997

Μάκης Μηνδρινός

Μία γρήγορη ματιά στη Football League

Καλό μήνα! Ελπίζω να σας βρίσκω καλά, να κάνετε διακοπές ή να ετοιμάζεστε γι’ αυτές. Ή, έστω, να έχετε επιστρέψει ξεκούραστοι! Δεν πάνε πολλές μέρες από τότε που τα είπαμε τελευταία φορά, ούτε 15 μέρες δεν είναι.

Υποτίθεται ότι είχα μία εβδομάδα άδεια, την προηγούμενη, αλλά υπολόγιζα χωρίς τον κορωνοϊό και είμαι ακόμα σε καραντίνα.

Εμβολιασμένος είμαι, τα συμπτώματα εμφανίστηκαν αφού είχε συμπληρωθεί το 15θήμερο από τη δεύτερη δόση, οπότε όπως καταλαβαίνετε… bingo! Να πήγαινα και σε τίποτα παρτάρες, σε τίποτα κορωνοπάρτι να πω «τα θελες και τα παθες». Αλλά πραγματικά δεν έχω ιδέα που και πως κόλλησα.

Εγώ το πέρασα/περνάω με τα κλασικά συμπτώματα, όχι κάτι τρελό.

Η απώλεια γεύσης ήταν το πιο… εκνευριστικό απ’ όλα. Απλά αποδεικνύεται προφανώς ότι ακόμα και εμβολιασμένοι μπορούμε να κολλήσουμε. Απλά γλιτώνουμε τη μεγάλη ταλαιπωρία. Νοσοκομεία κ.λπ. Προσοχή λοιπόν, δεν έχω να πω κάτι άλλο.  

Στα δικά μας, ξεκινούν οι μικρούλες μας το Σάββατο, την επόμενη εβδομάδα και η Πρέμιερ Λιγκ. Θα ρίξουμε μια πολύ γρήγορη ματιά στις τρεις κατηγορίες, αλλά προφανώς δεν μπορούμε να βγάλουμε ακριβή συμπεράσματα, είναι πολύ νωρίς.

Τσάμπιονσιπ

Η Φούλαμ είναι με νέο προπονητή τον Μάρκο Σίλβα, ασανσέρ τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε Πρέμιερ Λιγκ και Τσάμπιονσιπ. Κράτησε τους καλούς της (έμεινε και ο Μίτροβιτς), πήρε τον εξαιρετικό Χάρι Γουίλσον και φέρνει και τον πολύ καλό Γκράιμς από τη Σουόνσι.

Στην Μπάρνσλεϊ τέλος ο Ισμαελ, με τον οποίο έκανε εντυπωσιακή σεζόν πέρσι.

Ναι μεν δεν ανέβηκε, αλλά τερμάτισε 5η, καλύτερη θέση από τη σεζόν 1999-2000. Ο Ισμαελ πήγε στην Γουέστ Μπρομ και η Μπάρνσλεϊ έφερε τον Μάρκους Σοπ από τη Χάρτμπεργκ. Πρωτάρης ο Σοπ, πάντα είναι δύσκολο να ψυχολογήσεις τέτοιους προπονητές που δεν έχουν ξαναδουλέψει στο νησί και δεν έχουν μεγάλη εμπειρία. Εχει και μια σημαντική απώλεια στο ρόστερ, έχασε τον αρχηγό Μόουατ.

Ερωτηματικό η Μπάρνσλεϊ, θεωρώ ότι δύσκολα θα κάνει ανάλογη σεζόν της περσινής.

Ο Σκοτ Πάρκερ άφησε τη Φούλαμ και είναι ο νέος προπονητής της Μπόρνμουθ. Τον θεωρώ απλά ΟΚ τον Πάρκερ. Ναι μεν ανέβασε τη Φούλαμ στην Πρέμιερ, όμως μη ξεχνάμε ότι είχε εξαιρετικό υλικό. Και όταν κλήθηκε να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο δεν ήταν έτοιμος να ανταπεξέλθει.

Αναμένεται να χάσει σημαντικούς παίκτες, όμως το ρόστερ της είναι καλό και πήρε και τον φορ Μαρκόντες από την Μπρέντφορντ, καλή μεταγραφή.

Με νέο προπονητή και η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, η εποχή του Κρις Ουάιλντερ πέρασε από πέρσι, ο Σλάβισα Γιοκάνοβιτς είναι ο νέος προπονητής, είχε ανεβάσει τη Φούλαμ πριν κάποια χρόνια. Εχει δείξει ορισμένα καλά στοιχεία ο Γιοκάνοβιτς ως προπονητής στην Αγγλία, όμως η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ έχει εντελώς διαφορετικό στυλ σε σχέση με τις προηγούμενες ομάδες του Σέρβου.

Κράτησε τον κορμό της, εξάλλου πέρσι που ανέβηκε στην Πρέμιερ Λιγκ δεν άλλαξε πολλά στο ρόστερ γι’ αυτό και υποβιβάστηκε. Δεν θεωρώ ότι η Σέφιλντ θα είναι σε θέση να διεκδικήσει άμεσα την επιστροφή της στην Πρέμιερ.

Η Γουέστ Μπρομ, αντίθετα, θεωρώ ότι έχει περισσότερες πιθανότητες για να γυρίσει άμεσα στη μεγάλη κατηγορία.

Ο Αλαρντάις δεν κατάφερε να τη σώσει, ο Ισμαέλ είναι ο νέος προπονητής. Θα έχει στα χέρια του πολύ καλύτερο ρόστερ σε σχέση με το περσινό που είχε στη Μπάρνσλεϊ και πλέον καλείται να κάνει πρωταθλητισμό. Εκτός από αυτό καλείται να διαχειριστεί και πολλούς ταλαντούχους πιτσιρικάδες που έρχονται από τις ακαδημίες της ομάδας και ακούγονται τα καλύτερα γι’ αυτούς.

Οντως, η Γουέστ Μπρομ είναι από τις βασικές υποψήφιες για άνοδο.

Για να τελειώσουμε με τους νέους προπονητές, «γυμνή» έμεινε η Σουόνσι λίγο πριν φύγει ο Ιούλιος, καθώς ο Στιβ Κούπερ έφυγε μάλλον απρόσμενα μετά από μία εξαιρετική σεζόν. Εγινε μετ’ εμποδίων η προετοιμασία, έφυγε και ο ηγέτης της (Αντρε Αγιου), ενώ και ο εξαιρετικός Γκράιμς πηγαίνει στη Φούλαμ.

Αντικαταστάτης του Κούπερ ο 35χρονος Μάρτιν από την ΜΚ Ντονς. Αφησε καλό έργο εκεί, αλλά η Τσάμπιονσιπ είναι άλλο επίπεδο. Γενικά, ας την έχουμε στα υπόψιν μας για κόντρα τη Σουόνσι, ειδικά στο ξεκίνημα…

Για να κλείσουμε με την Τσάμπιονσιπ, τα της κορυφής πάνω-κάτω τα είπαμε. Θεωρώ ότι η Φούλαμ θα συνεχίσει την παράδοση και θα επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ.

Συμφωνώ, δηλαδή, με τους μπουκ. Αν έβρισκα στοίχημα «να μην ανέβει η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ» θα το κοίταζα με ενδιαφέρον. Από ‘κει και πέρα, πάντα κάποιες παραδοσιακές δυνάμεις είναι πιθανό να χωθούν στη μάχη για την άνοδο, όπως η Στόουκ, η Νότιγχαμ και η Μίντλεσμπρο. Επίσης, περιμένω καλύτερη από πέρσι την Μπρίστολ Σίτι, που πέρσι χτυπήθηκε από πολλές απουσίες.

Στην ουρά, η Ντέρμπι έχει τα περισσότερα προβλήματα πριν καν ξεκινήσει η σεζόν. Ο Ρούνεϊ έμεινε στον πάγκο, αλλά τα οικονομικά προβλήματα είναι πολλά, δεν μπορεί να κάνει κανονικές μεταγραφές, θα τη βγάλει με δανεικούς και ελεύθερους. Η προετοιμασία έγινε με πολύ λίγους παίκτες, έχει αργήσει να ενισχυθεί, προφανώς γι’ αυτό οι μπουκ τη δίνουν απόλυτο φαβορί για υποβιβασμό.

Χαλ, Πίτερμπορο και Μπλάκπουλ είναι οι ομάδες που ανέβηκαν και φυσικά παίζονται σε μικρή απόδοση για να επιστρέψουν στη Λιγκ 1. Την Πίτερμπορο δεν την ξεγράφω, ο Φέργκιουσον είναι έμπειρος, έχει τα… κονέ του και θεωρώ ότι θα το παλέψει. Σε ακόμα καλύτερη κατάσταση μοιάζει η Χαλ, αν όντως μπορέσει να κρατήσει τα αστέρια της, εκείνους που την ανέβασαν πέρσι.

Οσο για τη Μπλάκπουλ, θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, έχει θέματα το ρόστερ της.

Από τις υπόλοιπες, η Χάντερσφιλντ ίσως κινδυνέψει, η Κόβεντρι (επιστρέφει στο γήπεδό της) ίσως δεν έχει τόσο άνετη σεζόν όσο η περσινή, ίσως και η Λούτον να έχει προβλήματα.

Λιγκ 1

Μάντεψε ποιος είναι (πάλι) το φαβορί. Σάντερλαντ, λοιπόν, για μία ακόμη φορά.

Από κοντά η Ιπσουιτς και αμέσως μετά η Σέφιλντ Γουένσντεϊ που έρχεται από την Τσάμπιονσιπ. Γουίγκαν, Πόρτσμουθ, Οξφορντ, Ρόδεραμ και Τσάρλτον οι υπόλοιπες που σύμφωνα με τους μπουκ ξεκινούν ένα βήμα πιο μπροστά από τις υπόλοιπες. Η Μόρκαμ πρώτο φαβορί για υποβιβασμό, ακολουθούν Κέμπριτζ, Τσέλτεναμ, Γουίμπλεντον, Ακρινγκτον, Τζίλιγχαμ και Κρου.

Η Σάντερλαντ είναι για 4η σερί σεζόν στη Λιγκ 1. Εγιναν αλλαγές στο ιδιοκτησιακό, ήρθαν νέα πρόσωπα στη διοίκηση, ο Λι Τζόνσον παρέμεινε στον πάγκο και άντε να δούμε πάλι αν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος. Πέρσι έφτασε πολύ κοντά στην επιστροφή στην Τσάμπιονσιπ, αλλά λύγισε στο τέλος. Δεν έχει κάνει πολλές αλλαγές στο ρόστερ (έτσι κι αλλιώς είναι από τα καλύτερα της κατηγορίας) και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, θέλει να συνεχίσει ό,τι έχτισε πέρσι.

Εντάξει, προφανώς η Σάντερλαντ είναι ένα από τα φαβορί για την άνοδο.

*Η Σέφιλντ Γουένσντεϊ έχασε ένα σωρό παίκτες από πέρσι αλλά έκανε καλές κινήσεις και με τον Ντάρεν Μουρ μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην Τσάμπιονσιπ.

*Πάντα υπολογίσιμη η «σκληρή» Ρόδεραμ

*Η Πόρτσμουθ συνεχίζει με τον Κόουλι, ο οποίος ανέλαβε πέρσι λίγο πριν από το τέλος της σεζόν.

Και αυτή είναι στα παραδοσιακά φαβορί, κάθε χρόνο τα ίδια… Ο Κόουλι μάλιστα φαίνεται να… το παίρνει πάνω του, έκανε πολλές αλλαγές στο ρόστερ, 16 παίκτες έχουν φύγει έως τώρα, όμως οι πιο «καλοί» έμειναν και με ορισμένες καλές προσθήκες που έκανε, η Πόρτσμουθ μοιάζει όντως αρκετά έτοιμη. Την πιστεύω αρκετά φέτος την Πόρτσμουθ.

* Ερωτηματικό πως θα αντιδράσει η ΜΚ Ντονς μετά την αποχώρηση του Ράσελ Μάρτιν για τη Σουόνσι.

* Με προβλήματα ξεκινάει η Τζίλιγχαμ, έχει μεταγραφικό εμπάργκο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στην ουρά, με τα έως τώρα δεδομένα πολύ δύσκολα φαίνεται πως θα τη γλιτώσει η Τσέλτεναμ. Ελάχιστες οι κινήσεις της, με το περσινό ρόστερ της Λιγκ 2 θα πορευθεί, πάλι στην άμυνά της θα βασιστεί, ήταν το όπλο της στην περσινή άνοδο από τη Λιγκ 2.

Λιγκ 2

Οι μπουκ έχουν ως φαβορί Σάλφορντ, Μπρίστολ Ρόβερς, Φόρεστ Γκριν και Μάνσφιλντ. Και μετά Εξετερ, Λέιτον και Μπράντφορντ. Στην ουρά, φαβορί για υποβιβασμό η Σάτον, η Στίβενεϊτζ, η Σκάνθορπ, η Μπάροου και μετά η Χάρτλπουλ και η Κρόουλι.

* Ο Ντέρεκ Ανταμς νέος προπονητής στη Μπράντφορντ, έχει κερδίσει ξανά την άνοδο, το έκανε και πέρσι με τη Μόρκαμ (αλλά και με την Πλίμουθ) και γενικότερα είναι από εκείνους που ξέρουν πάρα πολύ καλά την κατηγορία.

Το ρόστερ είναι δυνατό και αν έπαιζα ένα μακροχρόνιο για άνοδο, η Μπράντφορντ θα ήταν (4.25 η απλή άνοδος).

* Η Μάνσφιλντ με τον Νάιτζελ Κλαφ στον πάγκο και με πολύ καλό υλικό από τη μέση και μπροστά, είναι όντως κι αυτή βασική διεκδικήτρια.

* Αν και δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ιστορία, η πίεση είναι μεγάλη στη Σάλφορντ, λόγω του γνωστού ιδιοκτησιακού καθεστώτος, καθώς οι πρώην παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραμένουν στο τιμόνι της.

Προπονητής ο Γκάρι Μπόιερ, λεφτά υπάρχουν, ρόστερ επίσης, είναι πρώτο φαβορί για άνοδο, οπότε όπως καταλαβαίνετε το βασικότερο ζητούμενο είναι η διαχείριση. Πολύ δύσκολα, πάντως, η Σάλφορντ θα μείνει εκτός τουλάχιστον πλέι οφ.

* Με δύο εισόδους στα πλέι οφ στα τρία προηγούμενα χρόνια, η Φόρεστ Γκριν ψάχνει την υπέρβαση, όμως έχω τις επιφυλάξεις μου…

* Να προσέξουμε λίγο την Πορτ Βέιλ, είναι ικανή για ζημιές.

Από τότε που την ανέλαβε πέρσι ο Ντάρελ Κλαρκ ήταν η 6η καλύτερη ομάδα στη Λιγκ 2.

* Με νέο χλοοτάπητα η Νιούπορτ, ταλαιπωρήθηκε πέρσι με το γήπεδό της, αλλά έφτασε έως το τέλος στα πλέι οφ. Προφανώς είναι και αυτή ικανή για ζημιές.

* Με Κένι Τζάκετ η Λέιτον Οριεντ, ενδιαφέρουσα κίνηση…

* Στην ουρά η Χάρογκεϊτ πέρσι έπαιξε με άγνοια κινδύνου και της βγήκε, δεν ξέρω αν παίζοντας τόσο επιθετικά και ελεύθερα μπορεί να αποφύγει και φέτος τα προβλήματα.

Σάτον και Στίβενεϊτζ είναι όντως στα φαβορί, αλλά οριακά είναι τα πράγματα και για Σκάνθροπ και Χάρτλπουλ.

Στη σούμα: μακροχρόνια σπάνια παίζω, δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Ειδικά από τη στιγμή που οι μεταγραφές συνεχίζονται και δεν έχω ακόμα εικόνα, είναι όλα τόσο θεωρητικά. Όμως, με βάση τα δεδομένα σήμερα, αν έπαιζα ένα τρίξι θα ήταν Φούλαμ άνοδος, Πόρτσμουθ άνοδος, Μπράντφορντ άνοδος.

Την Παρασκευή θα μιλήσουμε για την πρώτη αγωνιστική, μάλλον σε εντελώς θεωρητικό επίπεδο, καθώς κανονικά θα αρχίσω να παίζω από την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και μετά. Την Παρασκευή στήλη, στη συνέχεια θα λείψω για δύο εβδομάδες με την καλοκαιρινή μου άδεια και θα τα πούμε ξανά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος