1477

Editorials

Πως θα είναι το ποδόσφαιρο όταν ξεκινήσει

Χαιρετώ! Ελπίζω να σας βρίσκω καλά, σωματικά και ψυχικά. Υπό άλλες συνθήκες αυτές τις μέρες θα κλείναμε εισιτήρια, θα φτιάχναμε τα πλάνα μας για το Πάσχα, τι θα ψήναμε, πως θα ψήναμε, με ποιους κ.λπ. Είπαμε, όμως, το φετινό δεν έχει προηγούμενο και επειδή η υγεία είναι πάνω απ’ όλα, εναλλακτικές στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν.

Για όσο χρειαστεί επιβάλλεται να κάνουμε αυτό που λένε οι ειδικοί.

Για τις εξελίξεις στα μεγάλα πρωταθλήματα διαβάζετε παντού αριστερά και δεξιά. Tι σκοπεύει να κάνει η Γερμανία (γυρίζουν στις προπονήσεις και λογικά θα είναι το πρώτο μεγάλο πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει), τι γίνεται στην Αγγλία και τους παίκτες που έχουν κοινή γραμμή, ενώ χθες η Football League (Τσάμπιονσιπ, Λιγκ 1, Λιγκ 2) ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί 56 ημέρες για να ολοκληρωθεί.

Χωρίς κόσμο εννοείται. Η Σκωτία ανακοίνωσε ότι θα «καεί» και ο Μάης, πάει για Ιούνιο η επανέναρξη, αν και εφόσον…

Γενικά προσπαθούν οι λίγκες να τα βάλουν σε μία σειρά, αλλά όπως είπαμε από τις πρώτες ημέρες αυτής της πανδημίας, το τελευταίο που «επιτρέπεται» να κάνεις αυτές τις ημέρες, είναι μακροχρόνια πλάνα.

Και όταν λέμε μακροχρόνια εννοούμε από 1 μήνα και πάνω. Ποιος αλήθεια μπορεί να ξέρει τι θα γίνεται σε 1 μήνα και ποιες θα είναι οι συνθήκες που θα επικρατούν; Όταν ζούμε κάτι που δεν έχει προηγούμενο, πως μπορείς να προβλέψεις την εξέλιξη;

Από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο είχε να διακοπεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα το ποδόσφαιρο και γενικά οι αθλητικές διοργανώσεις.

Για τους περισσότερους αυτά που ζούμε είναι πρωτόγνωρα. Και δεν μιλώ για το προφανές, την καθημερινότητά μας δηλαδή, μιλάω και ως αθλητικός δημοσιογράφος.

Εξασκούμε αυτό το επάγγελμα, του αθλητικού δημοσιογράφου, χωρίς αθλητισμό. Του στοιχηματογραφιά, χωρίς στοίχημα. Πόσο θα αντέξει ο χώρος; Αγνωστο.

Τα πράγματα είναι δύσκολα και όσο καθυστερεί η επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας θα γίνονται ακόμα δυσκολότερα. Θα μου πεις, προέχει η υγεία. 100%, δεν το συζητώ. Απλά αναφέρω τη ζημιά και στον δικό μας τον κλάδο, όπως και σε πάρα πολλούς ακόμα.

Άλλο ποδόσφαιρο, άλλος αθλητισμός

Σήμερα θα κοιτάξω λίγο παραπέρα, θα προσπαθήσω να μεταφερθώ κάπου κοντά στην επανέναρξη των πρωταθλημάτων, ΑΝ φυσικά ξεκινήσουν.

Σε 1 ή 1,5 μήνα, όπως λένε ότι μπορεί αυτό να γίνει. Προφανώς δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με σιγουριά από τη στιγμή που δεν γνωρίζει κανείς πόσο θα κρατήσει όλο αυτό, αν θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα και γενικά πως θα είναι τα πράγματα μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν πηγαίνεις μέρα-μέρα, προφανώς ο 1-1,5 μήνας είναι μεγάλο διάστημα.

Θα εστιάσω, λοιπόν, σε κάποια βασικά κομμάτια που θα δούμε όταν με το καλό επιστρέψει το ποδόσφαιρο, επιστρέψει ο αθλητισμός. Προφανώς πρωτόγνωρα πράγματα, τα οποία παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον. Ξαναλέω, ζούμε κάτι ιστορικό, κάτι που ενδεχομένως (και μακάρι) να μην το ξαναζήσουμε.

Πώς θα είναι λοιπόν το ποδόσφαιρο όταν ξεκινήσει;

👉  Ο οργανισμός των παικτών είναι μεγάλο ερωτηματικό.

Προπονούνται όλη τη σεζόν προκειμένου να φορτσάρουν τώρα που… κάθονται. Και θα επιστρέψουν στην περίοδο που κανονικά θα ξεκινούσαν οι διακοπές τους. Και θα παίζουν μπάλα αντί να ξεκινούν προετοιμασία.

👉 Λογικά θα αναγκαστούν να κάνουν δύο προετοιμασίες σε διάστημα 4 μηνών. Μία τώρα που θα επαναρχίσει η σεζόν και μια πριν από την έναρξη της επόμενης.

Στο ενδιάμεσο δεν θα κάνουν πολλές διακοπές αλλά θα παίζουν μπάλα.

👉 Σε αθλήματα όπως το μπάσκετ, θα δεχθούν όλοι οι Αμερικανοί να επιστρέψουν από την πατρίδα τους για να παίξουν για 1-1,5 μήνα; Το θεωρώ απίθανο. Αν, λοιπόν, δεν δεχθούν θα μιλάμε για «άλλες» ομάδες, άρα και για κάτι σαν αλλοίωση σε σχέση με τα όσα είδαμε μέχρι τη διακοπή.

👉 Ακουσα χθες μια πολύ ωραία συνέντευξη τριών κορυφαίων προπονητών μπάσκετ: Ιτούδης, Μπαρτζώκας, Σφαιρόπουλος. Συμφώνησαν και οι τρεις στο εξής: μετά από διακοπή 2 μηνών (στην καλύτερη…), θα χρειαστούν τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες προετοιμασίας προκειμένου οι παίκτες να επανέλθουν σε ένα υποφερτό επίπεδο. Αλλά και πάλι, οι τραυματισμοί είναι ένα κομμάτι –δυστυχώς- πιθανό.

👉Θερμοκρασία. Είναι πολύ πιθανό να πάει μέχρι και αρχές Αυγούστου. Που σημαίνει μπάλα μέσα στο κατακαλόκαιρο, σε υψηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες χώρες.

👉 Χωρίς κόσμο. Το σενάριο να ολοκληρωθεί η σεζόν με κόσμο στα γήπεδα φαντάζει σχεδόν απίθανο. Ή και να έχει κόσμο, θα είναι σε κάποιες χώρες και ίσως υπό προϋποθέσεις (σε συγκεκριμένα γήπεδα, συγκεκριμένων πόλεων).

👉 Και αν θέλουμε να το πάμε λίγο παραπέρα, μετά το ένα θα φέρει το άλλο. Φανταστείτε δηλαδή να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις των ομάδων Ιούλιο. Λίγο ξεκούραση και μετά προετοιμασία. Πότε θα ξεκίνησε η επόμενη σεζόν; Σεπτέμβρη το βλέπω. Υπολογίστε ότι του χρόνου έχουμε και Euro και Ολυμπιακούς Αγώνες, άρα θεωρητικά θα έπρεπε η σεζόν να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάη.

Για να ξεκινήσει Σεπτέμβρη και να ολοκληρωθεί Μάη, θα πρέπει να συμπιεστεί το πρόγραμμα. Φαντάζομαι ότι θα παιχτεί πολύ εμβόλιμη αγωνιστική του χρόνου.

👉 Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέματα κόπωσης, τραυματισμών παικτών, κ.λπ. Φαντάσου να έχεις κάνει διπλή προετοιμασία, με ενδιάμεσα αγώνες που κρίνουν τη σεζόν και μετά να πρέπει να ανταπεξέλθεις σε μια πολύ συμπιεσμένη σεζόν.

Και μετά Euro.

👉 Στο στοίχημα προφανώς θα μπουν κι άλλοι παράγοντες μέσα. Τον Αύγουστο παίζουμε προσεκτικά γιατί ακόμα μαθαίνουμε τις ομάδες. Τώρα, μετά από τέτοια διακοπή, πρέπει να παίξουμε προσεκτικά όχι γιατί δεν ξέρουμε τις ομάδες αλλά γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα εμφανιστούν μετά από τόσο μεγάλο διάστημα off.

Εδώ για Εθνικές ομάδες φεύγουν και επιστρέφουν επηρεασμένοι.

👉Εκπλήξεις. Λογικό είναι να περιμένουμε εκπλήξεις. Κανείς δεν ξέρει ποια ομάδα θα είναι πιο επηρεασμένη από τη διακοπή. Περιμένω πάντως μαζεμένους και πολύ προσεκτικούς και τους μπουκ…

👉 Το οικονομικό κομμάτι δεν το εξετάζω καν. Είναι κάτι ξεχωριστό, θέλει πολύ ανάλυση και χρειάζεται να μπουν σε μια σειρά κάποια δεδομένα, τα οποία ακόμα δεν είναι σαφή.

Είναι δεδομένο, όμως, ότι θα υπάρξουν ομάδες που θα φτάσουν κοντά στην οικονομική καταστροφή. Και θα πρέπει να βρουν τρόπο να επιζήσουν πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί (π.χ. Μπόρνμουθ). Εδώ λένε πως αν δεν ολοκληρωθεί η σεζόν, η Πρέμιερ Λιγκ θα χάσει 1 δις. λίρες! Είναι μυθικά τα νούμερα.

 

Για να καταλήξουμε και να το πούμε όσο πιο ψυχρά και κυνικά γίνεται.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αν δεν υπήρχαν οι σπόνσορες, οι χορηγοί, οι διαφημίσεις, η σεζόν στα περισσότερα πρωταθλήματα/διοργανώσεις, ποδόσφαιρο και μπάσκετ, θα είχαν ήδη ολοκληρωθεί. Από την άλλη, ο αθλητισμός χρωστάει πολλά σε χορηγούς, σπόνσορες κ.λπ. και δεν μπορεί εύκολα να τους παρακάμψει.

Όπως και να έχει, με την κατάσταση που επικρατεί, είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος, είναι πολύ μεγάλο το ρίσκο όταν βλέπεις όλα αυτά που γίνονται παγκοσμίως, να ξεκινάς τους αγώνες.

Αγώνες χωρίς κόσμο και αγώνες υπό αυτές τις συνθήκες. Η σεζόν αν ολοκληρωθεί, σε όποια πρωταθλήματα γίνει αυτό, θα γίνει απλά για να ολοκληρωθεί. Υπό συνθήκες μη κανονικές. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία παικτών, προπονητών (των πρωταγωνιστών δηλαδή) συμφωνεί πως καλύτερα να διακοπούν όλα από το να συνεχιστούν υπό αυτές τις συνθήκες.

Και το λένε παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι θα βγουν πολύ ζημιωμένοι από την όλη ιστορία.

Να προσέχετε, φιλιά!

Μάκης Μηνδρινός

Παλαιότερα Editorials