1805

Μάκης Μηνδρινός

Ευρωλίγκα και Πλέι οφ Αγγλίας

Χαιρετώ! Είμαστε στο τέλος της σεζόν, αλλά γίνονται… πραγματάκια γύρω-γύρω. Από πλέι οφ Αγγλίας που –κλασικά- γίνεται χαμός, από τένις που Τσιτσιπάς και Σάκκαρη έχουν τρελάνει κόσμο, από Final4 Ευρωλίγκας και φυσικά τελευταίες αγωνιστικές στα μεγάλα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα.

Είπαμε και σε προηγούμενη στήλη, είναι η εποχή που κορυφώνεται το αγωνιστικό ενδιαφέρον αλλά πέφτει το στοιχηματικό.

Γιατί πέφτει το στοιχηματικό; Γιατί ήδη έχουν τελειώσει κάποια πρωταθλήματα, γιατί στις τελευταίες αγωνιστικές οι μπουκ κάνουν το δικό τους παιχνίδι και γενικά για όσους ψάχνουν λάθη είναι πολύ δύσκολο αυτά να βρεθούν.

Για να μη μακρηγορώ, πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά, ξεκινώντας ανάποδα: με μπάσκετ. Είχα αναφερθεί σε ματς της Euroleague και κατά τη διάρκεια της σεζόν, χωρίς να παίξω κάτι.

Απλά επειδή βλέπω σχεδόν όλα τα ματς εξέφρασα την άποψή μου. Και το ίδιο θα κάνω και για τα σημερινά παιχνίδια.

Ευρωλίγκα

Στο Φενέρ – Εφές, μπορεί θεωρητικά η Φενέρ να έχει απέναντι της τη λιγότερο καλή ομάδα (σε σχέση με Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ), αλλά είναι γνωστό πως οι εμφύλιοι είναι πάντα ιδιαίτεροι. Ακόμα κι αν η διαφορά δυναμικότητας των ομάδων είναι μεγάλη, οι εμφύλιοι είναι άλλη ιστορία.

Και το πράγμα μπερδεύει από τη στιγμή που η Φενέρ δεν θα έχει τον Ντατόμε. ΟΚ, ο Λοβέρν λείπει καιρό, δεν το λες απώλεια πρώτης γραμμής από τη στιγμή που έχει μάθει να παίζει χωρίς αυτόν. Αλλά η απουσία του Ιταλού είναι πολύ σημαντική. Αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι από τραυματισμό έρχεται και το άλλο τριαρο-τεσσάρι της ομάδας, ο Κάλινιτς, καταλαβαίνει κανείς ότι το πράγμα δεν είναι απλό (δεν έχω ιδέα σε τι κατάσταση θα είναι οι Βέσελι και Κάλινιτς που έλειψαν αρκετές εβδομάδες).

Ο Ντατόμε έδινε πολύ σημαντικά πράγματα: άμυνα και στο 3 και στο 4. Μακρινό σουτ. «Αχαστες» βολές (στα Final4 είναι κομβικής σημασίας η ευστοχία στις βολές). Μετά τον Μέλι η Φενέρ δεν έχει αξιόπιστο τεσσάρι. Το κενό κάλυπτε είτε ο Ντατόμε, είτε ο Κάλινιτς. Τώρα ο ένας είναι νοκ άουτ, ο άλλος προέρχεται από τραυματισμό. Και αν ο Κάλινιτς πάει στο 4, μένει κενό στο 3 (Γκούντουριτς και χαμηλά σχήματα).

Εχω πολύ μεγάλη περιέργεια να δω πως θα καλύψει αυτά τα κενά ο «μάγος» Ομπράντοβιτς.

Από την άλλη, μιλάμε για την πιο πλήρη Εφές των τελευταίων ετών. Στο «3» και στο «4» που λέγαμε προηγουμένως ότι εστιάζεται το πρόβλημα της Φενέρ λόγω Ντατόμε, η ομάδα του Αταμάν διαθέτει το πολυεργαλείο Σίμνον και τον επίσης χρήσιμο Αντερσον στο «3» και τους Μοερμάν (από τα καλύτερα τεσσάρια της διοργάνωσης φέτος) και Μότουμ στο «4».

Συν ότι ο Αταμάν έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές φέτος στο «4» τον Ντάνστον, όταν σέντερ παίζει ο Πλάις.

Θα συμφωνήσω με τον Κώστα ότι το ματς δύσκολα θα ανοίξει σε ρυθμό, δύσκολα θα δούμε υψηλό σκορ. Για να το πω διαφορετικά: αν η Φενέρ κερδίσει νομίζω ότι θα το κάνει πηγαίνοντας το ματς χαμηλά σε σκορ. Αντίθετα, αν η Εφές επικρατήσει θα πρέπει να γίνει ένα λίγο πιο run ‘n gun ματς.

Όπως έγραψα και στην εφημερίδα, θεωρώ ότι ο Ντάνστον θα ξεπεράσει το line σε πόντους (8,5) και από την άλλη δεν αποκλείεται στα χαμηλά σχήματα του Ομπράντοβιτς να δούμε αρκετά στο παρκέ τον Ντίξον, ο οποίος στα κρίσιμα κάνει ένα βήμα μπροστά. Ισως το δούμε άλλη μία φορά σήμερα (8,5 το line στους πόντους του).

Στο ΤΣΣΚΑ – Ρεάλ ούτε οι μπουκ δεν βγάζουν άκρη καλά-καλά.

Αλλοι έχουν φαβορί τους Ρώσους, άλλοι τους Ισπανούς. Λογικό, είναι πολύ οριακά. Εδώ δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ειδικές καταστάσεις από τη στιγμή που δεν υπάρχουν απουσίες (ο Σέρχι είχε ένα προβληματάκι το οποίο ξεπεράστηκε). Θεωρώ γενικά καλύτερη σαν ομάδα τη Ρεάλ. Πιο γεμάτη. Σε ένα ματς, όμως, ειδικά όταν η ΤΣΣΚΑ διαθέτει τρομερό ατομικό ταλέντο, όλα είναι πιθανά.

Με σημεία δεν θα έμπλεκα. Από ‘κει και πέρα κοιτάζοντας λίγο παραπάνω τα ειδικά στοιχήματα, είναι ξεκάθαρο ότι θα κρίνει πολλά η μάχη των ψηλών: η Ρεάλ υπερτερεί σε μέγεθος, η ΤΣΣΚΑ σε αθλητικότητα. Ο Ταβάρες θεωρητικά δεν έχει αντίπαλο: ο Χάινς ναι μεν είναι δυνατός αλλά είναι πολύ κοντύτερος. Ο Χάντερ είναι πιο ψηλός αλλά όχι τόσο δυνατός.

Ο Ταβάρες θεωρώ ότι είναι ο παίκτης-κλειδί απόψε, όπως ήταν άλλωστε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Και νομίζω ότι μπορεί να καλύψει το χάντικαπ στα ριμπάουντ (5,5).

Από ‘κει και πέρα, έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιους θα επιλέξει ο Ιτούδης να μακράρουν τον Γιουλ και τον Καμπάτσο. Χάκετ και Κλάιμπερν είναι οι καλύτεροι αμυντικοί της ΤΣΣΚΑ, οπότε είναι πολύ σημαντικό για την ΤΣΣΚΑ οι δύο αυτοί να μη χρεωθούν γρήγορα με φάουλ.

Ο Κλάιμπερν συνήθως έρχεται από τον πάγκο γι’ αυτό το λόγο. Για να μην φθαρεί από το ξεκίνημα. Είναι χωρίς δεύτερη κουβέντα ο φετινός MVP της ΤΣΣΚΑ. Επίσης, έχει ενδιαφέρον να δούμε πως σκέφτεται ο Λάσο να χρησιμοποιήσει τον Γιουλ. Οσο έλειπε ο Ισπανός γκαρντ, ο Καμπάτσο έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις. Και νομίζω ότι εκτός του Ταβάρες, κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του αγώνα θα είναι και η παρουσία του  Αργεντινού.

Αγγλία

Στην Τσάμπιονσιπ, στον τελικό της Δευτέρας 27 Μαΐου, η Αστον Βίλα θα αντιμετωπίσει τη Λιντς. Εγραφα μεσοβδόμαδα ότι στο πρώτο ματς Ντέρμπι – Λιντς, είδα μια Λιντς πολύ διαβασμένη. Και πατώντας πάνω σ’ αυτό, θεώρησα ότι έχει… ξορκίσει τα φαντάσματα περασμένων ετών. Λάθος! Στη ρεβάνς είδαμε μια ομάδα να… τρέμει, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον τερματοφύλακά της, τον Ισπανό Κασίγια.

Οσοι είδατε το ματς καταλαβαίνετε τι λέω. Κίνδυνος-θάνατος. Η κάμερα έπεφτε πάνω του και σχεδόν τον λυπόσουν!

Όταν, λοιπόν, ο αντίπαλος σε βλέπει τόσο πιεσμένο, αγχωμένο, έτοιμο για εύκολα λάθη, το πιστεύει ακόμα περισσότερο. Η Ντέρμπι όσο περνούσε η ώρα πατούσε όλο και καλύτερα, έκανε φάσεις, βρήκε τα γκολ. Μύρισε αίμα και όρμησε! Πρέπει επίσης να πούμε ότι μπορεί ο Μπιέλσα να είναι μεγάλος προπονητής, να τον συμπαθώ πολύ, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι στην πλειοψηφία των ομάδων που δούλεψε στα πιο κρίσιμα οι παίκτες του (και ο ίδιος) εμφανίστηκαν κατώτεροι των προσδοκιών.

Αποδεικνύεται ότι η μεγάλη ευκαιρία της Λιντς δεν χάθηκε την Τετάρτη, χάθηκε στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, όπου η Λιντς ολοκλήρωσε τη σεζόν με 4 ματς χωρίς νίκη και από εκεί που κρατούσε στα χέρια της την απευθείας άνοδο, έμεινε… πανηγυρικά τρίτη.

Η Ντέρμπι, από την άλλη, πανηγύρισε σαν να πήρε την άνοδο! Είναι τυχερή που ο τελικός θα γίνει σε 10 μέρες και όχι άμεσα.

Γιατί ίσως τότε η προσγείωση να ήταν ανώμαλη κόντρα στην Αστον Βίλα. Η οποία Αστον Βίλα τα… χρειάστηκε για να περάσει τη Γουέστ Μπρομ, το έκανε στα πέναλτι. Τα του τελικού θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα.

Στη Λιγκ 1, η Σάντερλαντ περιμένει αντίπαλο. Απόψε η Τσάρλτον υποδέχεται την Ντόνκαστερ με στόχο να υπερασπιστή την εκτός έδρας νίκη που πήρε στο πρώτο ματς (2-1).

Δεν βλέπω κάτι στοιχηματικά και εξακολουθώ να πιστεύω αυτό που έλεγα πριν από τα πλέι οφ. Ότι, δηλαδή, όποια περνούσε από το Σάντερλαντ – Πόρτσμουθ θα ήταν πολύ μεγάλο φαβορί και για την άνοδο.

Στη Λιγκ 2, ο τελικός θα είναι Νιούπορτ – Τρανμίρ. Τα δύο αουτσάιντερ δηλαδή, καθώς απέκλεισαν Μάνσφιλντ (που ήταν το πολύ μεγάλο φαβορί) και Φόρεστ Γκριν αντίστοιχα.

Ο τελικός είναι στις 25 Μαΐου, οπότε σε ακριβώς μία εβδομάδα, παραμονές εκλογών, θα εστιάσουμε στους τελικούς των πλέι οφ στις μικρές κατηγορίες.

Στοίχημα

Με τα ποδοσφαιρικά έχω σχεδόν κλείσει τη σεζόν. Ισως παίξω ακόμα κάτι στους τελικούς Γιουρόπα και Τσάμπιονς Λιγκ, ίσως στους τελικούς των πλέι οφ και that’s all. Δεν έχω καμία διάθεση και θα είναι εκτός δικής μου στοιχηματικής λογικής, να ξεκινήσω τελευταία αγωνιστική των άλλων πρωταθλημάτων να αναλύω αγώνες.

Μόνο και μόνο επειδή δεν έχει Αγγλία. Δεν θα το κάνω, δεν είναι τίμιο να το κάνω, δεν μπορώ να το κάνω από τη στιγμή που δεν τα παρακολούθησα σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Να δω μια βαθμολογία και αποδόσεις; ΟΚ, θα μπορούσε να γίνει. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος όμως. Την Ευρωλίγκα την έβλεπα όλη τη σεζόν, γι’ αυτό ανέφερα κάποια πράγματα.

Ο Βασίλης έχει ήδη γράψει για Σ/Κ, ο Κώστας έχει κάνεις τις δικές του προτάσεις για την Ευρωλίγκα. Εγώ απλά φτιάχνω πρόγραμμα ώστε να μπορέσω να δω τα ματς που θέλω μέσα στο Σαββατοκύριακο! Τα λέμε ξανά την Τρίτη!

 

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος