514

Μάκης Μηνδρινός

Αυτά που περιμένουμε και ο χαμός στο Βέλγιο!

Χαιρετώ! Για να ξεκινήσουμε με αυτά που έγιναν στην Αγγλία το Σάββατο, η Ακρινγκτον κέρδισε δίκαια την Μπάρνετ παρά το γεγονός ότι σημείωσε το μοναδικό γκολ στο τελευταίο πεντάλεπτο. Στο άλλο, η Στόκπορτ μπορεί να ισοφάρισε στο τέλος 2-2 την Τσάρλτον, αλλά άξιζε να πάρει τη νίκη.

Πέρα από στιγμιότυπα, ρεπορτάζ κ.λπ., αξίζει να δει κανείς τα σχόλια των οπαδών της Τσάρλτον σε social media και κυρίως twitter: «Η Στόκπορτ ήταν καλύτερη από τις περισσότερες ομάδες που έχουμε παίξει στη Λιγκ 1».

Υπενθυμίζω, η Στόκπορτ είναι ομάδα της Λιγκ 2.

Αυτά με τα όσα έγιναν, τα εγγλέζικα. Πάμε στα του Μουντιάλ. Το τι έχουμε δει έως τώρα και τι δεν έχουμε (το 2-2 ή το 3-0 ή αυτογκόλ), το αναλύσαμε και με τον Βασίλη στο Vidcast/Podcast, που είναι στο YouTube και στο Spotify από χθες το βράδυ. Τρεις ομάδες έχουν κάνει το απόλυτο μετά τις πρώτες δύο αγωνιστικές, η Γαλλία, η Βραζιλία και η Πορτογαλία, ενώ χθες είδαμε ίσως το καλύτερο ματς του Μουντιάλ έως τώρα, το Σερβία – Καμερούν 3-3.

Και το επόμενο ήταν σούπερ, το Ν. Κορέα – Γκάνα 2-3, ενώ οι Βραζιλιάνοι δυσκολεύτηκαν αρκετά κόντρα στην Ελβετία.

Μπαίνουμε λοιπόν στην τελευταία αγωνιστική. Με τα ματς του κάθε ομίλου να διεξάγονται φυσικά την ίδια ώρα. Σήμερα έχουμε Ισημερινός – Σενεγάλη, Ολλανδία – Κατάρ στον πρώτο και Ιράν – ΗΠΑ, Ουαλία – Αγγλία στον δεύτερο.

Οι Ολλανδοί δεν έχουν πείσει αλλά το Κατάρ θα το κερδίσουν, ίσως και με το σκορ που λείπει έως τώρα στη διοργάνωση, το 3-0. Το Ισημερινός – Σενεγάλη έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με την ισοπαλία να βολεύει τον Ισημερινό. Δεν είναι εύκολο, αν έπρεπε να επιλέξω κάτι θα ήταν η ισοπαλία και ίσως με γκολ (τύπου 1-1).

Στον δεύτερο όμιλο, είναι πιο αίμα και άμμος η φάση.

Οι Αγγλοι, ΟΚ, θα περάσουν, παίζουν με την Ουαλία και περιμένω να κερδίσουν και σχετικά εύκολα (τύπου 2-0 ή 3-0). Το άλλο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Στο Ιράν κάνει και η ισοπαλία, οι ΗΠΑ θέλουν μόνο νίκη. Καθαρά αγωνιστικά, το Ιράν έχει ένα μικρό προβάδισμα και το 4άρι του άσου είναι μάλλον υπερβολικό. Από την άλλη, έχω παίξει ΗΠΑ για πρόκριση και θέλω να κερδίσουν οι Αμερικανοί.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν γίνεται να θέλω νίκη των Αμερικάνων και να παίξω Ιράν!

Ούτε καν ως κάποιου είδους κάλυψη, αφού την πρόκριση των ΗΠΑ την έχω δυάδα με την πρόκριση των Πολωνών.

Πάμε στα αυριανά. Αυστραλία – Δανία και Τυνησία – Γαλλία παίζουν νωρίς, Πολωνία – Αργεντινή και Σαουδική Αραβία – Μεξικό παίζουν το βράδυ.

Της Αυστραλίας της κάνει και το Χ, ενώ η Δανία θέλει μόνο νίκη για να περάσει. Πιστεύω ότι οι Δανοί θα κερδίσουν, το 1,50 προφανώς δεν λέει τίποτα, ακόμα και το διπλό + over 1,5 δίνει λίγο. Υπάρχει σενάριο που περνάει την Τυνησία στην επόμενη φάση: να κερδίσει τη Γαλλία και να έρθει Χ το Αυστραλία – Δανία. Δύσκολα πράγματα. Δεν αποκλείω πάντως το goal/goal στο Τυνησία – Γαλλία, που δίνει 2,00.

Πάμε στον τρίτο όμιλο, όπου γίνεται χαμός και φυσικά ξεχωρίζει το Πολωνία – Αργεντινή. Η Πολωνία με ισοπαλία περνάει. Η Αργεντινή θέλει νίκη για να είναι σίγουρη, υπάρχει βέβαια περίπτωση να περάσει ακόμα και με ισοπαλία (αν παράλληλα το Μεξικό κερδίσει τη Σαουδική Αραβία με μικρό σκορ – π.χ. 2-0). Δεν πιστεύω ότι θα είναι εύκολα για τους Αργεντινούς, οι Πολωνοί μπορεί να μη βγάζουν μάτια αλλά έχουν ποιότητα.

Και εδώ θα έλεγα goal/goal, που δίνει 2,20. Στο Σαουδική Αραβία – Μεξικό, βλέπω Μεξικό. Αλλά στο 1,65 προφανώς δεν παίζω.

Την Πέμπτη, Καναδάς – Μαρόκο, Κροατία – Βέλγιο και Ιαπωνία – Ισπανία, Κόστα Ρίκα – Γερμανία. Για να το πάρουμε ανάποδα, αν έπαιζα κάτι στο Κόστα Ρίκα – Γερμανία θα ήταν κάτι τρέλο, τύπου over 5,5 (4,50) ή over 6,5 (9,00). Στο Ιαπωνία – Ισπανία και εδώ υπάρχει σαφέστατο φαβορί, βέβαια οι Ιάπωνες δεν είναι εύκολη ομάδα.

Οσοι είδατε το vidcast ή ακούσατε το podcast, είδατε τι είπε ο Βασίλης σχετικά με την Ισπανία. Κατά πόσο δηλαδή θα θέλει να βγει πρώτη (και άρα να πέσει με τους Βραζιλιάνους στα προημιτελικά) ή δεύτερη (και να πέσει με τους Πορτογάλους στα προημιτελικά). Είναι ματς για live, δεν νομίζω ότι έχει νόημα να ασχοληθούμε στοιχηματικά pre-game. Στο live, βλέποντας και κάνοντας.

Στον 6ο όμιλο, ο Καναδάς είναι στο μηδέν έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις (πλήρωσε την απειρία και την αφέλεια που έχει ως ομάδα). Καμία ελπίδα πρόκρισης. Αυτό δίνει αυτόματα μια τεράστια ευκαιρία στο Μαρόκο να κερδίσει και να προκριθεί, χωρίς να το νοιάζει τι θα γίνει στο Κροατία – Βέλγιο. Ναι, προφανώς το Μαρόκο είναι το φαβορί, το 2,10 θεωρητικά είναι τίμιο.

Από την άλλη μεγάλη και η πίεση. Το Μαρόκο για πρώτη φορά στη διοργάνωση είναι φαβορί και «πρέπει» να κερδίσει. Του κάνει όμως και η ισοπαλία, αν το Βέλγιο δεν κερδίσει την Κροατία. Του κάνει και η… ήττα, αν το Βέλγιο χάσει από την Κροατία. Από την άλλη ο Καναδάς δεν έχει τίποτα να χάσει, θα παίξει τη μπαλίτσα του, μήπως και κλείσει καλά τη διοργάνωση.

Δεν λέω ότι θα παίξω Καναδά, λέω ότι ενδεχομένως το ματς για το Μαρόκο να κρύβει παγίδες και ίσως τελικά δεν χρειαστεί καν τη νίκη. Από τα κλασικά στοιχήματα τελευταίας αγωνιστικής, στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» είναι το Χ ημίχρονο.

Πάμε στο Κροατία – Βέλγιο. Βασικά πάμε στο Βέλγιο, για την Κροατία δεν έχουμε να πούμε πολλά.

Καταρχάς το σετ ισορρόπησε, μέχρι χθες ήταν φαβορί οι Βέλγοι. Και είναι λογικό. Τι έγινε και ισορρόπησε; Αφενός αγωνιστικά οι Κροάτες είναι σε πολύ καλύτερο μομέντουμ, αφετέρου στο Βέλγιο γίνεται της… πόπης.

Είπαμε χθες και στην εκπομπή, ότι δεν είναι φυσιολογικά αυτά που βλέπουμε στο Βέλγιο. Και σιγά σιγά βγαίνουν προς τα έξω.

Εχουμε και λέμε: ερώτηση δημοσιογράφου στον Ντε Μπόινε τις προάλλες: «Μπορεί το Βέλγιο να πάρει το Μουντιάλ;». Απάντηση Ντε Μπρόινε: «Καμία πιθανότητα, είμαστε μια γηρασμένη ομάδα» (No chance, we ‘re too old). Ο ίδιος ο Μαρτίνες παραδέχθηκε ότι «η ατμόσφαιρα είναι λίγο περίεργη στα αποδυτήρια, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε την άκρη».

Και κάπου εκεί αρχίζει το πανηγύρι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ έγκυρου βελγικού δικτύου, υπήρξε τη Δευτέρα ομιλία μεταξύ παικτών και προπονητών προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Δεν φάνηκε να στρώνει το κλίμα. Σύμφωνα με το ίδιο το ρεπορτάζ, εδώ και χρόνια Ντε Μπρόινε και Κουρτουά δεν μιλιούνται για ζητήματα προσωπικής φύσης.

Ο Μπατσουαγί με τον Λουκάκου δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις. Ο Εντέν Αζάρ με τον Τροσάρντ επίσης δεν ανταλλάζουν κουβέντα. Επίσης, σε τεντωμένο σχοινί είναι και οι σχέσεις Αζάρ – Ντε Μπρόινε – Βερτόνχεν. Ο Λουκάκου ήταν αυτός που προσπάθησε να φτιάξει το κλίμα μεταξύ των τριών παικτών. Κερασάκι σε όλα αυτά, ότι στη συνέντευξη Τύπου που είναι προγραμματισμένη για σήμερα ήταν να παρευρεθούν ο Καράσκο και ο Τεατέ της Ρεν.

Τελικά, χωρίς προειδοποίηση αποφάσισαν να πάνε ο Αζάρ και ο Βερτόνχεν, όμως ούτε ο τελευταίος θα πάει και στη θέση του θα βρεθεί ο Κουρτουά!

Όλα αυτά έχουν βγει προς τα έξω το τελευταίο 24ωρο και ενώ σε λίγες ώρες και λίγο πριν τον «τελικό» με την Κροατία.

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν μετά απ’ όλα αυτά το Βέλγιο θα βγάλει συσπείρωση, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το κακό κλίμα φάνηκε και με το παραπάνω στα δύο ματς.

Και αφού φάνηκε κόντρα σε μέτριες ομάδες, γιατί όχι και απέναντι στην Κροατία. Εξάλλου, όταν βγαίνουν τέτοια πράγματα προς τα έξω, όταν οι μισοί δεν μιλούν με τους άλλους μισούς, αυτό το πράγμα φαίνεται πως θα έχει ημερομηνία λήξης. Οπότε, μια χαρά είναι ο άσος στο 2,70.

Και από ‘κει και πέρα, βλέπουμε στο live.

Στους τελευταίους ομίλους, την Παρασκευή, Γκάνα – Ουρουγουάη, Ν.

Κορέα – Πορτογαλία και Καμερούν – Βραζιλία, Σερβία – Ελβετία. Το Γκάνα – Ουρουγουάη έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προφανώς, καθώς οι Ουρουγουανοί με νίκη προσπερνούν τους Γκανέζους και αν η Ν. Κορέα δεν κερδίσει την Πορτογαλία, οι Νοτιοαμερικανοί περνούν στην επόμενη φάση. Δεν νομίζω ότι θα παίξω κάτι, έχουμε άλλωστε χρόνο να τα ξαναδούμε μέχρι την Παρασκευή.

Τι παίζω; Κρατάω προς το παρόν την Κροατία. Έλεγα στο stream ότι το Κροατία – Βέλγιο ήταν ωραίο 2-2, αλλά προφανώς από τη στιγμή που βγήκαν όλα αυτά προς τα έξω, η αξία είναι στον άσο. Που θα έρθει το 2-2; Ελα ντε… Καλό υποψήφιο το Σερβία – Ελβετία! Το 3-0 ίσως το δούμε σήμερα, στο Ολλανδία – Κατάρ ή στο Ουαλία – Αγγλία.

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος