1058

Μάκης Μηνδρινός

Απολογισμός σεζόν

Καλό μήνα, καλό καλοκαίρι και καλή επιστροφή στην κανονικότητα! Εχουμε αρχίσει και ζούμε ξανά τα αυτονόητα, αυτά που τόσο στερηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα. Τα μαγαζιά έχουν ανοίξει (έστω και χωρίς μουσική προς το παρόν – παρανοϊκά πράγματα), οι εκδρομές ξεκίνησαν κι αυτές, γενικά… μυρίζει καλοκαίρι.

Ποδοσφαιρικά, φέτος θα απολαύσουμε ό,τι στερηθήκαμε πέρσι, το Euro.

Το οποίο κάνει σέντρα σε μία εβδομάδα και έχουμε ξεκινήσει να μελετάμε ομάδες, σταυρώματα, κ.λπ. Για να είμαι ειλικρινής το φετινό Euro δεν το έχω πάρει πολύ ζεστά ακόμα. Και νομίζω πως αυτό ισχύει με τους περισσότερους, στοιχηματζήδες και μη.

Θα είναι μια περίεργη διοργάνωση. Η απουσία της Εθνικής παίζει ρόλο, αλλά φυσικά δεν αποτελεί τον βασικό λόγο που περιμένω ότι το φετινό Euro θα είναι «πεσμένο».

Ο κόσμος βλέπει μπάλα ένα χρόνο σερί. Ακόμα και πέρσι το καλοκαίρι έβλεπε μπάλα, καθώς τα πρωταθλήματα επέστρεψαν μετά την διακοπή λόγω κορονοϊού και το πήγαν σερί. Το ίδιο και οι παίκτες. Αντε να μαντέψεις σε τι κατάσταση είναι οι παίκτες που παίζουν κυριολεκτικά ένα χρόνο σερί και χωρίς καλοκαιρινή προετοιμασία.

Από κει και πέρα, ό,τι ισχύει για την Ελλάδα ισχύει και για τις περισσότερες χώρες, έστω και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό γιατί οι Ευρωπαίοι δεν ζουν όπως εμείς το χειμώνα.

Εννοώ, πως έτσι κι αλλιώς δεν έβγαιναν πολύ, δεν ξενυχτούσαν πολύ, δεν στερήθηκαν τόσο πολύ το «έξω» όσο εμείς. Ο κόσμος, λοιπόν, περιμένει πως και πώς να βγει έξω, να κάνει τα μπάνια του, να διασκεδάσει. Δεν ξέρω πόσο πολύ θα ασχοληθεί με το Euro, ειδικά στη φάση των ομίλων που είναι πάντα πιο «αδιάφορα» τα πράγματα.

Από κει και πέρα πρέπει να αναλογιστούμε το… ξενέρωτο της έλλειψης κόσμου (θα έχει οπαδούς στις εξέδρες, αλλά δεν θα δούμε γεμάτα γήπεδα), αλλά και τις αλλαγές που υπάρχουν από τη συγκεκριμένη διοργάνωση: περισσότερες ομάδες, περισσότερες χώρες που θα γίνουν το ματς, είναι λίγο περίεργα όλα αυτά και αν τα συνυπολογίσουμε δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα βγει.

Anyway, όλα αυτά θα τα δούμε στην πράξη. Ούτως ή άλλως ό,τι και να λέμε εμείς είναι όλα θεωρητικά. Στην πράξη κρίνονται όλα. Ειδικά όταν μιλάμε για Εθνικές ομάδες και μεγάλες διοργανώσεις, όπου δεν μπορείς να βασιστείς σε φόρμα, αγωνιστική κατάσταση κ.λπ. Αυτά ίσχυαν και στις προηγούμενες διοργανώσεις, ακόμα περισσότερο φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών με τον κορονοϊό.

Για το Euro θα μιλήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες μεσοβδόμαδα, να δούμε αν μπορούμε να κρατήσουμε κάτι σε μακροπόθεσμα στοιχήματα ή ό,τι άλλο υπάρχει.

Απολογισμός

Σήμερα θα μιλήσουμε για τη στοιχηματική σεζόν που ολοκληρώθηκε. Οι αριθμοί προφανώς είναι ο «καθρέφτης», η σεζόν έκλεισε με χασούρα για μένα, καθαρή χασούρα για πρώτη φορά από τότε που το site που άλλαξε μορφή και έγινε συνδρομητικό.

Υπενθυμίζω πως κινήθηκα όπως και τα προηγούμενα χρόνια: μονά αποδεκτά πονταρίσματα και σχεδόν αποκλειστικά από την Αγγλία. Η ιδιαιτερότητα φέτος ήταν ότι κινήθηκα στις 4 κατηγορίες (Πρέμιερ, Τσάμπιονσιπ, Λιγκ 1 και Λιγκ 2) και σχεδόν καθόλου σε Νάσιοναλ Λιγκ, Βορρά και Νότο.

Εδώ μπαίνει ο πρώτος αστερίσκος: θυμάστε ότι τα προηγούμενα χρόνια λέγαμε πως σε αυτές τις κατηγορίες, όσο χαμηλότερα ψάχνεσαι στην αγγλική ποδοσφαιρική πυραμίδα, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να βρίσκεις λάθη των μπουκ και να πληρώνεσαι αξίες.

Για λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω, φέτος δεν κινήθηκα τόσο χαμηλά.

Ο δεύτερος αστερίσκος μπαίνει στο βαρύ πρόγραμμα που προέκυψε στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας λόγω του κορονοϊού. Τα πρωταθλήματα ξεκίνησαν αρκετά αργότερα από τα συνηθισμένα και μετά ξεκίνησε ένας… αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθεί η σεζόν εγκαίρως.

Οι εμβόλιμες αγωνιστικές έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, κάτι που ταλαιπώρησε άπαντες. Οι συγκεκριμένοι ρυθμοί πολλές φορές βολεύουν εμάς τους στοιχηματογραφιάδες, καθώς έχουμε καλύτερη εικόνα μετά από διαδοχικά ματς. Αρκεί βέβαια να μπορέσουμε και εμείς οι ίδιοι να ακολουθήσουμε αυτούς τους ρυθμούς…  

Ο τρίτος αστερίσκος μπαίνει στον τρόπο μελέτης των αγώνων, άλλαξε φέτος για μένα.

Μέχρι και φέτος υπήρχε μια συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθούσα ώστε να φτάσω στα σημεία που θα έπαιζα: Σάββατο απόγευμα SkySports και live εξέλιξη των αγώνων, όπου αφενός παρακολουθούσα πως έπαιζαν οι ομάδες που είχα ποντάρει, αφετέρου τσέκαρα αγωνιστική εικόνα ομάδων ενόψει της επόμενης αγωνιστικής. Σημείωνα ό,τι μου άρεσε και ό,τι όχι από αυτά που άκουγα.

Αν δεν τα κατάφερνα Σάββατο στο δίωρο αυτό των αγώνων, ασχολούμουν περισσότερο την Κυριακή για να δω τι και πως. Από Δευτέρα-Τρίτη ξεκινούσε η τελική μελέτη: ζευγαρώματα, αποδόσεις, ρεπορτάζ, highlights, φόρμες, ειδήσεις, κ.λπ., σε όλες τις κατηγορίες της Αγγλίας, έτσι ώστε να βρεθούν τα παιχνίδια που τελικά επέλεγα να παίξω.

Φέτος, λοιπόν, όλο αυτό άλλαξε.

Ερχόμαστε πάλι στον δεύτερο αστερίσκο, οι πολλές εμβόλιμες ήταν αδύνατον να κρατήσουν τον παραπάνω προγραμματισμό. Οπότε σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα για όλα τα ματς. Και αν αυτό γίνει μία φορά, ΟΚ, κλάιν, δεν τρέχει κάτι. Αλλά αν γίνεται επαναλαμβανόμενα, ε, χάνεις τη μπάλα στην πορεία και κινείσαι περισσότερο με την εμπειρία και το ένστικτο και παρά την αγωνιστική εικόνα.

Κάτι που φυσικά είναι λάθος!

Όλα τα παραπάνω, όλοι οι αστερίσκοι που ανέφερα, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την έλλειψη χρόνου από τη δική μου πλευρά. Η οποία σε σχέση με το πολύ δύσκολο πρόγραμμα που είχαν φέτος οι μικρές κατηγορίες της Αγγλίας, έκαναν τα πράγματα δύσκολα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια που οι αρμοδιότητές μου στο γραφείο ήταν καθαρά δημοσιογραφικές, ήταν σίγουρα πιο εύκολο να διαχειριστώ χρόνο/καταστάσεις.

Πλέον,  το δημοσιογραφικό κομμάτι καταλαμβάνει μόλις το 5-10% των αρμοδιοτήτων μου και πραγματικά δεν έχω ιδέα πως θα ξεκινήσει η επόμενη σεζόν, μετά δηλαδή από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Θα τα δούμε/πούμε στην πορεία αυτά, όταν έρθει η ώρα. Εως τότε έχουμε ένα Euro μπροστά μας! Νέα στήλη την Τρίτη, θα δούμε τι αξίζει από μακροχρόνια στοιχήματα.

ΥΓ. Για στοίχημα δεν έχω να πω κάτι. Αν έπρεπε να παίξω κάτι ντε και καλά, θα ήταν το διπλό της Τσέστερφιλντ στην έδρα της Νοτς Κάουντι, στα προημιτελικά των πλέι οφ της Νάσιοναλ Λιγκ. Μεγάλο το βάρος και η πίεση στη γηπεδούχο, σε καλό μομέντουμ και πιο αποτελεσματική εκτός απ’ ό,τι εντός έδρας η Τσέστερφιλντ.

ΥΓ2. Μην ξεχνάτε τον διαγωνισμό.

Απαντάτε σε 8 διαφορετικά ερωτήματα που αφορούν το Euro και όποιος βρει τα περισσότερα κερδίζει μια 6μηνη συνδρομή. Η διαδικασία είναι απλή και περιγράφεται με λεπτομέρειες εδώ.

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος