1732

Κώστας Ζαφείρης

Από το 18 έως το 1

Ωραίο το καλοκαίρι, καλά τα μπάνια και το… άραγμα (για όσες ημέρες μπορεί και έχει τη δυνατότητα ο καθένας από εμάς), όμως η αλήθεια είναι ότι «συνέλαβα» τον εαυτό μου παρακολουθώντας το προηγούμενο διάστημα κάποια παιχνίδια του Summer League του NBA, να σιγοψιθυρίζει «άντε να τελειώνουμε με τα 36άρια στο θερμόμετρο, να περάσουν οι ημέρες και να ξεκινήσουν τα ωραία».

Ποια είναι τα ωραία; Σε πρώτη φάση το Παγκόσμιο Κύπελλο του μπάσκετμπολ που θα διεξαχθεί στην Κίνα (από τις 31 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου), στη συνέχεια τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (φέτος ξεκινούν νωρίτερα από ποτέ λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο – εντυπωσιακό αν μη τι άλλο το πάρε – δώσε που παρακολουθούμε από τον Ιούνιο στις περισσότερες ομάδες) και φυσικά το κερασάκι στην τούρτα θα είναι το πρώτο τζάμπολ της Ευρωλίγκας που είναι προγραμματισμένο για τις 3 Οκτωβρίου (το Φάιναλ Φορ θα διεξαχθεί στην Κολωνία, στην Lanxess Arena).

Και μπορεί το αφεντικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, Τζόρντι Μπερτομέου να κάνει ότι του καπνίσει, να μην υπολογίζει κανέναν (σ.σ. FIBA, εθνικά πρωταθλήματα, εθνικές ομάδες κλπ…), να δίνει όπου γουστάρει τις wild card (φέτος την έκανε δώρο στη Ζενίτ, φυσικά λόγω του χορηγού των Ρώσων και των χρημάτων που έχουν στο πορτοφόλι τους – αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες της τίμιας αλλά «φτωχής» Παρτιζάν), ωστόσο η αλήθεια είναι ότι εμείς θα είμαστε… εκεί για να παρακολουθήσουμε και φέτος από την αρχή μέχρι το τέλος τον «πόλεμο» που θα γίνει ανάμεσα στα μεγαθήρια της Ευρώπης.

Μία ματιά να ρίξει κανείς στο πως διαμορφώνονται τα ρόστερ των 18 (από φέτος) μονομάχων, θα πειστεί για του λόγου το αληθές.

Πάμε, όμως, να δούμε στα γρήγορα τις πιο ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ κινήσεις των ομάδων ξεκινώντας από το… τέλος (σύμφωνα με τις αποδόσεις που έχουν κυκλοφορήσει για το ποιος θα σηκώσει στο τέλος την κούπα).

Η Αλμπα (έμεινε στον πάγκο της ο Αϊτο Ρενέσες) «τσίμπησε» από την Γκραν Κανάρια τον μπόμπερ Μάρκους Ερικσον αλλά και τον 25χρονο Αμερικανό πάουερ φόργουορντ Τάιλερ Καβάνο, ο οποίος πέρυσι ανήκε στον ρόστερ των Γιούτα Τζαζ, η Βιλερμπάν του Τόνι Πάρκερ (ιδιοκτήτης) συνεχίζει με τον καλό Μαυροβούνιο κόουτς Ζβέζνταν Μίτροβιτς και μπορεί να μην έκανε το μεγάλο μπαμ, όμως γέμισε με ποιότητα το ρόστερ της (Ντιό από Βαλένθια, Τζάκσον από Μπούντουτσνοστ, Τζόρνταν Τέιλορ από Λιμόζ, Ισμαελ Μπάκο από την Αντβερπ), ενώ η Ζενίτ (έμεινε ο Ισπανός κόουτς Τζόαν Πλάθα) τα έσκασε κάνοντας μέχρι τώρα μία ντουζίνα μεταγραφές: «κούφανε» την Ευρώπη με την απόκτηση του επί σειρά ετών Μεξικανού σέντερ της Ρεάλ Μαδρίτης, Γκουστάβο Αγιόν!

Ο Ερυθρός Αστέρας του Μίλαν Τόμιτς πήρε τους Τζέιμς Γκιστ, Ντέρικ Μπράουν (πάουερ φόργουορντ – ήταν σε… καραντίνα στην Εφές, όμως είναι πολυτέλεια για τους Σέρβους) και το πολυεργαλείο και στις δύο πλευρές του παρκέ, τον γκαρντ Τσαρλς Τζένκινς από την Κίμκι.

Για την Μπάγερν (έμεινε στη θέση του ο Σέρβος τεχνικός Ντέγιαν Ράντονιτς) τι να πούμε; Είναι ξεκάθαρο τα τελευταία χρόνια ότι η διοίκηση των Βαυαρών έχει ως στόχο να την εντάξει στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και στο μπάσκετμπολ. Η απόκτηση του 29χρονου σέντερ Γκρεγκ Μονρό από τους Φιλαδέλφεια 76ερς τα λέει όλα. Ο Μονρό έχει παίξει 632 παιχνίδια στο NBA έχοντας κατά μέσο όρο σε 28 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα 13,2 πόντους, 8,3 ριμπάουντ, 2,1 ασίστ και 1,1 κλέψιμο! Τρομερή κίνηση από τους Γερμανούς.

Η πάντα τίμια και συμπαθητική Βαλένθια (έκανε ξανά πέρυσι επίδειξη δύναμης στο Γιούροκαπ – έριξε στο καναβάτσο στους τελικούς την Αλμπα Βερολίνου – συνεχίζει στον πάγκο της ο Χάουμε Πονσαρνάου) πήρε τον Σέρβο ταλαντούχο σούτινγκ γκαρντ Μαρίνκοβιτς από την Παρτιζάν (το όνομά του είχε ακουστεί πολύ έντονα το προηγούμενο διάστημα και για τον Ολυμπιακό, μεταξύ άλλων), τον πολύτιμο Λιθουανό φόργουορντ Μότουμ από την Εφές και τον καλό ψηλό Ν’ Ντουρ από την Ούνικς Καζάν του Πρίφτη.

Η Ζαλγκίρις του Σάρας (δεν βρήκε τελικά αυτό που έψαχνε στο NBA και… λύτρωσε τους Λιθουανούς που τον λατρεύουν και θα τον έχουν ξανά στην άκρη του πάγκου τους) υπέγραψε τους Τζοκ Λαντέιλ (23 ετών Αυστραλός, καλός σέντερ από την Παρτιζάν), τον μέχρι πρότινος ψηλό του Ολυμπιακού Ζακ ΛεΝτέι και εκ νέου ένα δικό της παιδί, τον πόιντ γκαρντ Λούκας Λεκαβίτσιους που δεν έπιασε στον Παναθηναϊκό.

Η εφτάψυχη Μπασκόνια του τεράστιου παράγοντα (με τα θετικά και τα αρνητικά του) Χοσεάν Κερεχέτα (βρίσκεται 30 χρόνια στον προεδρικό θώκο των Βάσκων) έχασε τους υπερπολύτιμους Βόιγκτμαν, Πουαριέ, Χίλιαρντ, όμως στην αντίπερα όχθη υπέγραψε τον πλέι μέικερ Χένρι από την Ούνικς Καζάν, τον ψηλό Μάικλ Ερικ από την Νταρουσάφακα και είναι δεδομένο ότι θα κάνει ένα δύο μεγάλες κινήσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού γιατί ο Κερεχέτα μπορεί να λέει και να ξαναλέει ότι πολλά λεφτά δεν υπάρχουν στα ταμεία των Βάσκων για τρέλες, όμως ο ίδιος μόνο… γατί δεν είναι και πάντα βρίσκει τον τρόπο να διατηρεί την Μπασκόνια σε υψηλό επίπεδο.

Η Κίμκι διατήρησε τον Ρίμας Κουρτινάιτις στην τεχνική της ηγεσία προχωρώντας παράλληλα σε ριζικό λίφτινγκ στο ρόστερ της: πήρε Μπούκερ (σέντερ, Μπάγερν), Εβανς (πάουερ φόργουορντ, Νταρουσάφακα), Γιόβιτς (πλέι μέικερ, Μπάγερν), Νταϊρίς Μπέρτανς (σούτινγκ γκαρντ, πέρυσι σε Αρμάνι και Πέλικανς), κράτησε τον Τίμα, ενώ χαιρέτησε τους Τζένκινς, Μίκι, Κρόκερ, Μάλκολμ Τόμας, Στέφαν Μάρκοβιτς.

Συνεχίζουμε με την Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου που μέχρι τώρα έχει αποκτήσει τους Οθέλο Χάντερ (σέντερ από την ΤΣΣΚΑ) και τον αξιόλογο πλέι μέικερ Νέιτ Γουόλτερς, ο οποίος άφησε την Ζαλγκίρις, ωστόσο είναι δεδομένο ότι η «ομάδα του λαού» δεν θα μείνει στα παραπάνω και ετοιμάζει κι αυτή τις δικές της εκπλήξεις…

Στην 8η θέση του πίνακα με τις αποδόσεις για την κατάκτηση του τίτλου, συναντάμε τον Ολυμπιακό (γυροφέρνει το 25,00).

Οι ερυθρόλευκοι έρχονται από την χειρότερη χρονιά της σύγχρονης ιστορίας τους, με πολλά «αγκάθια» στο δρόμο τους (αγωνιστικά αλλά και εξωαγωνιστικά). Ο Ολυμπιακός θα παρουσιαστεί στο παρκέ με νέο λουκ. Μέχρι και αλλαγή GM υπήρξε στο λιμάνι με τον Χρήστο Σταυρόπουλο να λέει «αντίο» έπειτα από 19 χρόνια για να συνεργαστεί με τον παλιό του φίλο Ετόρε Μεσίνα στο Μιλάνο.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ θα παίξει τα ρέστα του, καθώς την περσινή σεζόν έχασε πολλούς πόντους ΚΑΙ με δική του ευθύνη. Το σημαντικότερο είναι ότι την προηγούμενη σεζόν έχασε την μπάλα στα αποδυτήρια έχοντας παιδιά και αποπαίδια. Ο στόχος των ερυθρολεύκων πλέον είναι η είσοδος στην 8άδα. Υπέγραψε τους Κουζμίνσκας, Πολ, Ρούμπιτ, Πάντερ, Μπάλντγουιν, Χαπ και Κόνιαρη, ενώ κράτησε τον Γουίλ Τσέρι, αφού προηγουμένως δεν κατάφερε να «ψήσει» κάποιον από τους μεγάλους του στόχους (Σλούκα, Τεόντοσιτς).

Στα… όπλα και ο Σπανούλης που ξεπέρασε τον τραυματισμό του και προετοιμάζεται για ποιοτικά 15λεπτα (τον βλέπω να παίζει παραπάνω…). Εφυγαν οι Μάντζαρης, ΛιΝτέι, Τίμα, Γκος, Τουπάν, Στρέλνιεκς, Μπόγρης και Αγραβάνης.

Εποχή Ετόρε Μεσίνα στην Αρμάνι, με τον Ιταλό (τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στο πλευρό του τεράστιου Γκρεγκ Πόποβιτς στον πάγκο των Σπερς) να προχωρά σε σημαντικές αλλαγές.

Τέλος και επίσημα πριν λίγες ώρες από τους ιταλούς ο… κλαψιάρης Μάικ Τζέιμς (κούρασε με τις συνεχόμενες αναρτήσεις του στα σόσιαλ μίντια για την αποζημίωσή του), με το Μιλάνο να κλείνει τον επί σειρά ετών ρολίστα στο NBA, Σέλβιν Μακ (τελευταία ομάδα του οι Χόρνετς), ο οποίος βέβαια τώρα θα κληθεί να σηκώσει μεγάλο βάρος στην πλάτη του.

Η Αρμάνι απέκτησε και τους Ρολ (γκαρντ, Μακάμπι), Γουάιτ (PF, Ζαλγκίρις).

Ο Παναθηναϊκός θα πορευθεί στην απαιτητική σεζόν που έρχεται με τον Αργύρη Πεδουλάκη (άφησε το Περιστέρι για να επιστρέψει στους «πράσινους») και η αλήθεια είναι ότι το ρόστερ του θα είναι πιο γεμάτο και πιο ποιοτικό σε σχέση με όσα «εργαλεία» είχε στη διάθεσή του ο Τσάβι Πασκουάλ.

Ο Παναθηναϊκός ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό την περιφέρειά του (εξαιρετικοί στο ρόλο τους οι Γουέσλι Τζόνσον, Τζίμερ Φριντέτ, μπακ απ του Καλάθη ο Ταϊρίς Ράις), ενώ και του χρόνου το μεγάλο ερωτηματικό θα είναι πως θα… τσουλήσει το πράγμα στη ρακέτα (υπέγραψε τους Μπεντίλ από το Περιστέρι και Γουάλι από Γκραν Κανάρια – συνεχίζουν οι Παπαγιάννης, Βουγιούκας).

Στόχος των «πράσινων» είναι να επιστρέψουν σε Φάιναλ Φορ…

Η πρωταθλήτρια Τουρκίας και φιναλίστ της περσινής Ευρωλίγκας, Εφές ανανέωσε το συμβόλαιο του γίγαντα Εργκίν Αταμάν, ενώ επέκτεινε τα συμβόλαια όσων παικτών… έκαναν στον Τούρκο προπονητή. Δεν έφυγε κανένας σημαντικός, ενώ παρέμειναν κάτοικοι Πόλης, οι Λάρκιν, Μίτσιτς, Ντάνστον, Σιμόν, Πλάις, Μόερμαν, Μπομπουά, Τζέιμς Αντερσον.

Επιπλέον, απέκτησε τον δεινό σουτέρ τριών πόντων Πίτερς (από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας). Σούπερ επικίνδυνη και έτοιμη για όλα θα είναι (και) τη νέα σεζόν η Εφές!

Και συνεχίζουμε με τα πιο βαριά χαρτιά. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ (ανανέωσε ο Δημήτρης Ιτούδης) χαιρέτησε τους Ντε Κολό, Σέρχι, Χάντερ, Χίγκινς, κράτησε τους Κλάιμπερν, Χάινς και – μέχρι τώρα – έχει βάλει στη μηχανή της τους Κουφό, Βόιγκτμαν, Στρέλνιεκς και τον Χίλιαρντ από την Μπασκόνια.

Περιμένουμε με αγωνία την κίνησή της για τον «άσο» (έχει κάνει πρόταση στον NBAερ Τζέρεμι Λιν, ο οποίος ψάχνει αλλά δεν βρίσκει ομάδα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη).

Για την Μπαρτσελόνα τα πολλά λόγια είναι περιττά. Κράτησε στον πάγκο της τον πολύπειρο Σβέτισλαβ Πέσιτς που για να τα λέμε όλα την έκανε πιο σοβαρή κι ας μην σήκωσε κάποιον σπουδαίο τίτλο και υπέγραψε τον Μίροτιτς από τους Μπακς, Χίγκινς από ΤΣΣΚΑ, Αμπρίνες από Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και Μπράντον Ντέιβις από Ζαλγκίρις.

Ολες οι κινήσεις της μία και μία. Μονόδρομος για τους «μπλαουγκράνα» η παρουσία τους στο Φάιναλ Φορ της Κολωνίας. Ερωτηματικό το αν ο Γάλλος πλέι μέικερ, Ερτέλ (παικταράς κατά τα άλλα) θα αποδειχθεί ικανός να κατευθύνει με μαεστρία την Μπάρτσα. Πάντως, ο Πέσιτς και η… στήλη πιστεύουμε στον τρελό – Γάλλο που ελπίζουμε πως θα μπει σε καλούπι.

Η Φενέρμπαχτσε και ο Ομπράντοβιτς «πόνεσαν» πολύ από την αποχώρηση των Μέλι (Νιου Ορλινς Πέλικανς), Γκούντουριτς (Μέμφις Γκρίζλις), όμως ανανέωσαν τον Σλούκα (τον Ελληνα γκαρντ προσέγγισαν σχεδόν όλες οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης) και κράτησαν τους Βέσελι, Ντατόμε, Μπόμπι Ντίξον. Όμως, επειδή οι Τούρκοι δεν διστάζουν να τα… σπρώχνουν, παρά το γεγονός ότι ως σύλλογος χρωστούν του κόσμου τα εκατομμύρια, η Φενέρ απέκτησε τους Ντε Κολό και Ντέρικ Γουίλιαμς (πρώην νούμερο 1 του ντραφτ, PF, πέρυσι στην Μπάγερν).

Κλείνουμε αυτή την πρώτη ανάγνωση της νέας Ευρωλίγκας, με την Ρεάλ Μαδρίτης που δικαιολογημένα εκτιμώ είναι μαζί με την Φενέρ και την Μπαρτσελόνα τα πρώτα φαβορί.

Για μία ακόμη χρονιά στην άκρη του πάγκου τους ο σούπερ επιτυχημένος Πάμπλο Λάσο.

Ακόμα κάποιοι τον χαρακτηρίζουν «ταβερνιάρη». Αν είναι δυνατόν. Το ίδιο ισχύει και για τον Αταμάν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκτός από καλοί διαχειριστές προσωπικοτήτων (εντός αποδυτηρίων) ξέρουν και οι δύο πολύ μπάσκετ. Κι αυτό δεν αμφισβητείται…

Οι Μαδριλένοι (διατήρησαν στο ρόστερ τους όλους τους πρωταγωνιστές τους βασικούς και μη…) απέκτησαν τον Αργεντινό πλέι μέικερ Λαπροβίτολα («αναστήθηκε» στην Μπανταλόνα και το εξαργύρωσε) και τον ποιοτικό ψηλό Μίκι από την Κίμκι.

Μοναδική απώλεια ο Αγιόν που ολοκλήρωσε τον κύκλο του στη Ρεάλ μετά από τόσες επιτυχίες.

 

Αυτά για την ώρα όσον αφορά την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Εχουμε μπροστά μας πολλά και ωραία. Αναλύσεις, εκτιμήσεις και… φουλ παιχνίδι.

 

Καλό απόγευμα σε όλους!

 

 

 

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης