1430

Κώστας Ζαφείρης

Από τη μία ο Σίλβερ και από την άλλη ο… Τζόρντι

Καλημέρα σε όλους… Επιστροφή στο πληκτρολόγιο, δυστυχώς όμως όχι για ανάλυση κάποιου σημείου αλλά για να ρίξουμε μια ματιά στο πως κυλάει το πράγμα στο μπάσκετμπολ. Ελπίζω να σας βρίσκω όλους μάχιμους, υγιείς και στις επάλξεις…

Πάμε, όμως, στα δικά μας. Η κανονικότητα (σ.σ. «ομαλή» διεξαγωγή των διοργανώσεων) αργεί και την περιμένουμε από Σεπτέμβριο, με την… ξενέρα αυτή την περίοδο να σκεπάζει τα πάντα.

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, υπό κανονικές συνθήκες, θα διεξαγόταν  το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας (στην Lanxess Arena της Κολωνίας), όμως ο covid – 19 έστειλε πρόωρα σπίτι τους πρωταγωνιστές. Η οριστική απόφαση ανακοινώθηκε την Δευτέρα, με τον Τζόρντι Μπερτομέου να «εισπράττει» τις προηγούμενες εβδομάδες (εκτός από τα εκατομμύρια που βάζει στην τσέπη κάθε χρόνο από μισθούς, μπόνους, κλπ…) και την γκρίνια των παικτών που συμμετέχουν στη διοργάνωση, οι οποίοι απορούσαν γιατί ο Ισπανός δεν είχε σφυρίξει τη λήξη, μέρες πριν.

Βέβαια, οι παίκτες θα έχουν την μικρότερη χασούρα από την βίαιη διακοπή της σεζόν μιας και θα πληρωθούν το 80% των συμβολαίων τους. Και όπως όλοι γνωρίζετε δεν βγάζουν… 1.000 ευρώ το μήνα.

Η αλήθεια είναι ότι την δεδομένη χρονική περίοδο ο Μπερτομέου δεν είναι τόσο ήρεμος και υπερόπτης  όσο τα προηγούμενα χρόνια (συμπληρώνει 20ετία στο τιμόνι της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης), αφού «τρώει» την γκρίνια αρκετών παραγόντων για το οικονομικό κομμάτι της ιστορίας.

Οι ομάδες θα έχουν μεγάλη χασούρα λόγω του ιού και της διακοπής του φετινού μαραθωνίου και αυτό που προκύπτει είναι ότι αρκετές θα ρίξουν ψαλίδι στο μπάτζετ της επόμενης περιόδου περίπου στο 30%. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δούμε σημαντικές αλλαγές στα ρόστερ των μονομάχων, αναπροσαρμογή συμβολαίων αλλά και μετακινήσεις παικτών που θα προκαλέσουν αίσθηση.

Αλλά για αυτά έχουμε μπροστά μας ένα τρίμηνο να τα αναλύσουμε, με το καλοκαίρι να αναμένεται πολύ καυτό στο μεταγραφικό μέτωπο.

Την ίδια ώρα, ο Μπερτομέου έχει βγει στη γύρα (τρέχει και δεν φτάνει για την ακρίβεια…) να βρει χρήματα, όμως τι ποσοστό επιτυχίας μπορεί να έχει ο άνθρωπος που στην εναρκτήρια σεζόν της Ευρωλίγκας πανηγύριζε για τα 30 εκατομμύρια ευρώ που είχε προσφέρει ως χορηγία εταιρία τηλεφωνίας και 19 χρόνια μετά το ποσό του βασικού χορηγού είναι κάτι ψιλά παραπάνω.

Από ‘κει και πέρα, το γεγονός ότι η σεζόν… σχόλασε πρόωρα σίγουρα αφήνει πικρή γεύση στον Αταμάν και τους παίκτες της Εφές που έκαναν τρομερή σεζόν, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι ο στόχος τους ήταν η κούπα, αυτή που έχασαν πέρυσι από την ΤΣΣΚΑ στον τελικό της Βιτόρια. Επίσης, νομίζω ότι ο covid – 19 χάλασε και τα σχέδια του Λάσο και των Μαδριλένων, οι οποίοι κάτι χρωστούσαν από το προηγούμενο Φάιναλ Φορ στον Μπερτομέου και τους διαιτητές ή «γκρίζους λύκους» (κρατάτε όποιον προσδιορισμό σας κάνει).

Τέλος και το Γιούροκαπ, ενώ το φετινό BCL θα κριθεί τον Σεπτέμβριο στο Φάιναλ Ειτ που θα γίνει (καλώς εχόντων των πραγμάτων) στο γήπεδο της Χάποελ Ιερουσαλήμ, με τη συμμετοχή και της ΑΕΚ.

Στο NBA, o κομισάριος Ανταμ Σίλβερ (οι κορυφαίοι παράγοντες των άλλων σπορ είναι… νάνοι μπροστά του, κακά τα ψέματα) τα λέει μέσω τηλεδιάσκεψης από το πρωί μέχρι το βράδυ με τους ιδιοκτήτες των 30 ομάδων αλλά και με το συνδικαλιστικό όργανο των παικτών, με όλες τις πλευρές να «ψήνονται» για το restart.

Αυτό (αν) συμβεί, θα γίνει τέλη Ιουλίου στη Φλόριντα, στις εγκαταστάσεις της Disney. Σ’ αυτή την περίπτωση η επόμενη σεζόν (2020-21) θα πάει για Δεκέμβριο με κουτσουρεμένο καλεντάρι.

Από τα υπόλοιπα πρωταθλήματα, περιμένουμε «κρεμασμένοι» τις εξελίξεις σε Ισπανία, Γερμανία (όλα δείχνουν ότι θα πατήσουν ξανά παρκέ οι ομάδες), ενώ στη δράση θα επιστρέψουν και οι ομάδες της ισραηλινής λίγκας, με σημαντικές αλλαγές, πάντως, στα ρόστερ τους (πολλοί πρωτοκλασάτοι Αμερικανοί παίκτες έχουν ήδη «χαιρετίσει»).

Κλείνω με την απορία που διατύπωσε ο Μπόζα Μάλκοβιτς (για την ιστορία ποτέ δεν τον πήγαινα και εννοώ ως προπονητή πριν τα παιχνίδια αλλά και ως κόουτς κατά την διάρκειά τους) σε τηλεοπτική του συνέντευξη σε σερβικό σταθμό και ήταν η εξής: «τι παραπάνω έχει προσφέρει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ η Ζενίτ από την Παρτιζάν». Η απάντηση είναι γνωστή και απλή: «προσφέρει» έναν εκ των βασικών χορηγών, την Gazprom.

Βέβαια, με αυτή τη λογική το τσακάλι ο Μπερτομέου στο τέλος θα βγάλει ο ίδιος τα μάτια του…

Τα λέμε ξανά όταν προκύψουν νεότερα και εύχομαι και κανά ευχάριστο.

Καλημέρα σε όλους…

 

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης