2149

Μάκης Μηνδρινός

Οι τέσσερις πρώτοι όμιλοι του Μουντιάλ

Καλησπέρα, καλό μήνα, καλό καλοκαίρι, όλα καλά γενικότερα! Μπαίνουμε σε μουντιαλικό μήνα, αρχίζουν τα αφιερώματα, γενικά έχουμε… δρόμο μπροστά μας, οι διακοπές αργούν φέτος. Πέρσι τέτοια περίοδο ξεκινούσε η απόλυτη χαλάρωση, ήταν ένα «κενό» καλοκαίρι από μεγάλες διοργανώσεις. Στη στήλη της Τρίτης είπαμε δυο λόγια για την Εθνική Αγγλίας, σήμερα θα δούμε λίγο πιο αναλυτικά τους ομίλους.

Με την υποσημείωση, βέβαια, πως όλα όσα πούμε είναι στη θεωρία από τη στιγμή που δεν υπάρχει εικόνα των ομάδων. Λίγες φορές οι ομάδες εμφανίζονται πολύ διαφορετικές από αυτό που περιμέναμε; Οπότε πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά, σήμερα θα δούμε τους πρώτους τέσσερις ομίλους και την Τρίτη τους άλλους τέσσερις. Δεν θα γίνει πρόταση ακόμα, πολύ απλά γιατί δεν έχω αποφασίσει ούτε εγώ τι θα παίξω.

Προς το παρόν δεν έχω ποντάρει ούτε ένα ευρώ. Προς το παρόν πάμε με αναλύσεις και στην πορεία θα έρθουν και οι προτάσεις. 1ος όμιλος Ρωσία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία Εδώ υπάρχει το ερωτηματικό που λέγεται Σαλάχ. Προφανώς με τη σεζόν που έχει κάνει ο επιθετικός της Λίβερπουλ, είναι ικανός να δώσει το κάτι παραπάνω στην Αίγυπτο.

Η οποία Αίγυπτος έτσι κι αλλιώς μοιάζει να έχει καλή ομάδα, αρκετά καλό υλικό. Απλά με τον Σαλάχ ανεβαίνει ένα σκαλί και αυξάνει τις πιθανότητές της για να περάσει στα νοκ άουτ. Αυτός είναι και ο στόχος της. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Σαλάχ προλαβαίνει δεν προλαβαίνει το πρώτο ματς του ομίλου. Το καλό είναι ότι οι Αιγύπτιοι στην πρεμιέρα παίζουν με το φαβορί του γκρουπ, την Ουρουγουάη.

Που σημαίνει πως ακόμα κι αν δεν παίξει ο Σαλάχ, ακόμα κι αν χάσουν, δεν τρέχει και τίποτα. Από την άποψη πως έτσι κι αλλιώς τα ματς με Ρωσία και Σαουδική Αραβία είναι αυτά που θα έκριναν την πρόκριση. Σ’ αυτά τα δύο παιχνίδια, λοιπόν, ο Σαλάχ (πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ) αναμένεται να είναι ΟΚ. Η Ουρουγουάη όταν προκρίνεται στα τελικά είναι σκληρό καρύδι: ως τους «16» το 2014, 4η το 2010, στους «16» το 1986 και το 1990, μόνο το 2002 αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων στις 5 τελευταίες συμμετοχές της σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Εμπειρία φουλ: Μουσλέρα, Μάξι Περέιρα, Γοδίν, Κάσερες, Κριστιάν Ροντρίγκες, Γκαστόν Ραμίρες, Καβάνι, Σουάρες, αλλά και αρκετοί μικροί να έρχονται: Βαρέλα, Μπεντανκούρ και όχι μόνο. Λογικά θα είναι πρώτη στον όμιλο (1.80). Η Ρωσία είναι ένα ερωτηματικό, αφού δεν υπάρχει καν εικόνα από προκριματική φάση. Το ρόστερ της, πάντως, σε σχέση με δύο χρόνια πριν που συμμετείχε στο Euro, δεν έχει αλλάξει πολύ (πέρα του ότι δεν υπάρχουν οι Μπερεζούτσκι – αλλά υπάρχει ο Σεργκέι Ιγκνάσεβιτς, έτσι για να μη ξεχνιόμαστε!).

Υπάρχει ο «πολύς» Τζαγκόεφ, έχουν σκάσει όμως πολλοί τραυματισμοί, καθώς τέσσερις παίκτες υπέστησαν το προηγούμενο διάστημα ρήξη χιαστών, με πιο βαρύ όνομα αυτό του φορ Κοκόριν. Συν ότι ο προπονητής έχει «ανοιχτά μέτωπα» με κάμποσους παίκτες (άφησε έξω τον Ντενίσοφ της Λοκομοτίβ) και το κλίμα δεν το λες και ιδανικό. Το εύλογο ερώτημα προφανώς είναι «θα μείνει εκτός από τη φάση των ομίλων η διοργανώτρια; Και μάλιστα όταν αυτή η διοργανώτρια είναι η Ρωσία;».

Τα «πρέπει» δεν μπορώ να τα γνωρίζω. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εδώ είναι να αναλύσουμε τα αγωνιστικά δεδομένα. Τα υπόλοιπα δεν τα ξέρουμε, δυστυχώς. Για τη Σαουδική Αραβία προφανώς δεν μπορώ να έχω καλή άποψη. Μόνο από αριθμούς και τελευταία φιλικά έχω μια μικρή εικόνα. Θα μου προκαλέσει μεγάλη έκπληξη, πάντως, αν δεν είναι στην τελευταία θέση του ομίλου.

2ος όμιλος Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν Οι Ισπανοί έχουν δύο σερί αποτυχημένες μεγάλες διοργανώσεις: το 2016 αποκλείστηκαν στους 16 του Euro από τους Ιταλούς και το 2014 έμειναν εκτός από τη φάση των ομίλων. Φέτος νομίζω θα επιστρέψουν στις πρώτες θέσεις. Δεν ξέρω αν θα το πάρουν, αλλά θεωρώ ότι είναι για ημιτελικά και βλέπουμε. Ισως το πιο γεμάτο ρόστερ απ’ όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Ειδικά η μεσαία τους γραμμή είναι… άπαπα! Μπουσκέτς, Ινιέστα, Σαούλ, Κόκε, Τιάγκο Αλκάνταρα, Ασένσιο, Σίλβα, Ισκο. Αντε διάλεξε τρεις-τέσσερις για να ξεκινούν βασικοί! Το Μαρόκο έχει καλούς παίκτες: Μπενατιά, Ντιράρ, Μπελχαντά, Φαρ, Μπουσουφά, Αμραμπάτ είναι γνωστοί και ποιοτικοί. Ως ομάδα, βέβαια, δεν μπορώ να πω ότι έχω δει πολλές φορές το Μαρόκο.

Το έχω, πάντως, στο μυαλό μου ως ομάδα που μπορεί να κάνει ζημιές. Στο ίδιο καζάνι και το Ιράν. Ορισμένοι πολύ καλοί παίκτες κι αυτούς αν τους υποτιμήσεις θα έχεις πρόβλημα. Όπως καταλάβατε, δεν θεωρώ τόσο δεδομένη την πρόκριση της Πορτογαλίας. Ή, για να το πω καλύτερα, δεν πιστεύω πως θα έχει τόσο εύκολο έργο όσο δείχνουν οι αποδόσεις (η πρόκρισή της δίνει 1.

22). ΟΚ, είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης, ΟΚ έχει τον Κριστιάνο Ρονάλντο και έναν πολύ έμπειρο προπονητή. Αλλά, δεν ξέρω, μου έχει κάτσει ότι η Πορτογαλία θα είναι από τις απογοητεύσεις του Μουντιάλ. Και να περάσει, δηλαδή, τους έχω για ταβάνι τη φάση των 16. Με γκολκίπερ μέτριο (Πατρίσιο), με στόπερ τον 36χρονο Αλβες, τον 35χρονο Πέπε και τον 34χρονο Φόντε.

Με τα περισσότερα χαφ να μην έκαναν καλή σεζόν. Στα ερωτηματικά οι Πορτογάλοι. 3ος όμιλος Γαλλία, Δανία, Περού, Αυστραλία Οι Γάλλοι σε κάθε μεγάλη διοργάνωση τα τελευταία χρόνια ξεκινούν ως μία από τις πιο πλήρεις ομάδες. Το ίδιο και φέτος. Εμειναν έξω ονόματα που υπό άλλες συνθήκες όχι μόνο θα ήταν στην αποστολή, αλλά θα ξεκινούσαν και βασικοί (Ραμπιό, Κοντογκμπιά, Παγιέ, Λακαζέτ, Κοσιελνί κ.

ά.). Με κάποιο τρόπο, όμως, καταφέρνουν στην πορεία των διοργανώσεων να απογοητεύουν. Θα την είχα για πολύ ψηλά (όπως την περίμενα και στο προηγούμενο Euro) αν είχε άλλο προπονητή. Τώρα προφανώς θα προχωρήσει στα νοκ άουτ, εκεί θα δείξει. Οι Γάλλοι πάντα είναι ερωτηματικό. Την πρωτιά του ομίλου δεν νομίζω να τη χάσουν, πάντως, οι «τρικολόρ».

Δανία, Περού και Αυστραλία συγκαταλέγονται στην κατηγορία «ύπουλες ομάδες», αλλά ως εκεί. Το Περού θα έχει τελικά τον Γκερέρο, είναι τεράστια προσθήκη, τόσο για αγωνιστικούς αλλά ακόμα περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους. Ιδιαίτερα μετά τον τόσο μεγάλο αγώνα που έκαναν οι άνθρωποί της, αλλά και ο ίδιος, προκειμένου να δικαιωθεί στην ιστορία με τις ουσίες που φέρεται να πήρε.

Οι Αυστραλοί θεωρώ ότι θα είναι ανταγωνιστικοί αλλά δεν θα μπορέσουν να κάνουν την υπέρβαση (που σημαίνει πρόκριση). Πολύ καλός γκολκίπερ ο Ράιαν (τον είδαμε στην Μπράιτον φέτος), πολύ καλοί οι Μίλιγκαν – Μόι (ο ηγέτης της Χάντερσφιλντ ήταν φέτος) – Γέντινακ (αρχηγός, βασικός φέτος στην Αστον Βίλα) – Ρόγκιτς (Σέλτικ), μορφάρα ο Κέιχιλ μπροστά, όμως με ταβάνι όλοι τους.

Η Δανία είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Αν και προκρίθηκε στα μπαράζ (τερμάτισε πίσω από την Πολωνία στον όμιλο και έπαιξε διπλά ματς με την Ιρλανδία, την οποία πέρασε εύκολα), νομίζω ότι το ρόστερ της είναι ικανό για ζημιές και μπορεί να περάσει μαζί με τη Γαλλία στην επόμενη φάση. Ο Ερικσεν έκανε σπουδαία σεζόν με την Τότεναμ, αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Η άμυνά της είναι «εγγλέζικη»: δύο γκολκίπερ που παίζουν στο Νησί (Σμάιχελ Λέστερ και Λεσλ Χάντερσφιλντ), 5/9 αμυντικούς επίσης αγωνίστηκαν στα αγγλικά γήπεδα (Μπιέλαντ Μπρέντφορντ, Κρίστενσεν Τσέλσι, Γιόρκγενσεν Χάντερσφιλντ, Ντάλσγκααρντ Μπρέντφορντ και Κνούντσεν Ιπσουιτς). Ικανή είναι και από τη μέση και μπροστά και με έμπειρο προπονητή (Χαρέιντε).

Το Γαλλία – Δανία δίνει 2.50. 4ος όμιλος Αργεντινή, Κροατία, Νιγηρία, Ισλανδία Θεωρώ ότι θα γίνει μάχη μεταξύ Αργεντινής και Κροατίας για την πρώτη θέση. Οι Αργεντίνοι όσο ποιοτικοί και να είναι μπροστά, πίσω μόνο αξιοπιστία δεν εμπνέουν. Ειδικά στο τέρμα, είναι στα ίδια επίπεδα με τους Αγγλους, που λέγαμε την Τρίτη. Θέμα έχουν και στα μπακ, γενικά η άμυνά τους είναι ένα σοβαρό ζητούμενο.

Ισλανδία και Κροατία ήταν στον ίδιο όμιλο των προκριματικών, με τους Ισλανδούς να προκρίνονται πρώτοι και τους Κροάτες να χρειάζονται τα μπαράζ με την Ελλάδα για να σφραγίσουν το εισιτήριο. Η Ισλανδία ξεπετάχτηκε τα τελευταία χρόνια, ήταν εντυπωσιακή στο πρόσφατο Euro, όμως δεν νομίζω ότι τώρα είναι ικανή να κάνει την υπέρβαση (πρόκριση στους 16).

Ο απόλυτος ηγέτης αυτής της ομάδας είναι ο Σίγκουρντσον της Εβερτον, ο οποίος ούτε καλή σεζόν έκανε, ούτε απόλυτα υγιής είναι προερχόμενος από πολύμηνη απουσία. Καλά δουλεμένη ομάδα, δεν είναι για να την υποτιμάς, αλλά τη βλέπω μέχρι 3η. Για την ακρίβεια, θα παλέψει με τη Νιγηρία για την 3η θέση. Οι Νιγηριανοί δεν έχουν κακό υλικό, αλλά πίσω έχουν παραδοσιακά προβλήματα, κανείς από αυτούς που απαρτίζουν την άμυνά τους δεν είναι τοπ επιπέδου.

Ούτε οι γκολκίπερ τους. Μπροστά είναι καλύτεροι: Ομπι Μίκελ, Μόουζες, Εντιντί, Μουσά, Ιγκάλο, Ιχεανάτσο, Ιβόμπι είναι ΟΚ, όμως λείπει ο ηγέτης, ο σταρ. Η Κροατία διαθέτει μία από τις καλύτερες μεσαίες γραμμές στη διοργάνωση: Μόντριτς, Ράκιτιτς, Κόβασιτς, Μπρόζοβιτς, βάλε μπροστά και τους Πέρισιτς, Κράμαριτς, Κάλινιτς, Μάτζουκιτς, ποιοτικότατη από τη μέση και μπροστά.

Δεν νομίζω ότι θα έχουμε έκπληξη στον όμιλο αυτό: Αργεντινή και Κροατία πιστεύω θα περάσουν, δεν ξέρω όμως ποιος θα είναι πρώτος… Αυτά προς το παρόν. Τα υπόλοιπα από βδομάδα, θα έχουμε και μια καλύτερη εικόνα από τις περισσότερες ομάδες λόγω των φιλικών που θα παίξουν σήμερα-αύριο. Καλό Σ/Κ.  

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος