1266

Tzini

Χίλιες και μία Νύχτες! (UPDATE!)

Καλησπέρα σας! Είχαμε λίγο καιρό να τα πούμε από την στήλη μιας και οι αγωνιστικές και οι αποδόσεις δεν είχαν κάτι άξιο αναφοράς. Μια διαφορετική στήλη σήμερα λοιπόν, με ένα preview του πρωταθλήματος της Ν. Αφρικής! Είδα αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς σας στο τσατ οπότε θα ήταν πολύ χρήσιμο σε όλους σας, να έχετε μια γενική εικόνα για κάθε ομάδα και τους στόχους της στη φετινή σεζόν! Όπως θα δείτε παρακάτω, έχω χωρίσει τις ομάδες σε 3 γκρουπ δυναμικότητας, πάμε να τα δούμε!

Οι «Νεοφώτιστες»

Moroka Swallows

Η πρωταθλήτρια της 2η κατηγορίας Moroka, επιστρέφει στην μεγάλη κατηγορία μετά από μια 5ετια.

Τα χελιδόνια, το παρατσούκλι τους, έχουν ξεκινήσει εξαιρετικά τη σεζόν, κρατώντας τον κορμό τους και κάνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ 12 μεταγραφές, έχουν ως στόχο μια άνετη παραμονή στην κατηγορία και δίχως άγχος να διεκδικήσουν ότι καλύτερο τους αναλογεί.

Tshakhuma Tsha Madzivhandila (TTM)

Η ΤΤΜ είναι η ομάδα που κοντράραμε πριν καιρό στο κύπελλο και μας δικαίωσε.

Όπως είχα αναφέρει και τότε, αγόρασε το καταστατικό της Bidvest Wits και χτίζεται από την αρχή. Κάνει άπειρες μεταγραφές, κάποιοι κάλοι παίκτες που ήρθαν έφυγαν ήδη(!!!), διότι οι μεταγραφές αυτές αποδείχτηκαν «παράνομες». Γενικά θα είναι το “μαύρο πρόβατο” της κατηγορίας, καμιά από τις υπόλοιπες ομάδες δεν επικροτεί τον τρόπο που θέλει να γίνει ανταγωνιστική.

Απ ότι φαίνεται, θα ακολουθήσουν κι άλλες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της και δεν βλέπω πως θα σωθεί εν τέλει.

TS Galaxy

Η TS Galaxy εδρεύει στο βόριο τμήμα της Ν. Αφρικής, λίγο έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ. Οι Rockets, το παρατσούκλι τους, έχουν μόλις 5 χρόνια ιστορίας όμως πρόλαβαν ήδη να κερδίσουν ένα κύπελλο το 2018! Ακολούθησε και αυτή το δρόμο της ΤΤΜ.

Αγοράσαν το καταστατικό της Highlands Park αλλά με διαφορετική νοοτροπία. Θα βασιστούν στα νιάτα και το ταλέντο με αποτέλεσμα να είναι συμπαθητική και πιο αποδέκτη από τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας. Έχει κάνει κάλο ξεκίνημα με μια νίκη και 2 ισοπαλίες με σχετικά καλούς αντιπάλους. Στόχος φυσικά είναι η παραμονή στην κατηγορία αλλά προβλέπεται ικανή για το καλύτερο και χειρότερο όπως συμβαίνει δηλαδή σε ομάδες νεανικού ρόστερ.

Οι «Μικρομεσαίες»

Black Leopards

Η Black Leopards έσωσαν μια κακή περσινή χρονιά κερδίζοντας την παραμονή στην κατηγορία στα play-outs. Έχασαν τον καλύτερο παίκτη τους καθώς τους άφησε για τα Αραβικά Εμιράτα. Έχει κάνει κάποιες μεταγραφικές κινήσεις και επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας για μια καλύτερη χρονιά.

Το σημαντικότερο γεγονός είναι η χορηγία-συνεργασία με μια ενεργειακή εταιρία η οποία θα αποφέρει σημαντικά έσοδα. Έχουν ξεκινήσει άσχημα, με 3 ήττες και δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο μιας παρόμοιας χρονιάς με την περσινή.

Golden Arrows

Από τις πιο σταθερά «μικρομεσαίες» ομάδες του πρωταθλήματος.

Δίχως ιδιαίτερες μεταγραφικές κινήσεις, πέρα από την αλλαγή ολόκληρου του τεχνικού επιτελείου της. Θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την παραμονή όσο πιο άνετα γίνετε και να διεκδικήσει μια θέση στην 8αδα.

Baroka FC

Η Baroka τα 3-4 τελευταία χρόνια την γλιτώνει κυριολεκτικά στο τσακ! Τελευταία αγωνιστική σώζει το τομάρι της και παραμένει στην κατηγορία.

Έχει συνεχείς αλλαγές στο τεχνικό επιτελείο της με αποτέλεσμα η ομάδα να μην έχει δικο της χαρακτήρα. Θετικό το ξεκίνημα της, αναμένουν να σωθούν λίγο πιο εύκολα από τις προηγούμενες χρονιές.

Chippa United

Τα Chilli Boys! Οι Αφρικανοί έχουν τρομερή φαντασία στα παρατσούκλια τους όπως καταλαβαίνετε! Σίγουρα θα ακολουθήσει στήλη με τα πιο περίεργα! Η ομάδα της Chippa λοιπόν άλλαξε σχεδόν όλο το ρόστερ της με στόχο την 8άδα και γιατί όχι λίγο παραπάνω.

Από τα πιο φυσιολογικά ξεκινήματα ομάδας στην κατηγορία, από την οπτική των αποτελεσμάτων με καλούτσικη μπάλα και ρεκόρ 1-1-1 στις 3 πρώτες αγωνιστικές.

Bloemfontein Celtic

Αρκετά καλή ομάδα που ίσως αδίκησε λίγο τον εαυτό της την προηγούμενη σεζόν. Και αυτό φαίνεται από τις μεταγραφικές κινήσεις όπου διατήρησαν τον κορμό και με λίγες προσθαφαιρέσεις θα προσπαθήσουν για το κάτι παραπάνω από την είσοδο στην 8άδα.

Maritzburg United

Η ευχάριστη έκπληξη των τελευταίων χρόνων. Η σταθερή ανοδική της πορεία και το ωραίο ποδόσφαιρο που προσπαθεί να παίξει, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας στις τάξεις της ομάδας. Παρόλο που συνήθιζε να πουλάει τους καλούς της παίκτες, φέτος δεν το έκανε και με τις προσθήκες που έγιναν, ελπίζει για μια θέση στην 5άδα.

Stellenbosch

Άλλη μια περσινή ευχάριστη έκπληξη καθώς αν και νεοφώτιστη σώθηκε εύκολα παίζοντας και αυτή ωραίο ποδόσφαιρο. Έχουν γίνει καλές προσθήκες παικτών οπού αν αποδώσουν τα αναμενόμενα θα διεκδικήσει μια θέση στην 8άδα τουλάχιστον.

Amazulu

Μια από τις πιο ανισόρροπες ομάδες τα τελευταία χρόνια.

Η συμφωνία νέου χορηγού και η έλευση νέου μεγαλομετόχου σε συνδυασμό με τις πολύ κάλες μεταγραφές που έκανε (τουλάχιστον στα χαρτιά) μεταξύ άλλων του σταρ της εθνικής ομάδας, Tshabalala, έχουν ανεβάσει τον πήχη ψηλά για φέτος. Μένει να φανεί στο γήπεδο αν θα μπορέσει να αποδώσει τα αναμενόμενα και να βρεθεί άνετα στην 8άδα. Το παρατσούκλι της… uSuthu! Ήταν το όνομα μιας ομάδας πολύ δυνατών μαχητών Zulu όπου αργότερα αποτελούσαν και την φρουρά του Βασιλιά τους! (Όπως καταλαβαίνετε, δεν κρατιέμαι για την στήλη με τα παρατσούκλια!!)

Οι «Διεκδικήτριες»

Cape Town City

Οι Citizens έχασαν τον καλύτερο τους παίκτη και με προσθήκες κυρίως νεαρών παικτών θα επιδιώξουν μια πορεία που θα τους εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για τις αφρικανικές διασυλλογικές διοργανώσεις.

Μου φαίνεται λίγο δύσκολο να το καταφέρει, όμως αν τις βγουν οι μεταγραφές θα είναι σίγουρα από τις πιο ανταγωνιστικές ομάδες της λίγκας.

Supersport United

H Supersport είναι σταθερά στις κάλες ομάδες της χωράς. Κάθε χρόνο έχουν ως στόχο τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, κάτι που δεν αλλάζει και φέτος. Καλό ρόστερ, με λίγες προσθήκες κυρίως νεαρών παικτών.

Θα είναι έκπληξη να μην τερματίσει τουλάχιστον μέσα στην πρώτη 5άδα.

Kaizer Chiefs

Τhe Drama Boys. Όνομα και πράγμα το παρατσούκλι τους καθώς κατάφεραν να χάσουν το περσινό πρωτάθλημα κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια τους! Η ομάδα έχει απαγόρευση μεταγραφών από την FIFA και ως εκ τουτού το ρόστερ της αποδυναμώθηκε. Όχι όμως σε μεγάλο βαθμό καθώς ο σταρ τους Nurkovic είναι ακόμα στην ομάδα.

Ο Σέρβος, που με κάποιο μαγικό τρόπο έχει βρεθεί στην Ν. Αφρική, ίσως είναι ο καλύτερος παίκτης της κατηγορίας. Το αν θα μείνει αποτελεί καθημερινό θέμα συζήτησης στην ομάδα καθώς η Αιγυπτιακή Al Ahly πιέζει πολύ για την αγορά του (όχι τυχαία όπως θα δείτε παρακάτω). Θα μου κάνει τρομερή εντύπωση να κρατηθεί ψηλά και να διεκδικήσει τον τίτλο ειδικά στην περίπτωση αποχώρησης του Nurkovic.

Orlando Pirates

Η μεγαλύτερη απειλή της Mamelodi για τον φετινό τίτλο. Από τις πιο ιστορικές ομάδες με πολύ καλές και έξυπνες μεταγραφικές κινήσεις, καθώς πήρε πακέτο τους 4 καλύτερους παίκτες της Bidvest Wits που αγοράστηκε από την ΤΤΜ. Ο χρόνος θα δείξει ποσό εύκολα θα κουμπώσουν στο υπάρχων ρόστερ οι νέοι παίκτες ώστε να διεκδικήσουν ότι τους αναλογεί.

Mamelodi Sundowns

Η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους στην χώρα. Ειδικά ο περσινός θα μείνει αξέχαστος και για τον τρόπο που ήρθε αλλά και διότι ο τεράστιος Pitso Mosimane αποχώρησε από τον πάγκο της ομάδας μετά από 8 χρόνια! Ήταν η είδηση που τάραξε τα νερά συλλόγου και έγινε πρώτο θέμα σε ολόκληρη την Ήπειρο.

Ήθελε να κάνει το βήμα παραπάνω αναλαμβάνοντας την ομάδα της Al Ahly. Και κάπου εδώ συνδέονται όλα! Ο Pitso στην Al Ahly και προσπαθεί να φέρει τον καλύτερο παίκτη της λίγκας, Nurkovic. Προσπαθεί να πάρει και παίκτες της Mamelodi, όμως προς το παρόν τρώει πόρτα! Tο σοκ της φυγής του Pitso φαίνεται να το έχει ξεπεράσει και με πάρα πολύ καλές μεταγραφές αναμένεται να κατακτήσει το πρωτάθλημα αλλά να κάνει και το κάτι παραπάνω στο Champions League.

Αυτά λοιπόν για τις 16 ομάδες της 1ης κατηγορίας της Ν. Αφρικής. Ο τίτλος της στήλης δεν είναι καθόλου τυχαίος! Οι Χίλιες και μία Νύχτες είναι μια μεγάλη συλλογή ιστοριών και παραμυθιών. Κάπως έτσι και το τζίνι θα σας παρουσιάζει διάφορες ιστοριούλες μέσα από στήλες γενικού ενδιαφέροντος γύρω από το ποδόσφαιρο της Αφρικής και όχι μόνο!

Και να μην ξεχάσω το φανμπετακι που κρύβει λίγη αξία!  Ρεβάνς του 3-0 των Pirates απέναντι στους Chiefs για την ημιτελική φάση του MTN8 Cup.

Είναι από τα καλά ντέρμπι της χώρας με τον προπονητή των Pirates να δηλώνει ότι η ομάδα του θα αγωνιστεί βλέποντας το ματς από το 0-0. Το κλίμα στους Chiefs είναι λίγο βαρύ, με τη φημολογία της φυγής του Nurkovic. Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και η αρνητική απόφαση της ένστασης που είχαν κάνει στο CAS για την αναστολή της απαγόρευσης μεταγραφών που της έχει επιβληθεί.

Στο bet builder της 365 βρίσκουμε το X2 & over 2,5 στο 5,50.

UPDATE!

Καλησπέρα σας! Ένα σημείο στα γρήγορα καθώς πριν λίγο άνοιξαν οι τιμές και υπάρχει άξια. Θα πάμε στο ματς Αίγυπτος-Τόγκο στον άσσο με νο γκολ στο 2,05. Έρχεται από 2 ισοπαλίες η Αίγυπτος στα 2 πρώτα ματς του ομίλου, τίποτα το ιδιαίτερο η ομάδα του Τόγκο. Και ο άσσος και το νο γκολ είναι λίγο μεγαλυτέρα από ότι θα έπρεπε με αποτέλεσμα ο συνδυασμός τους να είναι ιδανικός ώστε να τραβήξει τη προσοχή του Τζίνι! Τα λέμε!

Παλαιότερα άρθρα του Tzini