1715

Μάκης Μηνδρινός

Απουσίες-Φόρμα-Απόδοση

Χρόνια Πολλά και καλά! Να χαιρόμαστε τις Μαρίες, τους Μάριους, τους Παναγιώτηδες, τις Παναγιώτες, τις Δέσποινες, όλους όσους γιόρταζαν εχθές! Την ώρα που για τους περισσότερους οι διακοπές συνεχίζονται (μακάρι η Αθήνα να ήταν τόσο άδεια πιο συχνά!), τα στοιχηματικά βαράνε… κόκκινο. Γεμίζει το κουπόνι, σέντρα σήμερα και σε Πριμέρα – Μπουντελίγκα, την άλλη εβδομάδα μπαίνουν και Ιταλία – Ελλάδα, για να πούμε και τυπικά ότι είμαστε σε κανονικούς χειμωνιάτικους στοιχηματικούς ρυθμούς (χειμωνιάτικους από την άποψη ότι όλα τα πρωταθλήματα είναι στις επάλξεις – γιατί κατά τ’ άλλα καλό καλοκαίρι λέμε ακόμα!).

Στοιχηματικά, πάει και ο πρώτος γύρος του Λιγκ Καπ, ο οποίος δεν έφερε τίποτα. Είχε εκπλήξεις (σιγά που δεν θα ‘χε!), από ‘κει και πέρα ήταν θέμα χημείας και έμπνευσης, όπως αναφέραμε και την Τρίτη πριν ξεκινήσουν τα ματς. Κάτι που επίσης επιβεβαιώθηκε είναι ότι στην συντριπτική η πλειοψηφία τους οι ομάδες έκαναν πολλές αλλαγές.

Μικροί-μεγάλοι, όλοι. Ελάχιστες ήταν οι εξαιρέσεις.

Πάμε στα φρέσκα, μέρες που είναι μην το κουράσουμε πολύ. Ένα γενικό σχόλιο είναι πως θα μιλήσουμε για συγκεκριμένα πράγματα σήμερα. Μου μοιάζει λίγο περίεργο το φετινό ξεκίνημα, για δύο λόγους: ο ένας είναι ότι πολλές ομάδες εμφανίζονται –λίγο ή πολύ- διαφορετικές σε σχέση με εκείνο που εγώ είχα στο μυαλό μου και ως εκ τούτου δεν μπορώ να γνωρίζω αν η εικόνα τους στις πρώτες αγωνιστικές είναι τυχαία ή όχι.

Ο άλλος λόγος είναι οι αποδόσεις. Βλέπω τους μπουκ πάρα πολύ μαζεμένους, ή φοβισμένους, ή διαβασμένους αν θέλετε. Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχουν ως τώρα πολλές περιπτώσεις που η απόδοση να βγάζει μάτι!

Πρέμιερ Λιγκ

Μία από τις περιπτώσεις που η απόδοση βγάζει μάτι είναι το διπλό στο Σίτι – Τότεναμ, δύο ομάδων που θεωρητικά θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα, έχουν δηλαδή τον ίδιο στόχο.

Υπό αυτή την έννοια σαφώς το διπλό δεν θα έπρεπε να δίνει 8,00. Από την άλλη, δεν μπορώ να πω ότι πέφτω και από σύννεφα βλέποντας το σετ. Οι μπουκ βλέπουν μια ομάδα που σπάει όλα τα ρεκόρ στην Αγγλία, που έχει πάρει δύο σερί πρωταθλήματα, που είναι πολύ μεγάλο φαβορί και φέτος και που στην πρεμιέρα ξεκίνησε σε εκτός έδρας επικίνδυνο ματς με 5άρα! Παίρνουν τα μέτρα τους κι αυτοί, γνωρίζοντας ότι ο πολύς κόσμος μετά το 5-0 της πρεμιέρας τη «φοβήθηκε» τη Σίτι και την έχει στα μάτια τους ως μία ομάδα «ανίκητη».

Είναι μπάλα όμως, είναι Πρέμιερ Λιγκ, η Σίτι δεν παίζει μόνη της, η Τότεναμ είναι μια χαρά ομάδα.

Και από τη στιγμή που ο Ερικσεν φαίνεται πως θα μείνει στην ομάδα παρά τις… σειρήνες, προσωπικά την πιστεύω πολύ! Ο Δανός είδατε και στην πρεμιέρα με την Αστον Βίλα ότι ανέβασε μόνος του ένα επίπεδο τους Λονδρέζους με το που πέρασε στον αγωνιστικό χώρο.

Πέρσι η Τότεναμ απέκλεισε τη Σίτι στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, τι πέρσι, πριν από λίγους μήνες! Δεν αποκλείω την έκπληξη, από την άλλη δεν κακίζω και όσους δεν θέλουν να κοντράρουν τη Σίτι στην κατάσταση που δείχνει.

* Οσοι αγοράσατε τη σημερινή KingBet θα είδατε ότι εστιάζω σε δύο παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ, αμφότερα στην ίδια λογική.

Μπράιτον – Γουέστ Χαμ και Σέφιλντ Γιουν. – Κρίσταλ Πάλας. Είναι και σε παρόμοια απόδοση τα διπλά, στο 2,90-3,00. Η Μπράιτον πέρασε «αέρας» από τη Γουότφορντ στην πρεμιέρα, επικρατώντας 3-0 και δείχνοντας από την πρώτη αγωνιστική ότι έχει γυρίσει σελίδα αγωνιστικά. Επί Χιούτον βλέπαμε μια Μπράιτον σφιχτή, το βάρος στην άμυνα, μια Μπράιτον εγγλέζικη.

Ο Γκρέιαμ Πότερ είναι ξεκάθαρο ότι έχει άλλη φιλοσοφία, το είδαμε και πέρσι στη Σουόνσι. Θέλει κατοχή μπάλας, πιο επιθετικό ποδόσφαιρο, φάνηκε αμέσως αυτό. Το θέμα είναι να δούμε αν θα λειτουργήσει και σε βάθος χρόνου… Εχω τις ενστάσεις μου, δεν ξέρω αν όλο αυτό μπορεί να το υποστηρίξει το ρόστερ που έχει η Μπράιτον. Όπως και να ‘χει, στο στυλ αυτό, νομίζω ότι δεν της ταιριάζει ως αντίπαλος η Γουέστ Χαμ.

Οι Λονδρέζοι είναι πολύ καλοί από τη μέση και μπροστά, είναι ενισχυμένοι μεταγραφικά, έχουν καλό προπονητή και εγώ προσωπικά δεν υπολογίζω ιδιαίτερα το 0-5 κόντρα στη Σίτι. Ηταν άλλο το επίπεδο.

Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, από τη δική της πλευρά, ήταν πολύ συγκεντρωμένη στο Μπόρνμουθ, είχε υπομονή, έκλεισε χώρους, είχε και τύχη, δεν ψάρωσε όταν δέχθηκε το γκολ και στο φινάλε βρήκε την ισοφάρισε με τον Μπίλι Σαρπ (για τον συγκεκριμένο μπορούμε κάποια στιγμή να κάνουμε και ολόκληρη στήλη, είναι τεράστια μορφή, ίσως τον θυμάστε οι πιο παλιοί όταν λίγες μέρες μετά το χαμό του νεογέννητου γιου του έπαιξε με τη φανέλα της Ντονκάστερ, σκόραρε, και τους αφιέρωσε το γκολ – πλέον ο Σαρπ έχει βρει δίχτυα και στις 4 κατηγορίες της Αγγλίας!).

Η Σέφιλντ ίσως έχει το χειρότερο ρόστερ στην κατηγορία, όμως θα δείτε πως θα βγάζει πολύ πάθος στα παιχνίδια της, ειδικά τα εντός έδρας. Στην προκειμένη περίπτωση, θα αντιμετωπίσει μια Πάλας η οποία επί Χόγκσον είναι «μανούλα» εκτός έδρας. Πέρσι κέρδισε 9 ματς εκτός έδρας και 5 εντός! Ο Ζαχά πλέον είναι κανονικά διαθέσιμος, θεωρώ ότι η Πάλας μπορεί να φύγει με αποτέλεσμα.

Και στα δύο ματς, όμως, γίνεται αυτό που λέγαμε και στο ξεκίνημα. Οι μπουκ έχουν πάρει τα μέτρα τους, ναι μεν προσφέρουν ως αουτσάιντερ Γουέστ Χαμ και Πάλας, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι έχουν κάνει κάνα τεράστιο λάθος.

Τσάμπιονσιπ

Μπάρνσλεϊ – Τσάρλτον: Νεοφώτιστες και οι δύο και σύμφωνα με τις αποδόσεις πριν από την έναρξη της σεζόν ήταν τα δύο μεγάλα φαβορί για υποβιβασμό.

Η εικόνα τους, όμως, μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνει τους μπουκ. Δεν ξέρω αν είναι από ενθουσιασμό ή κεκτημένη ταχύτητα ή αν όντως Μπάρνσλέϊ και Τσάρλτον είναι σε θέση να σωθούν εύκολα (αυτό θα φανεί στην πορεία), ξέρω ότι αυτή τη στιγμή δείχνουν να πατούν καλά. Ειδικά οι εμφανίσεις της Τσάρλτον ήταν δυνατές, κόντρα σε καλά ονόματα: 2-1 εκτός της Μπλάκμπερν στην πρεμιέρα, 3-1 εντός τη Στόουκ τη 2η αγωνιστική.

Στο Λιγκ Καπ αποκλείστηκε στα πέναλτι από τη Φόρεστ Γκριν, σε ματς που έπαιξε με αλλαγές (έκανε και τους 11 που ξεκίνησαν στο προηγούμενο). Με αλλαγές αγωνίστηκε και η Μπάρνσλεϊ (7/11 σε σχέση με το προηγούμενο) και αποκλείστηκε με κακή εμφάνιση από την Καρλάιλ, χάνοντας 0-3! Δεύτερη σερί ήττα μετά το 2-0 από τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ, ενώ στην πρεμιέρα είχε επικρατήσει 1-0 της Φούλαμ.

Πέρσι ήταν αήττητη εντός έδρας, όμως τα δεδομένα στην Τσάμπιονσιπ είναι διαφορετικά. Εδώ υπάρχει λάθος στην απόδοση. Το διπλό θα έπρεπε να είναι γύρω στο 3,30 και βρίσκεται στο 3,75 (ήταν 4,20).

 * Αν έπαιζα ένα φαβορί θα ήταν ο άσος της Μπρίστολ Σίτι με αντίπαλο την ΚΠΡ. Νορμάλ η απόδοση λίγο πάνω από το 2,00.

Λιγκ 1

Για τη Ντονκάστερ γράψαμε πριν από την έναρξη της σεζόν, ότι τα πράγματα ίσως να μην εξελιχθούν όπως πέρσι που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Και η πώληση του περσινού πρώτου σκόρερ της λίγο πριν το ξεκίνημα της σεζόν έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολο. Οντως η Ντονκάστερ δεν είναι καλά, μιλήσαμε γι’ αυτήν και την Τρίτη ενόψει του αγώνα της στο Λιγκ Καπ με τη Γκρίμσμπι. Εχασε στο Λιγκ Καπ, ενώ στο πρωτάθλημα έρχεται από δύο ισοπαλίες. Τώρα υποδέχεται τη Φλίτγουντ, η οποία επίσης έχασε στο Λιγκ Καπ (από τη Νότιγχαμ, παίζοντας με πολλές αλλαγές), όμως οι εμφανίσεις της στα δύο ματς της Λιγκ 1 ήταν εξαιρετικές (ισάριθμες νίκες απέναντι σε Πίτερμπορο και Γουίμπλεντον).

Το 3,50 είναι στο όριο για μένα: ούτε μικρό, ούτε καμιά σούπερ ευκαιρία.

Λιγκ 2

Σκάνθορπ – Κρόουλι: Η Σκάνθορπ ξεκίνησε τη σεζόν φέτος ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για άνοδο στη Λιγκ 1. Συγκεκριμένα, μόνο οι Μπράντφορντ, Μάνσφιλντ και Πλίμουθ έδιναν λιγότερο από τη Σκάνθορπ για άνοδο. Το ξεκίνημά της, όμως, είναι πολύ χειρότερο των προσδοκιών.

Θυμίζει πολύ την περσινή Νοτς Κάουντι, στην ίδια κατηγορία (που ήταν φαβορί για άνοδο και τελικά υποβιβάστηκε). Προφανώς δεν περιμένω ότι η Σκάνθορπ θα υποβιβαστεί, όμως η εικόνα της ως τώρα δεν είναι καθόλου καλή. Δύο ήττες στο πρωτάθλημα με κάτω τα χέρια (4-1 από την Τσέλτεναμ εκτός και 2-0 από τη Σουίντον εντός), ήττα και στο Λιγκ Καπ από τη Ντέρμπι (1-0) με βελτιωμένη εμφάνιση.

Πολλές οι απουσίες της, προφανώς παίζει ρόλο και αυτό στην έως τώρα παρουσία της. Και αντί να μειώνονται τα προβλήματα αυξάνονται, μεσοβδόμαδα χτύπησε και ο βασικός φορ Νόβακ.

Η Κρόουλι έρχεται από σπουδαία εμφάνιση απέναντι στη Σάλφορντ στο πρωτάθλημα (νίκησε 2-0 αλλά το σκορ θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις θριάμβου βάσει των ευκαιριών που είχε), ενώ πέρασε και στο Λιγκ Καπ επικρατώντας της Γουόλσολ 3-2 εκτός έδρας.

Μπορεί γενικά η Σκάνθορπ να θεωρείται ανώτερη της Κρόουλι σε ρόστερ και στόχους, όμως αυτή την περίοδο η Κρόουλι δείχνει να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Στο 4,00 το διπλό.

* Τέλος ο Κάμπελ από την Μάκλσφιλντ. Ο άνθρωπος που πέρσι έκανε κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο, να σώσει την κατηγορία παρά τα πολλά προβλήματα. Και φέτος ξεκίνησε καλά, αλλά τα οικονομικά προβλήματα είναι πολλά και ο Κάμπελ αποχώρησε.

Προφανώς δεν του δόθηκαν οι απαραίτητες εγγυήσεις ότι θα υπάρχει μία κανονικότητα στην πληρωμή των μισθών του προσωπικού και των παικτών. Δύσκολα τα πράγματα για την Μάκλσφιλντ…

Νάσιοναλ

Η Φάιλντ δεν θεωρείται αδίκως ένα από τα φαβορί για άνοδο. Ιδιος προπονητής για χρόνια, καλό υλικό, καλές πορείες τα προηγούμενα χρόνια.

Και όντως ξεκίνησε αρκετά καλά, είναι αήττητη στις 4 αγωνιστικές με 2 νίκες και 2 ισοπαλίες. Θα σταθώ, όμως, στις εμφανίσεις της, ειδικά στις δύο πιο πρόσφατες: στη νίκη 1-0 επί της ουραγού Εμπσφλιτ και στο μεσοβδόμαδο 2-2 με την Χάρτλπουλ, σε ένα ματς που ως το 80’ έχανε 2-0. Δεν ήταν καλή ούτε στο ένα ούτε στο άλλο, με την άλλη όψη του νομίσματος να λέει ότι ακόμα κι όταν δεν είναι καλή βρίσκει τον τρόπο να παίρνει θετικά αποτελέσματα, χάρη στην ποιότητα που διαθέτει.

Τώρα υποδέχεται τη Γουόκινγκ, η οποία έχει μπει με το πόδι πατημένο στο γκάζι! Τρεις νίκες σε τέσσερα ματς, καλές εμφανίσεις, στο τελευταίο νίκησε και την Τσέστερφιλντ. Οσο είναι καλά οι Τάρπεϊ και Χάιντ στη γραμμή κρούσης (βγάζουν συχνά τραυματισμούς), η Γουόκινγκ θα κάνει κι άλλες ζημιές! Εδώ οι μπουκ παίζουν με τα ονόματα και αδικούν την έως τώρα εικόνα της Γουόκινγκ (στο 5,50 το διπλό).

* Είχα σημειωμένο για κόντρα το Ντόβερ – Τόρκι, στην περίπτωση που το διπλό ήταν από 4,00 και πάνω. Η Ντόβερ είναι 4η αυτή τη στιγμή και η Τόρκι 18η. Και βλέπω αποδόσεις εταιριών, με το διπλό να φτάνει με το ζόρι στο 3,20. Εκεί δεν παίζω για κανένα λόγο!

Βορράς/Νότος

Το μόνο που με απασχόλησε λίγο παραπάνω είναι το Μπόστον Γιουν.

– Γκάισλι στο Βορρά. Θα θυμάστε ίσως ότι είχαμε μιλήσει για την Γκάισλι μετά από εκείνο το εντυπωσιακό Μπράντφορντ ΠΑ – Γκάισλι 0-5, όπου αναρωτιόμουν αν στη συγκεκριμένη αναμέτρηση ήταν όλα… καλώς καμωμένα! Η Γκάισλι μετά από εκείνο το ματς κέρδισε εύκολα 3-0 την Κινγκς Λιν Τάουν και γενικά δείχνει καλά πράγματα στις πρώτες αγωνιστικές.

Αλλωστε φαίνεται και από τη βαθμολογία, είναι στη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από τη Γιορκ. Το Σάββατο αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Μπόστον Γιουνάιτεντ, η οποία έχει παίξει τρία ματς και όχι τέσσερα όπως οι περισσότερες ομάδες του πρωταθλήματος. Και είναι αήττητη, με μία νίκη και δύο ισοπαλίες. Την Τρίτη νίκησε 1-0 εντός έδρας τη Λίμινγκτον σε ένα επεισοδιακό ματς.

Ηταν πολύ καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο και θα μπορούσε πολύ εύκολα να προηγηθεί, χάνοντας πολλές ευκαιρίες (0-0). Στο δεύτερο μπήκε πάλι δυνατά, αλλά χρειάστηκε ένα ανύπαρκτο πέναλτι για να προηγηθεί. Και λίγο μετά έγινε τρελή σύρραξη, με αποτέλεσμα να αποβληθούν 4 παίκτες, 2 για κάθε ομάδα! Η Μπόστον θα στερηθεί δύο εξαιρετικούς μεσοεπιθετικούς κόντρα στη Γκάισλι.

Με λίγα λόγια, η Μπόστον ήταν πολύ καλή την Τρίτη αλλά έχασε δύο βασικότατους παίκτες λόγω τιμωρίας. Από την άλλη, η Γκάισλι έχει ξεκινήσει πολύ δυνατά τη σεζόν και δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Το διπλό άνοιξε στο 3,60, τώρα είναι στο 3,45.

Στη σούμα. Από Πρέμιερ Λιγκ μιλήσαμε για Τότεναμ (8,00), Πάλας (3,00) και Γουέστ Χαμ (2,90), από Τσάμπιονσιπ για Τσάρλτον (3,75), από Λιγκ 1 για Φλίτγουντ (3,50), από Λιγκ 2 για Κρόουλι (4,00), από Νάσιοναλ για Γουόκινγκ (5,50) και από Βορρά για Γκάισλι (3,45).

Θα μείνω με Κρόουλι και Γκάισλι. Δύο ματς, πάλι σε πολύ χαλαρούς ρυθμούς. Τα λέμε ξανά την Τρίτη.

 

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος