264

Tzini

Οι…Λόρενς της Αραβίας! (UPDATE 2)

Ναι μεν οι μεταγραφές στο Μαρόκο και γενικότερα στην Αφρική, έχουν πάρει φωτία με αρκετά λεφτά να μπαίνουν στην αγορά, αλλά το φετινό καλοκαίρι του Tzini έχει βγει κάπου… στα Εμιράτα, από το Qatar και το Dubai (για διακοπές, μη φανταστείτε), μέχρι που τελικά είπα να παρκάρω το χαλάκι μου κάπου μεταξύ Riyadh και Jeddah για να παρακολουθώ τις εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία απο πρώτο χέρι.

Και αυτό γιατί όλα τα φώτα των φετινών μεταγραφών έχουν πέσει εκεί και το Tzini δεν θα μπορούσε να λείπει από όλο αυτό φυσικά! Όλες αυτές τις μέρες που είμαι εκεί πλακωμένος στους ναργιλέδες, δεν θυμάμαι να έχει περάσει μια, δίχως να γίνει κάποια αναφορά σε έναν ακόμα παιχταρά που ακούγεται ή που του έκανε πρόταση κάποια από τις τέσσερις ομάδες που αν μη τι άλλο, είναι οι μεγάλες πρωταγωνίστριες.

Όπως έγραψε και ο Billaras πριν ένα μήνα, η AlNassr, η AlIttihad, η AlAhly, η AlHillal είναι οι τέσσερις ομάδες οι οποίες στις αρχές Ιουνίου το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund, PIF) απέκτησε το 75% των μετοχών τους και είναι ο ίδιος οργανισμός που πρόσφατα αγόρασε και τη Newcastle.

To PIF έχει στις τάξεις του επενδύσεις αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων πράγμα που κάνει τις ομάδες αυτές από τις πλουσιότερες στον κόσμο. Πέρα από το PIF υπάρχουν κι άλλα “επενδυτικά ταμεία” όπως η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco που απέκτησε την AlQadisiya της 2ης κατηγορίας της Σαουδικής Αραβίας και πήρε για αρχή τον Robbie Fowler για προπονητή αλλά και το υπουργείο αθλητισμού που επενδύει στην AlEttifaq του Steven Gerrard.

Πάμε όμως να δούμε λίγο πιο αναλυτικά ποιοι παίκτες πήγαν και πού, ξεκινώντας από τον άνθρωπο που άνοιξε το δρόμο για ένα από τα βασίλεια του Περσικού κόλπου, τον Ronaldo της AlNassr που εδρεύει στο Riyadh, τη μεγαλύτερη πόλη της Σαουδικής Αραβίας.

Μετά τη δεύτερη θέση της προηγούμενης χρονιάς,αρχικά φρόντισε να φέρει τον συμπατριώτη του Luis Castro για προπονητή ώστε να χτίσουν μια ομάδα που στόχος της δεν μπορεί να είναι άλλος από τον τίτλο.

Αλώστε μιλάμε για ομάδα του Ronaldo! Προς το παρόν έχουν μαζέψειένα καλό παρεάκι σε όλες τις γραμμές του γηπέδου, δίνοντας λίγη παραπάνω έμφαση σε αυτούς που θα πλαισιώνουν τον Ronaldo και τον Talisca στη μεσοεπιθετική γραμμή και δεν είναι άλλοι από τον Mane, τον Fofana της Lens και τον Brozovic της Inter. Μαζί τους έχει έρθει και ο επίσης Πορτογάλος Alex Telles από την Manchester Utd, μεταγραφές που κόστισαν €78εκ,μαζί με άλλα €150εκ για τα συμβόλαια τους.

Βέβαια, μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη που κλείνουν οι μεταγραφές στη Σαουδική Αραβία, πολύ πιθανό να έχουν ξοδέψει άλλα τόσα. Αν όμως δεν έρθει και κάποιος αμυντικός ακόμα, τους βλέπω να έχουν γκρίνιες από νωρίς μιας και ήδη έχουν εκτεθεί στα πρόσφατα ματς για το Arab Cup κόντρα σε Monastir, Zamalek και Raja που δεν είχαν και κανα Benzema να αντιμετωπίσουν.

Και μιας και αναφέρθηκε ο Benzema, ας πάμε να δούμε πως κινείται η νέα του ομάδα, ηAlIttihad πουβρίσκεταιστη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη τη Jeddah! Ο Benzema είναι ο δεύτερος χρονικά μεγάλος ποδοσφαιριστής και οπρώτος για φέτος το καλοκαίριπου αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην AlIttihad υπογράφοντας 3ετές συμβόλαιο και θα του αποφέρει συνολικά πάνω από €500εκ! Την ομάδα του Nuno Espirito Santo ακολούθησε και ο Kanté, υπογράφοντας 4ετές συμβόλαιο αξίας μεγαλύτερης των €400εκ, αλλά και ο Jota της Celtic και ο Fabinho της Liverpool.

Όπως καταλαβαίνετε ήδη οι μεταγραφές αυτές κοστίζουν πάνω από 1 δις ευρώ, με την πρωταθλήτρια Al-Ittihad να δείχνει ότι στόχος της είναι η διατήρηση του τίτλου. Και εδώ πάντως υπάρχουν αμυντικά προβλήματα, όμως ο εξαιρετικός Espirito Santo που είναι από την περσινή χρονιά στην ομάδα θα βρει τον τρόπο να τα λύσει.

Η τρίτη ομάδα του PIF είναι η Al-Ahly η οποία βρίσκεται και αυτή στη Jeddah.

Η Al-Ahly είναι η περσινή πρωταθλήτρια της 2ης κατηγορίας και για νεοφώτιστη έχει κάνει εξαιρετικές κινήσεις αξίας έως τώρα €80εκ, όπου αν προσθέσουμε και τις αξίες των συμβολαίων ξεπερνάμε τα €300εκ. Ο παίκτης που άνοιξε το χορό εκεί ήταν ο πρώην τερματοφύλακας της Chelsea, Mendy για να ακολουθήσουν οι Firmino της Liverpool, o Mahrez της Manchester City, ο Kessie της Barcelona και ο Saint-Maximin της Newcastle με το ποσό της μεταγραφής να παραμένει αδιευκρίνιστο.

Ο προπονητής της Newcastle, Eddie Howe, δήλωσε ότι για να κάνουν περισσότερες μεταγραφές στο μέλλον, έπρεπε να “πουλήσουν” τον παίκτη λόγω των κανονισμών του Financial Fair Play. Στην ουσία μιλάμε για κάτι σαν “εσωτερική” μετακίνηση που το ποσό της θα εμφανιστεί όταν και κλείσει το οικονομικό έτος του Financial Fair Play. Πέρα από τη 4αδα αστέρων που ήρθαν, η Al-Ahly χρειάζεται περισσότερες μεταγραφές από τις υπόλοιπες ομάδες καθώς το περσινό ρόστερ της υστερεί συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Έχει προχωρήσει λοιπόν και σε κινήσεις λιγότερων εκατομμυρίων, πράγμα που δεν έχουν κάνει ακόμα οι άλλες ομάδες. Ο Alioski από τη Fener, o Βραζιλιάνος Marcao και ο Ndao από την Antalyaspor κόστισαν γύρω στα €10εκ και αναμένεται να βοηθήσουν αρκετά. Ο άνθρωπος που τελικά επιλέχθηκε να διαχειριστεί αυτό το σύνολο και αφού έφαγαν άκυρα από Mourinho και Marco Silva, είναι ο πρώην προπονητής της Salzburg, Matthias Jaissle.

Μια κίνηση ενός πολύ νέου προπονητή (μόλις στα 35 του) που προσωπικά μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, νομίζω και του Γερμανού μας! Μάλιστα αντικατέστησε τον γνωστό μας Pitso Mosimane, όχι επειδή δεν ήταν καλός, πρωτάθλημα πήρε, αλλά γιατί έπρεπε να έρθει κάποιο μεγαλύτερο όνομα. Ο οποίος Pitso θα συνεχίσει στην Al-Wahda στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι δύο πρώτες φετινές μεταγραφές ήταν ο Benzema και Kante στην Al-Ittihad και οι δύο αμέσως επόμενες ήρθαν για την Al-Hillal, απότο Riyadh . Με διαφορά μιας μέρας ανακοινώνεται ο Koulibaly της Chelsea και ο Ruben Neves της Wolves. Αμέσως μετά υπογράφει και ο Jorge Jesus από τη Fener (αυτός με τους χαμένους τελικούς και πρωταθλήματα με τη Benfica και Flamengo!) όπου αν εξαιρέσουμε τις “ατυχίες” που είχε στην καριέρα του, είναι ένας πολύ καλός προπονητής.

Αργότερα υπέγραψε ο Malcom της Zenit και ο Sergej Milinković-Savić από τη Lazio, βγάζοντας από τα ταμεία €180εκ μόνο για να τους αποκτήσει και άλλα τόσα για τα συμβόλαιά τους. Αν κάποια από τις ομάδες αυτές μπορεί να πλησιάσει το 1 δις που έχει δώσει η Al-Ittihad, είναι η Al-Hillal. Και αυτό φαίνεται από τις κινήσεις που έκανε για να αποκτήσει τον Messi, πριν αποφασίσει να πάει στο Miami, αλλά και πιο πρόσφατα με τον Mbappé.

Θεωρώ δεδομένο ότι θα φέρει κι άλλον μεγάλο παίκτη που θα κάνει ντόρο και αυτές τις δύο μαζί τις θεωρώ φαβορί για τον τίτλο. Την ίδια γνώμη έχουν και οι μπουκ προσφέροντας την Al-Ittihad στο 2,87 και την Al-Hillal στο 3,75, μαζί με την Al-Nassr του Ronaldo. Αυτό που μου προκαλεί εντύπωση είναι το 25αρι του Stoiximan που δίνει για πρωταθλήτρια στην Al-Ahly.

Καταρχάς, είναι η μόνη ομάδα που έχει πάρει τερματοφύλακα που τη θεωρώ πολύ σημαντική θέση για πρωταθλήματα όπως αυτό αλλά και της Αφρικής. Επίσης έχει πάρει παίκτες μικρότερης αξίας σε διάφορες θέσεις και τουλάχιστον τώρα στην αρχή θα περιμένω να μπούνε δυναμικά. Μάλιστα την Παρασκευή το βράδυ θα είναι αυτοί που θα ανοίξουν την αυλαία του φετινού πρωταθλήματος! Οι πρώτες μονάδες του Tzini για φέτος θα πάνε στην Al-Ahly και να της ευχηθούμε ανάλογη πορεία με την Al-Ahly από το Κάιρο! Με ένα καλό ξεκίνημα μπορεί να εκμεταλλευτούμε τυχόν μεγάλη πτώση της απόδοσης, γι’ αυτό σας προτείνω να σπάσετε το μπετ σε 2-3 δελτία, για καλύτερη διαχείριση του πονταρίσματος, σε κάποιο ενδεχόμενο cashout.

Από τις υπόλοιπες 14 ομάδες της λίγκας που βρίσκονται έξω από την αγκαλιά του PIF ξεχωρίζει η Al-Ettifaq του Steven Gerrard και του Jordan Henderson, ενώ πρόσφατα αποκτήθηκε και ο Moussa Dembélé της Lyon. Στην Al-Wehda της Mecca, έχουμε προπονητή τον δικό μας Γιώργο Δώνη όμως δεν έχουν κάνει ακόμα κάποια μεταγραφή αξίας αναφοράς.

O Δώνης είναι γνώριμος στη Σαουδική Αραβία καθώς βρίσκεται εκεί από το 2021. Μάλιστα η Al-Wehda ήταν η ομάδα που τον εμπιστεύτηκε και τότε! Πέρσι, ήταν στην Al-Fateh η οποία τον αντικατέστησε με τον Slaven Billic και έχει κάνει 2 καλές κινήσεις του Denayer και του Zelarayán. Η Al-Shabab επίσης απέκτησε τον Cuéllar της Flamengo, έχει και αρχηγό τον 35χρονο Éver Banega, ενώ στη 2η κατηγορία θα βρούμε τον πρώην αμυντικό του Ατρομήτου, Φάνη Μαυρομάτη, στην Al-Adalah.

Οι άλλες ομάδες, όσες αντέχουν οικονομικά, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον κανόνα των 8 ξένων και να αποσπάσουν υπογραφές από παίκτες των 5-10 εκατομμυρίων, οι οποίοι θα αποδειχθούν πολύτιμοι και θα τους βοηθήσουν στην παραμονή της κατηγορίας, αφού η πρώτη 4αδα φαίνεται κλειδωμένη. Για αυτές τις ομάδες, η συμμετοχή και μόνο στο πρωτάθλημα αποτελεί μεγάλο κίνητρο, αφού έχουμε να κάνουμε με ένα πρωτάθλημα που απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με αλματώδης ρυθμούς.

Βέβαια, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου που κλείνουν οι μεταγραφές στη Σαουδική Αραβία πολλά μπορεί να συμβούν και να δούμε κι άλλες μεγάλες επενδύσεις σε άλλες ομάδες, εμείς εδώ θα είμαστε για να τις δούμε και αυτές. Και αφιέρωμα για τη Σαουδική Αραβία έχουμε και το πρώτο μπετ της χρονιάς μαζί! Κάπου εδώ σας αφήνω, πάω να αράξω στο λυχναράκι μου, πολλά έγραψα ήδη και θα γράψω ακόμα μέσα στη χρονιά.

Εξάλλου, το στοιχηματικό δρομολόγιο του Tzini, πέρα απο τις Casablanca, Rabat και Cairo, πλέον θα συμπεριλαμβάνει και τo Riyadh, τη Jeddah και τη Mecca και όπου αλλού αυτό θέλει φυσικά! Marhaba!Τα λεμε!

UPDATE

Δεν μπορώ να πω, ωραίο το άραγμα στους αιθέρες του Περσικού Κόλπου αλλά αυτός ο ήλιος κοντεύει να μου αλλάξει χρώμα! Πρεμιέρα σήμερα για το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας με την Al-Alhy που ποντάραμε να ανοίγει το χορό και μάλιστα θα μπορούμε να δούμε το ματς από τον OTE TV.

Τα 25ρια που πήραμε για την κατάκτηση έγιναν ήδη 15 και με ένα καλό ξεκίνημα όπως είπαμε θα πέσουν κι άλλο. Ο λόγος του update όμως, είναι η ομάδα του Ronaldo η Al-Nassr. Αύριο το απόγευμα παίζει τον τελικό του Arab Cup κόντρα στην Al Hillal και μετά από δύο μέρες πάει να παίξει στην Al Ettifaq του Gerrard. Αν και δεν έχω εικόνα της Al Ettifaq, τo διπλό στο 1,55 μου φαίνεται πολύ χαμηλό και θα το κοντράρουμε.

Αυτό μάλιστα θα είναι το 7ο ματς σε διάστημα 18 ημερών για μια ομάδα που δέχθηκε γκολ από όλες τις αφρικάνικες ομάδες που αντιμετώπισε. Το ίδιο ισχύει και για την Al Hillal, αλλά αυτή έχει πολύ πιο εύκολο αντίπαλο στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Και αυτό το ματς θα είναι τηλεοπτικό το βράδυ της Δευτέρας στον ΟΤΕ TV και θα ποντάρω από σήμερα τον άσο στο dnb στο 4,33 καθώς θεωρώ ότι θα πέσει αισθητά.

Θυμίζω ότι δεν έχω εικόνα της ομάδας του Gerrard και στην ουσία αυτό θα είναι το πρώτο αναγνωριστικό μπετ της σεζόν οπότε πάμε σχετικά χαλαρά. Επιστρέφω άρον άρον στη δροσιά του λυχναριού μου και τα λέμε το βράδυ στο chat με την πρεμιέρα μας αλλά και αυτήν της Πρέρμιερ Λιγκ! Και τι έχετε να κάνετε εσείς γι αυτό;;;; Διαβάστε στο ΥΓ!

ΥΓ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ να μπείτε στο fantasy premier league και να συμμετέχετε, ο νικητής το Μάιο θα κερδίσει μια ετήσια συνδρομή! Οποίος δεν μπει από την αρχή της Premier League αλλά αργότερα, θα παίξει μεν, αλλά δεν θα καταμετρηθεί στο τέλος. Το λινκ είναι εδώ: https://fantasy.

premierleague.com/leagues/auto-join/yy34w2

UPDATE 2

Καλησπέρα απο τις παραλίες του Damman όπου έχω απλώσει το χαλάκι μου για να δούμε το ματσάκι της Al Ahly σήμερα! Και τι καλύτερο απο το να έχουμε και ένα fun bet μαζί, με τους Mahrez και Firmino να σκοράρουν στο 7,50 της Novi. ΠΡΟΣΟΧΗ θα το βρείτε στις ενισχυμένες αποδόσεις στην αρχική σελίδα της Novibet, ΟΧΙ μέσα στον αγώνα.

Παίζουμε το 7,50 και μόνο, όχι τα 4,50 σε άλλες εταιρείες! Δείτε και την εικόνα παρακάτω. Salaam alaikum, ή αλλιώς… السلام عليك, για να τα μαθαίνουμε σιγά σιγά!

Παλαιότερα άρθρα του Tzini