1960

Μάκης Μηνδρινός

Ένα ξεκάθαρο και βλέπουμε…

Χαιρετώ! Το μεσοβδόμαδο εξελίχθηκε καλά εδώ στο betsellers, αλογάκια περάσανε, το μπάσκετ συνέχισε την ανοδική του πορεία, ήρθε και μια καλή δυάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτά όταν γύρω γύρω το… αίμα κυλούσε ποτάμι!

Προσωπικά έμεινα εντελώς αμέτοχος, τόσο pregame όσο και στο live, καθώς όπως έχουμε πει πολλές φορές, για να παίξουμε κάτι live δεν αρκεί μόνο να «βλέπουμε» ένα σημείο.

Για παράδειγμα, προφανώς «βλέπαμε» ότι η Μάντσεστερ Σίτι θα γυρίσει το ματς με την Χόφενχαϊμ. Τι να το κάνω, όταν η ανατροπή της έδινε με το ζόρι 2.00; Σιγά μη παίξω ανατροπή στο 2.00! Γενικά έγινε μία στοιχηματική… σφαγή μεσοβδόμαδα, πολλά φαβορί μάτωσαν, ακόμα περισσότερο όσοι τα εμπιστεύτηκαν είτε πριν από την έναρξη των αγώνων είτε στο live (τα νούμερα που παίχτηκαν στον άσο της Ιντερ στο live ζαλίζουν!).

Πάμε στα φρέσκα, έχουμε πλήρες πρόγραμμα στις 4 κατηγορίες της Αγγλίας, όμως όπως θα δείτε λείπουν Νάσιοναλ Λιγκ, Βορράς και Νότος, λόγω των υποχρεώσεων των περισσότερων ομάδων στο FA Trophy, το Κύπελλο των (πολύ) μικρών. Με αυτά δεν θα ασχοληθώ, δεν υπάρχει λόγος, η ειδησεογραφία είναι δύσκολη και όσο κι αν έχουμε άποψη για κάποιες ομάδες, δεν είναι εύκολο να… μαντέψουμε τι προσέγγιση θα κάνουν.

Οπότε πάμε να δούμε τι έχουμε στις 4 μεγαλύτερες κατηγορίες.

Πρέμιερ Λιγκ

Το απόλυτο εγγλέζικο ντέρμπι είναι την Κυριακή στις 18:00, με τη Λίβερπουλ να δίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά τόσο φαβορί! Για την ακρίβεια, από το 1998 που υπάρχει αρχείο αποδόσεων, ποτέ η Λίβερπουλ δεν έδινε σε εντός έδρας ματς με τη Γιουνάιτεντ κάτω από 2.

00. Και τώρα δίνει 1.60! Προφανώς υπάρχει λόγος, αλλά τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, αλλά τα τωρινά. Η Λίβερπουλ όντως είναι καλύτερη σε όλα τα επίπεδα φέτος, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στη βαθμολογία.

Το θέμα είναι αυτό που λέμε πάντα και ισχύει 100%. Ότι δηλαδή σε τέτοιου είδους ματς αυτό που μετράει λιγότερο απ’ όλα είναι η αγωνιστική κατάσταση των δύο ομάδων.

Το πάθος, η ένταση, η μέρα που θα βρεθούν, η τακτική, όλα αυτά θα παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο. Προσωπικά, θεωρώ ότι ο άσος είναι για 1.90-2.00, από την άλλη δεν τον κοντράρω κιόλας γιατί όντως δεν με ψήνει η Γιουνάιτεντ. Και έχω ένσταση και στις αποδόσεις των under/over. Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο πιθανό το over όσο λένε οι μπουκ (1.70). Η Λίβερπουλ έχει δέσει αμυντικά (καλύτερη άμυνα στην κατηγορία, μόλις 6 γκολ παθητικό), ο Μουρίνιο είναι δεδομένο ότι θα παίξει με αμυντικούς προσανατολισμούς όπως κάνει στην πλειοψηφία των ντέρμπι.

Να υπενθυμίσω ότι τα δύο προηγούμενα παιχνίδια των δύο ομάδων στο «Ανφιλντ» για το πρωτάθλημα έληξαν 0-0…

* Αν έπρεπε να διαλέξω ένα over χωρίς να με νοιάζει η απόδοση θα ήταν στο ΦούλαμΓουέστ Χαμ. Αν έπρεπε να διαλέξω ένα Χ θα ήταν στο ΧάντερσφιλντΝιουκάστλ.

* Επίσης, θεωρώ πιθανό στο Κρίσταλ ΠάλαςΛέστερ να έχουμε γκολ.

Ναι μεν η Κρίσταλ Πάλας δεν είναι η πιο επιθετική ομάδα του πρωταθλήματος, ειδικά εντός έδρας, από την άλλη όμως αντιμετωπίζει μια ομάδα που ό,τι και να γίνει παίζει ανοιχτά (Λέστερ). Δεν είναι τυχαίο ότι η Λέστερ σκόραρε σε όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια της φέτος και ότι τα περισσότερα από αυτά ήταν goal/goal. Θεωρώ πολύ πιθανό το 1-1 και το goal/goal είναι οριακά πάνω από τις δύο μονάδες.

* Θεωρητικά, δεν είναι το κατάλληλο μομέντουμ για να ψάξει κάποιος την έκπληξη στο ΓουλβςΜπόρνμουθ. Η Γουλβς αντέδρασε στο αρνητικό σερί με δύο σερί νίκες (2-1 την Τσέλσι και 2-1 στο Νιουκάστλ), τη στιγμή που η Μπόρνμουθ μετά από ένα πολύ καλό ξεκίνημα έχει 5 ήττες στα 6 τελευταία. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει πάνω από τη Γουλβς στη βαθμολογία (έστω και ένα βαθμό) και στα μάτια μου είναι από τις πλέον επικίνδυνες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ.

Υπό αυτή την άποψη, τα 4.33 του διπλού προφανώς δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.

Εχουμε ξαναπεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Γουλβς όταν πρέπει να έχει τη μπάλα στα πόδια της και να διασπάσει καλοστημένες άμυνες. Δεν έχει το εύκολο γκολ και δυσκολεύεται. Το… πρόβλημα, βέβαια, εδώ είναι ότι η Μπόρνμουθ σπάνια προσαρμόζει το παιχνίδι σ’ εκείνο του αντιπάλου, που σημαίνει ότι δύσκολα θα κάτσει πίσω να περιμένει.

Είναι μια ομάδα που της αρέσει να παίζει επιθετικά και δεν είναι λίγες οι φορές που το έχει πληρώσει αυτό. Η Μπόρνμουθ πιστεύω πως θα βρει γκολ, από ‘κει και πέρα όμως δεν ξέρω αν θα σκοράρει παραπάνω από μία φορά. Το λέγω γιατί πιθανότατα θα χρειαστεί παραπάνω από ένα γκολ για να πάρει το τρίποντο.

Τσάμπιονσιπ

Το πρόγραμμα ανοίγει και κλείνει με ματσάρες: σήμερα Σέφιλντ ΓιουνάιτεντΓουέστ Μπρομ και πιθανότατα εδώ θα έχουμε γκολ (κλασική ομάδα over η Γουέστ Μπρομ) και τη Δευτέρα το Ντέρμπι – Νότιγχαμ.

Για το τελευταίο έχουμε γράψει πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια, είναι πλέον γνωστή η κόντρα των δύο ομάδων, τις οποίες συνδέει ο μεγάλος Μπράιαν Κλαφ (έχουν, άλλωστε, και οι δύο ομάδες άγαλμά του έξω από τα γήπεδά τους). Και ίσως μπορούμε να σταθούμε και στοιχηματικά, από την άποψη ότι η Νότιγχαμ δεν χάνει εύκολα εκτός έδρας και το διπλό είναι στο 3.

80. Όπως και στο Λίβερπουλ – Γιουνάιτεντ που λέγαμε παραπάνω, τέτοιου είδους ματς έχουν πολλές ιδιαιτερότητες και από τη στιγμή που –σε αντίθεση με το ντέρμπι του Ανφιλντ- οι διαφορές των Ντέρμπι και Νότιγχαμ είναι πολύ μικρές, έχει νόημα να κοιτάξουμε δεξιά. Εχουμε μέρες να το ξαναδούμε ως τη Δευτέρα.

* Να δώσουμε άλλη μια ευκαιρία στην Ιπσουιτς; Θυμάστε, ίσως, την ποντάραμε σε ένα μεσοβδόμαδο κόντρα στην Μπρίστολ Σίτι στις 28 Νοέμβρη.

Στην ανάλυση του αγώνα λέγαμε ότι η Ιπσουιτς είναι βελτιωμένη αγωνιστική από τότε που την ανέλαβε ο Πολ Λάμπερτ και ότι ήταν θέμα χρόνου να αρχίσει να παίρνει τα πάνω της. Προηγήθηκε δύο φορές της Μπρίστολ Σίτι, 1-0 και 2-1, αλλά στο τέλος δέχθηκε την ανατροπή (2-3). Από τότε έπαιξε δύο ακόμα ματς, αμφότερα εκτός έδρας: έχασε με το ίδιο σκορ (2-0) σε Νότιγχαμ και Στόουκ.

Δύο, δηλαδή, έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολα παιχνίδια.

Το Σάββατο επιστρέφει στο γήπεδό της για να υποδεχθεί τη Γουίγκαν, θέλοντας να πάρει επιτέλους το πρώτο εντός έδρας τρίποντο της σεζόν (έχει απολογισμό 0-6-4 εντός έδρας). Ως προς την ανάλυση, δεν έχει αλλάξει κάτι… δραματικά σε σχέση με τότε: η Ιπσουιτς όντως είναι βελτιωμένη, όντως παίζει καλύτερα και πράγματι αφήνει την αίσθηση ότι θα κάνει μια προσπάθεια να σώσει τη σεζόν.

Τώρα υποδέχεται τη Γουίγκαν, η οποία φέτος είναι κλασική ομάδα έδρας: πολύ δυνατή εντός με πολύ καλές εμφανίσεις, πολύ προβληματική εκτός, όπου έχει απολογισμό 1-1-8 και έχει δεχθεί 20 γκολ σε 10 ματς. Στο 3.25 o άσος παίζεται.

Λιγκ 1

Στο Μπάρνσλεϊ – Πόρτσμουθ έχουμε ματς… αήττητων: αήττητη η Μπάρνσλεϊ εντός (5-4-0), αήττητη η Πόρτσμουθ εκτός (8-2-0).

Και είναι ένα σημαντικό τεστ χαρακτήρα για την πρωτοπόρο Πόρτσμουθ, η οποία την Τρίτη έχασε εντός έδρας από την Τσάρλτον (1-2) και διεκόπη το σερί των τεσσάρων διαδοχικών νικών. Δεν είναι μόνο το αυριανό παιχνίδι με την Μπάρνσλεϊ που θα δείξει το χαρακτήρα της, αλλά και στο επόμενο με την επίσης ισχυρή Σάντερλαντ. Θεωρώ ότι η Πόρτσμουθ είναι έτοιμη να ανέβει, έχει δουλευτεί σε πολύ καλές βάσεις και ο Κένι Τζάκετ είναι πολύ έμπειρος.

Η Μπάρνσλεϊ από την άλλη, δεν μοιάζει τόσο αξιόπιστη. Εκτός του ότι στα 5 τελευταία παιχνίδια της σε όλες τις διοργανώσεις νίκησε μόνο την Σάουθεντ στο Κύπελλο, έρχεται από δύο σερί ήττες στο πρωτάθλημα, αμφότερες εκτός έδρας, από Σάντερλαντ (4-2) και Γουίκομ (1-0). Και στο τελευταίο εντός γκέλαρε, 1-1 με την Ντόνκαστερ. Και στο προηγούμενο εντός, που κέρδισε 1-0 την Σάουθεντ, το νικητήριο ήρθε στο 87’.

Στο 3.35 πλέον (ήταν 3.50 μέχρι χθες) είναι μια σκέψη η Πόρτσμουθ.

Λιγκ 2

Σε δύο ματς εστίασα περισσότερο. Το ένα είναι το Πορτ Βέιλ – Τσέλτεναμ, με το διπλό βέβαια να έχει καθοδικές τάσεις. Το 4.00+ έχει γίνει 3.75 και όσο πάει πλησιάζει περισσότερο στην… πραγματικότητα. Η Πορτ Βέιλ ξεκάθαρα δεν είναι καλά, δεν βρίσκει ρυθμό, δεν σε γεμίζει με τις εντός έδρας εμφανίσεις της.

Από την άλλη, η Τσέλτεναμ αρχίζει να παλεύει, παίρνει τα πάνω της και ψυχολογικά μετά τα τελευταία θετικά αποτελέσματα (τρεις νίκες στα τέσσερα τελευταία).

* Το άλλο είναι το Νοτς Κάουντι – Τρανμίρ, το οποίο είναι γεμάτο «ναι μεν, αλλά…». Ναι μεν η Τρανμίρ είναι πολύ καλύτερη ομάδα, αλλά δεν είναι καλά. Ναι μεν η Τρανμίρ παίζει δύο μέρες μετά επαναληπτικό Κυπέλλου (με τη Σάουθπορτ και ο νικητής θα υποδεχθεί την Τότεναμ), αλλά δεν παύει το πρωτάθλημα να είναι ο βασικός της στόχος.

Ναι μεν η Νοτς Κάουντι περιμένουμε ότι κάποια στιγμή θα συνέλθει, αλλά ακόμα δεν το έχουμε δει αυτό. Ναι μεν η Νοτς Κάουντι έχει καλύτερο υλικό από αυτό που δείχνει η βαθμολογία, αλλά πρέπει να το δείξει και στην πράξη. Ναι μεν η Τρανμίρ μπορεί να σκέφτεται λίγο (ή πολύ) και το Κύπελλο, αλλά μπορεί η Νοτς Κάουντι να το εκμεταλλευτεί; Ναι μεν Τρανμίρ στις τρεις τελευταίες εξόδους της δέχθηκε συνολικά 11 γκολ (3 από Φόρεστ Γκριν, 3 από Κρου, 5 από Γκρίμσμπι), αλλά η Νοτς Κάουντι έχει να νικήσει στο πρωτάθλημα από το τις 06/10!

Αυτά είναι μέσες-άκρες τα δεδομένα του αγώνα.

Ο άσος είναι στο 3.10.

Στη σούμα. Όπως βλέπετε λίγα πράγματα: από Πρέμιερ Λιγκ μιλήσαμε για Μπόρνμουθ, από Τσάμπιονσιπ για Ιπσουιτς και Νότιγχαμ, από Λιγκ 1 για Πόρτσμουθ και από Λιγκ 2 για Νοτς Κάουντι και Τσέλτεναμ. Εχω αποφασίσει να παίξω Ιπσουιτς. Και δεν έχω αποφασίσει αν θα μπει στο παιχνίδι μου κάποιο από τα δύο της Λιγκ 2. Για Μπόρνμουθ έγραψα πιο είναι το κόλλημά μου (δεν ταιριάζει πολύ ως αντίπαλος της Γουλβς), Νότιγχαμ δεν θα μπλέξω (πολύ Χ), Πόρτσμουθ επίσης λέω να το αφήσω.

Για τα άλλα ειλικρινά δεν έχω αποφασίσει, θα τα ξαναδώ αύριο. Ισως και τελευταία στιγμή, όταν… κόψω κίνηση με ενδεκάδα Τρανμίρ (αν θα έχει αλλαγές ενόψει Κυπέλλου). Οπότε προς το παρόν μόνο Ιπσουιτς και βλέπουμε.

 

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος