1726

Κώστας Ζαφείρης

Είναι για να… κλαίει κανείς!

Τα 40άρια έξω και… εκτός ερ κοντίσιον καλά κρατούν, με τις ημέρες να περνούν αργά και… βασανιστικά για όσους επέστρεψαν από την άδειά τους ή πολύ απλά δεν το κούνησαν από τη βάση τους. Από την άλλη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας (31/8-15/9), εκεί όπου περιμένουμε την «Ανάσταση» της Εθνικής μας με μπροστάρη τον MVP του NBA, Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ομως, για το Παγκόσμιο Κύπελλο η κουβέντα και η ανάλυση θα γίνει λίγα εικοσιτετράωρα πριν το τζάμπολ, όταν θα ξεκαθαρίσει οριστικά και αμετάκλητα το τοπίο με τις τελικές αποστολές των 32 μονομάχων (8 γκρουπ Χ 4 ομάδες).

Μέχρι τα τέλη του Αυγούστου, όμως, έχουμε κάποιες ημέρες… Σήμερα θα ρίξουμε μια πρώτη ματιά στην ταλαιπωρημένη Basket League.

Βέβαια, ίσως η λέξη «ταλαιπωρημένη» να μην αρκεί για να περιγράψει πλήρως την κατάσταση. Καταρχάς, αναφερόμαστε σε ένα πρωτάθλημα για το οποίο οι αποδόσεις αγνοούνται, την ίδια ώρα που έχουμε στη διάθεσή μας τιμές για όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Και εδώ που τα λέμε τι αποδόσεις να κυκλοφορήσουν; Ο Ολυμπιακός ουσιαστικά δεν γνωρίζει ακόμα σε ποιο πρωτάθλημα θα αγωνίζεται (οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ξεκαθαρίσει ότι στο ενδεχόμενο της Α2 θα κατεβάσουν ομάδα με πιτσιρίκια και… άλλο όνομα.

Εν ολίγοις, αν οι Πειραιώτες υποβιβαστούν στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, δεν θα υπάρχει τη νέα σεζόν ομάδα Ολυμπιακός στα παρκέ των ελληνικών γηπέδων). Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός απλά θα περιμένει να μάθει τον αντίπαλό του στους τελικούς της Basket League, για να πανηγυρίσει με… σκούπα το πρωτάθλημα. Η κατάσταση δεν είναι για… γέλια αλλά για κλάματα.

Εν τω μεταξύ, οι Βασιλακόπουλος και Αυγενάκης δηλώνουν ότι πρέπει να βρεθεί πάση θυσία μία λύση για να παίξει ο Ολυμπιακός στην Basket League, βλέποντας – μεταξύ πολλών άλλων ανησυχητικών εξελίξεων – ότι αρκετοί χορηγοί του πρωταθλήματος ψάχνουν… πόρτα για να την κάνουν.

Ο Χολαργός, ο οποίος την περσινή σεζόν στην παρθενική συμμετοχή του στη μεγάλη κατηγορία τερμάτισε 8ος στην κανονική περίοδο και συμμετείχε στα πλέι οφ, κατέβασε ρολά, καθώς οι Δρόσος και Καρατζάς που έκαναν κουμάντο στην ομάδα των Βορείων Προαστίων, αποφάσισαν ότι τα… κουκιά δεν βγαίνουν και «μετακόμισαν» παρέα (μαζί τους και ο προπονητής Αρης Λυκογιάννης) στη Ρόδο προσφέροντας το ΑΦΜ του Χολαργού στον Κολοσσό.

Ετσι, οι Ροδίτες έσωσαν μέσω αυτής της οδού την παρτίδα και παρέμειναν στην Basket League, ενώ αγωνιστικά τερμάτισαν τελευταίοι στο περσινό πρωτάθλημα.

Την ίδια ώρα, οι ιστορικοί παράγοντες του Χολαργού κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους μήπως και βρεθεί τρόπος η ομάδα να αγωνιστεί στη Β’ Εθνική (μόνο με θαύμα θα συμβεί αυτό τη νέα περίοδο).

Το Λαύριο (έμεινε ο προπονητής Χρήστος Σερέλης) που υποβιβάστηκε από σπόντα στο φινάλε βρήκε τελικά άκρη μέσω της Κύμης, με τους Ευβοιώτες να κατεβάζουν ρολά! Στον Πανιώνιο ο Γιώργος Χριστοδουλόπουλος που ανέλαβε πέρυσι το κουμάντο των «κυανέρυθρων» ψάχνει «συμπαίκτες» στη διοίκηση, αν και αυτό που βγαίνει από το περιβάλλον του τις τελευταίες ημέρες είναι ότι… εντός ολίγου θα ανακοινώσει το όνομα του νέου προπονητή και μία ντουζίνα μεταγραφές.

Θα δείξει…

Στον ΠΑΟΚ δεν υπάρχει σάλιο. Η αγωνία στις τάξεις του «δικέφαλου του Βορρά» έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς η μοναδική τους ελπίδα ακούει στο όνομα Ιβάν Σαββίδης (να βάλει κάποια χρήματα και φέτος για να τσουλήσει σε ένα βαθμό το πράγμα). Το τρομερό της υπόθεσης είναι ότι ο ΠΑΟΚ «έφαγε» BAN από την FIBA (προσωρινή δέσμευση μεταγραφών) για τα… 1.

500 ευρώ που οφείλονται εδώ και χρόνια σε… κάποιον Νέναντ Μιλιένοβιτς. Βέβαια, αυτό είναι το μικρότερο κακό, καθώς στη γωνία περιμένουν ξένοι και έλληνες παίκτες που φυσικά τους οφείλονται πολύ μεγαλύτερα ποσά. Ένα παράδειγμα ο Θόδωρος Ζάρας, ο οποίος πριν λίγες ώρες κατέθεσε προσφυγή ζητώντας 93.000 ευρώ, με την πλευρά του 34χρονου γκαρντ να υποστηρίζει ότι την περσινή σεζόν ο Ζάρας την… έβγαλε με 6,5 χιλιάρικα! Την ίδια ώρα, στον Αρη ο Δημήτρης Γουλιέλμος δεν πείθει κανέναν, με τον γίγαντα Σούλη Μαρκόπουλο να επιστρέφει στους πάγκους για λογαριασμό των «κίτρινων».

Πάντως και στον Αρη η κατάσταση είναι περίεργη και το μέλλον αβέβαιο.

Ετσι, στο μοναδικό μπασκετικό «στρατόπεδο» που υπάρχουν χαμόγελα στη Θεσσαλονίκη είναι σ’ αυτό του Ηρακλή (ανέλαβε ο κόουτς Γιάννης Καστρίτης), ο οποίος επιστρέφει ορεξάτος και με φιλοδοξίες στην Α1, με αφεντικό τον Θόδωρο Δρακόπουλο, ο οποίος η αλήθεια είναι ότι εμπνέει εμπιστοσύνη στους φιλάθλους του συλλόγου.

Στη μεγάλη κατηγορία επέστρεψε έπειτα από 32 χρόνια ο Ιωνικός Νίκαιας (προπονητής ο Σ. Κουφός), με τον πρόεδρό του Β. Τσάπα να ρίχνει με… σύνεση λεφτά στο μεταγραφικό παζάρι. Αλλωστε, μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν γνώριζε σε ποιο γήπεδο θα παίζει η ομάδα του. Τελικά, η λύση βρέθηκε στο Παλαιό Φάληρο και στο «Σοφία Μπεφόν», το οποίο θα είναι η έδρα και του Πανιωνίου.

Σημαντικές αλλαγές στην ΑΕΚ, με τον Μάκη Αγγελόπουλο να δίνει τα κλειδιά στον Ηλία Παπαθεοδώρου, ο οποίος με τη σειρά του προχωρά σε λίφτινγκ του ρόστερ της ομάδας.

Ο διοικητικός ηγέτης της Ενωσης θα ήθελε να έχει κάποιους «συμπαίκτες» στη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, όμως από ότι φαίνεται και τη νέα σεζόν θα σηκώσει μόνος του το μεγάλο οικονομικό βάρος.

Στο Περιστέρι (ο Ζούρος κάλυψε το κενό που άφησε με την αποχώρησή του ο Πεδουλάκης) όλα εξελίσσονται ομαλά, καθώς λεφτά υπάρχουν, ενώ τα ίδια ισχύουν και για τον Ηφαιστο, ο οποίος συνεχίζει με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο στην τεχνική του ηγεσία και… ελαφρώς «ψαλιδισμένο» μπάτζετ. Το Ρέθυμνο (ανανέωσε ο κόουτς Ζιάγκος), το οποίο μάγκικα γλύτωσε πέρυσι τον υποβιβασμό, κάνει σωστές κινήσεις, χωρίς μεγάλα ανοίγματα.

Με λίγα λόγια οι Κρητικοί προσέχουν για να έχουν! Από ‘κει και πέρα, στον Προμηθέα (σταθερά με τον Μάκη Γιατρά στον πάγκο – αναδείχθηκε καλύτερος προπονητής της περσινής σεζόν στην Basket League) ζουν το όνειρό τους, με τον ισχυρό άνδρα των Πατρινών Βαγγέλη Λιόλιο να έχει βρει τις άκρες τους σε όλους τους τομείς και να αποτελεί εγγύηση για το μέλλον του Προμηθέα, ο οποίος δια στόματος του διοικητικού του ηγέτη έχει ως στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2021 και την συμμετοχή στην Ευρωλίγκα το 2023! Δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως το γεγονός ότι βάζει τόσο ψηλά τον πήχη για την ομάδα του «λέει» πολλά για τις φιλοδοξίες των Πατρινών…

Φτάσαμε στο τέλος για σήμερα και αν μετρήσετε τις ομάδες, θα αντιληφθείτε ότι αναφερθήκαμε σε 13.

Η 14η της νέας σεζόν αγνοείται με την ΕΕΑ (Επιτροπή Ειδικής Αδειοδότησης) της ΕΟΚ να προσκαλεί – «παρακαλεί» όσες ενδιαφερόμενες ομάδες υπάρχουν (αν υπάρξουν…) να καταθέσουν τους φακέλους τους για να διεκδικήσουν την Wild Card. Η Καρδίτσα και η Καστοριά (οι «γουναράδες» οδεύουν προς τα τοπικά πρωταθλήματα) έκαναν πίσω, με τον Κόροιβο Αμαλιάδας και τον Ερμή Αγιάς να εξετάζουν πιο «ζεστά» το θέμα…

Κάπως έτσι είναι διαμορφωμένη η κατάσταση – τουλάχιστον για την ώρα – στην Basket League…

Καλό απόγευμα σε όλους!

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης