782

Thassios

Αδιάφορες ή μήπως όχι

Καλησπέρα Λατίνοι μου!

Έχουμε καιρό να τα πούμε αφού παίρνουμε τις απαραίτητες ανάσες με την διακοπή των πρωταθλημάτων. Προσωπικά χρειαζόμουν ένα διάλειμμα ώστε να καθαρίσει λίγο το μυαλό και να μπω ξεκούραστος για την τελική ευθεία. Σήμερα έχουμε μια στήλη όπου θα προσπαθήσω να σας βάλω στον παλμό της τελευταίας αγωνιστικής των Λατινοαμερικάνων για τα προκριματικά του Παγκοσμίου (Τετάρτη ξημερώματα).

Θα κάνουμε μια Λατινοαμερικάνικη βόλτα που ξεκινάει από το 1864 μέχρι και σήμερα. Προτού όμως μπούμε σε λεπτομέρειες ας δούμε λίγο που βρισκόμαστε.

Στο Παγκόσμιο κύπελλο  λοιπόν έχουν ήδη περάσει Βραζιλία, Αργεντινή , Ισημερινός και Ουρουγουάη με την τελευταία να το κάνει την προηγούμενη αγωνιστική κερδίζοντας το Περού. Η μεγάλη μάχη λοιπόν θα γίνει για την 5η θέση που οδηγεί σε αγώνα πλέι οφ τον Ιούνιο με τον νικητή του 4ου γύρου του AFC (προκριματικά Ασίας).

Αυτή η μάχη λοιπόν θα κριθεί ανάμεσα σε τρεις ομάδες. Το Περού που κατέχει για την ώρα αυτή τη θέση, τη Κολομβία που είναι ένα βαθμό πίσω και τη Χιλή με δύο βαθμούς πίσω από το Περού.

Προτού αναλύσω τα παιχνίδια των τριών αυτών ομάδων να σας αναφέρω ότι δεν θα ποντάρω κάτι από τα παιχνίδια της Βραζιλίας και της Αργεντινής.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την βόλτα μας στα τρία πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια ξεκινώντας από το ματς της Χιλής.

Η Χιλή υποδέχεται την αδιάφορη Ουρουγουάη και θεωρώ ότι μπορεί να πάρει τη νίκη. Η Ουρουγουάη δεν νομίζω ότι θα χαρίσει κάτι φυσικά αν και δεν ξέρω κατά πόσο θα παίξουν όλοι οι βασικοί. Ήδη Matias Olivera και Vecino δεν θα ταξιδέψουν στη Χιλή.

Ο άσσος αυτή τη στιγμή στο 2,10 είναι μια δίκαιη τιμή ενώ μπορεί κάποιος να το συνδυάσει με άντερ 3,5 καθώς δεν βλέπω να μπαίνουν πολλά γκολ. Δηλαδή μια οριακή νίκη της Χιλής νομίζω αρκεί και να περιμένει μετά τα υπόλοιπα αποτελέσματα. Δεν θα ποντάρω κάτι στο παιχνίδι!

Προχωράμε μετά και πάμε στα άλλα δύο ματς που είναι το ζουμί της τελευταίας αυτής αγωνιστικής.

   

To Περού αντιμετωπίζει την Παραγουάη σε μια αναμέτρηση που υπάρχει μονόπλευρο ενδιαφέρον. Οι γηπεδούχοι θέλουν μόνο νίκη για να διατηρήσουν την 5η θέση που οδηγεί στα πλέι οφ και τη πιθανή πρόκριση στο Παγκόσμιο κύπελλο μιας και την κυνηγάνε Κολομβία και Χιλή. Περιμένω πολλοί να πέσουνε πάνω στον άσσο του 1,55 (τραγική απόδοση) αφού η Παραγουάη δεν παίζει ουσιαστικά για τίποτα.

Η μήπως παίζει για κάτι;; Αν με ρωτήσετε θα πω ότι η Παραγουάη θα τα δώσει όλα για κάτι που έγινε πριν 160 χρόνια περίπου. Το 1864 λοιπόν είχαμε τον πόλεμο της τριπλή συμμαχίας όταν Αργεντινή , Βραζιλία και Ουρουγουάη πολέμησαν την Παραγουάη που την οδήγησαν σε μια οδυνηρή ήττα με τις απώλειες της Παραγουάης να αγγίζουν περίπου τις 300,000.

Τώρα θα μου πεις που κολλάει όλο αυτό ρε Thassie με το Περού;; Με το Περού δε κολλάει άμεσα αλλά έμμεσα. Και η απάντηση της ερώτησης ακούει στο όνομα Κολομβία. Η Κολομβία λοιπόν ήταν η μόνη χώρα που στήριξε την Παραγουάη σε αυτό τον πόλεμο και πήρε θέση ζητώντας τον τερματισμό του Πολέμου. Επιπλέον έδωσε το δικαίωμα της άμεσης υπηκοότητας σε όποιον Παραγουανό πατούσε το έδαφος της Κολομβίας για να γλυτώσει από τον Πόλεμο.

Ενώ και αργότερα το 1935 η Κολομβία έγινε μεσολαβητής ώστε να βρεθεί ειρηνική λύση και να λήξει ο πόλεμος μεταξύ της Παραγουάης και της Βολιβίας. Σαν να μην έφτανε αυτό , το 1980 υπογράφεται και επίσημα η ‘’αδελφοποίηση’’ των δύο χωρών. Οπότε μιλάμε για δύο χώρες με τις καλύτερες σχέσεις και αυτό δεν ξεχνιέται αφού κάνοντας μια ‘’βόλτα’’ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι φίλοι της Παραγουάης ζητάνε από τους ποδοσφαιριστές τους να τα δώσουν όλα ώστε να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα και να ανοίξει ο δρόμος της πρόκρισης για την αδελφοποιημένη Κολομβία.

(Επίσημο έγγραφο του 1980 όπου Κολομβία και Παραγουάη έριξαν τις υπογραφές για την ‘’αδελφοποίηση’’ τους, όπου ένας Παραγουανός θα μπορούσε να πάρει υπηκοότητα Κολομβιανού και το ανάποδο κάτι φυσικά που ίσχυε όπως είπαμε για τους Παραγουανούς από το πόλεμο).

 Κάπου εκεί λοιπόν θεωρώ ότι θα δούμε ένας ματς με ένταση όπου προτιμώ να ποντάρω την κόκκινη κάρτα σε απόδοση 3,25 παρά αυτό τον άσσο κινήτρου στο 1,55. Είδα πολλά θετικά σημάδια στον τελευταίο αγώνα που έδωσε η Παραγουάη με τον Ισημερινό καθώς έβγαζε πάθος (κάτι που βλέπουμε τελευταία έχοντας δεχτεί 3 κόκκινες στα τελευταία 4 ματς) αλλά και φάσεις αρκετές.

Περιμένω να βάλει δύσκολα στο Περού ενώ άμα δεν με προβλημάτιζε η απουσία του φορμαρισμένου Roberto Morales στην επίθεση θα κοιτούσα και το διπλό που έχει αξία για εμένα. Λίγο να ανοιχτεί το Περού άμα δεν του βγαίνει το ματς μπορεί να το αρπάξει σε καμιά κόντρα. Γι αυτό θα μείνω στο μπετ της κόκκινης κάρτας κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο τελευταίο ματς των δύο ομάδων για το Copa America.

  

Μιας που πιάσαμε τη Κολομβία λοιπόν να πάμε και στο παιχνίδι της που θα δώσει στο Ciudad Guayana (πιο συγκεκριμένα στο Puerto Ordaz) της Βενεζουέλας. Καταρχήν να πούμε ότι πρόκειται για το ‘’Clasico de la  frontera’’ και υπάρχει μεγάλη κόντρα μεταξύ των δύο ομάδων. Έπειτα θα είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι αφού ο προπονητής της Βενεζουέλας Jose Pekerman ήταν για χρόνια προπονητής της Εθνικής Κολομβίας (μέχρι τα τέλη περίπου του 18’) και έτσι γνωρίζει καλά τους αντιπάλους.

Σαν να μην έφταναν όμως όλα αυτά για να δημιουργήσουν μια καυτή ατμόσφαιρα, ήρθαν και οι δηλώσεις του Nicola Maduro για φουντώσουν ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας λοιπόν έκανε δήλωση πως θα χαιρότανε πολύ να δει την Κολομβία να αποκλείεται από το παγκόσμιο κύπελλο και η ομάδα του να είναι αυτή που θα της δώσει την χαριστική βολή.

Γι αυτό και υποσχέθηκε στους παίκτες της Βενεζουέλας πως άμα κερδίσουν τη Κολομβία ,πράγμα που σημαίνει αυτόματα τον αποκλεισμό της δεύτερης,  θα τους δοθεί ένα μεγάλο πριμ. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις είναι η αλήθεια καθώς πολλοί θεωρούν επικίνδυνο να δημιουργείς τέτοιου είδους ατμόσφαιρα αλλά δε νομίζω ότι ιδρώνουν τα αυτιά του Maduro.

Οπότε μιλάμε για ακόμη ένα ματς όπου θα πέσουν κορμιά και γι αυτό θα ποντάρω τη κόκκινη κάρτα κι εδώ σε απόδοση 3,5. Ούτε συζήτηση για να ποντάρει κάποιος το διπλό φυσικά σε αυτές τις αποδόσεις ενώ δε κοιτάω προς τον άσσο γιατί αυτή τη Βενεζουέλα δε μπορώ να τη ποντάρω έχοντας μάλιστα και απουσίες.

Οπότε μιλάμε για δύο πολύ καυτά ματς που ναι μεν υπάρχουν αδιάφορες ομάδες και στα δύο ζευγάρια αλλά μόνο αδιάφορες δε περιμένω να παρουσιαστούν.

Από τη μία η Βενεζουέλα να τα δίνει όλα για το πρόεδρο και το πριμ και από την άλλη η Παραγουάη να παλέψει για τα ”αδέρφια”.  Θα κρίνουν πολλά λοιπόν οι αδιάφορες  και αναμένεται μια βραδιά με πολύ ενδιαφέρον.

Και στα δύο παιχνίδια οι διαιτητές που σφυρίζουν είναι καλοί μιας και στον θεσμό έχουν καλό μέσο όρο σε κόκκινες! Ας μας δείξουν λοιπόν λίγο Λατινοαμερικάνικη μαγεία και ας μην παρουσιαστούν και αυτοί ΄΄χαλαροί΄΄ όπως μας έχουν συνηθίσει οι Ευρωπαίοι φέτος.

Ξημερώματα Τετάρτης λοιπόν βάλτε το ρούμι σας , βάλτε την τεκίλα  σας και αράξτε (όσοι δεν δουλεύετε πολύ πρωί) να δείτε αυτή τη τελευταία αγωνιστική που αναμένεται καυτή (εγώ δεν το βλέπω και απίθανο να είμαι στο chat)! To νου σας και στο twitter για κανένα live!

Υ.Γ. Ενδιαφέρον θα έχει και το Ευρωπαϊκό παιχνίδι ανάμεσα σε Πολωνία και Σουηδία όπου σφυρίζει ο Orsato και περιμένω να δούμε κάρτες σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι.

Θα περιμένω να βγούνε σε όλες τις εταιρίες οι αποδόσεις και θα επανέλθω με update αν τελικά ποντάρω κάτι στον αγώνα!

Παλαιότερα άρθρα του THASSIOS