2171

Μάκης Μηνδρινός

Πρέμιερ Λιγκ και τελικός Γιουρόπα

Χαιρετώ! Περίμενα ότι η Τσέλσι δεν θα είναι στα κόκκινα την τελευταία αγωνιστική, αλλά αυτό το… πράγμα που είδα ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο στο Νιουκάστλ, οι Λονδρέζοι ήταν αλλού γι’ αλλού. Με τη νίκη της ομάδας του Μπενίτεθ ουσιαστικά η χρονιά κλείνει μία η άλλη, κρίμα που δεν πληρωθήκαμε και την Βιγιαρεάλ.

Για να είμαι ειλικρινής, βλέποντας την απόδοση της Χετάφε να ανεβαίνει μέχρι και το 4.00 (όταν έγινε γνωστό ότι ο Σιμεόνε κατεβαίνει με βασικούς) ενώ εγώ την είχα ποντάρει στο 2.30 ένιωσα (πριν καν αρχίσει το ματς) «ξεβράκωτος». Από τις περιπτώσεις που κατεβάζεις κεφάλι, παραδέχεσαι ότι έκανες λάθος εκτίμηση (ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, το ίδιο θα έλεγα ακόμα και να κέρδιζε η Χετάφε) και προχωράς παρακάτω.

Εχουμε πει και ξαναπεί, όλα είναι θέμα απόδοσης. Για να το πω διαφορετικά: αν περνούσε η Χετάφε θα έβαζα στο ταμείο 145 μονάδες, καθώς την είχα δυάδα με τη Βιγιαρεάλ που έκανε περίπατο. Ο τύπος, όμως, που έπαιξε την ίδια δυάδα το Σάββατο θα έβαζε στο ταμείο 252 μονάδες! 107 μονάδες περισσότερες. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τη διαφορά και γιατί η απόδοση είναι το Α και το Ω.

Πάμε παρακάτω. Η αγωνιστική και στοιχηματική περίοδος είναι στα τελειώματα, αλλά έχουμε να πούμε πράγματα. Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο απολογισμός και εν συνεχεία θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ως τότε, έχουμε πραγματάκια να πούμε. Καταρχάς αύριο, Τετάρτη, έχουμε τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ ανάμεσα στη Μαρσέιγ και την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Δεν μπορώ να έχω ασφαλή εικόνα, καθώς τις δύο ομάδες τις έχω παρακολουθήσει ελάχιστα φέτος. Ειδικά τη Μαρσέιγ. Πολλοί από τους παίκτες της μου είναι γνωστοί, με πέρασμα από την Πρέμιερ Λιγκ, αλλά εκτός από κάποια ματς στο Γιουρόπα Λιγκ, Μαρσέιγ δεν έχω παρακολουθήσει φέτος. Αντίθετα, έχω δει πιο πολλά ματς της Ατλέτικο και στην Ευρώπη και στην Πριμέρα.

Και, εξάλλου, η Σπανιόλα είναι μια ομάδα με τον ίδιο προπονητή χρόνια, ίδια φιλοσοφία, ξέρουμε τι να περιμένουμε. Αν και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, νομίζω ότι η Ατλέτικο δεν είναι τόσο απροσπέλαστη πίσω… Δεν διαφωνώ με τους μπουκ ως προς το φαβορί, η Ατλέτικο είναι πιο μπαρουτοκαπνισμένη, πιο ποιοτικό ρόστερ, όντως είναι φαβορί.

ΟΚ, θα έπρεπε να είναι λίγο ψηλότερα η απόδοση από το 1.70, αλλά τελικός είναι, και στις περισσότερες περιπτώσεις σε τελικούς παίζουν πολύ σημαντικό τα παραπάνω στοιχεία (εμπειρία, ποιότητα). Πρέμιερ Λιγκ Νομίζω ότι σήμερα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να μιλήσουμε λίγο για την Πρέμιερ Λιγκ που ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Η Μάντσεστερ Σίτι έσπασε όλα τα κοντέρ (και τα ρεκόρ), ο Σαλάχ ήταν ο πρωταγωνιστής (κυρίως επειδή κανείς δεν περίμενε ότι θα έκανε τέτοια σεζόν), η Τότεναμ για μένα έχει κάνει μεγάλη υπέρβαση που τερμάτισε τρίτη (μην ξεχνάμε ότι δεν έπαιξε στη φυσική της έδρα), την Τσέλσι την περίμενα να μην είναι καλή (ενδεχομένως να θυμάστε τα αφιερώματα που είχαμε κάνει στην αρχή της σεζόν), η Μπέρνλι ήταν η ευχάριστη έκπληξη (από τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό τον Αύγουστο), πολύ σπάνιο ότι σώθηκαν και οι τρεις νεοφώτιστες (Μπράιτον, Χάντερσφιλντ, Νιουκάστλ), δίκαια έπεσαν αυτές που έπεσαν.

Πάμε να δούμε και ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά: * Η Γουέστ Μπρομ έχασε 26 βαθμούς σε ματς που προηγήθηκε. * Η Μπόρνμουθ κέρδισε 21 βαθμούς σε ματς που βρέθηκε πίσω στο σκορ. * 24.202 αγωνιστικά λεπτά αγωνίστηκαν Αγγλοι παίκτες της Μπόρνμουθ. Πρώτη στη σχετική λίστα. Τελευταία η Τσέλσι: μόλις 2,764 αγωνιστικά λεπτά έπαιξαν οι Αγγλοι της Τσέλσι.

* 240 ημέρες ήταν στην κορυφή της Πρέμιερ η Μάντσεστερ Σίτι και 34 η Γιουνάιτεντ. Μία ημέρα βρέθηκε στην κορυφή η Αρσεναλ και μία η Χάντερσφιλντ! * 151 ημέρες βρέθηκε στη ζώνη του υποβιβασμού η Γουέστ Μπρομ, 138 η Κρίσταλ Πάλας, 121 η Στόουκ, 120 η Σουόνσι, 87 η Γουέστ Χαμ, 76 Μπόρνμουθ και Σαουθάμπτον. * Η Σίτι είχε 25.143 επιτυχημένες πάσες. Για να καταλάβετε τη διαφορά, δεύτερη ήταν η Αρσεναλ με 19.

822. * Η ομάδα με τις λιγότερες επιτυχημένες πάσες ήταν η Στόουκ, με 9.215. * Η Κρίσταλ Πάλας κέρδισε 10 πέναλτι, δύο περισσότερα από τις Εβερτον και Σίτι. * Η Μπέρνλι είναι η μοναδική ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ που δεν κέρδισε πέναλτι. * Οι τέσσερις πρώτοι σε ασίστ ανήκουν στη Σίτι: 16 ο Ντε Μπρόινε, 15 ο Σανέ και από 11 Σίλβα και Στέρλινγκ. * Τις περισσότερες πάσες σε ολόκληρη την Πρέμιερ Λιγκ τις είχε ο στόπερ της Σίτι, Οταμέντι (2.

825) και μετά ο Τζάκα της Αρσεναλ (2.709). * Τις περισσότερες επιτυχημένες ντρίπλες της είχε ο Αζάρ (164) και αμέσως μετά ο Ζαχά της Κρίσταλ Πάλας (119). * Τα περισσότερο επιτυχημένα τάκλιν ο Εντιντί της Λέστερ (138), που γενικά έκανε εξαιρετική σεζόν. Μετά ο Γκουέιγ της Εβερτον (117) και μετά ο Καντέ (113) της Τσέλσι. * Τα περισσότερα φάουλ τα κέρδισε ο Ριτσάρλισον της Γουότφορντ (95).

* Ο Στέρλινγκ της Σίτι είναι πρώτος στη λίστα με τα κερδισμένα πέναλτι (6). * Περισσότερες αποκρούσεις έκανε ο γκολκίπερ της Στόουκ, Μπούτλαντ (144) και μετά ο Φαμπιάνσκι της Σουόνσι (137). * Ο παίκτης που κάλυψε τα περισσότερα χιλιόμετρα στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν ο χαφ της Μπέρνλι, Τζακ Κορκ (462 χλμ.). Και κάποια πιο ιδιαίτερα: * Η Μπέρνλι με το 3-2 στην πρεμιέρα στην έδρα της Τσέλσι, έγινε η πρώτη που κέρδισε εκτός έδρας σε πρεμιέρα την πρωταθλήτρια, μετά τη Νότς Κάουντι το 1981 (είχε νικήσει στην έδρα της Αστον Βίλα).

* Ο Αλαρντάις έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ που προπόνησε 7 διαφορετικές ομάδες: Μπόλτον, Νιουκάστλ, Μπλάκμπερν, Γουέστ Χαμ, Σάντερλαντ, Κρίσταλ Πάλας, Εβερτον. * Οι 7 ήττες της Κρίσταλ Πάλας σε ισάριθμα ματς στο ξεκίνημα της σεζόν χωρίς καν να σκοράρει στο διάστημα αυτό, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας.

* Ο Ντε Χέα της Γιουνάιτεντ κράτησε 18 φορές ανέπαφη την εστία του, δύο περισσότερες από τον Εντερσον της Σίτι. * Ο Γκουαρντιόλα έγινε ο πρώτος Ισπανός προπονητής που κατακτά την Πρέμιερ Λιγκ. Μετράει 7 πρωταθλήματα τα 9 τελευταία χρόνια. Εξαίρεση η σεζόν 2011-12 με την Μπαρτσελόνα και η περσινή με τη Σίτι. * Στα 828 ματς σταμάτησε ο Αρσέν Βενγκέρ και πλέον είναι ρέκορντμαν, ξεπερνώντας τον Αλεξ Φέργκιουσον που είχε 810.

* Μπόρνμουθ και Κρίσταλ Πάλας ξεκίνησαν με 4 ήττες τη σεζόν αλλά σώθηκαν. Τελευταία φορά που σώθηκαν δύο ομάδες στην ίδια σεζόν ενώ ξεκίνησαν με 4 ήττες, ήταν το 1899-1900 (Λίβερπουλ και Γουέστ Μπρομ). * Ο Βάρντι σκόραρε κόντρα σε Αρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Σίτι, Γιουνάιτεντ και Τότεναμ. Πρώτη φορά στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ ένας παίκτης σκοράρει κόντρα στις Big-6 σε μία σεζόν.

* Τα 228 από τα συνολικά 1.018 γκολ που σημειώθηκαν στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ ήταν από το 76ο λεπτό και μετά. * Εντυπωσιακό και στα υπόψιν για τη νέα σεζόν: ο Χάρι Κέιν σημείωσε 30 γκολ αλλά συνεχίστηκε η παράδοση που τον θέλει να μην έχει σκοράρει ΠΟΤΕ μήνα Αύγουστο: 13 ματς, 898 αγωνιστικά λεπτά, 44 σουτ, ΧΩΡΙΣ γκολ! Την Παρασκευή νέα στήλη, με ό,τι έχει απομείνει στο κουπόνι και κουβεντούλα γενικότερη και… ειδικότερη! Twitter: @makismindrinos Αρχική κάβα (04/08): 0 μονάδες Προηγούμενο υπόλοιπο (12/05): -132 μονάδες Επιστροφές από 13/05: 90 μονάδες Νέο υπόλοιπο (15/05): -42 μονάδες  

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος