729

Tzini

Ο Sir Takis της Αιγύπτου! (UPDATE)

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους! Εύχομαι να περάσατε όμορφα αυτές τις μέρες, με τις οικογένειες σας, τους φίλους σας και όλα τα αγαπημένα σας πρόσωπα που επιλέξατε να μοιραστείτε μαζί τους αυτές τις στιγμές! Προσωπικά, βρήκα την ευκαιρία να γυρίσω στα πάτρια εδάφη μου (κάπου στη Μέση Ανατολή είναι το παλάτι του Σουλτάνου) για να δω και να ζήσω στιγμές με ανθρώπους που μου είχαν λείψει πολύ (Αλαντίν, Γιασμίν κλπ).

Το ίδιο είχα κάνει και τα Χριστούγεννα βέβαια άλλα μας τα χάλασε ο covid τότε με αποτέλεσμα να με έχουν κλεισμένο στο λυχναράκι μου!

Όπως θα καταλάβατε η διάθεση και η ψυχολογία βρίσκεται στα ύψη αυτές τις μέρες, ο καιρός έχει βελτιωθεί επιτέλους και αυτο βοηθάει στο να ξεφύγει λίγο το μυαλό από την καθημερινή ρουτίνα μας. Τα πρωταθλήματα της Αφρικής έχουν δρόμο ακόμα, σε αντίθεση με αυτά της Ευρώπης που θέλουν το πολύ 5 αγωνιστικές για να ολοκληρωθούν, στα δικά μας θέλουμε περίπου τις διπλάσιες.

Στα CAF φτάσαμε αισίως στα ημιτελικά με τις εκπλήξεις να είναι παραδόξως αρκετές! Πάμε να δούμε τι έγινε στα προημιτελικά αλλά και τι θα ακολουθήσει στα ημιτελικά.

Ξεκινώντας από το Champions League, η πιο δυνατή έκπληξη ήταν φυσικά αυτή της Mamelodi που μας στέρησε κιόλας τη δυάδα με την πρόκριση της Wydad. Άλλες 10 φορές να παίξουν 9/10 θα περάσουν οι Νοτιοαφρικανοί.

Να σας θυμίσω ότι κέρδισαν μέσα-έξω την Al Ahly στη φάση των ομίλων και οι βλέψεις τους ήταν η κατάκτηση του τροπαίου. Μια άλλη έκπληξη την οποία την περιμέναμε και την πληρωθήκαμε ήταν η Setif απέναντι στην Esperance. Η αλλαγή της δομής του Τυνησιακού πρωταθλήματος στοίχησε πολύ στην Esperance καθώς δεν έπιασαν ποτέ αγωνιστικό ρυθμό έως τώρα.

Ενδεικτικό ότι το πρωτάθλημα τους ξεκίνησε μέσα Οκτώβρη και μέχρι αρχές Απρίλη, όπου ολοκληρώθηκε η κανονική διάρκειά του, οι ομάδες έπαιξαν μόλις 14 αγωνιστικές! Μεγάλο φάουλ από την ομοσπονδία τους όπου αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν τα πλέι οφ και πλέι άουτ τους. Η Wydad, αν και ζορίστηκε πολύ στην ρεβάνς στο Μαρόκο, πέρασε το εμπόδιο της Belouizdad και η Raja που είχε το δυσκολότερο έργο κόντρα στη Al Ahly πραγματοποίησε δύο πολύ μεγάλες εμφανίσεις σε Αίγυπτο και Μαρόκο.

Δεν κατάφερε να περάσει τους πολύ μέτριους Αιγύπτιους, οι οποίοι είχαν μεγάλη βοήθεια από τους διαιτητές. Ειδικά στην ήττα με 2-1 στην Αίγυπτο έγιναν εγκλήματα από το VAR. Al Ahly-Setif και Wydad-Petro Atletico τα ζευγάρια των ημιτελικών με ξεκάθαρα φαβορί τους Αιγύπτιους και τους Μαροκινούς.

Στο CAF Confederation Cup σίγουρα δεν περίμενε κανείς να μείνουν έξω και οι δύο εκπρόσωποι της Αιγύπτου.

Ειδικά ο αποκλεισμός της Pyramids δίχως να σκοράρει καν σε δύο παιχνίδια κόντρα σε μια αποδυναμωμένη Mazembe, ήταν ένα σοβαρό σοκ για την ομάδα. Εδώ μπορούμε να πούμε ότι μίλησε η φανέλα. Στο 1,20 ήταν η πρόκρισή της και πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Η δεύτερη έκπληξη ήταν η αγαπημένη μας Berkane! Η “πορτοκαλί λαίλαπα” όπως είναι το παρατσούκλι της ομάδας, ήταν απόλυτα κυνική για πρώτη φόρα μέσα στη σεζόν, εκνεύρισε όσο δεν πήγαινε τους Αιγύπτιους της Al Masry, οι οποίοι δέχτηκαν συνολικά 4 κόκκινες! Ειδικά στο πρώτο ματς στην Αίγυπτο είχαν μείνει με 9 από το 60’ με το σκορ στο 1-1 και όμως είχαν καταφέρει να πάρουν τη νίκη με 2-1! Στη ρεβάνς, οι κόκκινες βγήκαν στα τελειώματα του ματς, με το σκορ στο 1-0 από πολύ νωρίς που ήταν και το τελικό.

Να υπενθυμίσω ότι το εκτός έδρας γκολ μετράει ακόμα στην Αφρική. Μια άλλη αγαπημένη μας ομάδα, η Simba, αποκλείστηκε στα πέναλτι από τους Orlando Pirates. Όπως σχεδόν πάντα ήταν καταιγιστική στη Τανζανία με 60,000 κόσμο όμως κατάφερε να σκοράρει μόλις ένα γκολ. Θα μπορούσε να είχε βρει άλλα 1-2 αλλά δεν τις έκατσε. Στη ρεβάνς στη Νότιο Αφρική, στην ουσία δεν κατέβηκε ποτέ στο γήπεδο και δίκαια αποκλείστηκε έστω και στα πέναλτι.

Το ντέρμπι της Λιβύης κρίθηκε στις λεπτομέρειες με την Al Ahly της Τρίπολης να παίρνει την πρόκριση στις λεπτομέρειες. Mazembe-Berkane και Al Ahly (Tripoli)-Orlando Pirates τα επόμενα ζευγάρια εδώ τα οποία είναι εξαιρετικά αμφίρροπα.

Σχεδόν όλα τα παραπάνω ήταν γραμμένα από χθες, αλλά όπως σας ανέφερα στο χθεσινό update, η άνοδος της τιμής της Safi και το άνοιγμα του FUS-Raja, μου άλλαξαν τα πλάνα.

Το ματς χθες σημαδεύτηκε από δύο φάσεις. Αρχικά στο πρώτο ημίχρονο, το VAR πήρε πίσω ένα πέναλτι για τη Safi που υπέδειξε ο ρεφ κατευθείαν καθώς υπήρχε χέρι που επηρέασε την εξέλιξη της φάσης και ενώ όλα έδειχναν ότι πάμε για ένα σβηστό 0-0 αφού κανείς δεν ρίσκαρε στο τέλος, έρχεται ένα πέναλτι από το VAR το οποίο δεν το αντιλήφθηκε ποτέ κανείς.

Αστείο πέναλτι, τραβηγμένο από τα μαλλιά. Αργότερα μάλιστα έγινε και το 0-2, το οποίο ακυρώθηκε ως οφσάιντ που δεν υπήρχε για κανένα λόγο! Χαλάστηκα λίγο με όλα αυτά καθώς δεν άξιζε να χαθεί το μπετ αλλά προχωράμε. Δυστυχώς όταν κοντράρουμε τις μεγάλες ομάδες τις Αφρικής, ο παράγοντας διαιτησίας σπάνια θα είναι με το μέρος.

Η είδηση της ημέρας όμως έρχεται από την Αίγυπτο! Ο Τάκης Γκώνιας επιστρέφει στην Pyramids μετά από περίπου 10 μήνες από την απόλυσή του! Αναμενόμενη ήταν η απόλυση του Ehab Galal ο οποίος θα αναλάβει την εθνική ομάδα της Αιγύπτου.

Γενικώς, ο Τάκης είναι γνώριμο πρόσωπο στην Αίγυπτο και έχει συνδέσει το όνομά του με ανοιχτό ποδόσφαιρο και αρκετά γκολ στα παιχνίδια του. Σήμερα μάλιστα θα ντεμπουτάρει υποδεχόμενος την Ceramica Cleopatra. Ρίχνοντας μια ματιά στις τιμές του αγώνα ξεχωρίζει το οβερ 2,0 ασιατικό στο 1,90 αλλά δεν έχω κάτι άλλο για να το βάλω μαζί οπότε λέω να βάλω το κατιτίς στον άσσο με γκολ-γκολ που βρίσκεται στο 5,00.

Υπάρχουν 2 καλές απουσίες μεσοαμυντικά στους Pyramids που βοηθάνε στο μπετ αυτό.

ΥΓ:Αν και είχα διαλέξει μια πολύ ωραία φωτογραφία από τις διακοπές μου στη Μέση Ανατολή, αναγκαστικά τώρα θα τιμηθεί ο Τάκαρος! Στη φωτο μπορούμε να διακρίνουμε τον τρόμο στα μάτια του Pitso καθώς πλέον έχει αντίπαλο!

UPDATE

Καλησπέρα σας! Υπάρχουν δύο ματς με καλό στοιχηματικό ενδιαφέρον για σήμερα από την Αίγυπτο.

Στο ένα θα πάμε με το γκολ-γκολ στο ματς της Pyramids του Τάκη Γκώνια στο 2,00, το οποίο όσο μας το δίνουν σε τιμές αουτσάιντερ θα έχει αξία. Μπορεί να μην βγήκε όταν το ποντάραμε στο ντεμπούτο του στην εντός έδρας ήττα με 0-1 από την Cleoratra, βγήκε όμως εύκολα στο επόμενο ματς, στη νίκη με 1-2 απέναντι στην El Ghouna. Σήμερα παίζει σε μια από τις καλύτερες έδρες του φετινού πρωταθλήματος κόντρα στην Smouha η οποία θα είναι με νέο προπονητή στον πάγκο της.

Στο 6-1-0 με 15-5 το ρεκόρ της, ίδιο με αυτό της Al Ahly. Aξία έχει και η κόντρα των Pyramids μιας και παραμένουν οι απουσίες μεσοαμυντικά. Κρατάμε το γκολ-γκολ στο 2,00, ωραίο και το 2,75 του γγ με όβερ.

Στο άλλο σημερινό ματς το ενδιαφέρον βρίσκεται εξωαγωνιστικά. Και εδώ έχουμε νέο προπονητή στην Ismaily αλλά το ζουμί είναι στα προβλήματα που έφερε ο αποκλεισμός της El Masry από την Berkane στο Confederation Cup.

Ο προπονητής αποχώρησε άμεσα πριν δύο βδομάδες και ο ιδιοκτήτης της ομάδας μείωσε όλους τους μισθούς των παικτών. Οι παίκτες αντέδρασαν και έκαναν αποχή από τις προπονήσεις με αποτέλεσμα χθες να γίνει η προετοιμασία για το σημερινό αγώνα με την μικρή ομάδα. Οι εξελίξεις τρέχουν και γενικά δεν είναι και πολύ έμπιστοι οι Αφρικανοί, δεν θα μου κάνει εντύπωση αν τα βρουν παίκτες και πρόεδρος και κατέβει η κανονική ομάδα ακόμα και απροπόνητη.

Η Ismaily βρίσκεται με την πλάτη στο τοίχο και το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι δεν έχει σκοράρει ακόμα στην έδρα της σε 7 ματς στο πρωτάθλημα! Αν θέλει να σωθεί είναι η κατάλληλη στιγμή να κουνήσει λίγο το διχτάκι στο γήπεδό της! Ο άσσος βρίσκεται κοντά στο 2,00, εμείς όμως θα τον συνδυάσουμε με το under 3.5 που μας τον πάει στο 2,50. Τα λέμε αύριο με νέα στήλη για τα ημιτελικά του CAF Champions League και Confederation Cup!

Παλαιότερα άρθρα του Tzini