1757

Μάκης Μηνδρινός

Μεταγραφές και βουτιές

Χαιρετώ! Βραζιλία – Περού στο Κόπα Αμέρικα, Μεξικό – ΗΠΑ στο Γκολντ Καπ και ό,τι προκύψει στο Κόπα Αφρικα. Και τέλος με τις καλοκαιρινές διοργανώσεις!

Για να είμαι ειλικρινής δεν το είδα το Βραζιλία – Αργεντινή. Αλλά δεν μου προκάλεσε καμία έκπληξη το αποτέλεσμα. Εκπληξη θα ήταν αν περνούσε η Αργεντινή. Αυτή τη στιγμή η ποιότητα των δύο ομάδων από πλευράς ρόστερ είναι «μέρα-νύχτα».

Για το Περού είχαμε μιλήσει από τις πρώτες μέρες του Κόπα Αμέρικα: ήταν μια ομάδα που έδειξε πολύ καλά στοιχεία και στο πρόσφατο Μουντιάλ, έπαιξε ωραία μπάλα, αλλά ήταν σπάταλη. Τώρα της βγαίνουν πράγματα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει πολλές πιθανότητες στον τελικό. Η Βραζιλία παραμένει το φαβορί.

Από ‘κει και πέρα, τα αγωνιστικά για μένα προσωπικά έχουν περάσει σε δεύτερη/τρίτη/τέταρτη μοίρα από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κι έπειτα.

Ουσιαστικά η στοιχηματική σεζόν ολοκληρώθηκε με το που έπεσε η αυλαία στο Νησί. Εκεί κάναμε focus και φέτος, με την Αγγλία ασχοληθήκαμε, σπάνια πήγαμε παραπέρα. Και το ίδιο σκοπεύω να κάνω και του χρόνου. Εφτά πρωταθλήματα μπορώ να τα σηκώσω, αλλά ως εκεί. Δεν είναι λίγα. Δεν είναι εύκολο να βλέπεις ματς, να ψάχνεις ρεπορτάζ, ειδήσεις, να ασχολείσαι με 7 πρωταθλήματα.

Και, μάλιστα, «γεμάτα» πρωταθλήματα με 20+ ομάδες. Ειδικά αν τα δύο από αυτά είναι εντελώς ερασιτεχνικά.

Οπότε την επόμενη σεζόν, η οποία ξεκινάει σε 1-1,5 μήνα, θα πατήσουμε πάνω στη φετινή. Μακάρι και τα αποτελέσματα να είναι ίδια. Φέτος, στην πρώτη χρονιά του συνδρομητικού Betsellers, τα πράγματα πήγαν όπως ήθελα να πάνε. Είχαμε σταθερότητα, έγινε και το ξεπέταγμα στο τέλος και κλείσαμε με κέρδη.

Δεν είναι εύκολο να έχεις σχεδόν 18% yield σε διάστημα . Είναι μεγάλο το ποσοστό, ειδικά όταν μιλάμε για βάθος 7 μηνών.

Τα του απολογισμού τα είπαμε, ρίξαμε μια ματιά και στην επόμενη σεζόν, καταγράφοντας τις αλλαγές που έχουν γίνει στους πάγκους των ομάδων από Πρέμιερ Λιγκ μέχρι Νάσιοναλ Λιγκ. Μεταγραφικά, οι Αγγλοι το γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν κινούνται πολύ τις πρώτες μέρες.

Μέχρι στιγμής, λοιπόν, δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα μεταγραφικά. Μόνο μια καταγραφή μπορούμε να κάνουμε, χωρίς όμως να βγει το παραμικρό συμπέρασμα.

Μεταγραφές

Η πιο ακριβή μεταγραφή ως τώρα είναι του χαφ Ρόντρι, που πήγε από την Ατλέτικο Μαδρίτης στη Μάντσεστερ Σίτι με 70 εκατ. ευρώ. Είναι μια θέση που ο Γκουαρντιόλα έψαχνε παίκτης, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε ουσιαστικά μόνο τον Φερναντίνιο.

Ο οποίος πέρσι δεν ήταν τόσο καλός. Τη θέση κάλυψε ο Γκιντογάν, που είναι περισσότερο 8άρι. Η Σίτι αναμένεται να κλείσει και τον φορ Ροντρίγκο από τη Βαλένθια. Απαραίτητος και ένας επιθετικός, αφού μόνο με Αγουέρο και τον ασταθή Ζεσούς δεν βγαίνει! Άλλη μια τελειωμένη κίνηση είναι ο αριστερός μπακ Ανχελίνο, ο οποίος ήρθε με 12 εκατ.

ευρώ από την PSV Αϊντχόφεν. Είναι «παιδί» της Σίτι, ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στις ακαδημίες των «σίτιζενς».

Επιτέλους μεταγραφές για τον Τότεναμ! Μετά από 1,5 μεταγραφική περίοδο έκανε μια δυνατή προσθήκη, ανακοινώνοντας τον χαφ Ντομπελέ από τη Λυών έναντι 60 εκατ. ευρώ. Καλή κίνηση, προφανώς υπολογίζεται για βασικός. Επίσης πήρε με 11 εκατ.

ευρώ και τον ταλαντούχο 18χρονο εξτρέμ Τζακ Κλαρκ, από τη Λιντς.

Από τις ακριβές μεταγραφές που έχουν γίνει ως τώρα είναι και αυτή του δεξιού μπακ Ααρον Μπισάκα από την Κρίσταλ Πάλας στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 55 εκατ. ευρώ. Ο Μπισάκα έκανε φέτος το ξεπέταγμα και όντως ήταν από τους καλύτερους δεξιούς μπακ της σεζόν που ολοκληρώθηκε.

Δεν έκανε καλό Euro U21 με την Αγγλία, παρ’ όλα αυτά η Γιουνάιτεντ έπρεπε να επενδύσει (επιτέλους!) σε έναν δεξιό μπακ και επέλεξε να το κάνει με τον συγκεκριμένο. Αν ήταν σωστή η κίνησή της θα το κρίνουμε εν καιρώ, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μπορούσε να περάσει ακόμα μία μεταγραφική περίοδος χωρίς να πάρει η Γιουνάιτεντ δεξιό μπακ.

Από ‘κει και πέρα, απέκτησε και τον πιτσιρικά της Σουόνσι, τον εξτρέμ Ντάνιελ Τζέιμς, που προέρχεται από πολύ καλή σεζόν στην Τσάμπιονσιπ.

Πολύ καλή κίνηση από την Γουέστ Χαμ με την απόκτηση του 23χρονου εξτρέμ Φορνάλς από τη Βιγιαρεάλ έναντι 25,2 εκατ. ευρώ. Τον είδαμε και στο πρόσφατο Euro U21, ήταν εκ των πρωταγωνιστών στην πορεία της Ισπανίας μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.

Με πολλές συμμετοχές στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, είναι ένας παίκτης που νομίζω πως θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να τον παρακολουθήσουμε. Δεν είναι εύκολο για έναν πιτσιρικά Ισπανό να προσαρμοστεί στα αγγλικά δεδομένα, αλλά έχει τρομερό potential. Οι Λονδρέζοι πήραν και τον πρώην γκολκίπερ του Ολυμπιακού, Ρομπέρτο, ως ελεύθερο.

Η Μπράιτον έσκασε 20 εκατ.

για τον 24χρονο Βέλγο εξτρέμ Τροσάρντ (από Γκενκ), για τον οποίο ακούγονται εξαιρετικά λόγια. Δεν έχω άποψη, δεν τον έχω δει να παίζει. Η Εβερτον αγόρασε με 25 εκατ. τον Αντρέ Γκόμες, που πέρσι έπαιξε δανεικός στα «ζαχαρωτά» από την Μπαρτσελόνα. Εκανε καλή σεζόν πέρσι, νομίζω ότι γι’ αυτό το επίπεδο είναι μια χαρά ο Πορτογάλος.

Πήρε και τον γκολκίπερ Λεσλ, ο οποίος προέρχεται από καλές σεζόν με τη Χάντερσφιλντ.

Η Τσέλσι, παρά το γεγονός ότι είναι τιμωρημένη για να μην κάνει μεταγραφές, έδωσε 40 εκατ. για να κρατήσει τον Κόβασιτς, που πέρσι αγωνίστηκε ως δανεικός από τη Ρεάλ. Και φυσικά ανακοίνωσε τον Λάμπαρντ για τον πάγκο, κάτι αναμενόμενο.

Η Λέστερ πήρε με πάνω από 30 εκατ.

ευρώ τον Αγιόσε Πέρες, Ισπανό μεσοεπιθετικό από τη Νιουκάστλ. Καλή κίνηση, η Λέστερ παίζει γρήγορα από τη μέση και μπροστά και ο Πέρες μπορεί να ταιριάξει.

Αρκετά κινητική η Αστον Βίλα που επέστρεψε φέτος στην Πρέμιερ Λιγκ. Πήρε τον «δαίμονα» Χότα για τα άκρα της επίθεσης από την Μπέρμιγχαμ. Αγόρασε τον επίσης εξτρέμ Ελ Γκάζι από τη Λιλ, έπειτα από μία πολύ καλή σεζόν ως δανεικός.

Εφερε τον επιθετικό Γουέσλεϊ από την Κλαμπ Μπριζ με 25 εκατ. Και για αυτόν ακούγονται πολύ καλά λόγια, δεν έχω άποψη, δεν τον έχω δει. Εδωσε άλλα 15,6 για να αγοράσει από το Σαουθάμπτον τον καλό αριστερό μπακ Τάργκετ. Γενικά έχει σκάσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα.

Αρκετές κινήσεις έχει κάνει και η έτερη νεοφώτιστη, Νόριτς, όμως αξιοσημείωτη είναι μόνο εκείνη του φορ Ντρμιτς από τη Γκλάντμπαχ.

Και μάλιστα τον πήρε ως ελεύθερο. Ο Ντρμιτς προέρχεται από κακή σεζόν, είχε πέρσι μόλις 5 συμμετοχές και 2 γκολ με τη Γκλάντμπαχ, ενώ και πρόπερσι δεν μπόρεσε να κάνει το κάτι παραπάνω.

Η Σαουθάμπτον έχει ρίξει κι αυτή λεφτάκια: Αγόρασε τον φορ Ντάνι Ινγκς, που πέρσι έπαιξε ως δανεικός από τη Λίβερπουλ με 22,2 εκατ. Πήρε από την Μπέρμιγχαμ τον 22χρονο επιθετικό Τσε Ανταμς με 16,7 εκατ.

Μπορεί οι περισσότεροι να μην τον γνωρίζουν αλλά ήταν περιζήτητος και έχει πολύ καλά στοιχεία. Εφερε και από την Σταντάρ Λιέγης τον εξτρέμ Τζενεπό με 15,7 εκατ. Δεν τον γνωρίζω, δεν τον έχω δει. Πάντως οι αριθμοί λένε ότι έκανε εξαιρετική σεζόν πέρσι στο Βέλγιο με 8 γκολ και 4 ασίστ σε 35 ματς.

Η Γουλβς αγόρασε δύο παίκτες που πέρσι έπαιξαν ως δανεικοί και έκαναν πολύ καλή σεζόν: τον Μεξικανό φορ Χιμένες από την Μπενφίκα με 38 εκατ.

(!) και τον χαφ Ντεντόνκερ από την Αντερλεχτ με 13,5 εκατ.

Τον στόπερ Κρεγκ Ντόουσον απέκτησε η Γουότφορντ από την Γουέστ Μπρομ, με 6,1 εκατ. ευρώ.

Αυτές είναι οι σημαντικότερες κινήσεις μέχρι στιγμής στην Πρέμιερ Λιγκ. Προφανώς το… πανηγύρι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, από ‘δω και πέρα λογικά οι ομάδες θα αρχίσουν να ανεβάζουν ρυθμούς.

Εμείς, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα τα πούμε τέλος Ιουλίου. Οι μικρές κατηγορίες της Αγγλίας ξεκινούν 2 και 3 Αυγούστου, η Πρέμιερ Λιγκ μία εβδομάδα αργότερα και στις 13 έχουμε Λιγκ Καπ. Μέχρι να τα ξαναπούμε λοιπόν, εύχομαι να περάσετε καλά όσοι πάτε διακοπές, να ξεκουραστείτε και να γεμίσετε μπαταρίες. Οι υπόλοιποι που θα φύγετε τον Αύγουστο κάντε υπομονή, όταν εμείς θα γυρίσουμε εσείς θα ετοιμάζετε βαλίτσες! Τα φιλιά μου!

 

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος