1336

Μάκης Μηνδρινός

Μία σκέψη για κόντρα

Χαιρετώ! Εφυγε και το Τσάμπιονς Λιγκ και αντί να λέμε καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές, παίρνουμε βαθιά ανάσα και ετοιμαζόμαστε για την επόμενη σεζόν! Μπορεί τα περισσότερα μεγάλα πρωταθλήματα να κάνουν σέντρα μέσα στο Σεπτέμβρη και μετά τη διακοπή για τις Εθνικές ομάδες (που είναι την επόμενη εβδομάδα), όμως οι Αγγλοι αρχίζουν να μπαίνουν σε ρυθμούς…

Να το Σούπερ Καπ το Σάββατο ανάμεσα σε Αρσεναλ και Λίβερπουλ, να και τα πρώτα ματς του Λιγκ Καπ.

Τέσσερα ματς έχει για τον πρώτο γύρο του Λιγκ Καπ Αγγλίας, το κύριο μέρος θα διεξαχθεί το επόμενο Σ/Κ. Και θα γίνουν τώρα αυτά επειδή κάποιες ομάδες έχουν διεθνείς, οπότε δεν θα μπορούσαν να αγωνιστούν σε μία εβδομάδα. Σχεδόν όλες οι ομάδες παραδέχονται ότι είχαν κάνει τον προγραμματισμό τους ώστε να ξεκινήσουν τις επίσημες υποχρεώσεις τους στις 5 ή 6 Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα νωρίτερα είναι σημαντικό διάστημα για κάποια ομάδα που βρίσκεται σε προετοιμασία.

Επίσημα λένε ότι τα παιχνίδια του Λιγκ Καπ θα αποτελέσουν μέρος της προετοιμασίας τους. Θα τα δουν δηλαδή –σχεδόν- σαν φιλικά ματς. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά, τσεκάροντας αυτά τα συνολικά πέντε παιχνίδια που διεξάγονται στην Αγγλία.

Αρσεναλ – Λίβερπουλ

Δεν έχουμε να πούμε πάρα πολλά για το Σούπερ Καπ, τις ομάδες τις γνωρίζετε καλά.

Η Αρσεναλ με τον Αρτέτα στον πάγκο προσπάθησε να κάνει βήματα μπροστά αλλά ήταν έτσι φτιαγμένο το ρόστερ που η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια. Εσωσε τη χρονιά κατακτώντας το Κύπελλο, κάτι σημαντικό και για ψυχολογικούς λόγους. Καλή η προσθήκη του Γουίλιαν από την Τσέλσι, γενικά δείχνει να κινείται πιο μεθοδικά στο μεταγραφικό παζάρι, ενώ έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι θα αποχωρήσουν.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια είναι η ενίσχυση της αμυντικής γραμμής.

Η Λίβερπουλ κατέκτησε πανηγυρικά το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 30 χρονιά, η διαφορά από τις υπόλοιπες ήταν χαώδης. Εστω κι αν δεν έπαιξε την μπάλα που είδαμε πριν από δύο χρόνια. Μοναδική της μεταγραφή ως τώρα ο Τσιμίκας, ενώ πάει για ένα καλό χαφ (βασικός στόχος ο Τιάγκο), αλλά και για σέντερ φορ.

Ποια θα είναι πιο έτοιμη στο πρώτο ματς της σεζόν; Ελα ντε… Το σετ αφήνει περιθώρια για κάποιον που θέλει να παίξει την έκπληξη, αφού ο άσος αγγίζει το 5,00. Από ‘κει και πέρα, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για την Αρσεναλ. Μια ομάδα που αν δεν της βγει το ματς, μπορεί αμυντικά να προσφέρει στιγμές απείρου κάλους…

Λιγκ Καπ

Όπως ανέφερα ήδη, είναι δύσκολο να βγει άκρη για τον πολύ απλό λόγο ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τη διάθεση των ομάδων.

Πόσο σοβαρά θα δουν τα ματς, όταν πολλοί παίκτες δεν έχουν ακόμα 90λεπτο στα πόδια τους. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η φετινή σεζόν θα είναι πολύ πιεσμένη από πλευράς προγράμματος, ξεκινάει σχεδόν ένα μήνα μετά το συνηθισμένο αλλά θα ολοκληρωθεί κανονικά, τον Μάιο. Οπότε είναι δεδομένο πως κάποιες ομάδες θα τα βρουν… μπαστούνια, ακόμα περισσότερο αν πρέπει να ανταπεξέλθουν και στις γύρω γύρω κατηγορίες, όπως είναι το Λιγκ Καπ ή το Λιγκ Τρόφι που θα ακολουθήσει.

Μπλάκμπερν – Ντόνκαστερ, Πρέστον – Μάνσφιλντ, Στίβενεϊτζ – Πόρτσμουθ και Στόουκ – Μπλάκπουλ τα τέσσερα παιχνίδια. Και στα τέσσερα υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί βάσει αποδόσεων και όχι μόνο: Μπλάκμπερν 1,65, Πρέστον 1,50, Πόρτσμουθ 1,69 και Στόουκ 1,55. Όπως καταλαβαίνετε το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό. Αξίζει να κοντράρουμε κάποιο από τα τέσσερα φαβορί;

Προσωπικά, εστιάζω περισσότερο στο Μπλάκμπερν – Ντόνκαστερ.

Η Μπλάκμπερν έκανε καλή προσπάθεια πέρσι, έμεινε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κοντά στη ζώνη των πλέι οφ, όμως μετά την επανέναρξη δεν ήταν καλή και δικαίως έμεινε αρκετά πίσω (τερμάτισε στην 11η θέση και στο -7 από την εξάδα). Και φέτος νομίζω κάπου εκεί θα κινηθεί, αν και μέχρι στιγμής μοιάζει αποδυναμωμένη μεταγραφικά.

Θεωρώ απίθανο να μην ενισχυθεί, εξάλλου η φετινή καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνεται αρχές Οκτώβρη.

Κοιτάζοντας όμως τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, βλέπουμε μια ομάδα που έχασε τον βασικό γκολκίπερ της, Γουόλτον, αλλά και τον βασικό αμυντικό Ανταραμπόγιο και που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν μπορεί να υπολογίζει το Σάββατο σε δύο ακόμα σημαντικά στελέχη: τον δεξιό μπακ Νιάμπε και τον επιθετικό Γκάλαγκερ (6 γκολ).

Ολοι βασικά γρανάζια. Για να καταλάβετε, γκολκίπερ το Σάββατο αναμένεται να παίξει ο Φίσερ, που θα κάνει την πρώτη του συμμετοχή με την Μπλάκμπερν από το 2017… Απέκτησε και τον Καμίνσκι για τέρμα, αλλά είναι ακόμα σε καραντίνα γιατί αποκτήθηκε μέσα στην εβδομάδα. Γενικά υπάρχει θέμα κυρίως στην άμυνα και ψάχνεται μεταγραφικά για ενίσχυση.

O Μόουμπρεϊ δήλωσε ότι θα δοθούν ευκαιρίες σε κάποιους νεαρούς που δεν έχουν συμμετοχές με την πρώτη ομάδα, αλλά προποντούνται με τα «ρόδα» κατά την περίοδο της προετοιμασίας. Επίσης δήλωσε «Υπάρχουν κάποιες ενοχλήσεις σε κάποιους παίκτες και κάποιοι μικροτραυματισμοί. Χρειάζεται να πάρουμε ρίσκο μ’ αυτούς τους παίκτες; Εγώ πιστεύω πως όχι.

Αλλά έχουμε εναλλακτικές που μπορούν να μας οδηγήσουν στη νίκη».

Από την άλλη η Ντόνκαστερ δεν ολοκλήρωσε ποτέ την περσινή σεζόν, καθώς η Λιγκ 1 διεκόπη. Θεωρητικά είχε καλές πιθανότητες να βρεθεί στην εξάδα των πλέι οφ, καθώς ήταν στο -6 όταν το πρωτάθλημα διεκόπη, έχοντας όμως ένα ματς λιγότερο. Από τις πιο επιθετικές ομάδες στην κατηγορία, αλλά… με τα φεγγάρια της.

Και εδώ υπάρχει το ερωτηματικό της ανετοιμότητας, το παραδέχθηκε άλλωστε και ο Ντάρεν Μουρ, χαρακτηρίζοντας το ματς με την Μπλάκμπερν ως ένα καλό φιλικό προετοιμασίας, στο οποίο «οφείλουμε να δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή».

Μεταγραφικά δείχνει να ενισχύεται, ενώ έχασε τον σημαντικό εξτρέμ Σάντλιερ, που πέρσι έβαλε 11 γκολ.

Κανονικά, όμως, υπολογίζεται ο βασικός μέσος Τέιλορ, ο οποίος ξεπέρασε τον τραυματισμό του και προπονήθηκε κανονικά.

Δεν είναι εύκολη ομάδα η Μπλάκμπερν του Μόουμπρεϊ, όμως η απουσία κόσμου δεν αποκλείω να παίξει ρόλο, όπως και οι απουσίες που έχουν προκύψει. Και επειδή τα πάντα στο στοίχημα κρίνονται από την απόδοση, το 5άρι του διπλού είναι μάλλον μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής και των συνθηκών.

Από τα υπόλοιπα είμαστε στο ναι μεν αλλά. Η Στίβενεϊτζ έμεινε από το πουθενά στη Λιγκ 2 (τιμωρήθηκε η Μάκλσφιλντ με νέα αφαίρεση βαθμών) και ο αρχικός της προγραμματισμός ήταν να παίξει στη Νάσιοναλ Λιγκ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η Μάνσφιλντ είναι μια ομάδα που θεωρητικά μπορεί να κάνει την έκπληξη, από την άποψη ότι κινείται πολύ μεταγραφικά, έχει καλό οικονομικό μπακράουντ, γενικά δείχνει σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

Από την άλλη, η Πρέστον είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια, δεν έχω ιδέα πως θα προσεγγίσει το ματς. Δύο κατηγορίες χωρίζουν τις δύο ομάδες.

Το Στόουκ – Μπλάκπουλ είναι επίσης ερωτηματικό. Η Στόουκ παραλίγο να την πατήσει πέρσι, αλλά και πάλι κινείται μεταγραφικά με καλούς παίκτες και μετά απ’ όλα αυτά που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια θεωρώ ότι θα της έκανε κακό να ξεκινήσει φέτος με αποκλεισμό στο Λιγκ Καπ από ομάδα μικρότερης κατηγορίας.

Εννοώ ότι η αίσθησή μου είναι πως θα του δώσει προσοχή. Η Μπλάκπουλ νομίζω θα μας απασχολήσει φέτος, γίνονται καλές κινησούλες…

Κλείνοντας, αν έπρεπε να διαλέξω ένα ματς θα ήταν η Ντόνκαστερ στο 5,00. Το draw no bet στο 3,55, για όποιον θέλει να πάρει και την κάλυψη της ισοπαλίας. Υπενθυμίζω ότι είναι νοκ άουτ τα ματς, με πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας (χωρίς παράταση).

Θα τα πούμε και ραδιοφωνικά το απόγευμα, στις 16:30.

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος