1456

Editorials

Τα εμπόδια για την αγορά της Νιουκάστλ

Καλό μήνα! Είμαστε στις τελευταίες ημέρες των περιοριστικών μέτρων, ο Μάιος νομίζω είναι ένας μήνας που θα δείξει πολλά. Και στο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αλλά και στο αθλητικό/στοιχηματικό, που για εμάς είναι και αυτό σημαντικό (λόγω επαγγέλματος).

Προέχει φυσικά η καθημερινότητα. Πως δηλαδή, μετά από περίπου 1,5 μήνα στο σπίτι και με περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας, θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Πόσο ασφαλείς θα είμαστε, πόσο θα αυξηθούν τα κρούσματα, πως θα αρχίσει να κινείται η οικονομία και όλα αυτά. Όπως λέγαμε και στην αρχή των περιοριστικών μέτρων, είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο, οπότε βλέποντας και κάνοντας.

Σε ό,τι αφορά το αθλητικό/στοιχηματικό κομμάτι, όπως είπαμε και στην εκπομπή της Τρίτης με τον Βασίλη στο facebook του betsellers, όλοι πλέον αρχίζουν να κινούνται πιο έντονα.

Εν τάχει να πω ότι στις 6 Μαΐου θα γίνει η τηλεδιάσκεψη στη Γερμανία και θα αποφασίσει η Κυβέρνηση πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα επαναρχίσουν τα πρωταθλήματα της Α’ και Β’ κατηγορία. Οι ομάδες προπονούνται με περιορισμούς, το ενδεχόμενο να αρχίσει στις 9 Μαΐου όπως είχε ειπωθεί αρχικά δεν υφίσταται, οπότε πάμε για 16 ή 23 Μαΐου.

Στο τέλος Μαΐου περιμένουμε και Πολωνία, Τσεχία, πιθανόν και Πορτογαλία. Και αρχές Ιουνίου, τα περισσότερα από τα υπόλοιπα πρωταθλήματα. Σημαντικό να δούμε πως θα «δουλέψει» η Γερμανία, όποτε αρχίσει. Θα είναι ένας οδηγός.

Και έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμα της Ολλανδίας και της Γαλλίας, να διακόψουν δηλαδή οριστικά το πρωτάθλημα.

Ηδη ο Ιταλός Υφυπουργός Αθλητισμού το είπε ξεκάθαρα, ότι η σωστότερη λύση θα ήταν να γίνει ό,τι και στη Γαλλία. Και χθες ο Δήμαρχος του Λίβερπουλ δήλωσε ότι τον προβληματίζει πολύ η επανέναρξη, καθώς είναι πολύ πιθανό ο κόσμος να μαζεύεται έξω από το γήπεδο όταν παίζει η Λίβερπουλ, για πανηγυρισμούς κ.λπ. Από την άλλη, βέβαια, και σε Αγγλία και σε Ιταλία τα λεφτά είναι πολλά και το ρίσκο να διακόψουν τη σεζόν μεγάλο.

Νιουκάστλ

Τις εξελίξεις για το τι τελικά θα αποφασίσουν οι Ομοσπονδίες θα τις βλέπουμε μέρα-μέρα, σήμερα λέω να επανέλθουμε σε ένα θέμα που είχαμε παρουσιάσει πριν από μερικές ημέρες. Την πιθανότητα να πουληθεί επιτέλους η Νιουκάστλ, στον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, με περιουσία που προκαλεί… ίλιγγο. Είχαμε πει πως ΑΝ ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Νιουκάστλ θα έχει τους πιο πλούσιους ιδιοκτήτες όχι μόνο στη ν Πρέμιερ Λιγκ, αλλά γενικά στο ποδόσφαιρο.

Το ΑΝ δεν το έγραψα τυχαία με κεφαλαία γράμματα. Μπορεί οι Αγγλοι, όπως και όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος, να εξετάζουν το πως και αν θα επιστρέψει η ποδοσφαιρική δραστηριότητα, όμως στις βασικές ειδήσεις παραμένει και η Νιουκάστλ. Διότι η εξαγορά μιας ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ δεν είναι απλή υπόθεση. Για να προχωρήσει μια εταιρία στην εξαγορά μιας ομάδας  της Πρέμιερ Λιγκ χρειάζεται την έγκριση –εκτός των άλλων- και από τους 19 συλλόγους που συμπληρώνουν.

Και οι ενστάσεις για το ποιο είναι το επενδυτικό fund αλλά και τι ρόλο… βαράει ο πρίγκιπας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, ολοένα και αυξάνονται.

Πρώτη προειδοποίηση

Την πρώτη προειδοποίηση την έστειλε το πασίγνωστο τηλεοπτικό δίκτυο BeIN Sports. Συγκεκριμένα σε επιστολή που έφτασε στην αγγλική Ομοσπονδία αλλά και τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα πειρατείας στην Σαουδική Αραβία από εταιρία που ανήκει στον πρίγκιπα Σαλμάν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν Αγγλοι και Αμερικανοί στο ρεπορτάζ τους, το BeIN Sports (με έδρα το Κατάρ) έχει συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Πρέμιερ Λιγκ αντί 570 εκατ. ευρώ, όμως το δίκτυο «beoutQ» της Σαουδικής Αραβίας, ξεκίνησε να δείχνει αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ παράνομα από το 2017 και παρά τις πολλές ενέργειες που έκανε η BeIN Sports (δικαστικά και όχι μόνο) προκειμένου να διακοπεί η πειρατεία, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό!

Τώρα, η BeIN Sports, προκειμένου να πείσει Ομοσπονδία και ομάδες να πουν «όχι» στη συγκεκριμένη μεταβίβαση των μετοχών της Νιουκάστλ στο fund, απειλεί ότι θα σπάσει τη συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Πρέμιερ Λιγκ!

Δεύτερη προειδοποίηση

Το δεύτερο προειδοποιητικό μήνυμα που έφτασε σε Ομοσπονδία και ομάδες, είναι λίγο πιο παράξενο.

Πιο ασυνήθιστο για την ακρίβεια. Όπως αναφέρει ο Independent, τη νέα ένσταση την έκανε η Χατίζ Τζενγκίζ, σύζυγος του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Χασογκτζί, ο οποίος τελευταία φορά που εθεάθη ζωντανός ήταν το 2018!

Μπορεί να θυμίζει ταινία η συγκεκριμένη είδηση, όμως είναι γεγονός. Η Τζενγκίζ, λοιπόν, θεωρεί ότι πίσω από την εξαφάνιση του άντρα της είναι ο πρίγκιπας Σαλμάν! Ο Χασογκτζί ήταν από τους δημοσιογράφους που δεν είχαν πρόβλημα να γράψουν στα μέσα που δούλευε περιστατικά, τα οποία δεν εξυπηρετούσαν όλες τις πλευρές.

Λέγεται, λοιπόν, πως τα άρθρα του πολλές φορές ήταν άκρως επικριτικά προς τον πρίγκιπα, αλλά και τον βασιλιά Σαλμάν.

Τον Οκτώβρη του 2018 εθεάθη τελευταία φορά ζωντανός στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, ο Χασογκτζί δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο από ομάδα 15 ατόμων που έσπευσε στο χώρο για να εξυπηρετήσει έναν συγκεκριμένο σκοπό: να εξαφανίσει τον Χασογκτζί.

Και προφανώς τα κατάφερε. Λέγεται, μάλιστα, ότι το σώμα του διαμελίστηκε και όλο αυτό βιντεοσκοπήθηκε ως αποδεικτικό για το ότι η ομάδα ειδικής αποστολής, ολοκλήρωσε την επιχείρησή της!

Ανησυχία

Προφανώς μετά απ’ όλα αυτά, η ειδική ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ που είναι υπεύθυνη για τις αγοραπωλησίες των συλλόγων, είναι αναγκασμένη να ψαχτεί περισσότερο προκειμένου να δώσει το τελικό ΟΚ ώστε να προχωρήσει η μεταβίβαση.

Μάλιστα, λέγεται ότι ήδη έχει ζητήσει βοήθεια και πληροφορίες από διάφορες πηγές στις ΗΠΑ, όπου φέρονται να γνωρίζουν καλά το συγκεκριμένο fund.

Προφανώς εκείνοι που ανησυχούν περισσότερο από οποιονδήποτε είναι οι οπαδοί της Νιουκάστλ. Προσπαθούν εδώ και χρόνια να αναγκάσουν τον Ασλεϊ να πουλήσει, η αλήθεια είναι ότι έφτασε αρκετές φορές κοντά στο να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών, όμως πάντα τελευταία στιγμή κάτι γίνεται και το deal χαλάει.

Και παρά το γεγονός ότι η πρόκληση τού να περάσει η ομάδα στα χέρια δισεκατομμυριούχων ιντριγκάρει (ήδη ακούγονται τρελά ονόματα ενόψει μεταγραφών, όπως ο Ποκετίνο, ο Γκριζμάν και ο Πογκμπά), είναι πολλοί που δεν είναι αισιόδοξοι ότι τελικά  το story θα έχει happy end.

 

Παλαιότερα Editorials