2370

Μάκης Μηνδρινός

Κύπελλο και Λιγκ 1

Χαιρετώ! Την έκανε τη μαγκιά τελικά η Κρόουλι στην έδρα της Νοτς Κάουντι, σε ένα επεισοδιακό ματς που κρίθηκε με πέναλτι στο 95’ κι ενώ στο 90’ και το 94’ η Νοτς Κάουντι έμεινε με 9 παίκτες! Και το πέναλτι προήλθε έπειτα από κλωτσιά του γκολκίπερ σε αντίπαλο παίκτη, την ώρα που είχε τη μπάλα στα χέρια του και ετοιμαζόταν για βολέ! Τρομερά πράγματα… Το Κύπελλο Αγγλίας, τέταρτος γύρος, είναι σε πρώτο πλάνο αυτό το Π/Σ/Κ.

Εχουμε 16 ζευγάρια και νομίζω ότι η συγκυρία για τους «μικρούς» είναι καλή: μεσοβδόμαδα έχει εμβόλιμη αγωνιστική στην Πρέμιερ Λιγκ και μισή αγωνιστική σε Τσάμπιονσιπ (7 ματς για την ακρίβεια). Μόλις 2 ματς στη Λιγκ 1 και 6 ματς στη Λιγκ 2. Είναι προφανές πως όποιες ομάδες δεν έχουν μεσοβδόμαδες υποχρεώσεις θα προσεγγίσουν τα παιχνίδια Κυπέλλου κανονικά, δίχως ιδιαίτερο ροτέισον και δίχως ιδιαίτερες σκοτούρες.

Από την άλλη, γίνεται αντιληπτό ότι οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ και γενικά όσες έχουν μεσοβδόμαδες υποχρεώσεις, είναι αρκετά πιθανό να κάνουν ροτέισον στο Κύπελλο. Ειδικά όσες έχουν συγκεκριμένους στόχους στο πρωτάθλημα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν έναν «οδηγό» για να προσεγγίσουμε τα ματς που έχουμε μπροστά μας στο Κύπελλο.

Πάμε να ξεκινήσουμε από ‘κει και μετά θα δούμε τα υπόλοιπα από τις μικρές –κουτσές λόγω Κυπέλλου- κατηγορίες. Κύπελλο Αγγλίας * Καμία ιδιαίτερη ανάλυση στα σημερινά Σέφιλντ Γουέν. – Ρέντινγκ και Γέοβιλ – Μάντσεστερ Γιουν. ΟΚ, για το Γέοβιλ – Γιουνάιτεντ θα μπορούσαμε να γράψουμε… κορδόνια, ο Βασίλης έγραψε στην εφημερίδα διάφορα όμορφα σε ότι αφορά τον προπονητή της Γέοβιλ και όντως υπάρχει μεγάλο εξωαγωνιστικό ενδιαφέρον.

Στα αγωνιστικά και στοιχηματικά, όμως, δεν νομίζω ότι αξίζει να σταθούμε. Το ίδιο ισχύει και στα κυριακάτικα Τσέλσι – Νιουκάστλ (ο Κόντε άρχισε πάλι τη γκρίνια μετά τον αποκλεισμό από την Αρσεναλ, ο Μπενίτεθ γκρινιάζει σταθερά προς τη διοίκηση) και Κάρντιφ – Μάντσεστερ Σίτι. Η Κάρντιφ είναι καλή ομάδα, ο Γουόρνοκ είναι παλιά καραβάνα και θα το κυνηγήσει, αλλά όπως ισχύει σχεδόν με όλα τα ματς της Σίτι φέτος, εξαρτάται καθαρά από αυτήν.

* Στο Χάντερσφιλντ – Μπέρμιγχαμ, οι δύο ομάδες έχουν κοινό στόχο στα πρωταθλήματά τους (Πρέμιερ Λιγκ και Τσάμπιονσιπ αντίστοιχα) την παραμονή στην κατηγορία. Αυτό είναι το βασικό μέλημά τους. Την Τρίτη η Χάντερσφιλντ υποδέχεται τη Λίβερπουλ (Βάγκνερ Vs Κλοπ) και η Μπέρμιγχαμ τη Σάντερλαντ, σε εξάποντο κανονικό. Στον προηγούμενο γύρο η Χάντερσφιλντ έπαιξε με αλλαγές και κέρδισε με τα χίλια ζόρια την Μπόλτον εκτός έδρας (2-1) και η Μπέρμιγχαμ επικράτησε 1-0 της Μπέρτον.

Η διαφορά είναι ότι τότε η Χάντερσφιλντ ήταν σχετικά άνετη στη βαθμολογία (παρ’ όλα αυτά είχε κάμποσες αλλαγές), ενώ τώρα καίγεται για το πρωτάθλημα καθώς πλησίασε τη ζώνη υποβιβασμού. Δεν είναι καλά γενικότερα, έφυγε αυτή η αύρα που είχε στο πρώτο μισό. Η Μπέρμιγχαμ δεν είναι κάνα μεγαθήριο, αλλά είναι σε θετικό μομέντουμ, στα 5 τελευταία έχασε μόνο από τη φορμαρισμένη Ντέρμπι, μετρώντας 3 νίκες και μία ισοπαλία.

Στο 5.75 κυκλοφορεί το διπλό. * Στα Μίντλεσμπρο – Μπράιτον και Γουίγκαν – Γουέστ Χαμ θα έμπαινα στη διαδικασία να συζητήσω για τους άσους, αν οι μπουκ δεν μας… έκαναν πλάκα. Οι «μικρές» Μίντλεσμπρο (Τσάμπιονσιπ) και Γουίγκαν (Λιγκ 1) δίνονται καθαρά φαβορί κόντρα στις δύο ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Κάθε στοιχηματική ανάλυση πηγαίνει περίπατο από τη στιγμή που δεν εμπιστευόμαστε και τους φιλοξενούμενους.

* Η μεσοβδόμαδη ήττα της Νοτς Κάουντι που λέγαμε στο ξεκίνημα της στήλης, ήταν η δεύτερη διαδοχική στο πρωτάθλημα και η τρίτη στα 6 τελευταία. Ηδη ο Κέβιν Νόλαν άκουσε κάποιες αποδοκιμασίες από τις τάξεις των οπαδών και μάλιστα απάντησε ο ίδιος, μέσα από τις δηλώσεις του. Θεωρώ ότι όλη αυτή η ιστορία θα τον πεισμώσει ακόμα περισσότερο ενόψει του αγώνα με τη Σουόνσι στο Κύπελλο, προκειμένου να δείξει για μία ακόμα φορά ότι η φετινή Νοτς Κάουντι είναι ικανή για καλά πράγματα.

Δέχομαι ότι μπορεί να βγάλει κούραση από το μεσοβδόμαδο, από την άλλη όμως το επόμενο παιχνίδι της είναι στις 3 Φεβρουαρίου. Συν ότι από τις 20/01 ως τις 03/02 είχε/έχει 4 ματς, όλα εντός έδρας: έχασε τα δύο προηγούμενα, ακολουθούν Σουόνσι (Κύπελλο) και Κρου (πρωτάθλημα). Η Σουόνσι δείχνει σημάδια ζωής από τη στιγμή που την ανέλαβε ο Καρβαλχάλ.

Είναι 4 ματς αήττητη, τα 2 ήταν στο Κύπελλο απέναντι στη Γουλβς (τυχερό 0-0 εκτός έδρας και 2-1 εντός). Ο Πορτογάλος προπονητής έπαιξε κυρίως με βασικούς τότε, αλλά ήταν σε φάση που και ο ίδιος ήθελε να δείξει πράγματα στα πρώτα παιχνίδια με τη νέα ομάδα του, ενώ έψαχνε και μέσω αυτών των αγώνων να βρει ρυθμό για να πάρει τα πάνω της στο πρωτάθλημα.

Τώρα νομίζω ότι θα ανοίξει περισσότερο το ροτέισον, ειδικά από τη στιγμή που την Τρίτη έχει δύσκολο εντός έδρας ματς με την Αρσεναλ στο πρωτάθλημα (όπου παραμένει ουραγός και γενικότερα «καίγεται»). Θα ήθελα, βέβαια, να «τσιμπήσει» λίγο ο άσος (τώρα είναι στο 4.33). * Το Σαουθάμπτον – Γουότφορντ είναι το ένα από τα τρία ζευγάρια ανάμεσα σε ομάδες Πρέμιερ Λιγκ (τα άλλα είναι το Λίβερπουλ – Γουέστ Μπρομ και το Τσέλσι – Νιουκάστλ).

Στη Σαουθάμπτον τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά. Η ομάδα μέχρι το καλοκαίρι ήταν ένα μοντέλο ως προς τον τρόπο λειτουργίας της τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Πλέον, για πρώτη φορά από τότε που επέστρεψε στην Πρέμιερ Λιγκ, η κατάσταση έχει ζορίσει επικίνδυνα, καθώς είναι εντός ζώνης υποβιβασμού. Μιλάμε για μια ομάδα με εξαιρετικό ρόστερ, που όμως έχει καταντήσει πολύ βαρετή με το ποδόσφαιρο που παίζει (κι ας ήταν βελτιωμένη στο τελευταίο με την Τότεναμ).

Είναι προφανές πως ο Πελεγκρίνο (που στις ομάδες του παραδοσιακά δίνει έμφαση στην άμυνα) δεν ήταν η σωστή επιλογή και θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει (ακούγεται έντονα το όνομα του Μάρκο Σίλβα). Την Τετάρτη η Σαουθάμπτον έχει εξάποντο με την Μπράιτον, ενώ στον προηγούμενο γύρο του Κυπέλλου ο Αργεντινός προπονητής ανακάτεψε αρκετά την ενδεκάδα του.

Η Γουότφορντ είναι με νέο προπονητή, ο Ισπανός Γκράθια ανέλαβε στη θέση του Μάρκο Σίλβα. Είδαμε πολύ ωραία μπάλα από τη Γουότφορντ μέχρι τώρα, αλλά ο Πορτογάλος προπονητής πλήρωσε δύο πράγματα: το ένα είναι αγωνιστικό και έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν ήθελε να προσαρμόζει την ομάδα του ανάλογα με τον αντίπαλο. Ηθελε να παίζει πάντα επιθετικά και πολλές φορές αυτό το πλήρωσε, με αποτέλεσμα να έρθει αυτό το κακό σερί που οδήγησε τον Σίλβα στην έξοδο.

Το άλλο είναι εξωαγωνιστικό: μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι ο αγωνιστικός κατήφορος ξεκίνησε όταν ο ίδιος άρχισε να συζητάει με την Εβερτον, τον Νοέμβρη. Κάπου εκεί πρέπει να έσπασε το γυαλί ανάμεσα σε Σίλβα και διοίκηση και κάπως έτσι φτάσαμε στο διαζύγιο. Ο Γκράθια είναι ένας προπονητής που έκανε εξαιρετική δουλειά στη Μάλαγα. Εκεί ουσιαστικά έφτιαξε το όνομά του.

Η Μάλαγα, τότε, ήταν πολύ καλή ανασταλτικά και αυτό είναι το βασικό ζητούμενο για τον Ισπανό τώρα που ανέλαβε τη Γουότφορντ: να τη στρώσει ανασταλτικά. Προφανώς από τη στιγμή που δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος στο πρωτάθλημα (10η και στο +4), περιμένω ότι ο Γκράθια θα κυνηγήσει πολύ το Κύπελλο. Ακολουθεί, την Τετάρτη, η Στόουκ. Στο 4.33 το διπλό και υπενθυμίζω πως ήδη η Γουότφορντ έχει κερδίσει μια φορά φέτος στο Σαουθάμπτον (2-0, τον Σεπτέμβρη).

* Αν επέλεγα ένα… φάντασμα στο Κύπελλο θα ήταν η Γουέστ Μπρομ στο Ανφιλντ, στο 11.00. Πολύ ύπουλο, η Γουέστ Μπρομ το λέμε συνέχεια, είναι ανεβασμένη αγωνιστικά και μπροστά της έχει ένα «χαμένο» ματς, κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι εκτός έδρας. Η Λίβερπουλ παίζει στο Χάντερσφιλντ, λογικά θα κάνει αλλαγές ο Κλοπ. Τσάμπιονσιπ * Εχουμε αναφερθεί πάρα πολλές φορές στην περίπτωση Ιαν Χόλογουεϊ.

Ο προπονητής της ΚΠΡ είναι δηλωμένος οπαδός της Μπρίστολ Ρόβερς, εκεί ξεκίνησε να παίζει μπάλα, από εκεί άρχισε και την προπονητική του καριέρα. Τη Μπρίστολ Σίτι λατρεύει να τη μισεί! Πάντα, λοιπόν, όταν βλέπουμε ομάδα του Χόλογουεϊ να αντιμετωπίζει τη Μπρίστολ Σίτι, το ματς μπαίνει στο μικροσκόπιο. Το ίδιο και σήμερα: η Μπρίστολ Σίτι τα έδωσε ξανά όλα κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι την Τρίτη, αλλά υπέκυψε από τη μεγάλη της αντίπαλο μένοντας εκτός τελικού Λιγκ Καπ.

Η ΚΠΡ θεωρητικά μπορεί την έκπληξη και στο 4.50 συζητιέται. Οι ενστάσεις μου έχουν να κάνουν με την εκτός έδρας συμπεριφορά των Λονδρέζων, που έχουν μόλις 2 νίκες σε 14 ματς αλλά και τη γενικότερα αμυντική εικόνα τους (δέχθηκαν γκολ στα 11 από τα 12 τελευταία). * Ιπσουιτς – Γουλβς ο άσος στο 5.50, μόνο η απόδοση αρκεί για να μας βάλει σε δεύτερες σκέψεις.

Εγραψα και μεσοβδόμαδα ότι το μοναδικό ματς από αυτά που ανέφερα, για το οποίο μετάνιωσα που δεν έπαιξα ήταν η κόντρα της Γουλβς απέναντι στη Νότιγχαμ. Ομαδάρα οι «λύκοι», άνετα πρώτοι στη βαθμολογία, αλλά τα διαδοχικά ματς σε πρωτάθλημα και Κύπελλο είναι λογικό να τους επηρεάσουν ως ένα βαθμό. Η ήττα έγινε την προηγούμενη αγωνιστική και τώρα πηγαίνουν στο Ιπσουιτς για να αντιμετωπίσουν τον πρώην προπονητή τους, Μικ ΜακΚάρθι.

Η Ιπσουιτς ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει φέτος είναι εντός έδρας (8-2-4) και δεν αποκλείω να πάρει αποτέλεσμα αύριο. Οφείλω, βέβαια, να υπενθυμίσω αυτό που λέμε κάθε φορά που ασχολούμαστε με τη φετινή Ιπσουιτς: δεν είναι η σκληρή ομάδα των προηγούμενων ετών. Φέτος παίζει πιο ανοιχτά και επειδή δεν έχει συνηθίσει να παίζει έτσι, δεν αποφεύγει τα λάθη.

Θα προτιμούσα τη σκληρή Ιπσουιτς των προηγούμενων ετών στο συγκεκριμένο ματς, αλλά ακόμα κι έτσι το σκέφτομαι. Λιγκ 1 * Στο 3.10 ανέβηκε η Τσάρλτον, που προέρχεται από τρεις σερί νίκες και δείχνει να πατάει πολύ καλά το τελευταίο διάστημα. Η Μπλάκπουλ έρχεται από κακή εμφάνιση στην έδρα της Γουίμπλεντον και έχασε δίκαια 2-0, ενώ στα τρία πιο πρόσφατα δεν σκόραρε καν.

Μόνο την προτελευταία Ρότσντεϊλ κέρδισε στα 12 τελευταία παιχνίδια της, τη στιγμή που στα ιδιοκτησιακά εξακολουθεί να επικρατεί χάος. * Θεωρώ εντελώς λάθος το σετ στο Ολνταμ – Πλίμουθ. Η 22η Ολνταμ είναι 8 ματς πρωταθλήματος χωρίς νίκη (5 ήττες) και στα 4 τελευταία σκόραρε μόλις μία φορά. Επιπλέον, είχε ματς μεσοβδόμαδα στο Τρόφι, όπου έχασε 2-1 από τη Σριούσμπερι και αποκλείστηκε.

Σημαίνει παραπάνω κούραση από την Πλίμουθ, η οποία δεν είχε υποχρεώσεις μεσοβδόμαδα και πριν από την ήττα της προηγούμενης αγωνιστικής απέναντι στην καλύτερη ομάδα της Λιγκ 1 (Γουίγκαν, 3-1 έχασε με ανατροπή, κάνοντας γενικά πολύ καλή εμφάνιση), έτρεχε αήττητο σερί 8 αγώνων. Το 4άρι στο διπλό είναι απλά προκλητικό. Λιγκ 2 * Δεν είδα τίποτα ενδιαφέρον.

Λίγο Κρόουλι στον αουτσάιντερ άσο, αλλά είναι καλά και η Ακρινγκτον οπότε έκανα πίσω. Νάσιοναλ Λιγκ * Η Σόλιχαλ δείχνει σημάδια ζωής, είναι 4 ματς αήττητη (3 νίκες), τη στιγμή που η Ντάγκεναμ βγάζει κούραση. Αλλά όσο κι αν μοιάζει παράξενο, δεν μου αρέσει το 4άρι του διπλού. Η Ντάγκεναμ είναι από τις καλύτερες έδρες της κατηγορίας, η Σόλιχαλ είναι εντός ζώνης υποβιβασμού και για να πάρω το ρίσκο θα ήθελα το διπλό πιο ψηλά.

* Χαμός στο Ρέξαμ – Τρανμίρ, ματσάρα, πολύς κόσμος θα είναι στο γήπεδο και σε μια περίοδο που και οι δύο είναι καλά. Περίμενα ανάποδα το σετ, με ελαφρύ φαβορί τη Ρέξαμ (που εντός έδρας έχει μόλις μία ήττα), αλλά εντάξει, δεν είναι και το λάθος της χρονιάς το 2.80 άσος-2.45 διπλό. Βορράς/Νότος * Ισχύει μέσες-άκρες ό,τι είπαμε και την προηγούμενη εβδομάδα.

Γίνεται της κακομοίρας με τις μεταγραφές, δεν είναι εύκολο να βγει άκρη, χρειάζεται υπομονή. Δεν βοηθάει και το πρόγραμμα για να ασχοληθούμε περισσότερο, οπότε μένω εντελώς αμέτοχος αυτή την αγωνιστική. Πάμε να δούμε τι έχουμε πει ως τώρα: από το Κύπελλο Μπέρμιγχαμ (5.75), Νοτς Κάουντι (4.33) και Γουότφορντ (4.33). Από Τσάμπιονσιπ ΚΠΡ (4.50) και Ιπσουιτς (5.

50), από Λιγκ 1 Τσάρλτον (3.10) και Πλίμουθ (4.00). Ουσιαστικά αυτά είναι, καθώς Λιγκ 2 και Νάσιοναλ Λιγκ δεν μου βγάζουν κάτι. Όπως βλέπετε, και σήμερα περισσότερο θεωρία είναι η φάση. Μπέρμιγχαμ αφήνω γιατί μπορεί να έχει το μυαλό της το πρωτάθλημα. Νοτς Κάουντι και Γουότφορντ θα παίξω από το Κύπελλο και θα βάλω και ένα τρίτο μονό αποδεκτό, την Πλίμουθ.

Τρία μονά, εννοείται πως με ένα είμαι από πάνω. Συνεχίζουμε σε χαλαρούς ρυθμούς, την άλλη εβδομάδα ολοκληρώνεται η μεταγραφική περίοδος και θα μπορούμε να μιλήσουμε με καλύτερα στοιχεία και στις μικρότερες κατηγορίες. Τα λέμε ξανά την Τρίτη. ΥΓ. Αν διάλεγα ένα σημείο εκτός Αγγλίας θα ήταν ο άσος της Κολωνίας απέναντι στην Αουγκσμπουργκ.

  Twitter: @makismindrinos   Αρχική κάβα (04/08): 0 μονάδες Προηγούμενο υπόλοιπο (20/01): 213 μονάδες Νέο υπόλοιπο (26/01): 213 μονάδες Ποντάρισμα 27/01 Νοτς Κάουντι – Σουόνσι 1 (4.33): 20 μονάδες Σαουθάμπτον – Γουότφορντ 2 (4.33): 20 μονάδες Ολνταμ – Πλίμουθ 2 (4.00): 25 μονάδες Ανοιχτά πονταρίσματα: 65 μονάδες Νέο υπόλοιπο: 148 μονάδες  

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος