1730

Μάκης Μηνδρινός

Σκανάρισμα στη Football League

Καλό μήνα! Χθες είδαμε τα πρώτα στοιχεία σε Νάσιοναλ Λιγκ, Βορρά και Νότο ενόψει της νέας σεζόν που ξεκινάει το Σάββατο, σήμερα θα πάμε λίγο ψηλότερα: Τσάμπιονσιπ, Λιγκ 1 και Λιγκ 2.

Όπως και χθες, θα αναφερθούμε στα σημαντικότερα στοιχεία, δεν υπάρχει λόγος να γράφουμε για κάθε ομάδα ξεχωριστά.

Τσάμπιονσιπ

Μία πολύ μικρή πρώτη ιδέα για 2-3 πράγματα πήρατε όσοι διαβάσατε τη στήλη μου στην Kingbet που κυκλοφορεί.

Εξήγησα τους λόγους που θεωρώ ότι η Στόουκ έχει καλές πιθανότητες για να είναι στην 6άδα και να διεκδικήσει την άνοδο, αλλά και γιατί η σεζόν ίσως είναι πολύ δύσκολη για την Μπέρμιγχαμ, με τον κίνδυνο του υποβιβασμού να είναι ορατός. Πάμε, όμως, να τα δούμε πιο αναλυτικά.

Καταρχάς οι μπουκ θεωρούν ότι είναι φαβορί για άνοδο οι Λιντς (2,75), Φούλαμ (3,00), Κάρντιφ (4,00), Στόουκ (4,50), Γουέστ Μπρομ (4,50), Μπρέντφορντ (4,50).

Αυτές οι αποδόσεις αφορούν την άνοδο, όχι τον τίτλο. Και από ‘κει και πέρα ακολουθούν Μίντλεσμπρο (5,50), Νότιγχαμ (6,00), Μπρίστολ Σίτι (6,50), Ντέρμπι (6,50), Χάντερσφιλντ (7,00) και Σέφιλντ Γουένσντεϊ (7,00).

Λιντς: Ξεκινώντας από το πρώτο φαβορί, τη Λιντς, υπάρχουν τα κλασικά ερωτηματικά. Το βασικότερο όλων δεν έχει να κάνει με το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι: ο Μπιέλσα έδειξε και πέρσι ότι δεν είναι κανένας τυχαίος προπονητής, προσαρμόστηκε άμεσα σε μια από τις πιο απαιτητικές κατηγορίες, παρουσίασε κάτι εντυπωσιακό.

Εχει να κάνει με το εξω-αγωνιστικό και το βάρος που κουβαλάει όλα αυτά τα χρόνια η Λιντς. Και ως σύλλογος και ο κόσμος και όλοι. Είναι 16 χρόνια μακριά από την Πρέμιερ Λιγκ και πλέον έχει γίνει εμμονή. Μην πάτε μακριά, πέρσι η Λιντς ήταν αγκαλιά με την απευθείας άνοδο και «κατάφερε» να χάσει από την… ανύπαρκτη εκτός έδρας Γουίγκαν σε ματς που έπαιζε με παίκτη παραπάνω, μια ήττα που της στέρησε την άνοδο!

Στην ίδια λογική θα το πάει και φέτος ο Μπιέλσα.

Μετρημένες κινήσεις, θα δούμε μια επιθετική ομάδα, μια ομάδα διαφορετική από τις κλασικές εγγλέζικες που αγωνίζονται στις μικρές κατηγορίες. Πρέσινγκ, πάσινγκ γκέιμ, γρήγορο ποδόσφαιρο, λίγες φορές η μπάλα στον αέρα. Μπόρεσε να το πετύχει αυτό και πέρσι, οπότε φέτος μάλλον θα το παρουσιάσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Πήρε και τον εξαιρετικό Κόστα δανεικό από τη Γουλβς, πάει σίγουρα για βασικός.

Με λίγα λόγια, ναι όντως η Λιντς είναι στα βασικά φαβορί για άνοδο, θέλω να ανέβει και αν δεν υπήρχε η τόσο μεγάλη πίεση θα μπορούσα να μιλήσω με μεγαλύτερη σιγουριά.

Γουέστ Μπρομ: Ισως θυμάστε ότι στην αρχή της προηγούμενης σεζόν, τέτοιες μέρες ήταν, είχα γράψει ότι δύσκολα η Γουέστ Μπρομ θα επέστρεφε άμεσα στην Πρέμιερ Λιγκ.

Για την ακρίβεια δεν περίμενα καν ότι θα είναι στην εξάδα. Αλλαξε προπονητή, είχε θεματάκια, όμως μπήκε στα πλέι οφ χωρίς πάντως να φτάσει στην άνοδο. Και το καλοκαίρι έκανε μια από τις πιο ηχηρές κινήσεις στην κατηγορία, αποσπώντας το «ναι» του Σλάβεν Μπίλιτς, ενός προπονητή που θεωρείται μεγάλο όνομα. Και νομίζω είναι και ο χαρακτήρας του τέτοιος που θα ταιριάξει στην Τσάμπιονσιπ.

Εχασε δύο σημαντικούς παίκτες, τον Τζέι Ροντρίγκες και τον στόπερ Ντόουσον, όμως το υλικό της παραμένει πολύ καλό και την περιμένω καλύτερη από πέρσι.

Φούλαμ, Χάντερσφιλντ, Κάρντιφ: Είναι οι τρεις ομάδες που υποβιβάστηκαν. Και αν πόνταρα κάτι θα ήταν να μην επιστρέψει καμία στην Πρέμιερ Λιγκ φέτος! Για διαφορετικούς λόγους: η Κάρντιφ κράτησε τον 71χρονο Νιλ Γουόρνοκ στον πάγκο της με ό,τι αυτό συνεπάγεται: προφανώς είναι από τους κορυφαίους προπονητές στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας, το έργο του μιλάει από μόνο του.

Από την άλλη θεωρώ πολύ δύσκολο ένας προπονητής να ανεβάζει μια ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ, να υποβιβάζεται άμεσα και να την ξανα-ανεβάσει με τη μία στην Πρέμιερ. ΟΚ, Γουόρνοκ είναι, αλλά δεν ξέρω, δεν μου κολλάει.

Η Χάντερσφιλντ νομίζω ότι ήταν ένα πυροτέχνημα που έσβησε. Δεν είναι για το υψηλότερο επίπεδο, απλά τα προηγούμενα χρόνια εκμεταλλεύτηκε κάποιες συγκεκριμένες συγκυρίες, πιάνοντας ταβάνι.

Ισως το ίδιο πιστεύουν και οι ίδιοι, δεν θεωρώ τυχαίο το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες της ψάχνονται να πουλήσουν τις μετοχές τους. Εχασε κάποιους βασικούς, έτσι κι αλλιώς το ρόστερ της δεν ήταν κάτι αξιοσημείωτο.

Η Φούλαμ είναι ίσως η καλύτερη από τις τρεις. Εξακολουθεί να έχει πολύ καλό υλικό παρά τις λογικές αποχωρήσεις κάποιων πρωτοκλασάτων, έχει και το όνομα και τη φανέλα να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Πρέμιερ Λιγκ.

Εδώ το ερωτηματικό είναι ο προπονητής, ο Σκοτ Πάρκερ. Παλιά δόξα της ομάδας, τον αγαπάνε πολύ στο Κρέιβεν Κότατζ, αλλά «αδούλευτος» προπονητικά. Οπότε έχουμε κι εδώ ερωτηματικά.

Στόουκ: Όπως ήδη έχω αναφέρει, θεωρώ ότι η Στόουκ θα πάει πολύ καλύτερα από πέρσι. Δεν είναι ποτέ εύκολο να έρχεσαι από την Πρέμιερ Λιγκ και να μπορέσεις να προσαρμοστείς άμεσα στα δεδομένα της Τσάμπιονσιπ ώστε να διεκδικήσεις εκ νέου την άνοδο.

Κάπως έτσι την πάτησε και η Στόουκ πέρσι, με πολλούς από τους παίκτες που έπαιζαν χρόνια στην Πρέμιερ Λιγκ και την ακολούθησαν στην Τσάμπιονσιπ να μην μπορούν να προσαρμοστούν. Πλέον, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ έγινε, το υλικό της παραμένει εξαιρετικό, έκανε και πολύ καλές μεταγραφές, ενώ στον πάγκο θα καθίσει για πρώτη φορά από την αρχή της σεζόν ο Νέιθαν Τζόουνς, ο οποίος ανέλαβε πέρσι στα μέσα της χρονιάς.

Τον θεωρώ καλό προπονητή και πιστεύω ότι η Στόουκ θα πάει καλά. Αν έπαιζα μια ομάδα για άνοδο αυτή θα ήταν. Ή, έστω, εξάδα.

Σουόνσι: Είναι ερωτηματικό και αυτή, ο Στιβ Κούπερ ναι μεν άφησε έργο στις μικρές Εθνικές ομάδες της Αγγλίας, έχει καλή φήμη, όμως θέλω να τον δω. Η Σουόνσι από πέρσι έχει κάνει μια στροφή, χρησιμοποιεί πολλούς πιτσιρικάδες, έχει ενδιαφέρον το πρότζεκτ.

Υπενθυμίζω ότι πούλησε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον εξτρέμ Τζέιμς, με πάνω από 15 εκατ.

Ντέρμπι: Κι αυτή μεγάλο ερωτηματικό. Στη περσινή λογική, όπου έφερε τον πρωτάρη Φρανκ Λάμπαρντ, έτσι και τώρα αντικατέστησε τον πρώην μέσο της Τσέλσι με τον Φιλίπ Κοκού, πρωτάρη στην Αγγλία. Μεγάλο ενδιαφέρον να το δούμε κι αυτό, δεν θα είναι εύκολο για τον Ολλανδό, θεωρώ ότι δεν θα είναι εύκολη η χρονιά, η Ντέρμπι πιθανότατα να μείνει εκτός πλέι οφ.

Νότιγχαμ: Θέλω να τη δω τη Νότιγχαμ. Εννοώ σε επίσημα παιχνίδια, γιατί έτυχε να δω και το φιλικό με τον Ολυμπιακό. Ρόστερ έχει, αν και όχι τόσο βάθος στον πάγκο. Για μένα είναι στοίχημα ο Λαμουσί, δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει στην Τσάμπιονσιπ. Συν, βέβαια, τη μεγάλη πίεση που δεδομένα υπάρχει στο Σίτι Γκράουντ.

Στην ουρά, οι μπουκ έχουν Νο1 φαβορί για υποβιβασμό την Τσάρλτον που έρχεται από τη Λιγκ 1 (3.

25), την Μπάρνσλεϊ που επίσης έρχεται από τη Λιγκ 1 (3.50) και μετά τις Ρέντινγκ (3.75), Γουίγκαν (4.00), ΚΠΡ (4.00), Λούτον (4.50), Μπέρμιγχαμ (4.50), Χαλ (5.00) και Μίλγουολ (5.00).

Τσάρλτον: Παρά την άνοδο, το κλίμα εξακολουθεί να μην είναι καλό. Ο κόσμος κυρίως, αλλά και ο προπονητής Λι Μπόιερ, τα έχουν με τη διοίκηση (Ντουσατελέ) και υπό αυτές τις συνθήκες η περσινή άνοδος ήταν μεγάλη υπέρβαση.

Μικρό το ρόστερ της και φέτος, χωρίς χρήματα να ξοδέψει, όντως η Τσάρλτον είναι από τα φαβορί για να πέφτει.

Μπέρμιγχαμ: Εκανα  ήδη μια αναφορά στην εφημερίδα. Η Μπέρμιγχαμ, το είχαμε πει και πέρσι κατά τη διάρκεια της σεζόν, ήταν μια ομάδα με συγκεκριμένες δυνατότητες που ο Μονκ είχε καταφέρει να παίρνει περισσότερα από αυτά που υπό άλλες συνθήκες θα έδινε αυτό το ρόστερ.

Είχε 3-4 πολλοί καλούς παίκτες, όμως από ‘κει και πέρα μέτρια πράγματα. Φέτος, έχασε τον Μονκ, έχασε και τους 3 καλούς παίκτες (τον Χότα, τον πρώτο σκόρερ Ανταμς – αμφότεροι πήγαν στην Πρέμιερ Λιγκ – και τον καλό στόπερ Μόρισον). Ο Κλοτέτ ανέλαβε, μέχρι πρότινος βοηθός του Μονκ, αλλά δεν θα βλέπω καλά τα πράγματα…

Μπάρνσλεϊ: Με τον Γερμανό προπονητή Ντάνιελ Στέντελ έκανε σούπερ πορεία πέρσι στη Λιγκ 1, στηριζόμενη σε ένα συγκεκριμένο πλάνο: πολλοί νεαροί, φρεσκάδα, καλά αποδυτήρια.

Τα ίδια στοιχεία ισχύουν και φέτος, ο μέσος όρος ηλικίας της είναι κάτω από 23 (!), όμως η Τσάμπιονσιπ είναι σαφώς πιο σκληρή κατηγορία από τη Λιγκ 1. Εφυγαν και κάποιοι βασικοί. Οριακά τη βλέπω τη Μπάρνσλεϊ φέτος. Το νεανικό του ρόστερ ίσως μας δώσει κάποιες εκπλήξεις, από την άλλη όμως δεν περιμένω σε καμία περίπτωση σταθερότητα και αξιοπιστία.

ΚΠΡ, Γουίγκαν, Ρέντινγκ: Τις βάζω μαζί γιατί θεωρώ ότι κι αυτές δύσκολα θα ξεφύγουν από τη μάχη της παραμονής, εκεί κοντά στη γραμμή θα κινηθούν. Πολύ μεγάλο το πάρε-δώσε στην ΚΠΡ, ήρθε και ο Γουορμπάρτον στον πάγκο, ο οποίος η αλήθεια είναι ότι με έχει μπερδέψει. Ενώ δεν είναι κακός προπονητής, η εικόνα που έδειξε στη Νότιγχαμ δεν μου άρεσε καθόλου.

Δεν ξέρω βέβαια αν φταίει αυτός ή η Νότιγχαμ! Μέτριο το ρόστερ και της Γουίγκαν, η οποία έχασε και τον ηγέτη της, Πόουελ. Στο ίδιο καζάνι και η Ρέντινγκ, που χρειάζεται ενίσχυση.

 

Λιγκ 1

Με ερωτηματικά ξεκινάει η φετινή σεζόν. Από τη μία βλέπεις δυνατά ονόματα να συμμετέχουν (7 ομάδες έχουν στο παρελθόν συμμετοχή στην Πρέμιερ Λιγκ), από την άλλη είναι σαν να αρχίζει με -2 ομάδες: Μπέρι και Μπόλτον είναι στην κόψη του ξυραφιού, ξεκινούν με -12 βαθμούς και ένας Θεός ξέρει αν θα υπάρχουν το επόμενο διάστημα! Ηδη το ματς της πρώτης αγωνιστικής της Μπέρι αναβλήθηκε καθώς δεν μπόρεσε να παρουσιάσει τις εγγυήσεις που ήθελε η Λίγκα προκειμένου να τακτοποιηθούν οι οικονομικές της οφειλές.

Λίγο καλύτερα τα πράγματα στη Μπόλτον, αλλά αν δεν αναλάβουν νέοι επενδυτές τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Υπό αυτές τις συνθήκες καταλαβαίνετε πως για τη μάχη της παραμονής δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα. Όταν πέφτουν τέσσερις ομάδες και οι δύο εξ αυτών ξεκινούν με -12 και τέτοια αβεβαιότητα, τα δεδομένα αλλάζουν. ΟΚ, Γουίμπλεντον, Γουίκομ, Σάουθεντ, Τρανμίρ, Ρότσντεϊλ και Σριούσμπερι λογικά θα είναι αυτές που θα παλέψουν για να αποφύγουν τις δύο θέσεις που απομένουν, όμως πραγματικά δεν βλέπω πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, οπότε θα πρέπει πρώτα να τις δούμε.

Πάμε να δούμε τι γίνεται στα πρώτα στρώματα. Η Σάντερλαντ πρώτο φαβορί για τους μπουκ, με την άνοδό της να βρίσκεται κάπου στο 2,35. Ακολουθούν Πόρτσμουθ (3,00), Ιπσουιτς (3,00), Πίτερμπορο (4,00) και Ρόδεραμ (4,75). Και λίγο πιο μετά έρχονται Λίνκολν (7,00), Μπέρτον (7,50), Φλίτγουντ (8,00, Κόβεντρι (8,00), ΜΚ Ντονς (8,00). Η παράδοση λέει ότι στα 12 από τα 13 προηγούμενα χρόνια, το φαβορί για τον τίτλο τερμάτισε στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας.

Σάντερλαντ: Οντως η Σάντερλαντ είναι το φαβορί. Και πέρσι ήταν, όμως το έχουμε πει πολλές φορές, δεν είναι εύκολο να υποβιβάζεσαι και να ανεβαίνεις άμεσα στην παραπάνω κατηγορία. Ακόμα κι αν έχεις το καλύτερο ρόστερ, όλα τα λεφτά του κόσμου, κ.λπ. Το καλό με τη Σάντερλαντ φέτος είναι ότι το καλοκαίρι δεν έκανε σπασμωδικές κινήσεις.

Μετρημένες οι μεταγραφές, κράτησε τον κορμό της, έχει το καλύτερο υλικό στην κατηγορία, και έχοντας ένα χρόνο στη Λιγκ 1 στην πλάτη, μοιάζει πανέτοιμη να επιστρέψει.

Πίτερμπορο: Ο Ντάρεν Φέργκιουσον ανέλαβε τον Γενάρη και μπορεί να μην την οδήγησε στα πλέι οφ, όμως είναι ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με την πρόσφατη ιστορία της Πίτερμπορο.

Την οδήγησε στο παρελθόν σε τρεις ανόδους! Εκανε καλές κινήσεις μεταγραφικά, με την επιστροφή του πολύ αγαπητού στον κόσμο, Τζορτζ Μπόιντ (έφτασε να παίζει μέχρι και Πρέμιερ Λιγκ τα προηγούμενα χρόνια) να ξεχωρίζει. Πολύ καλή κίνηση και του Μο Εϊσα που μπορεί να μην έπιασε στη Μπρίστολ Σίτι (Τσάμπιονσιπ), αλλά νωρίτερα έκανε… παπάδες στη Τζίλιγχαμ.

Μεταγραφές έγιναν και στην άμυνα, που και πέρσι ήταν το μεγάλο πρόβλημά της. Ξεχωρίζει ο Μαρκ Μπίβερς, ένας στόπερ που έχει φάει με το κουτάλι τα γήπεδα της Τσάμπιονσιπ με Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Μίλγουολ και Μπόλτον. Την Πίτερμπορο την έχω δυνατά για τις ομάδες που θα διεκδικήσουν άνοδο.

Μπλάκπουλ: Εδώ έχουμε αλλαγή σελίδας.

Η οικογένεια Οϊστον επιτέλους αποτελεί παρελθόν, ήταν το… μόνιμο πρόβλημα των οπαδών της ομάδας, που πολύ συχνά έκαναν συλλαλητήρια και αποχή από το γήπεδο για να διαμαρτυρηθούν. Η Μπλάκπουλ άλλαξε χέρια, τα χαμόγελα έχουν επιστρέψει, ενώ ο Σάιμον Γκρέισον είναι ένας προπονητής που γνωρίζει πολύ καλά τα κατατόπια. Τόσο της Μπλάκπουλ (ήταν στον πάγκο της από το 2005 ως το 2008, εκεί ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα και εκεί τελείωσε το ποδόσφαιρο, όσο και της κατηγορίας.

Εχει στο βιογραφικό του τέσσερις ανόδους (η μία με τη Μπλάκπουλ, αλλά η τελευταία το 2014) και αυτό λέει πολλά. Η Μπλάκπουλ μπορεί να διεκδικήσει πλέι οφ.

 Κόβεντρι: Εδώ έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι η Κόβεντρι δεν θα παίζει στο «Ρίκοχ», τη φυσική της έδρα. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων δεν μπόρεσε να το κρατήσει και έτσι θα δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια της καμιά 30αριά χιλιόμετρα πιο μακριά, στο Μπέρμιγχαμ, στο «Σεντ Αντριους» (στο οποίο δεν μπόρεσε να κάνει καν προπονήσεις!).

Δεν μπορούμε να πούμε πόσο θα την επηρεάσει αυτό, η λογική λέει ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι καλή στην προσπάθεια που θα κάνει για τα πλέι οφ. Καλό υλικό έχει αν και έχασε κάποιους βασικούς, όμως έχω την αίσθηση πως ούτε φέτος θα καταφέρει να κάνει το κάτι παραπάνω.

Πόρτσμουθ: Πάντα η Πόρτσμουθ είναι μια κατηγορία μόνη της.

Πολύ βαρύ όνομα, ακόμα πιο βαριά είναι η πίεση που κουβαλάει κάθε χρόνο. Πέρσι έφτασε κοντά στην απευθείας άνοδο, αλλά λύγισε ξανά στο τέλος και στα πλέι οφ η πίεση έκανε εκ νέου την εμφάνισή της. Πήρε το Τρόφι, αλλά η άνοδος ήταν και είναι ο μεγάλος στόχος. Πολύ καλό υλικό (πήρε και τον φορ Μαρκίς από τη Ντόνκαστερ), καλός και ο προπονητής (Τζάκετ), αυτό που θα προσπαθήσει φέτος είναι να εκμεταλλευτεί περισσότερο το «Φράτον Παρκ».

Πέρσι ήταν η καλύτερη εκτός έδρας ομάδα του πρωταθλήματος, αλλά είχε αρκετές γκέλες εντός έδρας.

Σε σχέση με αυτές που δίνουν οι μπουκ ως φαβορί για άνοδο θεωρώ ότι περισσότερο θα δυσκολευτεί η Ιπσουιτς, η οποία έχει… ξεχάσει πως είναι να παίζεις στη Λιγκ 1. Δεν είναι καλός προπονητής ο Πολ Λάμπερτ, αλλά το είπαμε και στην περίπτωση της Σάντερλαντ, η προσαρμογή είναι πάντα δύσκολη.

Μιλάμε ότι έχει να παίξει στη Λιγκ 1 62 χρόνια!

Λιγκ 2

Για να καταλάβετε τι γίνεται σ’ αυτή την κατηγορία τουλάχιστον τα 10 τελευταία χρόνια: ο μέσος όρος απόδοσης των ομάδων που κατέκτησαν το πρωτάθλημα την προηγούμενη δεκαετία ήταν… 17,00! Πέρσι η Νοτς Κάουντι ήταν Νο1 φαβορί για τον τίτλο (7,50) και υποβιβάστηκε. Από το 2003 και μετά τα μόνα φαβορί για τίτλο που επιβεβαιώθηκαν ήταν η Πόρτσμουθ το 2017 (ήταν φαβορί για τέσσερις σερί χρονιές και πήρε τον τίτλο στην τελευταία εξ αυτών!) και η Νοτς Κάουντι το 2010.

Για την… ιστορία οι ομάδες που φέτος δίνουν 17,00 για τον τίτλο είναι η Γουόλσολ, η Λέιτον Οριεντ και η Φόρεστ Γκριν! Οι μπουκ θεωρούν φαβορί για άνοδο (και για τίτλο) την Μπράντφορντ στο 2,62 (8,00 για τίτλο) και ακολουθούν η νεοφώτιστη και πρωτάρα Σάλφορντ (2,75), Πλίμουθ (3,00), Μάνσφιλντ (3,00) και Σκάνθορπ (3,50). Ακολουθεί ένα γκρουπ 3-4 ομάδων αποτελούμενο από Νορθάμπτον (4,30), Γουόλσολ (4,50), Λέιτον (4,50), Φόρεστ Γκριν (4,50) και λίγο πιο κάτω οι Κόλτσεστερ (5,50), Σουίντον (5,50) και Καρλάιλ (6,50).

Μπράντφορντ, Πλίμουθ: Είναι οι ομάδες που έρχονται από τη Λιγκ 1 και όντως στα χαρτιά έχουν το ειδικό βάρος και το ρόστερ να επιστρέψουν άμεσα στην παραπάνω κατηγορία. Η Μπράντφορντ με τον Γκάρι Μπόιερ στον πάγκο από τον Μάρτη και με δύο πολύ δυνατές προσθήκες στην επίθεση (τους έμπειρους Ντόναλντσον από τη Μπόλτον και Τζέιμς Βον από τη Γουίγκαν) φαίνεται ότι θα έχει βασικό αντίπαλο την πίεση.

Βαριά φανέλα, απαιτητικός κόσμος, η άνοδος μοιάζει λίγο σαν μονόδρομο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε άγχος και πίεση. Η Πλίμουθ πήρε προπονητή τον Ράιαν Λόου, ο οποίος ήταν στην Μπέρι, και αυτός έφερε μαζί του τους καλύτερους παίκτες της πρώην ομάδας του. Εξυπακούεται ότι είχε και απώλειες μεταγραφικά, αναμενόμενες λόγω του υποβιβασμού.

Λέιτον Οριεντ: Είναι ένα πολύ περίεργο και δύσκολο καλοκαίρι για τους Λονδρέζους που επέστρεψαν μετά από δύο χρόνια στη Φούτμπολ Λιγκ. Από τον μεγάλο ενθουσιασμό που έφερε η άνοδος με την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη Νάσιοναλ Λιγκ, στο απόλυτο σοκ με τον θάνατο του προπονητή Τζάστιν Εντινμπουργκ. Μιλήσαμε γι’ αυτόν και πριν φύγουμε για διακοπές, ήταν η είδηση του καλοκαιριού στις μικρές Αγγλίες.

Ο βοηθός του έχει αναλάβει την ομάδα, ο Ρος Εμπλετον, και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η αντίδρασή της. Το υλικό της, πάντως, δεν έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με την περσινή σεζόν. Εχασε 2-3 βασικούς, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν.

Μάνσφιλντ: Εχασε την απευθείας άνοδο πέρσι την τελευταία αγωνιστική με τη γκέλα κόντρα στη ΜΚ Ντονς, ενώ στη συνέχεια έχασε στα πέναλτι από τη Νιούπορτ στα πλέι οφ.

Αλλαγή προπονητή και κάποιες σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ. Εχασε τον πρώτο της σκόρερ που γύρισε στη Νότιγχαμ (Γουόκερ), αλλά πήρε τον Αντι Κουκ και κυρίως τον Νίκι Μέιναρντ, που ήταν εξαιρετικός πέρσι με την Μπέρι (21 γκολ) και με την εμπειρία του (32 ετών) δεν αποκλείω να είναι καταλυτικός και από τους πρώτους σκόρερ του πρωταθλήματος.

Δεν αποκλείω η Μάνσφιλντ να ολοκληρώσει τη σεζόν έχοντας την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος, καθώς η ποιότητα των παικτών από τη μέση και μπροστά είναι δεδομένη. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η Μάνσφιλντ είχε πέρσι την καλύτερη άμυνα της Λιγκ 2. Αν ο Ντέμπστερ μπορέσει να βρει την ισορροπία που χρειάζεται η Μάνσφιλντ είναι για μένα το πρώτο φαβορί για άνοδο.

 Σάλφορντ: Εχει γίνει γνωστή όχι λόγω της ιστορίας της, αλλά επειδή την τρέχουν ιδιοκτησιακά η γενιά του ’92 (αδέρφια Νέβιλ, Σκόουλς, Μπέκαμ, Μπατ, Γκιγκς) μαζί με τον εκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της Βαλένθια, Πίτερ Λιμ. Ανέβηκε γρήγορα τα σκαλοπάτια της πυραμίδας, όμως όπως φάνηκε και στην περσινή της πορεία δεν αρκούν μόνο τα χρήματα και η λάμψη για να κάνεις πρωταθλητισμό.

Αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα στη Νάσιοναλ Λιγκ, σε πολλά παιχνίδια ήταν κατώτερη των προσδοκιών, έχασε την απευθείας άνοδο από τη Λέιτον Οριεντ και χρειάστηκε τα πλέι οφ για να πάρει την άνοδο. Όλα αυτά ενώ είχε μακράν το μεγαλύτερο μπάτζετ στο πρωτάθλημα.

Περιμένω ότι και φέτος θα δυσκολευτεί. Ο Γκρέιαμ Αλεξάντερ παρέμεινε στον πάγκο, το ρόστερ εξακολουθεί να είναι καλό, όμως η συγκεκριμένη κατηγορία είναι πολύ δύσκολη, φέτος έχει και αρκετά καλά ονόματα και θα υπάρχουν αρκετά παιχνίδια που θα πρέπει να μιλήσει η εμπειρία, η φανέλα, το know how.

Στοιχεία που ακόμα δεν έχει αποκτήσει η Σάλφορντ και δυστυχώς γι’ αυτήν, δεν αγοράζονται! Αποψή μου, λοιπόν, είναι ότι η Σάλφορντ δεν θα επιβεβαιώσει τους μπουκ. Και σε ένα στοίχημα Head to head που βλέπω τώρα στην Bet365 ανάμεσα σε Μπράντφορντ – Σάλφορντ, θα διάλεγα Μπράντφορντ (1,83).

Στη μάχη της παραμονής, πρώτο φαβορί δίνεται η Μάκλσφιλντ και αμέσως μετά η Μόρκαμ.

Αρκετά πιο κάτω έρχονται Κρόουλι, Γκρίμσμπι, Κέμπριτζ, Τσέλτεναμ και το αμέσως επόμενο γκρουπάκι περιλαμβάνει Κρου, Ολνταμ, Πορτ Βέιλ και Στίβενεϊτζ σε απόδοση κοντά στο 9,00.

Η Μάκλσφιλντ θυμάστε ίσως πως σώθηκε πέρσι. Ανέλαβε ο Σολ Κάμπελ τον Νοέμβρη (η Μάκλσφιλντ ξεκίνησε τη σεζόν χωρίς νίκη στα πρώτα 13 ματς!) και την έσωσε σχεδόν από το πουθενά, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

Δεν είναι κάθε μέρα του Αϊ Γιαννιού, τα προβλήματα της Μάκλσφιλντ εξακολουθούν να είναι μεγάλα και εστιάζονται κυρίως στο οικονομικό κομμάτι. Δίχως ποιοτικές μεταγραφές, δεν κακίζω τους μπουκ που την δίνουν πρώτο φαβορί για υποβιβασμό. Να καταφέρει πάλι ο Κάμπελ να κάνει το… θαύμα. Αν μπορέσει, μαγκιά του!

Ολνταμ: Κάνω ξεχωριστή αναφορά στην Ολνταμ γιατί δεν θα μου κάνει εντύπωση αν κινδυνέψει περισσότερο από αυτό που δείχνουν οι αποδόσεις.

Ο κόσμος είναι ξενερωμένος με την πορεία της ομάδας τα τελευταία χρόνια, ο προπονητής Λοράντ Μπαντιέ από τη Γαλλία ένας Θεός ξέρει τι είναι και αν θα πιάσει στη Λιγκ 2, ενώ ο Μαροκινός ιδιοκτήτης και πρώην (;) μάνατζερ παικτών είναι ήδη στο επίκεντρο των αποδοκιμασιών από την πλευρά του κόσμου. Μέσα σε όλα αυτά βάλτε και ότι μοιάζει αποδυναμωμένη από το μεταγραφικό πάρε-δώσε.

Ξεπεράσαμε τις 3,100 λέξεις και νομίζω ότι τα πιο σημαντικά τα αναφέραμε. Τα υπόλοιπα στο γήπεδο. Κυριακή κοντή γιορτή που λένε! Τα λέμε ξανά αύριο με τα καθαρά αγωνιστικά και στοιχηματικά.

 

 

 

 

 

 

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος