567

Μάκης Μηνδρινός

Τρεις άσοι στο Κύπελλο

Καλή Χρονιά σε όλους, με υγεία, τύχη και ό,τι άλλο επιθυμεί ο καθένας. Χρόνια πολλά και σε όσους γιορτάζουν σήμερα, τους Φάνηδες, τους Φώτηδες, τις Ράνιες! Ελπίζω να περάσατε καλά, να ξεκουραστήκατε, αν και καταλαβαίνω πως ακόμα λείπει πολύς κόσμος. Και καλά κάνει!

Στα δικά μας, δεν έπαιξα κάτι μεσοβδόμαδα στην Πρέμιερ Λιγκ, γι’ αυτό δεν ανέβασα στήλη.

Στα προηγούμενα, η χημεία δεν ήταν σωστή, έπαιξα τη δυάδα της Πρέμιερ Λιγκ που και τη Γουίμπλεντον που έσπασαν, δεν έπαιξα Χαλ και Γουίκομ που πέρασαν αέρα. Για να είμαι ειλικρινής μόνο για τη Χαλ ξενέρωσα, γιατί το έβλεπα το στρίψιμο, την είχε πάρει το μάτι μου ότι ανεβαίνει…

Στα υπόλοιπα, το γενικό σχόλιο είναι αυτό που λέγαμε και στο podcast της Δευτέρας, ότι δηλαδή οι περισσότεροι «μεγάλοι» (και όχι μόνο «μεγάλοι») ψάχνονται μετά τη διακοπή.

Τους έχει επηρεάσει, άλλους λιγότερο άλλους περισσότερο. Στην Ελλάδα γκέλαραν όλοι οι μεγάλοι μετά τη διακοπή, στην Ισπανία η Μπαρτσελόνα άφησε βαθμούς στο πρωτάθλημα και τα είδε όλα για να αποκλείσει την… Intercity, στην Ιταλία η Νάπολι δεν είναι μόνο ότι έχασε για πρώτη φορά φέτος, είναι ότι έκανε ίσως τη χειρότερη εμφάνισή της φέτος.

Η Παρί έχασε κι αυτή. Βλέπετε ότι γίνεται χαμός.

Στην Αγγλία, μόνο η Γιουνάιτεντ δεν άφησε βαθμούς μετά τη διακοπή και η… Φούλαμ. Η Φούλαμ και η Μπρέντφορντ είναι αυτές που έκλεψαν τις εντυπώσεις μετά τη διακοπή, όλες οι άλλες έχουν τα θέματά τους και ψάχνουν να βρουν ξανά τα πατήματά τους. Οπότε προσοχή, το λέμε και το ξαναλέμε.

Αν είχα χρόνο θα έγραφα για τον Φρανκ και την ιστορία του στη Μπρέντφορντ, είναι πραγματικά πολύ όμορφη ιστορία, που αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αν βρω χρόνο θα το γράψω το κείμενο, είναι από τα όμορφα παραμύθια του ποδοσφαίρου.

Γενικά είναι μια περίοδος που αξίζει να αναφερθούμε σε κάποιους προπονητές. Ο Φρανκ, ο Χάουι και ο Σίλβα στην Πρέμιερ Λιγκ, ο Κορμπεράν και Κάρικ στην Τσάμπιονσιπ, είναι πολύ hot όλοι τους αυτή την εποχή.

Μπροστά μας έχουμε τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας, έχουμε και κάμποσα ματς σε Λιγκ 1 και Λιγκ 2. Στις σημαντικότερες ειδήσεις, πέραν του ότι έχουν ξεκινήσει οι μεταγραφές και ήδη στις μικρές κατηγορίες έχουμε αρκετές κινήσεις, στην Τσάμπιονσιπ ο Βάγκνερ αναμένεται να είναι ο νέος προπονητής της Νόριτς, η οποία έδιωξε τον Ντιν Σμιθ, ενώ ο Φέργκιουσον επιστρέφει στην Πίτερμπορο μετά την απομάκρυνση του ΜακΚαν.

Είναι η τέταρτη θητεία του Φέργκιουσον στην Πίτερμπορο και τονίστηκε ότι η συμφωνία είναι μέχρι το τέλος της σεζόν. Επίσης έδιωξε τον Κόουλι η Πόρτσμουθ μετά το κακό σερί που είχε, αναζητά νέο προπονητή.

Πάμε στα καθαρά στοιχηματικά. Καταρχάς από Λιγκ 1 και Λιγκ 2 δεν θα παίξω τίποτα. Είδα Πλίμουθ (στο Μπόλτον, στο 3,50) και Ντόνκαστερ (στην πρωτοπόρο Λέιτον, τεράστιο το 5,25), αλλά παρά τα λάθη στις αποδόσεις, τα ματς είναι πολύ δύσκολα, δεν είναι εύκολο να κοντράρεις εντός ούτε τη Μπόλτον ούτε τη Λέιτον κι ας μην είναι στα καλύτερά τους.

Με την ευκαιρία να πω ότι η Πλίμουθ χάνει τον βασικό της φορ, τον Ουίτακερ, σε 25 ματς είχε 9 γκολ και 7 ασίστ, καθώς τον ζήτησε πίσω η Σουόνσι στην οποία ανήκει. Επίσης, είδα λίγο και Κόλτσεστερ στο 3,40, όμως κι αυτό είναι στο «ναι μεν αλλά»…

Οπότε, Κύπελλο. Τρίτος γύρος, τα ξέρετε πια τη σημαίνει τρίτος γύρος. Μπαίνουν οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ και της Τσάμπιονσιπ και έχει ονομαστεί ο «γύρος των εκπλήξεων» επειδή σχεδόν πάντα οι μεγάλοι έρχονται στη φάση αυτή με μεγαλύτερη επιβάρυνση από τους μικρούς, άρα αυξάνονται οι πιθανότητες έκπληξης.

Φέτος βέβαια, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

Λόγω της διακοπής για το Μουντιάλ, δεν γίνεται να λέμε ότι μια ομάδα κουβαλάει κούραση. Ότι κάποιοι παίκτες μπορεί να είναι επιβαρυμένοι λόγω Μουντιάλ, ναι, φυσικά. Ισα ίσα που θεωρητικά πιο κουρασμένες είναι οι μικρές, καθώς Λιγκ 1 και Λιγκ 2 δεν σταμάτησαν ποτέ. Να πούμε, βέβαια, ότι μεσοβδόμαδα δεν είχαν υποχρεώσεις οι μικρές, αλλά μόνο η Πρέμιερ Λιγκ.

Και ότι την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε προημιτελικά Λιγκ Καπ. Θυμίζω τα ζευγάρια: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τσάρλτον, Νιουκάστλ – Λέστερ την Τρίτη και Νότιγχαμ – Γουλβς και Σαουθάμπτον – Μάντσεστερ Σίτι την Τετάρτη. Από αυτές, Κύπελλο παίζουν όλες πλην της Τσάρλτον που έχει αποκλειστεί.

Οπότε έχει νόημα να ψάξουμε την κόντρα σε κάποιες από αυτές.

Η Γιουνάιτεντ παίζει την Παρασκευή με την Εβερτον, δεν με ψήνει για κόντρα. Η Νιουκάστλ είναι υποψήφια, γιατί παίζει στην πολύ δύσκολη έδρα της Σέφιλντ Γουένσντεϊ (Λιγκ 1) και προέρχεται από το απαιτητικό 0-0 με την Άρσεναλ. Ο Χάουι θεωρώ πως σίγουρα θα κάνει αλλαγές.

Η Γουλβς παίζει στο Λίβερπουλ, δεν με ψήνει ούτε αυτή. Η Λέστερ στη Τζίλιγχαμ, σαν να μην υπάρχει.

Και έχουμε και Σίτι – Τσέλσι, οι οποίες έπαιξαν και χθες και είναι καθαρό No Bet. Η Σαουθάμπτον παίζει εκτός με ομάδα Πρέμιερ Λιγκ (Κρίσταλ Πάλας) και η Νότιγχαμ πάει στο Μπλάκπουλ.

Για τη Νότιγχαμ μπορώ να το συζητήσω κι ας παίζει κόντρα σε μια από τις πιο αδύναμες ομάδες της Τσάμπιονσιπ, όπως είναι η Μπλάκπουλ. Περισσότερο κόντρα της Νότιγχαμ, η οποία πήρε βαθμολογική ανάσα στην Πρέμιερ Λιγκ μετά τα τελευταία αποτελέσματα και μπροστά της έχει έναν προημιτελικό θεωρητικά στα μέτρα της (Γουλβς).

Θεωρώ δεδομένες τις αλλαγές στην ενδεκάδα. Και φτάνουμε στο κρίσιμο σημείο:  μπορεί η Μπλάκπουλ; Ερχεται από τέσσερις ισοπαλίες στα 5 τελευταία, στο πιο πρόσφατο πήρε 1-1 με τη Σάντερλαντ, έχει να κερδίσει όμως από τις 29/10. Στο 4,50 ο άσος.

Για το Σέφιλντ Γουέν. – Νιουκάστλ είπαμε και παραπάνω. Ο άσος εδώ είναι αρκετά ψηλότερα, στο 6,50, καθώς η Νιουκάστλ είναι πολύ καλύτερη από τη Νότιγχαμ.

Δεν θα έλεγα ότι και η Μπλάκπουλ είναι καλύτερη από τη Σέφιλντ, παρά τη διαφορά μιας κατηγορίας. Εξάλλου, η Μπλάκπουλ είναι για να πέφτει από την Τσάμπιονσιπ και η Σέφιλντ για να ανεβαίνει στην Τσάμπιονσιπ. Εξαιρετική η Γουένσντεϊ, χαμός θα γίνεται στο γήπεδο, έχει το ύψος και τη φανέλα. Η Νιουκάστλ στη φάση που είναι αυτή τη στιγμή, δεν είναι εύκολο να την κερδίσεις.

Εξαιρετικά  δουλεμένη ομάδα, δεν έχασε ούτε στο Λονδίνο από την Αρσεναλ μεσοβδόμαδα (0-0), στο δεύτερο σερί 0-0 μετά από εκείνο κόντρα στη Λιντς. Μη ξεχνάμε, μετά από 18 ματς η Νιουκάστλ μια φορά έχει χάσει όλη κι όλη, από τη Λίβερπουλ στο… 98’!

Όμως από την άλλη, σκέφτομαι ότι προέρχεται από πολύ απαιτητικό ματς, ότι ακολουθεί ο προημιτελικός με τη Λέστερ στο Λιγκ Καπ, όπου έχει τεράστια ευκαιρία να περάσει στον ημιτελικό και ο Χάουι είναι λογικό να θέλει να δώσει χρόνο συμμετοχής και σε άλλους παίκτες.

Εξάλλου, ο Χάουι είναι ένας προπονητής που παραδοσιακά κάνει ροτέισον στα Κύπελλα, ίσως το θυμάστε και από τότε που ήταν στην Μπόρνμουθ. Ναι, έχει ρίσκο η κόντρα της Νιουκάστλ, αλλά με… τρώει!

Από ‘κει και πέρα, έκανα σκέψεις για Τσέστερφιλντ με Γουέστ Μπρομ (στο 5,50 ο άσος), Χάντερσφιλντ στο Πρέστον (στην Boxing Day, υπενθυμίζω, είχαμε Πρέστον – Χάντερσφιλντ 1-2), Φλίτγουντ με ΚΠΡ (4,00), Μίντλεσμπρο (5,50, με Μπράιτον), Χαλ (στο 5,75, με τη Φούλαμ), Μπέρμλι (2,90 στο Μπόρνμουθ) και Ρέξαμ στο Κόβεντρι (στο 4,50).

Δεν θα παίξω Χάντερσφιλντ και Φλίτγουντ, η Μπέρνλι είναι χαμηλά για Κύπελλο, τα άλλα τα σκέφτομαι…

Η Μίντλεσμπρο έχει πατήσει το γκάζι από τη στιγμή που την ανέλαβε ο Κάρικ. Από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας έχει βρεθεί στα πλέι οφ και μετράει 6 νίκες στα 7 τελευταία. Μόνο από την πρωτοπόρο Μπέρνλι έχασε στο διάστημα αυτό.

Πολύ πιο απελευθερωμένο ποδόσφαιρο από αυτό που είχαμε συνηθίσει, πετάει… φωτιές μπροστά. Πίσω, βέβαια, δεν είναι σταθερή, δέχεται γκολ σχεδόν κάθε αγωνιστική. Είναι δεδομένο ότι το κίνητρο να υποδέχεται μια ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ είναι μεγάλο, η «Μπόρο» έχει φανέλα και διψάει για διάκριση, ο κόσμος θα δώσει το «παρών», ο Κάρικ επίσης πολύ θα ήθελε μια τέτοια πρόκριση.

Η Μπράιτον βέβαια δεν είναι εύκολη ομάδα, πατάει καλά, έριξε τέσσερα μεσοβδόμαδα στην ‘Εβερτον. Το… χειρότερο όμως με την Μπράιτον, είναι ότι θεωρώ πως θα το κυνηγήσει φουλ το Κύπελλο. Είναι άνετη στην Πρέμιερ Λιγκ, Λιγκ Καπ δεν έχει, γιατί να μη κυνηγήσει μια διάκριση στο Κύπελλο; Οπότε λέω να την αφήσω και την «Μπόρο». Α, και πιθανό over εδώ ε, 1,90 μια χαρά είναι.

Η Ρέξαμ είναι ιδιαίτερη περίπτωση και ίσως είναι από τα πιο «κυπελλικά» ματς του συγκεκριμένου γύρου. Είναι μια ομάδα που κάνει εξαιρετική σεζόν στη Νάσιοναλ Λιγκ, διεκδικεί απευθείας άνοδο, έχει πέσει χρήμα τα τελευταία χρόνια και γενικά ο ενθουσιασμός μετά από χρόνια είναι μεγάλος. Με τον Πάρκινσον στον πάγκο, κλασικός κυπελλικός προπονητής, κάποτε είχε αποκλείσει με την Μπράντφορντ την Τσέλσι.

Η Κόβεντρι δεν με τρομάζει, το «πρόβλημά» μου είναι η απόδοση. Βλέπει κάποιος το 4,50 και λέει μια χαρά απόδοση είναι. Μιλάμε για Τσάμπιονσιπ – Νάσιοναλ Λιγκ. Και μιλάμε για εκτός έδρας ματς. Να έπαιζε Ρέξαμ – Κόβεντρι και να έδινε ο άσος 4,50, να πω ΟΚ. Αλλά ένα διπλό του 6,50-7,00 να το πάρω στο 4,50; Δεν ξέρω, ο καθένας αποφασίζει…

Για να καταλάβετε τι λέω, δείτε το Τσέστερφιλντ – Γουέστ Μπρομ.

Ο άσος στο 5,50. Ομάδα Νάσιοναλ Λιγκ η μία (τρίτη στη βαθμολογία), κόντρα σε ομάδα Τσάμπιονσιπ. Εστω κι αν η ομάδα της Τσάμπιονσιπ είναι από τις πιο φορμαρισμένες στην κατηγορία. Μία μονάδα διαφορά σε σχέση με τη Ρέξαμ και ας έχουμε εδώ άσο. Btw, είναι πολύ ύπουλο το Τσέστερφιλντ – Γουέστ Μπρομ, κλασικό κυπελλικό, με τη μικρή να υποδέχεται τη μεγάλη.

Ετοιμάζει αλλαγές ο Κορμπεράν διαβάζω, έτσι κι αλλιώς όπως έχουν πάει τα πράγματα η Γουέστ Μπρομ έχει βάλει στόχο τα πλέι οφ.

Κλείνω με το Χαλ – Φούλαμ. Τη Χαλ την έχω αναφέρει ήδη, θεωρώ ότι έστριψε, ότι η αλλαγή προπονητή τη βοήθησε να πάρει τα πάνω της. Δύο καλές νίκες, αμφότερες εκτός έδρας με Μπέρμιγχαμ και Γουίγκαν, το αήττητο σερί της έφτασε τα 5 ματς (είχαν προηγηθεί τρεις ισοπαλίες).

Είναι φανερό ότι τη βολεύει και παίζει καλύτερα όταν δεν είναι αναγκασμένη να κάνει η ίδια παιχνίδι, όταν παίζει στην κόντρα. Γι’ αυτό και τα εκτός έδρας αποτελέσματά της είναι καλύτερα από τα εντός. Κόντρα στη Φούλαμ, όμως, θα είναι σαν να παίζει εκτός. Από την άποψη ότι η Φούλαμ θα έχει τη μπάλα, στην κόντρα θα παίξει η Χαλ.

Η Φούλαμ είναι καλά, όπως είπαμε και παραπάνω είναι η μόνη ομάδα μαζί με τη Γιουνάιτεντ που μετά τη διακοπή έκανε τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Το θέμα είναι ότι παίζουν συνέχεια οι ίδιοι, οπότε εδώ είναι ένα ερώτημα κατά πόσο ο Σίλβα θα μπει στη διαδικασία να κάνει αλλαγές. Θεωρώ ότι επειδή είχε κάμποσους διεθνείς στο Μουντιάλ, θα πάρουν ανάσες οι περισσότεροι βασικοί. Στο 6,00 είναι ο άσος.

Για να τα μαζέψουμε. Αυτά που μου αρέσουν περισσότερο είναι η Μπλάκπουλ, η Χαλ και η Σέφιλντ Γουένσντεϊ.

Αν ήταν ψηλότερα η Ρέξαμ, θα έλεγα και Ρέξαμ. Μπορεί να ανέβει η απόδοση βέβαια, το βλέπουμε… Θα παίξω τα τρία παραπάνω μονά αποδεκτά. Τρεις άσοι είναι. Και αν προκύψει κάτι ακόμα, θα κάνω update.

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος