1799

Μάκης Μηνδρινός

Οι κόποι μιας χρονιάς!

Χαιρετώ! Ηρθε η ώρα των πλέι οφ λοιπόν! Η σεζόν στην Αγγλία κλείνει και επίσημα με τη διεξαγωγή των τριών τελικών, σε Τσάμπιονσιπ, Λιγκ 1 και Λιγκ 2. Και τα τρία παιχνίδια θα διεξαχθούν στο «Γουέμπλεϊ» με ώρα έναρξης τις 17:00. Σάββατο η Λιγκ 2, Κυριακή η Λιγκ 1 και Δευτέρα η Τσάμπιονσιπ. Είναι η ώρα που παίζονται οι κόποι όλης της σεζόν.

Και όχι μόνο! Τεράστια τα οικονομικά οφέλη για τις ομάδες που θα κερδίσουν το εισιτήριο για την άνοδο, ιδιαίτερα για τον νικητή στην Τσάμπιονσιπ. Μιλάμε για τον πιο ακριβό ποδοσφαιρικό τελικό παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι φέτος όποια εκ των Ντέρμπι ή Αστον Βίλα επικρατήσει θα βάλει στα ταμεία της τουλάχιστον 170 εκατ. λίρες και το συγκεκριμένο ποσό θα αυξηθεί, ανάλογα με τη θέση της ομάδας στην Πρέμιερ Λιγκ την επόμενη σεζόν! Ακόμα και να υποβιβαστεί, το ποσό δεν θα είναι μικρότερο!

Τεράστια τα ποσά, ειδικά στην Αγγλία, δεν συγκρίνονται με καμία άλλη χώρα.

Και όλα, βέβαια, ξεκινούν από τα τηλεοπτικά συμβόλαια, με το προϊόν να είναι το πιο ακριβό της αγοράς. Και, φυσικά, η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα άλλα πρωταθλήματα δεν είναι στις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό (και η Μπαρτσελόνα έχει πολλά έσοδα και η Μπάγερν και η Γιουβέντους), αλλά στις μικρότερες. Εκεί δεν υπάρχει καν σύγκριση.

Χθες ανακοίνωσε και επίσημα η Πρέμιερ Λιγκ τα ποσά που δόθηκαν στις ομάδες. Η Χάντερσφιλντ που υποβιβάστηκε πήρε 96,6 εκατ. λίρες μόνο από τηλεοπτικά και θέση στη βαθμολογία. Χωρίς να υπολογίζονται εισιτήρια, χορηγοί ή ό,τι άλλο. Η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι πήρε 151 εκατ. λίρες. Φαίνονται πολλά αλλά σε σχέση με τα 96,6 της ουραγού Χάντερσφιλντ, προφανώς δεν είναι πολλά! Κοίταξα πρόσφατα την αντίστοιχη  λίστα της σεζόν 1992-93.

Τότε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που πήρε τα περισσότερα χρήματα έβαλε στα ταμεία 2,4 εκατ. λίρες. Και τώρα πήρε 142,5. Η διαφορά 26 ετών είναι σχεδόν 140 εκατ.!

Για να μη το πάμε πολύ μακριά, ο νικητής του Τσάμπιονς Λιγκ θα πάρει κάπου 75-80 εκατ. ευρώ. Περίπου 100 λιγότερα από αυτά που θα πάρει ο νικητής των πλέι οφ της Τσάμπιονσιπ!

Μεσοβδόμαδα μιλήσαμε για ένα άλλο «φαινόμενο» των αγγλικών γηπέδων, την προσέλευση του κόσμου στις μικρές κατηγορίες.

Κάποιοι μου έστειλαν να κάνω αναφορά και στην Πρέμιερ Λιγκ. Τι να πούμε εκεί ρε παιδιά; Τα νούμερα ξεφεύγουν! Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε sold out σχεδόν σε κάθε ματς: μέσος όρος 74,498. Ακολούθησε η Αρσεναλ με 59,899. Και τρίτη – σε ένα βαθμό έκπληξη – η Γουέστ Χαμ, με 58,336. Λέω ως ένα βαθμό γιατί η Γουέστ Χαμ παίζει στο… αχανές Ολυμπιακό Στάδιο, οπότε είναι λογικό να μαζεύει κόσμο.

Ακολουθούν Τότεναμ (54,216), Σίτι (54,130), Λίβερπουλ (52,983), Νιουκάστλ (51,121), Τσέλσι (40,437), Εβερτον (38,780) και Λέστερ (31,851). Αυτή είναι η πρώτη δεκάδα. Τελευταία η Μπόρνμουθ με 10,532 κάτι λογικό, καθώς το γήπεδό της δεν χωράει περισσότερους!

Τσάμπιονσιπ

Στοιχηματικά θα ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με τους τρεις τελικούς. Στην Τσάμπιονσιπ, Δευτέρα απόγευμα, βρείτε μια τηλεόραση να δείτε το Αστον Βίλα – Ντέρμπι! Η ατμόσφαιρα θα είναι όλα τα λεφτά, η δίψα τους μεγάλη, αν έχετε πρόσβαση σε τηλεόραση ή υπολογιστή, η συμβουλή μου είναι να συντονιστείτε! Εξωαγωνιστικά, «όλα τα λεφτά» είναι η μάχη των πάγκων: του προπονητής της Ντέρμπι, Φρανκ Λάμπαρντ, με τον βοηθό του Σμιθ, Τζον Τέρι.

Λάμπαρντ και Τέρι τα πήραν σχεδόν όλα ως συμπαίκτες στην Τσέλσι, φιλαράκια, τους συνδέουν πολλά. Τη Δευτέρα, όμως, θα είναι αντίπαλοι!

Αγωνιστικά, έχουμε μιλήσει πολλές φορές τον τελευταίο καιρό για τις δύο ομάδες. Η Ντέρμπι φέτος το πήγε αλλιώς. Ούτε μεγάλες μεταγραφές, ούτε μεγάλο μπάτζετ, ούτε μεγάλες κουβέντες. «Χορτάσαμε» από μεγάλα λόγια τα προηγούμενα χρόνια, όπου η Ντέρμπι έφτανε στην πηγή αλλά νερό δεν έπινε.

Για τέταρτη φορά τα 5 τελευταία χρόνια που θα βρεθεί στη συγκεκριμένη διαδικασία. Πέρσι αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη Φούλαμ, το 2016 στα ημιτελικά από τη Χαλ και το 2014 στον τελικό από την ΚΠΡ!

Ο Λάμπαρντ το ξεκαθάρισε από την αρχή, ότι θέλει να δουλέψει με πιτσιρικάδες. Πήρε κάποιους δανεικούς από την Τσέλσι (Τομόρι, Μάουντ) και τη Λίβερπουλ (Γουίλσον), τους έδωσε φανέλα βασικού και αυτοί είναι πρωταγωνιστές, όπως και ο 18χρονος Μπογκλ μπακ, μαζί βέβαια και με κάποιους πιο έμπειρους που ήδη υπήρχαν στο ρόστερ ή αποκτήθηκαν (Γουόγκορν, Μάριοτ, Νιούτζεντ, Λόρενς, Κίο κάποιοι εξ αυτών).

Το ρόστερ της Ντέρμπι δεν το λες το καλύτερο στην Τσάμπιονσιπ. Ούτε το πιο γεμάτο. Εχει ταλέντο όμως και ο Λάμπαρντ την έχει δουλέψει καλά την ομάδα. Η ψυχολογία είναι στα ύψη μετά τη σπουδαία ανατροπή επί της Λιντς στον ημιτελικό, όμως εδώ εγώ θα βάλω έναν αστερίσκο. Παίκτες και προπονητές πανηγύρισαν την πρόκριση επί της Λιντς σαν να πήραν την άνοδο.

Γλέντι με μπύρες, ποτά, κ.λπ. Μεσολάβησαν βέβαια αρκετές ημέρες για να… προσγειωθούν, όμως ακριβώς επειδή λείπει η εμπειρία στους περισσότερους στο ρόστερ, δεν αποκλείω να είναι ακόμα στα… σύννεφα.

Από την άλλη, η Αστον Βίλα από την αρχή της σεζόν ήταν ένα από τα φαβορί για την άνοδο. Μπορεί στον πάγκο να ήταν άλλος προπονητής, όμως μιλάμε για ένα από τα καλύτερα ρόστερ της κατηγορίας.

Και από τη στιγμή που ανέλαβε ο Σμιθ η Αστον Βίλα σταδιακά ανέβαζε στροφές, με αποτέλεσμα να κάνει ένα εντυπωσιακό φινάλε. Λύγισε δύσκολα την Γουέστ Μπρομ στα ημιτελικά, αλλά τα τοπικά ντέρμπι είναι πάντα ιδιαίτερα.

Από την Αστον Βίλλα είδαμε ωραία μπάλα κατά με τον Σμιθ στον πάγκο, από τη μέση και μπροστά στα περισσότερα παιχνίδια της ήταν… φωτιά.

Και αυτοί με κάμποσους δανεικούς: ο Τουανζέμπε ανήκει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο πρώτος σκόρερ Εϊμπραχαμ στην Τσέλσι, ο εξτρέμ Ελ Γκάζι στη Λιλ, ο στόπερ/μπακ Μινγκς στην Μπόρνμουθ, όλοι τους βασικοί. Βάλτε και κάποιους πολύ έμπειρους και με παραστάσεις από Πρέμιερ Λιγκ, όπως οι Τέιλορ (αριστερός μπακ Εθνικής Ουαλίας, πρώην Σουόνσι), Τσέστερ (στόπερ, πρώην Χαλ), Χάτον και Ελμοχαμαντί (διεθνείς με Σκωτία και Αίγυπτο), Γέντινακ, Γουίλαν, Αντόμα, συν βέβαια τους πολύ ταλαντούχους Γκρίλις, Χούριχεϊν, Κοτζία.

Μιλάμε για ρόστερ που θεωρητικά στέκεται και στην Πρέμιερ Λιγκ!

Για να καταλήξουμε, θεωρώ ότι η Αστον Βίλα σωστά είναι το φαβορί. Της δίνω προβάδισμα γιατί έχει πιο ψημένους παίκτες και σε αυτά τα ματς η εμπειρία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Ασχετο: δεν αποκλείω μέσα στην επόμενη εβδομάδα ο Λάμπαρντ να γίνει ο νέος προπονητής της Τσέλσι…

Λιγκ 1

Δεν έχει αλλάξει κάτι στην εκτίμηση που έκανα πριν από τους ημιτελικούς, ότι όποια εκ των Σάντερλαντ ή Πόρτσμουθ περνούσε στον τελικό θα ήταν και το φαβορί για να ανέβει στην Τσάμπιονσιπ.

Οπότε στο Τσάρλτον – Σάντερλαντ δίνω προβάδισμα στη Σάντερλαντ. Από την αρχή της σεζόν ήταν στα μεγάλα φαβορί για να επιστρέψουν άμεσα στην Τσάμπιονσιπ, το ρόστερ της είναι από τα καλύτερα της Λιγκ 1 και το μόνο αρνητικό είναι η πίεση. Το ξέρει ότι είναι το απόλυτο φαβορί, όπως ξέρει επίσης ότι θα είναι τεράστια αποτυχία αν δεν τα καταφέρει.

Από την άλλη, η Τσάρλτον με βάση τα προβλήματα που είχε κατά τη διάρκεια της σεζόν, νομίζω ότι ήδη έχει κάνει την υπέρβασή της. Εχει όνομα, φανέλα, καλό μομέντουμ, θα το παλέψει, όμως όπως είπα και προηγουμένως σε αυτά τα ματς μετράει πολύ η εμπειρία και θεωρώ ότι η Σάντερλαντ ξεκινάει έχοντας ένα μικρό προβάδισμα.

Λιγκ 2

Το Νιούπορτ – Τρανμίρ είναι ο τελικός των αουτσάιντερ.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν ελάχιστοι περίμεναν ότι οι δύο ομάδες θα διεκδικούσαν την άνοδο και θα έφταναν μέχρι τον τελικό. Αμφότερες έκαναν ένα εξαιρετικό φίνις στη σεζόν και –έχοντας το μομέντουμ- θα παίξουν σε 90 λεπτά (ή 120) την άνοδο στη Λιγκ 1.

Το εντυπωσιακό για την Τρανμίρ είναι ότι θα παίξει για τρίτη σερί σεζόν σε τελικό πλέι οφ! Μετράει έναν χαμένο και έναν κερδισμένο.

Η Νιούπορτ πιο soft ομάδα και με πιο soft φανέλα. Εφτασε ως τον τελικό κυρίως λόγω των εντυπωσιακών εντός έδρας επιδόσεων της. Το βλέπω πολύ ισορροπημένο, όπως δηλαδή και οι μπουκ. Και φέρνω την ισοπαλία σε πρώτο πλάνο.

Στη σούμα. Οι τελικοί είναι περισσότερο για τηλεθέαση παρά για στοίχημα, χιλιοειπωμένο είναι αυτό. Αλλά επειδή φέτος όλο και κάτι «βλέπω», λέω να κάνω ένα χαλαρό τριξάκι με Αστον Βίλα, Σάντερλαντ και την ισοπαλία στο Νιούπορτ – Τρανμίρ.

Ξαναλέω: χαλαρό! Τα λέμε ξανά την Τρίτη.

 

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος