλάμε για ομάδες του Πιούλις δεν λέει και πολλά: οι ομάδες του βασίζονται περισσότερο στο σύνολο παρά στο ταλέντο κάθε παίκτη ξεχωριστά.

Ενδιαφέρον το project της Νότιγχαμ και μεγάλος ενθουσιασμός στις τάξεις της. Επεσε χρήμα στο μεταγραφικό παζάρι, ήρθαν παίκτες ενδεκαδάτοι, ο Καράνκα είναι ικανός και είχε κερδίσει την άνοδο με την Μίντλεσμπρο, ο κόσμος έχει… ξετινάξει τα διαρκείας. Δεν θα μου προκαλέσει καμία έκπληξη αν η Νότιγχαμ μπει στα πλέι οφ. Για τη Λιντς δεν έχω να σχολιάσω τίποτα.

Ο ερχομός του Μπιέλσα ή θα την εκτοξεύσει, ή ο Αργεντινός δεν θα πιάσει σε μια δύσκολη κατηγορία και θα φύγει… νύχτα. Δεν μπορώ να μαντέψω, ειλικρινά. Η Αστον Βίλα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, γιατί έγιναν πολλά το καλοκαίρι. Βασικότερο όλων ότι μπήκαν δύο πολύ μεγάλοι επενδυτές (Σαουΐρις και Εντενς), που διαθέτουν πολύ χρήμα και μοιάζουν έτοιμοι να σπρώξουν λεφτά ώστε η ιστορική ομάδα να επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ.

Η όλη ιστορία που έγινε με τον Μπρους (έφτασε μια ανάσα από την έξοδο, αλλά τελικά στηρίχθηκε με επίσημη τοποθέτηση της νέας διοίκησης) ενδεχομένως να βγει σε καλό. Εξάλλου, το ρόστερ από πέρσι ήταν πολύ δυνατό. Στο 5.00 η άνοδος για Αστον Βίλα, μοιάζει ενδιαφέρουσα περίπτωση… Τέλος, η Ντέρμπι. Κι εδώ πολλά τα ερωτηματικά, ο Φρανκ Λάμπαρντ θα δουλέψει για πρώτη φορά ως πρώτος προπονητής.

Αλλάζει φιλοσοφία, λιγότερα χρήματα στις μεταγραφές και εμπιστοσύνη στα νιάτα. Δεν μπορώ να πω πολλά ακόμα, πρέπει πρώτα να τη δω. Σε ό,τι αφορά την παραμονή, η Μπόλτον του Βασίλη πέρσι τη γλίτωσε στο τσακ, φέτος τα πράγματα θα είναι εξίσου δύσκολα. Δεν είναι μόνο ότι έχασε βασικούς, είναι ότι το κλίμα όλο το καλοκαίρι ήταν περίεργο, με καθυστερήσεις στις πληρωμές, ακυρώσεις φιλικών, απεργίες των παικτών και άλλα τέτοια.

Καλός προπονητής ο Πάρκινσον, αλλά είναι δύσκολο να τα καταφέρει δεύτερη σερί σεζόν υπό αυτές τις συνθήκες. Η Ρόδεραμ ανέβηκε από τη Λιγκ 1 με στόχο αυτή τη φορά να καθίσει περισσότερο σε σχέση με το 2017 που δεν… ακούμπησε και υποβιβάστηκε εύκολα. Δεν αλλάζει όμως η φιλοσοφία της, λίγες μεταγραφές, το ρόστερ θα είναι ουσιαστικά το περσινό.

Δύσκολα τα πράγματα και εδώ. Διαφωνώ με τους μπουκ ότι η Ρέντινγκ είναι τρίτο φαβορί για υποβιβασμό. Εκανε καλές κινησούλες στο μεταγραφικό παζάρι, ο Πολ Κλέμεντ είναι αρκετά καλός προπονητής, περιμένω ότι η Ρέντινγκ θα έχει μια τουλάχιστον άνετη σεζόν. Το ίδιο ισχύει και για τη Χαλ: μετά την περσινή πολύ κακή σεζόν, νομίζω φέτος δεν θα έχει τόσα πολλά προβλήματα.

Ερωτηματικό η Ιπσουιτς, που μετά από πολλά χρόνια ξεκινάει τη σεζόν χωρίς τον Μικ ΜακΚάρθι στον πάγκο. Η πολιτική της διοίκησης παραμένει ίδια (χωρίς ανοίγματα στις μεταγραφές) και πλέον ο Χερστ καλείται να βρει την ισορροπία. Δεν θα είναι εύκολο, θυμάστε ότι λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια πως αν στην Ιπσουιτς δεν ήταν ο ΜακΚάρθι, η ομάδα όχι μόνο δεν θα διεκδικούσε πλέι οφ, αλλά θα κινδύνευε κιόλας… Βασικούς έχασε η Μπρίστολ Σίτι, όμως έκανε τις κινησούλες της και πιστεύω πως δεν θα κινδυνεύσει, το κλίμα στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ μυρίζει μπαρούτι λόγω διοίκησης, η Μπρέντφορντ με τον Σμιθ στον πάγκο λογικά θα είναι και πάλι ανταγωνιστική παρά τις απώλειες 2-3 βασικών παικτών, για τη Μίλγουολ θα ξαναμιλήσουμε επειδή «τρέχει» πολλά μεταγραφικά και ίσως φέρει 2-3 για βασικούς, η Πρέστον θα είναι και πάλι σκληρό καρύδι.

Η ΚΠΡ ενδεχομένως να έχει προβλήματα (χρειάζεται ενίσχυση), η Νόριτς είχε μεγάλο πάρε-δώσε με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η Γουένσντεϊ προέρχεται από προβληματική χρονιά και ίσως είναι τέτοια και αυτή που μπαίνει. Η Μπέρμιγχαμ δείχνει ανήμπορη αυτή τη στιγμή –κυρίως λόγω διοικητικής αστάθειας- για το κάτι παραπάνω, η Γουίγκαν επέστρεψε και πιστεύω ότι θα μείνει.

Ακόμα ένα ερωτηματικό είναι η Μπλάκμπερν, που θα βασιστεί κυρίως στο περσινό ρόστερ που την επανέφερε στην Τσάμπιονσιπ. Αυτά μέσες-άκρες με την Τσάμπιονσιπ. Αύριο θα δούμε Λιγκ 1 και Λιγκ 2 και μετά τις πιο μικρές (Νάσιοναλ, Βορράς και Νότος). ΥΓ. Οσοι έχετε τη δυνατότητα, αγοράστε τη σημερινή KingBet (2,50 ευρώ). Όχι γιατί έχει το σούπερ-ντούπερ ποδοσφαιρικό-στοιχηματικό πρόγραμμα (αν και τα αφιερώματα σε Τσάμπιονσιπ Αγγλίας, Πρέμιερ Σκωτίας και Β’ Γερμανίας μπορούν να δώσουν πράγματα ενόψει της σεζόν που ακολουθεί – Θωμάς Πρωτόγερος και Θανάσης Κελαντώνης έχουν κάνει καλή δουλειά), αλλά γιατί με τον τρόπο αυτό θα συνεισφέρετε στους πληγέντες της φονικής πυρκαγιάς: όλα τα έσοδα των πωλήσεων της KingBet που κυκλοφόρησε σήμερα Τρίτη θα πάνε ως ελάχιστη βοήθεια από όλους εμάς/εσάς σε εκείνους που επλήγησαν.

  Twitter: @makismindrinos  

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος