2150

Μάκης Μηνδρινός

Μουντιάλ: Νοκ άουτ και μακροχρόνια

Χαιρετώ! Σε ρυθμούς Μουντιάλ κανονικά πλέον. Αναλύσεις επί αναλύσεων, αποδόσεις επί αποδόσεων, συζητήσεις επί συζητήσεων, μακροχρόνια στοιχήματα, νικητές, πρώτοι σκόρερ, χαμός! Αυτό είναι το Μουντιάλ όμως. Για κάποιους, που πλέον δεν είναι τόσοι πολλοί όσο στο παρελθόν (για πολλούς λόγους…), ένα Μουντιάλ ξεκινάει πολύ πριν από την επίσημη πρεμιέρα.

Τότε που σκάνε τα πρώτα περιοδικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο, τότε που συνειδητοποιείς ότι έχεις χαλάσει ένα σωρό 10ευρα από ‘δω κι από ‘κει για να αγοράσεις ό,τι υπάρχει σε Μουντιάλ: περιοδικά στο περίπτερα, εφημερίδες, Panini, ιντερνετικά αφιερώματα, ιντερνετικά περιοδικά. Και όλα αυτά για να διαβάσεις σχεδόν τα ίδια παντού (υπάρχουν και εξαιρέσεις βέβαια, είναι κάποια αφιερώματα σταθερές αξίες, που εκεί πραγματικά διαβάζεις άλλα πράγματα από τα συνηθισμένα).

Μα αυτή είναι η μαγεία! Ειδικά για εμάς που ασχολούμαστε επαγγελματικά με την καψούρα μας, πολλές φορές δεν έχει σημασία τι γράφει ο καθένας, αλλά η παρουσίαση των περιοδικών, τα κασέ που λέμε και στη δουλειά μας, τα χρώματα, η φαντασία, όλα αυτά. Ε, για μένα αυτή είναι η μεγαλύτερη «μαγεία» απ’ όλες. Το… Μουντιάλ πριν από το Μουντιάλ! Μετά η μαγεία είναι άλλη: παρέα, χαβαλές μπροστά από την τηλεόραση, στοιχηματάκια, μπύρες, όλα αυτά.

Ψάχνοντας στο αρχείο μου, βρήκα περιοδικά κι αφιερώματα από το 2002 και μετά για όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Πλέον, με την τεχνολογία να έχει προχωρήσει τόσο πολύ, τα αφιερώματα για τις μεγάλες διοργανώσεις έχουν τριπλασιαστεί. Και πολύ χαίρομαι γι’ αυτό! Πάμε στα δικά μας, τα στοιχηματικά. Κάναμε ανάλυση για τους 8 ομίλους, σήμερα θα το πάμε ένα βήμα παραπέρα.

Θα μιλήσουμε για πιθανά σταυρώματα, για κάποια μακροχρόνια στοιχήματα, θα βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα. Και την Τρίτη θα γίνει μία στήλη συγκεντρωτική, με ό,τι μακροχρόνιο στοίχημα έχω βάλει στο παιχνίδι μου. Σταυρώματα Ξεκινώντας, προσθέτω κάτι σ’ αυτά που έγραψε ο Βασίλης την Τρίτη: το 2010 ήταν η μοναδική φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που δεν έπαιξε στον τελικό μία εκ των Βραζιλία, Γερμανία, Αργεντινή ή Ιταλία (Ολλανδία – Ισπανία)! Επίσης, από το 1934 τουλάχιστον μία εκ των Βραζιλία ή Γερμανία έφτασε ως τα ημιτελικά.

Προσέξτε, δεν είναι δείγμα 2-3-4 διοργανώσεων, μιλάμε για την ιστορία του Μουντιάλ! Θέλετε να μιλήσουμε και με αποδόσεις; Από το 1986 και μετά ο μέσος όρος απόδοσης του εκάστοτε νικητή είναι στο 7.00. Μεγαλύτερο αουτσάιντερ στο διάστημα αυτό που πήρε το Μουντιάλ ήταν η Ιταλία το 2006, έδινε 10.00. Φέτος, η Βραζιλία δίνει 5.00, η Γερμανία 5.50, η Ισπανία 7.

00 και η Γαλλία 7.50. Ακολουθούν Αργεντινή με 10.00, Βέλγιο με 12.00 και Αγγλία με 17.00. Η κάτοχος του Euro, Πορτογαλία, δίνει 26.00. Ας δούμε λίγο τα σταυρώματα για να καταλήξουμε κάπου. Τα σταυρώματα των ομάδων που αναφέραμε και παραπάνω, των φαβορί. Γιατί, τουλάχιστον εγώ, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα πάρει το Μουντιάλ κάποια πρωτάρα, κάποιο μεγάλο αουτσάιντερ.

Η κατάταξη στον 4ο όμιλο είναι κομβική ενόψει της συνέχειας. Στον όμιλο αυτό συμμετέχουν Αργεντινή, Κροατία, Ισλανδία και Νιγηρία. Θα μου προκαλέσει έκπληξη αν δεν περάσουν Αργεντινή και Κροατία. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος, όμως, ότι οι Αργεντίνοι θα είναι πρώτοι. Σε περίπτωση που τερματίσουν πρώτοι και στους άλλους ομίλους γίνουν τα… φυσιολογικά, με τα φαβορί να τερματίζουν στην πρώτη θέση του ομίλου τους, στους «16» η Αργεντινή θα πέσει πάνω σε Δανία ή Περού.

Ανοίγει ο δρόμος για την 8άδα. Εκεί, όμως, θα σκάσουν οι Ισπανοί και αν η Αργεντινή περάσει θα παίξει στα ημιτελικά με τους Γερμανούς! Αγωνιστικά, θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο η Αργεντινή να περάσει και την Ισπανία και τη Γερμανία. Αν η Αργεντινή τερματίσει 2η στον όμιλό της, θα πάει στο άλλο ταμπλό. Που σημαίνει πως θα πέσει με τους Γάλλους στους «16», στους «8» θα έχει πιο βατό έργο (Πορτογαλία ή Ουρουγουάη) και στα ημιτελικά θα βρει τους Βραζιλιάνους.

Για να μην το κουράζω, Αργεντινή υποστηρίζω σ’ αυτό του Μουντιάλ (από τη στιγμή που λείπουν οι αγαπημένες μου Ελλάδα και Ιταλία), θα ήθελα πολύ να δούμε αυτόν τον περιβόητο τελικό Βραζιλία – Αργεντινή, θα θεωρούσα ιδανικό κλείσιμο σεζόν να δω τον Μέσι με την κούπα στα χέρια, αλλά κάπου εδώ εμφανίζεται ο… δράκος. Οπου δράκος το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, θεωρώ την Αργεντινή ένα κλικ πιο κάτω από τα υπόλοιπα μεγάλα ονόματα.

Ειδικά πίσω, στην άμυνα. Με τερματοφύλακες που δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη, με τον Οταμέντι τον μόνο αξιόπιστο στόπερ και μπακ να ‘χαμε να λέγαμε. Μπορεί ένας Μέσι μόνος του; Μακάρι, αλλά προσωπικά έχω τις επιφυλάξεις μου. Το εξελάκι βγάζει… Μη μου πείτε ότι δεν έχετε βάλει τα σκορ στο κλασικό εξελάκι, ώστε να σας βγουν τα σταυρώματα και ο νικητής της διοργάνωσης; Ηταν το πρώτο πράγμα που έκανα πριν κάνα μήνα περίπου.

Βέβαια, με βάση τις ειδήσεις που προέκυψαν έκτοτε, το διαμόρφωσα λίγο στην πορεία. Παραθέτω τα αποτελέσματα: Οι προημιτελικοί που μου βγαίνουν είναι Ουρουγουάη – Γαλλία/Αργεντινή, Βραζιλία – Βέλγιο, Ισπανία – Κροατία, Γερμανία – Αγγλία. Και ημιτελικά με Γαλλία – Βραζιλία και Ισπανία – Γερμανία. Και τελικός Βραζιλία – Ισπανία.

Είχα γράψει κάποια στιγμή μεταξύ σοβαρού κι αστείου ότι για να… τριτώσει το κακό φέτος, θα πρέπει να δούμε τελικό Μουντιάλ Βραζιλία – Γερμανία. Είδαμε Ρεάλ – Λίβερπουλ στον τελικό του Τσου Λου, Ρεάλ – Φενέρ στον τελικό Ευρωλίγκας, που για μένα όλες αυτές είναι στην κατηγορία των «σιχαμένων» (γέλια!). Απόψεις είναι αυτές, καμία απ’ όσες ανέφερα δεν συγκαταλέγονται στις «αγαπημένες» μου.

Παρ’ όλα αυτά, θέλω να ελπίζω ότι η Γερμανία δεν θα φτάσει ως τον τελικό, ότι η ποιότητα των Ισπανών θα παίξει ρόλο και θα επιστρέψουν στον τελικό της διοργάνωσης. Για να μιλήσουμε και με αποδόσεις: το ζευγάρι τελικού Βραζιλία – Ισπανία είναι στο 19.00. Και, όπως είπαμε, νικήτρια η Βραζιλία είναι στο 5.00 και Ισπανία στο 7.00. Εκεί κινούμαι.

Θεωρώ τη η Βραζιλία έχει ένα από τα πιο συμπαγή ρόστερ των τελευταίων ετών και ότι θα είναι με το μαχαίρι στα δόντια μετά το στραπάτσο του 2014 και ότι οι Ισπανοί έχουν την πιο γεμάτη ομάδα του τουρνουά. Αυτές, λοιπόν, βλέπω να φτάνουν ως το τέλος. Λεπτομέρειες στην ανάλυση που κάναμε στις προηγούμενες στήλες. Πρώτος σκόρερ Προφανώς ψάχνουμε κάποιον από ομάδα που θα προχωρήσει στη διοργάνωση.

Η ιστορία έχει δείξει ότι ο πρώτος σκόρερ βγαίνει έχοντας παίξει τουλάχιστον 5 παιχνίδια. Που σημαίνει τρία στον όμιλο, ένα στους 16 και ένα στους 8. Ο Χάμες Ροντρίγκες ήταν ο πρώτος σκόρερ του προηγούμενου Μουντιάλ, με 6 γκολ σε 5 ματς. Ηταν ο πρώτος μετά τον Λίνεκερ το 1986 που βγήκε πρώτος σκόρερ έχοντας παίξει λιγότερα από 6 ματς. Μόνο ένας παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης ήταν πρώτος στον πίνακα των σκόρερ με μόλις τρία παιχνίδια: ο Σαλένκο της Ρωσίας το 1994, με 6 γκολ σε τρία ματς.

Αλλά δεν ήταν μόνος του. Εξι γκολ πέτυχε και ο Βούλγαρος Στόιτσκοφ, σε 7 παιχνίδια όμως. Οπότε, κοιτάζω περισσότερο σε Γαλλία, Βραζιλία, Ισπανία και Γερμανία που τις έχω για να φτάνουν ως τα ημιτελικά. Ξεκινάω ανάποδα: παρά το γεγονός ότι βλέπω την Ισπανία στον τελικό, είναι μια ομάδα που σκοράρει με πολλούς «γύρω-γύρω». Και ο Ντιέγκο Κόστα θα κάνει τη «βρώμικη» δουλειά, ίσως δεν είναι καν ο πρώτος σκόρερ των Ισπανών.

Συν ότι οι Ισπανοί έχουν στον όμιλο τους Πορτογάλους, οι οποίοι γενικά δεν δέχονται πολλά γκολ. Ούτε από τη Γερμανία βλέπω κάποιον ζεστά. Να είναι ο Βέρνερ; Δεν ξέρω μπορεί, παραδοσιακά ξεπετάγονται κάποιοι από το πουθενά σε τέτοιες διοργανώσεις, αλλά είναι και ο Μίλερ που μπορεί να σκοράρει αρκετά, ίσως μοιραστούν τα γκολ. Η Γερμανία, πάντως, είναι ομάδα που μπορεί να σημειώσει αρκετά γκολ στον όμιλο.

Στη Γαλλία, ο Γκριζμάν είναι το φαβορί σύμφωνα με τους μπουκ. Μόνο που τη Γαλλία δεν την έχω να σκοράρει πολύ στη διοργάνωση. Μένει η Βραζιλία. Σε «καλό» όμιλο για να βρει γκολ, αποφεύγει Ισπανία και Γερμανία στα νοκ άουτ, νομίζω ότι οι Βραζιλιάνοι θα έχουν την καλύτερη επίθεση του τουρνουά. Αν κάποιος μου έλεγε με σιγουριά ότι θα ξεκινούσε βασικός ο Γκαμπριέλ Ζεσούς, θα πήγαινα εκεί (δίνει 17.

00). Είναι παίκτης που δεν χρειάζεται πολλές ευκαιρίες για να βρει δίχτυα και που είναι σχεδόν πάντα μέσα στη φάση. Θα περιμένω, όμως, γιατί ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι βασικός (μπορεί να ξεκινάει ο Φιρμίνο). Προφανώς μπορεί να παιχτεί και ο Νεϊμάρ, που δίνεται στο 11.00. Σε εκκρεμότητα ο πρώτος σκόρερ. Να κάνω μία απαραίτητη σημείωση.

Οσοι πιστεύουν ότι η Αργεντινή θα φτάσει ψηλά, το 10άρι του Μέσι προφανώς μπορεί να παιχτεί. Μια χαρά απόδοση είναι, για παίκτη που εκτελεί πέναλτι, φάουλ και αποτελεί τον απόλυτο ηγέτη μιας ομάδας. Επαναλαμβάνω, όμως, πως παίζεται μόνο αν κάποιος πιστεύει ότι η Αργεντινή μπορεί να φτάσει ψηλά. Η βασική pre-game ανάλυση ολοκληρώθηκε, την Τρίτη θα συνοψίσουμε και θα γίνουν και οι όποιες προτάσεις για μακροχρόνια στοιχήματα.

Μην περιμένετε να σπαταλήσω ένα τσουβάλι λεφτά σε μακροχρόνια στοιχήματα. Μπορεί ο ενθουσιασμός να είναι μεγάλος, μπορεί μετά από τόσες αναλύσεις και τόσο διάβασμα να νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα, όμως όλα αυτά που αναλύουμε στο χαρτί αυτό το διάστημα μπορούν να πάνε περίπατο στο χόρτο, όταν ξεκινήσουν τα ματς!

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος