522

Tzini

Το Μουντιάλ της καινοτομίας

Φίλες και φίλοι καλησπέρα σας! Από χθες, μπήκαμε και επίσημα σε ρυθμούς Μουντιάλ, (όσο μπορούμε να το πούμε αυτό) όπου στο πρώτο ματς είδαμε τους οικοδεσπότες να είναι πολύ κατώτεροι των προσδοκιών και να χάνουν πολύ εύκολα. Αυτό συνέβη για πρώτη στα χρονικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μιας και δεν είχε ηττηθεί κανείς οικοδεσπότης στον εναρκτήριο παιχνίδι του.

Κάτι ακόμη που συνέβη για πρώτη φορά, ήταν εφαρμογή του semi-automated offside, κοινώς ημιαυτόματο οφσάιντ. Πριν ένα χρόνο περίπου είχα αναφερθεί σε αυτή τη νέα τεχνολογία η οποία ήταν σε αρχικά στάδια και θα περνούσε κάποια τεστ. Μπορείτε να ξαναδιαβάσετε και φρεσκάρετε τη μνήμη σας την εισαγωγή εδώ.

Στο χθεσινό ματς είδαμε λοιπόν την τεχνολογία αυτή να εφαρμόζεται στο γκολ στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού και εν τέλει το ματς να τελειώνει έχοντας καταλογιστεί συνολικά 7 οφσάιντ.

Η διαφορά όμως γίνεται στα ανυποψίαστα οφσάιντ, όπου μέχρι πρότινος, οι επόπτες άφηναν το ματς να εξελιχθεί για να δουν την κατάληξη της φάσης και έπειτα να χρησιμοποιηθεί o VAR αν χρειαζόταν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην καταλογίζονται τα οφσάιντ, ακόμα και τα προφανή και να υπάρχει αρκετός χαμένος χρόνος καθαρού παιχνιδιού. Εξάλλου, αυτός είναι ο στόχος της τεχνολογίας αυτής, να αυξήσει τον καθαρό χρόνο παιχνιδιού.

Χθες, τέτοιες παρόμοιες φάσεις κόπηκαν στα 2 δευτερόλεπτα. Τόσα δηλαδή χρειάζονται ώστε ένα οφσάιντ να καταλογιστεί στις οθόνες του VAR και έπειτα να ενημερωθεί ο επόπτης και να το υποδείξει. Για την ιστορία το line του αγώνα ήταν στα 3,5 με φαβορί το under και το over 5,5 οφσάιντ έδινε 6,50!

Ο αλγόριθμος που παρέχει στις εταιρείες αυτά τα στατιστικά, έχει βασιστεί σε δεδομένα αγώνων που δεν υπήρχε το ημιαυτόματο οφσάιντ με αποτέλεσμα να υπάρχει αξία στην αγορά αυτή.

Θα κάνουμε ένα τρίξι με τα ομαδικά οφσάιντ στα σημερινά παιχνίδια και θα δούμε ανάλογα πως θα πάει και για τη συνέχεια. Όποιος θέλει μπορεί να πάει στα συνολικά οφσάιντ του αγώνα και όχι στα ομαδικά αλλά εκεί θεωρώ ότι έχουμε ακόμα μεγαλύτερη αξία στις αποδόσεις. Η λογική λέει ότι αν συνεχίσουν να βγαίνουν πολλά οφσάιντ, οι αλγόριθμοι θα προσαρμοστούν σχετικά γρήγορα και ίσως δεν έχουμε ξανά τέτοιες τιμές.

Ίδωμεν!

Παλαιότερα άρθρα του Tzini