1577

Μάκης Μηνδρινός

Ακολουθώντας το μομέντουμ

Αργησε λίγο, αλλά έσκασε ο χειμώνας! Κρύο, χιόνια, χαμός στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Ο,τι πρέπει για κλείσιμο στο σπίτι, φαγητό και… μπάλα. Ετσι, για να μη ξεχνιόμαστε! Αύριο, Πρωτοχρονιά, κλείνει το εορταστικό πρόγραμμα στην Αγγλία και το Σ/Κ ακολουθεί ο τρίτος γύρος του Κυπέλλου, που πάντα είναι ιδιαίτερος.

Το κουπόνι που έφυγε εξελίχθηκε πολύ πιο δύσκολο απ’ αυτό που περίμενα.

Δεν είναι μόνο ότι δεν έκατσαν τα αποτελέσματα, είναι ότι είδα διαφορετικά πράγματα από εκείνα που είχε υπολογίσει. Και σε αυτές τις περιπτώσεις δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Πάμε παρακάτω. Οι αγωνιστικές είναι διαδοχικές, είδαμε τι έγινε και με αυτό ως οδηγό κοιτάζουμε παραπέρα.

Πρέμιερ Λιγκ

Πριν περάσουμε στα της επόμενης αγωνιστικής, αξίζει να αναφέρουμε τις πολλές αντιδράσεις στο Νησί για το VAR.

Χαμός κανονικός, όχι αστεία. Οι περισσότεροι ζητούν να καταργηθεί άμεσα! Και η αλήθεια είναι ότι οι Αγγλοι το έχουν… ξεφτιλίσει το πράγμα. Το εκατοστό του εκατοστού. Θα μου πεις, VAR δεν ήθελες; Τεχνολογία δεν ήθελες; Από τη στιγμή που «παίζει» το εκατοστό να μην υπολογιστεί; ΟΚ, έτσι είναι. Ή την χρησιμοποιείς την τεχνολογία ή όχι.

Είναι, όμως, ξενερουά, όπως και να το κάνουμε. Οσοι έχετε παίξε μπάλα και έχετε σκοράρει, ακόμα και σε αγώνα αλάνας, γνωρίζετε για τι αίσθηση μιλάμε. Αντε τώρα να σκοράρεις σε γήπεδα όπως το «Ανφιλντ» και για 0,5 εκατοστό να σου ακυρώνεται γκολ και να πανηγυρίζεις τζάμπα! Η απόλυτη ξενέρα και για τον παίκτη και για τον οπαδό. Ακόμα και ο Μανέ που σκόραρε, το γκολ ακυρώθηκε και μετά μέτρησε μέσω VAR, δεν το πανηγύρισε όσο ήθελε και όσο έπρεπε.

Anyway, είναι μια κουβέντα που δεν τελειώνει ποτέ. Οπότε πάμε παρακάτω. Η ανακοίνωση της επιστροφής του Ντέιβιντ Μόγιες από τη Γουέστ Χαμ ήταν για μένα προσωπικά ένα πολύ μεγάλο ΣΟΚ! Υπενθυμίζω ότι τον Μάιο του 2018 η διοίκηση έδιωξε τον Μόγιες με επίσημη δικαιολογία ότι θέλει κάτι πολύ πιο δυνατό για τον πάγκο της. Και ανακοίνωσε τον Πελεγκρίνι.

Ενάμιση χρόνο μετά διώχνει τον Πελεγκρίνι και επαναφέρει τον Μόγιες. Δεν ξέρω, σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Το πρώτο πράγμα που έκανα μετά την ανακοίνωσε για Μόγιες, είναι να ψάξω να βρω σχόλια οπαδών. Το 90% απ’ όσα είδα, ήταν σχόλια ξενερώματος. Όχι τόσο για τον ίδιο τον Μόγιες, όσο για τη διοίκηση. Αναμένονται πολλές αντιδράσεις το επόμενο διάστημα, πιθανότατα και συλλαλητήρια.

Πάμε στα στοιχηματικά. Με όλο αυτό το σούσουρο και τη γκρίνια για τον Μόγιες, δεν αποκλείω βαριά ατμόσφαιρα στο Λόντον Στέιντιουμ ενόψει του Γουέστ Χαμ – Μπόρνμουθ. Εδώ το θέμα μου δεν είναι η Γουέστ Χαμ, ΟΚ, μπορώ να την κοντράρω και ας έχει νέο προπονητή. Είναι οι συνθήκες τέτοιες. Το θέμα μου είναι αν μπορεί η Μπόρνμουθ.

Πολύ πάνω-κάτω φέτος, εκεί που βγάζει διπλό στην Τσέλσι αμέσως μετά χάνει μέσα από την Μπέρνλι. Είναι λίγο ό,τι να ‘ναι!

Πολύ διαβασμένο το Γουότφορντ – Γουλβς. Είναι φανερό ότι η Γουότφορντ ανεβάζει στροφές, περιμέναμε αντίδραση από τη στιγμή που ανέλαβε ο Νάιτζελ Πίρσον. Το θέμα είναι ότι το ίδιο περίμεναν και οι μπουκ.

ΟΚ, να παίξω άσο. Αλλά ταβάνι το 3,20; Είναι λίγο αν αναλογιστούμε τη δυναμική αλλά και τη γενικότερη εικόνα των δύο ομάδων φέτος. Για τη Γουλβς έχουμε μιλήσει πολλές φορές, είναι πολύ καλή ομάδα, το απέδειξε και στα παιχνίδι με Σίτι και Λίβερπουλ, παρά το γεγονός ότι από το τελευταίο δεν πήρε τίποτα. Θα έπαιρνα το ρίσκο αν η απόδοση ήταν τουλάχιστον στο 3,80+.

Τσάμπιονσιπ

Το μεγάλο ματς είναι το Γουέστ Μπρομ – Λιντς. Στην κορυφή της βαθμολογίας, πιθανότατα στο τέλος της σεζόν θα πάρουν την άνοδο χεράκι-χεράκι στην Πρέμιερ Λιγκ. Ποια είναι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή; Η Λιντς έρχεται από τρελό ματς κόντρα στη Μπέρμιγχαμ, όπου κέρδισε 5-4. Ανατροπές, φοβερό φινάλε, ισοφαρίστηκε στο 91’ και το έβαλε στο 95’! Δεύτερο σερί ματς στο Μπέρμιγχαμ αυτή τη φορά απέναντι στη Γουέστ Μπρομ, η οποία προέρχεται από την πρώτη εντός έδρας ήττα της σεζόν, 0-2 από τη Μίντλεσμπρο.

Για να μην το κουράζω: οι δύο ομάδες είναι εξαιρετικές και ίσως είναι θέμα βραδιάς ποια θα κερδίσει. Όμως, προσωπικά θεωρώ πολύ δύσκολο η μέχρι πρότινος αήττητη εντός έδρας Γουέστ Μπρομ να κάνει δεύτερη σερί ήττα στο γήπεδό της σε διάστημα τριών ημερών. Εχει και τον Μπίλιτς στον πάγκο, όχι κάποιον τυχαίο. Στο 3,00 ο άσος.

Όπως ανέφερα ήδη η Γουέστ Μπρομ υπέστη την πρώτη εντός έδρας ήττα της την Κυριακή από τη Μίντλεσμπρο.

Η οποία Μίντλεσμπρο πέτυχε τρίτη διαδοχική νίκη και δείχνει να είναι –αγωνιστικά- στην καλύτερή της φάση από το ξεκίνημα της σεζόν. Ισορροπημένες εμφανίσεις τον προηγούμενο μήνα, έχασε μόνο από τη Σουόνσι. Στέκομαι περισσότερο στην εικόνα της το τελευταίο διάστημα και όχι στη συνολική παρουσία της, οπότε το 1-5-6 που έχει εκτός έδρας δεν μπορώ να πω ότι με απασχολεί ιδιαίτερα.

Το ίδιο ισχύει και για την Πρέστον. Η γενικότερη πορεία της είναι εξαιρετική όπως και οι εντός έδρας επιδόσεις (9-2-2), όμως τον τελευταίο μήνα κάνει… νερά. Η εντός έδρας ήττα από τη Ρέντινγκ την Κυριακή ήταν το… κερασάκι στην τούρτα. Στα 5 προηγούμενα, έστω και με αρκετά δύσκολο πρόγραμμα, κέρδισε δύο φορές κι αυτές με το ζόρι (Λούτον 2-1 και Φούλαμ επίσης 2-1).

Το μομέντουμ ενδεχομένως να ευνοεί εδώ την έκπληξη, το διπλό είναι στο 4,50.

Η αγωνιστική έχει κι άλλα ύπουλα ματς. Π.χ. το ΚΠΡ – Κάρντιφ, το Μπρίστολ Σίτι – Μπρέντφορντ, ακόμα και το Νότιγχαμ – Μπλάκμπερν, το Φούλαμ – Ρέντινγκ ή το Μπέρμιγχαμ – Γουίγκαν. Γενικά η αγωνιστική στην Τσάμπιονσιπ είναι τζογαδόρικη.

Προσωπικά ξεχώρισα τα δύο παραπάνω, Γουέστ Μπρομ και Μίντλεσμπρο, όμως υπάρχουν προϋποθέσεις – μικρές ή μεγάλες – και για τα άλλα που ανέφερα.

Λιγκ 1

Εδώ η αγωνιστική δεν είναι καλή. Ισως μόνο τη Σάντερλαντ να σκεφτόμουν πιο σοβαρά, στη λογική ότι προέρχεται από μία εξαιρετική εμφάνιση στο Ντόνκαστερ (κέρδισε 2-1), την ώρα που η Φλίτγουντ δείχνει κάπως μπουκωμένη το τελευταίο διάστημα.

Σέβομαι τη Φλίτγουντ εντός έδρας και αυτός είναι ο λόγος που δεν προχωρήσω παραπάνω τη σκέψη μου.

Λιγκ 2

Το σερί χωρίς νίκη της Γκρίμσμπι συνεχίζεται, έφτασε τα 12 δίχως τρίποντο, με 7 ήττες και 5 ισοπαλίες στο διάστημα αυτό. Την κόντραρα και την Κυριακή, αλλά έμεινε στο 1-1 με την Κρόουλι. Οσο κι αν προσπαθεί το τελευταίο διάστημα, τα αγωνιστικά προβλήματα είναι πολλά και ο νέος προπονητής που θα έρθει (τώρα παραμένει με υπηρεσιακό) θα έχει πολύ δουλειά μπροστά του.

Ισως, μάλιστα, ο νέος προπονητής να είναι ο Ιαν Χόλογουεϊ, ένα μεγάλο όνομα για τα δεδομένα της κατηγορίας αλλά και της Γκρίμσμπι. Θα έχει ενδιαφέρον μια τέτοια κίνηση να δούμε αν θα δουλέψει, καθώς η Γκρίμσμπι έχει πολύ σοβαρό θέμα στο γκολ και ο Χόλογουεϊ είναι κατ’ εξοχήν προπονητής που του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο. Θα τα δούμε αυτά όταν έρθει η ώρα, προς το παρόν η Γκρίμσμπι υποδέχεται τη Σάλφορντ, η οποία μετά τα τρία στην Κρου έριξε τέσσερα στην Ολνταμ εκτός έδρας και δείχνει να πατάει καλά.

Στο 2,85 το διπλό.

Νάσιοναλ

Κάνω ένα γενικό σχόλιο λέγοντας πως όποιες ομάδες το περασμένο Σ/Κ έπαιξαν εντός, συνεχίζουν και την Πρωτοχρονιά εντός. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις φιλοξενούμενες. Το λέω αυτό γιατί ήδη η επιβάρυνση είναι μεγάλη για πολλές ομάδες και στις μικρές κατηγορίες δεν υπάρχουν μετακινήσεις με αεροπλάνα.

Με λεωφορεία μετακινούνται, που σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση.

Η είδηση αφορά την Ντάγκεναμ. Ο Πίτερ Τέιλορ αποχώρησε από τον πάγκο αφήνοντάς την οριακά πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Είμαι πολύ περίεργος να δω την αντίδρασή της, γιατί ο Τέιλορ δεν ήταν ένας απλός προπονητής, ήταν από τα καλά ονόματα της κατηγορίας.

Στο πρώτο ματς μετά τον Τέιλορ η Ντάγκεναμ παίζει εκτός με την Εμπσφλιτ, η οποία επίσης έχει τα προβλήματά της. Μόνο για συμπεράσματα, εξάλλου δεν βοηθούν και τα σετ.

Ενας δίκαιος άσος είναι αυτός της Σάτον, η οποία υποδέχεται τη Γουόκινγκ. Η Σάτον είναι αυτή τη στιγμή η πιο φορμαρισμένη ομάδα της κατηγορίας και το 2,30 είναι σωστό.

Αν έψαχνα ένα φαντασματάκι στη Νάσιοναλ θα ήταν της Τσέστερφιλντ στην έδρα της Σόλιχαλ. Καταρχάς η Σόλιχαλ δεν είναι στα καλύτερά της. Εντός έδρας δεν κοντράρεται εύκολα, όμως προχθές έχασε από τη Νοτς Κάουντι και γενικά βγάζει κούραση. Δεν αποκλείω οι ειδήσεις σε διοικητικό επίπεδο να κάνουν καλό στην ψυχολογία της Τσέστερφιλντ και να βγει και στο αγωνιστικό κομμάτι.

Η μεταβίβαση των μετοχών της έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και κοιτάζοντας τις δηλώσεις των ανθρώπων της ομάδας διακρίνω μια τεράστια ανακούφιση. Πολύ ύπουλο το ματς (στο 5,50 το διπλό).

Βορράς/Νότος

Είχαμε μιλήσει στην αγωνιστική της Boxing Day για πιθανή γκέλα της πρωτοπόρου του Βορρά Κινγκς Λιν απέναντι στην Μπόστον.

Η Κινγκς Λιν κέρδισε αλλά δύσκολα, πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ (1-0) στο 83’ και ενώ η Μπόστον έπαιζε με 10 παίκτες από το 16ο λεπτό. Τώρα έχουμε αλλαγή έδρας, η Μπόστον υποδέχεται την Κινγκς Λιν και δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση αν το ματς έρθει άσος. Η Μπόστον εντός έδρας είναι αήττητη, η Κινγκς Λιν έρχεται από δύσκολο 2-2 στην έδρα της Αλφρετον, όπου βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ.

Το πρόβλημά μου είναι η απόδοση, ο άσος είναι μαξ στο 2,60. Ηθελα κάτι παραπάνω για να κοντράρω την πρωτοπόρο…

Άλλη μία σκέψη στο Βορρά είναι η Ντάρλινγκτον, στο 3,25 στην έδρα της Σπένιμουρ. Ερχεται από τέσσερις σερί νίκες όπου δέχθηκε μόλις ένα γκολ, τη στιγμή που η Σπένιμουρ δείχνει λίγο να έχει κολλήσει τελευταία (μία νίκη στα 5 τελευταία και αυτή κόντρα στην ουραγό, ενώ έρχεται από δύο σερί ήττες).

Στο Νότο δεν είδα κάτι αξιοσημείωτο.

Στη σούμα. Μιλήσαμε για πολλά, αλλά πιο σοβαρά κοίταξα Γουέστ Μπρομ (3,00), Μίντλεσμπρο (4,50) από Τσάμπιονσιπ. Σάλφορντ (2,85) στη Λιγκ 2. Τσέστερφιλντ (5,50) στη Νάσιοναλ, Μπόστον (2,60) και Ντάρλινγκτον (3,25) στο Βορρά. Μίντλεσμπρο θα παίξω με κάλυψη και λέω να παίξω και Ντάρλινγκτον. Τελευταία που μένει εκτός είναι η Γουέστ Μπρομ γιατί, ΟΚ, πολύ καλή ομάδα, αλλά και η Λιντς δεν είναι παίξε-γέλασε.

Οπότε θα πορευθώ με «Μπόρο» και Ντάρλινγκτον.

Εύχομαι καλή Πρωτοχρονιά σε όλους! Καλά να περάσετε, δώστε του να καταλάβει απόψε! Απλά μια χάρη: να προσέχετε εσάς και τους γύρω σας. Φιλιά πολλά, τα λέμε ξανά την Παρασκευή!

 

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος