1813

Μάκης Μηνδρινός

Αυτά που «δεν γίνονται», τελικά γίνονται!

Χαιρετώ! Το έχουμε ξαναπεί, στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ οι εκφράσεις «αυτά δεν γίνονται» και «τα έχουμε δει όλα» έχουν χάσει το νόημά τους. Δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας όπως λένε κάποιοι, αλλά σίγουρα πρόκειται για το πιο ανατρεπτικό, τουλάχιστον όσο το θυμάμαι εγώ.

Επική ανατροπή η Λίβερπουλ κόντρα στην Μπαρτσελόνα, επική ανατροπή σε ένα ημίχρονο η Τότεναμ απέναντι στον Αγιαξ και μάλιστα εκτός έδρας.

Ματσάρες, συγκινήσεις, γκολ στο φινάλε, ανάμεικτα συναισθήματα στις εξέδρες. Ποδόσφαιρο! Πέρα από τα αποτελέσματα αυτά καθαυτά, το επίσης πολύ εντυπωσιακό είναι ότι η Λίβερπουλ πέρασε χωρίς τον Σαλάχ και τον Φιρμίνο και η Τότεναμ χωρίς τον Κέιν. Τρομερά πράγματα…

Και για πρώτη φορά στην ιστορία οι τελικοί των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων θα είναι αγγλικοί εμφύλιοι.

Οι 4 από τις 5 πρώτες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ αυτή τη στιγμή, θα αναμετρηθούν στους τελικούς του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ. Η μόνη που δεν θα είναι ετοιμάζεται να πάρει τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ, η Μάντσεστερ Σίτι! Επίσης, η προηγούμενη φορά που δεν βρέθηκε καμία ισπανική ομάδα σε τελικό Τσάμπιονς ή Γιουρόπα Λιγκ ήταν το 2013 και πιο πριν το 2008!

Να πούμε δυο λόγια για τα καθαρά αγωνιστικά; Για τη Λίβερπουλ δεν έχω να πω πολλά.

Το πλάνο ήταν ίδιο με του πρώτου αγώνα: πίεση ψηλά, τρεξίματα πολλά. Η διαφορά είναι πρώτον ότι ήταν πολύ πιο αποτελεσματική, δεύτερον το «Ανφιλντ». Επίσης, γράφαμε πριν από το πρώτο ματς ότι με τη χρησιμοποίηση του Βαϊνάλντουμ στα άκρα της μεσαίας γραμμής/επίθεσης, ουσιαστικά χαραμίζεται. Προχθές επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά γιατί.

Είναι από τους καλύτερους μέσους της Πρέμιερ Λιγκ στο να πατάει περιοχή χωρίς να τον… παίρνουν χαμπάρι.

Για την Μπαρτσελόνα μπορώ να γράψω… τόμους! Ελεγα πριν από το ματς ότι δεν θα ψαρώσει, ότι έχει παίξει και στο παρελθόν τέτοια ματς και μπορεί να τα διαχειριστεί. Ειδικά μετά το περσινό… σοκ από τη Ρόμα, περίμενα ότι δεν θα την ξαναπατήσει.

Προφανώς έκανα λάθος. Όταν είσαι Μπαρτσελόνα και αποκλείεσαι σε δύο σερί χρονιές στο Τσάμπιονς Λιγκ ενώ έχει καθαρό σκορ πρόκρισης από το πρώτο ματς, προφανώς δεν είναι τυχαίο. Και, μάλιστα, αποκλείεσαι όχι εξαιτίας της άμυνάς σου (η οποία ποτέ δεν ήταν το δυνατό σου σημείο), αλλά εξαιτίας της επίθεσης! Και πέρσι και φέτος, ουσιαστικά η Μπαρτσελόνα έψαχνε ένα εκτός έδρας γκολ.

Δεν το βρήκε ποτέ…

Λάθος χειρισμοί από τον Βαλβέρδε τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι όσο και στο ψυχολογικό. Οι Ισπανοί μίλησαν για την μεγαλύτερη ξεφτίλα της Μπαρτσελόνα στα χρονικά. Δεν ξέρω αν όντως είναι, ξέρω ότι επαναλήφθηκε κάτι ίδιο για δεύτερη διαδοχική σεζόν. Η Μπαρτσελόνα χρειάζεται φρέσκα πόδια, νιάτα, νέες ιδέες. Ο Μέσι είναι ο Μέσι.

Ακόμα και στην κακή του βραδιά, όπως προχθές, θα πάρει την μπάλα και θα κάνει κάτι (την Τρίτη δύο «μαγικές» πάσες που έβγαλαν σε τετ α τετ). Οι γύρω από τον Μέσι είναι το θέμα. Ο Κουτίνιο δεν θυμίζει σε τίποτα τον παίκτη της Λίβερπουλ. Ο Σουάρες έχει πια πολλά πάνω-κάτω και η αλλαγή του είναι… ο Μπόατενγκ! Η ποιότητα του Ράκιτιτς δεδομένη, αλλά ούτε αυτός είναι στο πικ του.

Anyway, το καλοκαίρι το βλέπω… μεγάλο για την Μπαρτσελόνα.

Στο Αγιαξ – Τότεναμ, ένα είναι το σίγουρο: όποια κι αν έμενε εκτός θα λέγαμε «κρίμα». Και όποια περνούσε θα λέγαμε «το άξιζε». Από τη μία είδαμε φέτος από τον Αγιαξ το καλύτερο ποδόσφαιρο σε διάρκεια. Πάντα ο συνδυασμός νιάτα-υγεία-ωραία μπάλα αρέσει στο ουδέτερο μάτι.

Από την άλλη, μια ομάδα που έχει χτιστεί πολύ προσεκτικά όλα αυτά τα χρόνια, που είναι 100% ομάδα του προπονητή. Ο οποίος προπονητής δεν ήθελε καν μεταγραφές (μηδέν ευρώ για μεταγραφές στις δύο προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους) για να μη χαλάσει τη χημεία. Είπαμε και σε προηγούμενη στήλη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να μην κάνεις μεταγραφές.

Η Τότεναμ έχει ανέβει επίπεδο τα τελευταία χρόνια, αλλά της λείπει κάτι βασικό: οι κούπες. Ούτε το Λιγκ Καπ δεν έχει πάρει ο Ποκετίνο και αυτό, όσο κι αν η ομάδα παίζει ωραία μπάλα και επίσης οι ουδέτεροι τη γουστάρουν, είναι ένα θέμα. Τώρα, βέβαια, αν η πρώτη κούπα που πάρει ο Ποκετίνο με την Τότεναμ είναι το Τσάμπιονς Λιγκ, το «παραμύθι» θα κλείσει με το ιδανικότερο φινάλε!

Στα του Γιουρόπα Λιγκ, έγιναν τα φυσιολογικά.

Η Αϊντραχτ ζόρισε όσο δεν πήγαινε την Τσέλσι, δείχνοντας ότι η έως τώρα πορεία της μόνο τυχαία δεν ήταν. Και από την άλλη, η Τσέλσι ακόμα και στο διάστημα που δείχνει να είναι καλά αγωνιστικά, αδυνατεί να κάνει σερί πειστικές εμφανίσεις. Αντικειμενικά, πάντως, και ανεξάρτητα από το τι έχει γίνει μέσα στη σεζόν (κόντρες Σάρι με παίκτες, ξενερωμένος Αζάρ, κατά διαστήματα πολύ κακές εμφανίσεις), ο Σάρι μάλλον έκανε εξαιρετική πρώτη χρονιά: εξασφάλιση τετράδας στην Πρέμιερ Λιγκ, τελικός Γιουρόπα Λιγκ.

Ετσι όπως το πάει ο Ουνάι Εμερι, στο Κύπελλο του νικητή εκτός από το όνομα της ομάδας που το κατακτά θα μπαίνει και το δικό του πλέον. Ο τύπος έχει κάνει «δική του» τη διοργάνωση. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Τόσες φορές με τη Σεβίλλη, τώρα και με την Αρσεναλ. Εχουμε δει προπονητές να «διαλέγουν» διοργανώσεις και –κυρίως στην Αγγλία- να προτιμούν να παίζουν με αλλαγές στο Γιουρόπα Λιγκ.

Ο Εμερι κάνει το ακριβώς ανάποδο. Προετοιμάζει την ομάδα του για να είναι όπως πρέπει στην Ευρώπη! Και τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν. Το γράψαμε και την Τρίτη ότι δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση αν η Αρσεναλ κέρδιζε και στη Βαλένθια. Εκανε το αγαπημένο της παιχνίδι, βρήκε χώρους, ήταν… φωτιά Λακαζέτ και Ομπαμεγιάνγκ.

Το τι θα γίνει στους δύο τελικούς τα το δούμε όταν έρθει η ώρα.

Είναι πολύ σημαντικό να δούμε και ποιοι θα είναι έτοιμοι να αγωνιστούν μέχρι τότε. Ο Κέιν, για παράδειγμα, λένε ότι θα προλάβει. Αλλά έχουμε μπροστά μας περίπου 3 εβδομάδες για τους δύο τελικούς, οπότε θα τα δούμε όλα τότε.

Πρέμιερ Λιγκ

Τελευταία αγωνιστική, όλα τα ματς την Κυριακή στις 17:00. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να πούμε, έχουν κριθεί σχεδόν όλα.

Η Σίτι με νίκη στο Μπράιτον παίρνει το πρωτάθλημα και νομίζω ότι εύκολα-δύσκολα θα την πάρει. Θέλετε να μάθετε που βλέπω λάθος απόδοση εδώ; Στο under! Το γνωρίζετε καλά ότι πολύ σπάνια παίζω under, επίσης πολύ σπάνια μιλάω και γράφω για under. Όταν άνοιξαν οι αποδόσεις το under έδινε 3,55! Τεράστιο! Μιλάμε για μια Σίτι που κερδίζει στο όριο σε όλα τα τελευταία παιχνίδια της, που έχει 6 under στα 7 πιο πρόσφατα.

Το 3,55 άλλαξε, πλέον είναι με το ζόρι στο 3,00. Για μένα εξακολουθεί να είναι ψηλά. Εξάλλου και η Μπράιτον ομάδα του under είναι, έχει 5 διαδοχικά κι αυτή.

Στα υπόλοιπα, η Τότεναμ χρειάζεται τυπικά ένα βαθμό κόντρα στην Εβερτον για να εξασφαλίσει την τετράδα, ίσως όμως δεν τον χρειαστεί καν (γιατί έχει +8 γκολ διαφορά τερμάτων από την Αρσεναλ αυτή τη στιγμή).

Η Γουλβς θα είναι σίγουρα 7η και περιμένει δύο τελικούς (Κυπέλλου και Γιουρόπα Λιγκ) για να δει αν θα πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο, ενώ Κάρντιφ-Φούλαμ-Χάντερσφιλντ έχουν χαιρετήσει. Με άλλα λόγια, η τελευταία αγωνιστική είναι σχεδόν αδιάφορη βαθμολογικά, πέρα από τη μάχη του τίτλου.

Οπότε αν θέλουμε να παίξουμε στοίχημα θα πρέπει να «μπλέξουμε» με αδιάφορα βαθμολογικά ματς.

Ισως η Γουότφορντ έχει το μυαλό της από τώρα στον τελικό Κυπέλλου, οπότε η Γουέστ Χαμ δεν αποκλείω να κάνει την έκπληξη. Αλλά η πρότασή μου ξεκίνησε με «ίσως», ενώ και οι μπουκ το έχουν ζυγίσει καλά (3,20 το διπλό).

Η Κρίσταλ Πάλας τις καλές της εμφανίσεις φέτος τις έκανε εκτός έδρας.

Εντός έχει μόλις 4 νίκες σε 18 ματς. Μόνο η ουραγός Χάντερσφιλντ έχει λιγότερες. Η Μπόρνμουθ έρχεται από μεγάλη νίκη επί της Τότεναμ, είναι γενικά ομάδα που σου κάνει τη ζημιά αν την υποτιμήσεις και το διπλό είναι στο 3,80.

Δεν αποκλείω και η Μπέρνλι να κάνει την έκπληξη απέναντι στην Αρσεναλ, η οποία προκρίθηκε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ και γνωρίζει ότι πολύ δύσκολα θα είναι στην τετράδα.

Και εδώ, όμως, οι μπουκ έχουν ανοίξει σωστά το σετ (3,25 ο άσος).

Αγγλία – Πλέι οφ

Τα πλέι οφ στη Football League ξεκίνησαν χθες, με το 1-1 στο Νιούπορτ – Μάνσφιλντ στη Λιγκ 2. Συνεχίζονται σήμερα με το Τρανμίρ – Φόρεστ Γκριν, ενώ την Κυριακή είναι η ρεβάνς Μάνσφιλντ – Νιούπορτ.

Στην Τσάμπιονσιπ και τα δύο ματς είναι αύριο, Σάββατο: Αστον Βίλα – Γουέστ Μπρομ και Ντέρμπι – Λιντς.

Δεν βλέπω σε κανένα από τα δύο διπλό. Και αν έπαιζα έναν άσο θα ήταν αυτός της Αστον Βίλα. Όμως δεν δίνει ούτε 2,00. Η Αστον Βίλα έκανε εξαιρετικό φίνις στη σεζόν, ο Σμιθ την αναμόρφωσε, της έδωσε πολύ γρήγορα τη δική του ταυτότητα. Σκοράρει πολύ εύκολα, τα παιχνίδια της έχουν ρυθμό, γενικά αυτή τη στιγμή δείχνει σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση από την Γουέστ Μπρομ.

Η οποία παραμένει με υπηρεσιακό προπονητή και προσπαθεί να βρει ψυχολογία ενόψει πλέι οφ.

Το άλλο, το Ντέρμπι – Λιντς, θεωρώ ότι έχει και πολύ ισοπαλία. Γενικά η Λιντς είναι μεγάλο ερωτηματικό, είμαι πολύ περίεργος να δω πως θα αντιδράσει έπειτα από την «αυτοκτονία» στην κανονικά διάρκεια, όπου είχε «αγκαλιά» την απευθείας άνοδο.

Εχουμε μιλήσει πολλές φορές για το ειδικό βάρος της Λιντς, για την πίεση που υπάρχει και που πολλές φορές η πίεση αυτή «λυγίζει» προπονητές και παίκτες.

Στη Λιγκ 1, όπως γράφω και στην εφημερίδα, νομίζω πως όποια περάσει από το ζευγάρι Σάντερλαντ – Πόρτσμουθ θα ανέβει στην Τσάμπιονσιπ. Δεν υποτιμώ Ντόνκαστερ και Τσάρλτον, όμως τις δύο πρώτες τις έχω ένα σκαλί πιο πάνω.

Θα μου πεις, σε τέτοια ματς αυτό που μετράει περισσότερο είναι σε τι μέρα θα βρεθεί η κάθε ομάδα. Δεν διαφωνώ, απλά ποιοτικά Σάντερλαντ και Πόρτσμουθ δείχνουν ένα κλικ πιο πάνω.

Σε Νάσιοναλ Λιγκ, Βορρά και Νότο έχουμε τελικούς πλέι οφ. Το Φάιλντ – Σάλφορντ είναι τόσο ανοιχτό όσο δείχνουν οι αποδόσεις. Πολύ δίκαια μοιρασμένο (2,85 άσος, 2,45 διπλό),  με τη Σάλφορντ να έχει την μεγάλη πίεση, καθώς ξεκίνησε τη σεζόν ως το απόλυτο φαβορί για άνοδο.

Θεωρώ πως τόσο αυτό, όσο και οι τελικοί σε Βορρά (Τσόρλι – Σπένιμουρ) και Νότο (Γουόκινγκ – Γέλινγκ) δεν πιάνονται στοιχηματικά.

Τι παίζουμε; Ουσιαστικά είπαμε για κάποια αουτσάιντερ στην Πρέμιερ Λιγκ σε «αδιάφορα» ματς (Γουέστ Χαμ, Μπόρνμουθ, Μπέρνλι), για το under της Σίτι και για ένα φαβορί στην Τσάμπιονσιπ (Αστον Βίλα). Τίποτα, μόνο λίγα ψιλά στην Μπόρνμουθ θα βάλω και τίποτα άλλο.

Επαναλαμβάνω, οι δύο ομάδες δεν κυνηγούν κάτι, ουσιαστικά το μεταξύ τους ματς θα κρίνει ποια θα είναι 12η και ποια 13η. Χαλαρά λοιπόν… Αν δεν προκύψει κάτι νέο, τα λέμε ξανά την Τρίτη.

 

 

 

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος