1949

Μάκης Μηνδρινός

Φαγητό, χαμόγελα, δώρα και… Αγγλία!

Χρόνια πολλά και καλά! Με υγεία πάνω απ’ όλα, χαμόγελα και τύχη! Ελπίζω να περνάτε καλά, να τρώτε καλά, παρέα με φίλους, οικογένεια και αγαπημένα πρόσωπα. Τόσα χρόνια το έχετε μάθει το story, ένα μικρό διάλειμμα θα κάνουμε από τα τραπέζια, τα δώρα και τα μελομακάρονα για να πούμε δυο λόγια για τους φίλους μας τους Αγγλους.

Εξάλλου, τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που ο τζόγος έχει την τιμητική του.

Είτε πρόκειται για οικογενειακή μπλακ τζακ στο σπίτι, είτε για ποκεράκι τις πρώτες πρωινές ώρες, είτε καζίνο, είτε… στοιχηματάκι. Αλλοι ασχολούνται με το 7 κόκκινο, άλλοι με το καρέ, άλλοι με το split, ε, εμείς ασχολούμαστε με τις Πίτερμπορο και τις Μπάροου! Όπως… τη βρίσκει ο καθένας (γέλια)! Και μιας και ανέφερα τη Μπάροου, αρκούσε αυτή για να μας φέρει κέρδος το Σάββατο.

Λοιπόν, πάμε στο παρασύνθημα, δεν θέλω να κουράσω, οι ημέρες είναι ιδιαίτερες. Ολοι ξέρουμε τι σημαίνει Boxing Day στο Νησί, από σήμερα το βράδυ… κατασκηνώνει ο κόσμος έξω από τα καταστήματα για να πάρει θέση ώστε αύριο πρωί που θα ανοίξουν να κάνουν το ντου! Δώρα, δώρα, δώρα. Και μετά γηπεδάκι! Είναι παράδοση, άλλοι έχουν το θέατρο τέτοιες μέρες, άλλοι το γήπεδο.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Πρέμιερ Λιγκ

Φούλαμ – Γουλβς: Η Φούλαμ μπορεί να μην της φαίνεται, από την άποψη ότι παραμένει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και με μόλις μία νίκη από τότε που την ανέλαβε ο Ρανιέρι, όμως είναι σαφώς βελτιωμένη με τον Ιταλό προπονητή. Και, μάλιστα, προέρχεται από την πρώτη καθαρή εστία της σεζόν, το 0-0 στο Νιουκάστλ, όπου ο Ρανιέρι χρησιμοποίησε τριάδα στην άμυνα.

Και περιμένω το ίδιο να γίνει και κόντρα στη Γουλβς, η οποία παίζει σταθερά με τρεις στην άμυνα από το ξεκίνημα. Δεν είναι εύκολη ομάδα η Γουλβς, αλλά αν η Φούλαμ δεν βγει στο… ξέφωτο και έχει υπομονή, θεωρώ ότι μπορεί να πάρει αποτέλεσμα. Σε καθοδική πορεία ο άσος πάντως (πλέον στο 3,25).

Γουότφορντ – Τσέλσι: Η Γουότφορντ εκεί που έδειχνε να κάνει κοιλιά έσκασε η ισοπαλία στην Εβερτον (2-2) και αμέσως μετά δύο νίκες.

Το 3-2 επί της Κάρντιφ που για 70 λεπτά ήταν εξαιρετική και το Σάββατο το 2-0 στην έδρα της Γουέστ Χαμ. Είναι σε καλό φεγγάρι, εντός έδρας έτσι κι αλλιώς αποτελεί σκληρό καρύδι. Η Τσέλσι από την άλλη, ξεκίνησε σούπερ, αλλά τελευταία δεν είναι στα καλύτερά της. Δεν μένω τόσο στα αποτελέσματα (που κι αυτά δεν είναι τα καλύτερα – έρχεται από εντός έδρας ήττα κόντρα στη Λέστερ), αλλά περισσότερο στην εικόνα της.

Θεωρώ ότι ξεφεύγει η απόδοση του άσου (5,20).

Τσάμπιονσιπ

Μίλγουολ – Ρέντινγκ: Εχουμε ξαναμιλήσει πρόσφατα για τη Μίλγουολ, το λένε και οι αριθμοί της: δεν είναι καλά. Εντός ζώνης υποβιβασμού πλέον, στο 0-3-5 ο απολογισμός της στα 8 τελευταία, από τις 27/10 έχει να κερδίσει. Και –κυρίως- έχει σταματήσει να είναι φόβητρο εντός έδρας.

Μπορεί στο «Ντεν» να έχει συνολικά 4-4-3 φέτος, όμως στα τρία προηγούμενα δεν κέρδισε. Και γενικά δεν βγάζει εκείνη την καλή αύρα που έβγαζε στο ξεκίνημα.

Από την άλλη, η Ρέντινγκ έχει νέο προπονητή, τον Ζοσέ Γκόμες, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Πολ Κλέμεντ. Το λέμε συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις: δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν σε βάθος χρόνου ο Γκόμες (και ο κάθε Γκόμες) θα πετύχει, αλλά τουλάχιστον στην αρχή της θητείας του είναι πιθανό να φτιάξει την ψυχολογία της ομάδας του.

Εξάλλου η Ρέντινγκ το πάλεψε πολύ και απέναντι στη Μίντλεσμπρο το Σάββατο. Οι δύο ομάδες είναι ισόβαθμες, παρ’ όλα αυτά το διπλό της Ρέντινγκ (που έχει και νέο προπονητή) είναι στο 5,00!

* Υπουλο το ΚΠΡ – Ιπσουιτς! Η ΚΠΡ μπορεί βάσει αριθμών να μοιάζει φορμαρισμένη, αλλά δεν είναι ομάδα που μπορεί να σηκώσει πολλά θετικά σερί και –κυρίως- δεν είναι ομάδα που μπορεί να υποστηρίξει τόσο μικρές αποδόσεις.

Η Ιπσουιτς, το έχουμε ξαναπεί: είναι πιθανό να πέσει, αλλά με τον νέο προπονητή δείχνει πραγματάκια. Υψηλό το 5,50, ύπουλο το ματς…

Λιγκ 1

Κόβεντρι – Τσάρλτον: Οριακό αουτσάιντερ η Τσάρλτον (2,75), περίμενα ανάποδα το σετ, με την Τσάρλτον οριακό φαβορί. ΟΚ, δεν μιλάμε για το λάθος της χρονιάς, όμως η εικόνα τους το τελευταίο διάστημα «λέει» Τσάρλτον.

Μπάρνσλεϊ – Πίτερμπορο: Αν κάποιος παίζει μόνο με βάση τη φόρμα, μπορεί να το προσπεράσει, καθώς η αλήθεια είναι ότι η Πίτερμπορο δεν πετάει αυτή την περίοδο. Όχι ότι η Μπάρνσλεϊ βέβαια, απλά μοιάζει να πατάει λίγο καλύτερα. Απλά επειδή η απόδοση της Πίτερμπορο είναι στον… Θεό (5,75 έχει φτάσει, ενώ άνοιξε κάτω από 5.00), πρέπει να δούμε και ορισμένα πράγματα ακόμα.

Καταρχάς οι δύο ομάδες είναι διεκδικήτριες της ανόδου.

Και αυτή τη στιγμή η Πίτερμπορο είναι 2 βαθμού ψηλότερα από την Μπάρνσλεϊ (έστω και με ένα ματς παραπάνω). Το υλικό τους είναι παρόμοιο, ίσα-ίσα που η Πίτερμπορο θεωρείται πιο ποιοτική. Επίσης, μετά την πρωτοπόρο Πόρτσμουθ, η Πίτερμπορο είναι η καλύτερη εκτός έδρας ομάδα του πρωταθλήματος (7-3-1), έχοντας και την καλύτερη εκτός έδρας επίθεση του πρωταθλήματος.

ΟΚ, σεβόμαστε ότι η Μπάρνσλεϊ είναι αήττητη στο γήπεδό της (5-5-0), όμως οι 5 ισοπαλίες σε 10 ματς δεν είναι και λίγες. Και οι 4 από τις 5 νίκες της ήταν στο όριο, με ένα γκολ διαφορά. Δεν είναι για 5,75 το ματς αυτό!

Λιγκ 2

Πορτ Βέιλ – Γκρίμσμπι: Δεν μας τα λέει τόσο καλά η Πορτ Βέιλ τελευταία. Αφησε βαθμούς σε δύο θεωρητικά εύκολα παιχνίδια, 0-0 με την ουραγό Μάκλσφιλντ και 2-2 με την Τσέλτεναμ που επίσης παλεύει να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις.

Μάλιστα, την Τσέλτεναμ την ισοφάρισε στο τέλος. Νωρίτερα, είχε νέο 2-2 με τη Μόρκαμ, σε ματς που και πάλι το έσωσε στα τελευταία λεπτά (σκόραρε στο 83’ και στο 87’). Από τις 3 Νοεμβρίου και μετά νίκησε μόνο τη Γέοβιλ.

Η Γκρίμσμπι, από την άλλη, έχει πετύχει 15 γκολ στα 5 τελευταία παιχνίδια της και στα 6 πιο πρόσφατα έχασε μόνο στο Τσέλτεναμ, με πέναλτι στις καθυστερήσεις.

Προφανώς δεν είναι τόσο αποτελεσματική εκτός έδρας (σε σχέση με τα εντός), αλλά με τα δεδομένα που έχουμε το 3,75 είναι λαθάκι.

* Προσοχή στο Νοτς Κάουντι – Μάκλσφιλντ, οι γηπεδούχοι εξακολουθούν να είναι αναξιόπιστοι και η Μάκλσφιλντ δείχνει ότι θα κάνει την προσπάθειά της για να σωθεί. 

Νάσιοναλ Λιγκ

Μπάροου – Φάιλντ: Για την Μπάροου νομίζω δεν χρειάζεται να τα ξαναπούμε.

Μιλήσαμε γι’ αυτήν την Παρασκευή, αυτή μας έφερε κέρδος το Σάββατο, με το διπλό που έβγαλε στην έδρα της Σόλιχαλ. Ηταν η τρίτη διαδοχική νίκη της, πέμπτο αήττητη, σε διάστημα που δεν δέχθηκε καν γκολ. Η Φάιλντ προφανώς δεν είναι εύκολος αντίπαλος, είναι υποψήφια για πλέι οφ ανόδου, αλλά εκτός έδρας δεν είναι και κάνα φόβητρο. Εχει και… 1-1 το ματς, αλλά σε καθαρές αποδόσεις αουτσάιντερ μάλλον προκαλεί ο άσος (3,40)!

Βορράς/Νότος

Λίγο τη Λίμινγκτον είδα στο Βορρά (κόντρα στην Μπρέικλι, στο 4,20), αλλά όσο κι αν υπάρχουν κάποιες καλές προϋποθέσεις για να ψάξουμε εδώ το αουτσάιντερ (δεν έπρεπε να δίνει πάνω από 3,70), είναι πολύ δύσκολο η Λίμινγκτον να κρατήσει το μηδέν και η Μπρέικλι γενικά σκοράρει… Γενικά, δεν είναι καλή η αγωνιστική στις πολύ μικρές.

Στη σούμα. Μιλήσαμε για Φούλαμ (3,25), Γουότφορντ (5,20) από Πρέμιερ Λιγκ, Ρέντινγκ (5,00) από Τσάμπιονσιπ, Πίτερμπορο (5,75) και Τσάρλτον (2,75) από Λιγκ 1, Γκρίμσμπι (3,75) από Λιγκ 2 και Μπάροου (3,40) από Νάσιοναλ Λιγκ. Για να μην το κουράζω, αυτά που μου κάνουν πιο πολύ εμένα προσωπικά είναι Ρέντινγκ, Πίτερμπορο και Μπάροου. Δεν έχει πάρα πολλά καλά το πρόγραμμα, αλλά θεωρώ πως το 90% όσων ανέφερα είναι καλά σημεία.

Δείτε τα και αποφασίστε. Κάντε ό,τι καλύψεις νομίζετε!

Καλά να περάσετε, υγεία και ευτυχία σε εσάς και τις οικογένειές σας! Τα λέμε ξανά, καλά να ‘μαστε, την Παρασκευή το απογευματάκι.

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος