1512

Editorials

Το τόπι θα ξανατσουλήσει…

Η πρόβλεψη ήταν εύστοχη. Το Euro 2020 έγινε 2021 και θα παίξουνε το επόμενο καλοκαίρι. Και δεν θα διεξαχθεί ούτε το Copa America. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Ας ξαναθυμηθούμε τις επίσημες ανακοινώσεις πριν πάμε στην…επόμενη πρόβλεψη!

Διοργανώσεις εθνικών ομάδων: Οι αγώνες πλέι-οφ για το Euro2020 που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2020, θα αναβληθούν για νέο διεθνές «παράθυρο» που θα οριστεί τον Ιούνιο, ανάμεσα με την επανεκτίμηση της κατάστασης με τον κορονοϊό.

Τα τελικά του Euro2020, που ήταν αρχικά προγραμματισμένα για το διάστημα 12 Ιουνίου-12 Ιουλίου 2020, θα αναβληθούν για την περίοδο 11 Ιουνίου-11 Ιουλίου 2021. Αυτό θα διασφαλίσει πως το Euro2020 θα εξελιχθεί πράγματι σε μία γιορτή του ποδοσφαίρου για όλους τους φιλάθλους της Ευρώπης.

Οι αγώνες της 3ης και 4ης αγωνιστικής των προκριματικών της ευρωπαϊκής ζώνης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που ήταν προγραμματισμένοι για τον Ιούνιο του 2021 θα προγραμματιστούν εκ νέου.

Οι τελικοί του Nations League, το τελικό τουρνουά του Euro U21 και το Euro των γυναικών που ήταν προγραμματισμένα για τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2021 θα προγραμματιστούν εκ νέου.

Οι σύλλογοι θα «ελευθερώσουν» τους παίκτες τους για τις εθνικές ομάδες για τα προγραμματισμένα τουρνουά.

Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: Η δέσμευση είναι να τελειώσουν όλες οι διοργανώσεις, τόσο οι εθνικές όσο και το Champions και το Europa League.

Τελική επιθυμητή ημερομηνία είναι η 30η Ιουνίου, αν το επιτρέψουν οι καταστάσεις και η ασφάλεια της υγείας των παικτών.

-Είναι πιθανό το σενάριο για ευρωπαϊκούς αγώνες τα Σαββατοκύριακα και πρωταθλήματα των Λιγκών μεσοβδόμαδα.

-Είναι επίσης, πολύ πιθανό το σενάριο να γίνουν μετατροπές στα προκριματικά των Champions και Europa League της σεζόν 2020/21, εάν η σεζόν δεν ολοκληρωθεί μέχρι 30 Ιουνίου.

Αυτά λοιπόν ανακοίνωσε η UEFA μετά την τηλεδιάσκεψη με τις 55 Ομοσπονδίες, ενώ στο πλάνο της είναι πλέον ο τελικός του Champions League να γίνει 27 Ιουνίου. Μιά λέξη “κλειδί” είναι εκεί στα ευρωπαικά εθνικά πρωταθλήματα: “επιθυμητή”. Δηλαδή οκ, θέλουμε να τελειώσουν όλα ως τις 30 Ιουνίου, αλλά δεν είναι και απολύτως δεσμευτικό αυτό, είναι ελαστικό.

Η “πρόβλεψη” από εδώ και πέρα; Πάντα σκεπτόμενος αισιόδοξα, τα πρωταθλήματα θα ξαναρχίσουν. Ετσι πιστεύω. Και γιά λόγους οικονομικούς (80%) και γιά λόγους “ανθρώπινους” (20%). Η μπάλα είναι το όπιο του λαού. Να ξεχαστεί ο κόσμος λίγο, να δει ένα δείγμα ότι η ζωή επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς. Προφανώς και όλα πάνε περίπατο αν ο κορωνοϊός δεν υποχωρήσει.

Αλλά είπαμε, θέλω να σκέφτομαι αισιόδοξα, δεν γίνεται να μαυρίσει η ψυχή μας, αυτό είναι χειρότερο κι από ιό.

Η μπάλα πιστεύω θα ξαναρχίσει λοιπόν. “Πρόβλεψη” δεύτερη; Δεν θα ξαναρχίσουν 4-5 Απριλίου που έχει αρχικά μπει ως πλάνο σε πολλές Λίγκες (πχ Αγγλία ή Γερμανία). Απαξ και υπάρχει το (ελαστικό) περιθώριο ως τέλος Ιουνίου να τελειώσουν, θα ξαναρχίσουν πιό μετά.

Ισως κατά το Πάσχα, ίσως και αρχές Μάη. Ανάλογα τις αγωνιστικές που απομένουν και βέβαια ανάλογα- ανά χώρα- το μέγεθος της κρίσης που έχει επιφέρει ο Covid-19. Γιατί οι παίκτες είναι σε καραντίνα, κάποιοι έχουν προσβληθεί κιόλας, χρειάζονται εξετάσεις, χρειάζονται προπονήσεις, δεν πατάς ένα κουμπί και παίζουν.

Με το φτωχό μυαλό μου λέω πως αν επιστρέψουν σε προπονήσεις σε 15 μέρες από σήμερα (δηλαδή την πρωταπριλιά χοντρικά), θα δούμε μπάλα από το Πάσχα και μέτα, σταδιακά. Μπορεί να έχουμε εμβόλιμες, μπορεί να “φαγωθούν” κάποιοι αγώνες κυρίως κυπέλλων, αλλά το τόπι θα ξανατσουλήσει και οι σαιζόν θα ολοκληρωθούν. Θέλετε και τρίτη “πρόβλεψη”; Αρχίζουν να χλωμιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Θα αποφασιστεί στις 26 Μαίου, αλλά έχουν ζορίσει τα πράγματα προφανώς. Εχει ολοκληρωθεί μόνο το 57% των ολυμπιακών προκρίσεων, είχαμε μαζική διακοπή προολυμπιακών τουρνουά, οι αθλητές σε ατομικό επίπεδο έχουν διακόψει την προετοιμασία τους, χλωμό να είναι όλα έτοιμα 24 Ιουλίου. Πολύ χλωμό. Και εδώ βέβαια τα οικονομικά μεγέθη (ή μάλλον συμφέροντα) είναι τερατώδη, αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει λύση.

Ιδωμεν, εδώ θα είμαστε να αναλύουμε τις εξελίξεις, προς το παρόν καλά κουράγια, μείνετε σπίτι, κάντε υπομονή, φερθείτε συνετά, προστατέψτε εσάς και τους γύρω σας. Αν μείνουμε στα “δικά μας” τα ποδοσφαιρικά, σκεφτείτε με πόση λαχτάρα με με πόση χαρά θα καλωσορίσουμε τη μπάλα στο χορτάρι. Οπως θα καλωσορίσουμε -όταν με το καλό βγούμε από την παγκόσμια αυτή περιπέτεια- και όλα όσα καθημερινά τα θεωρούσαμε δεδομένα.

Μέσα από όλο αυτό, μπορεί (και πρέπει) να βγει και κάτι θετικό. Ο άνθρωπος να καταλάβει επιτέλους ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ότι είναι ευάλωτος, ότι πρέπει να απολαμβάνει τα πάντα και ότι πρέπει να γίνει πιό ταπεινός…

Παλαιότερα Editorials