2152

Μάκης Μηνδρινός

Οι τέσσερις τελευταίοι όμιλοι του Μουντιάλ

Χαιρετώ! Από τα φιλικά που διεξάγονται αυτό το διάστημα, προφανώς δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα. Οι παίκτες είναι πιασμένοι από την προετοιμασία, μην ξεχνάμε ότι μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες είχαν υποχρεώσεις με τις ομάδες τους. Δεν έχουν λόγο να βάλουν τα πόδια τους στη φωτιά λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οπότε καλό είναι να μη δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στα αποτελέσματα.

Από την άλλη, βέβαια, μπορούμε να δούμε κάποια πράγματα που διαφαίνονται μέσα από τα φιλικά παιχνίδια. Για παράδειγμα, φάνηκε πλέον ξεκάθαρα ότι ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ αναμένεται να κατεβάσει 3-5-2 στο Μουντιάλ, ή 3-4-3 ανάλογα με τον αντίπαλο. Μιλάω για την Αγγλία, γιατί είναι το μοναδικό φιλικό που είδα (Αγγλία – Νιγηρία 2-1). Λύθηκε και ο γρίφος του ποιος θα ξεκινάει στον άσο, ο Πίκφορντ της Εβερτον είναι ο… εκλεκτός.

Την Παρασκευή κάναμε μια πρώτη προσέγγιση για τους τέσσερις πρώτους ομίλους του Μουντιάλ, σήμερα θα δούμε τους υπόλοιπους τέσσερις. Επαναλαμβάνω κάτι που είπαμε και την Παρασκευή, ότι προτάσεις θα γίνουν στο τέλος, αφού έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και αφού γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις. 5ος όμιλος Βραζιλία, Ελβετία, Σερβία, Κόστα Ρίκα Η Βραζιλία –συμφωνώ με τους μπουκ- είναι για μένα φαβορί για κατάκτηση.

Θα ασχοληθούμε στην πορεία με «Νικητή διοργάνωσης». Προφανώς είναι το απόλυτο φαβορί για να τερματίσει πρώτη στον όμιλο: ήταν πρώτη στο γκρουπ της σε κάθε Μουντιάλ από το 1978, με απολογισμό (στους ομίλους) 23-3-1! Πιο συμπαγής σε σχέση με προηγούμενες «Βραζιλίες», πιθανότατα θα βλέπουμε τρεις αμυντικούς μέσους (Φερναντίνιο-Παουλίνιο-Κασεμίρο) στα δύσκολα και δύο αμυντικούς μέσους στα πιο εύκολα ματς (Φερναντίνιο-Κασεμίρο).

Μπροστά είναι φωτιά. Ο Νεϊμάρ γύρισε, ο Κουτίνιο έκανε καλή σεζόν και –σε αντίθεση με το προηγούμενο Μουντιάλ- αυτή τη φορά έχει και σέντερ φορ. Τόσο ο Γκαμπριέλ Ζεσούς όσο και ο Φιρμίνο μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ελβετία και Σερβία βράζουν πάνω-κάτω στο ίδιο καζάνι, δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις ποια θα περάσει.

Οι Ελβετοί έκαναν μια πολύ καλή προκριματική φάση, όπου τερμάτισαν δεύτεροι πίσω από την Πορτογαλία εξαιτίας χειρότερης διαφοράς τερμάτων. Απέναντι στη Β. Ιρλανδία επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί, έστω κι αν δυσκολεύτηκαν. Υπάρχουν πάλι ερωτηματικά στην επίθεση, δεν υπάρχει σέντερ φορ που να κάνει τη διαφορά, με τον Σακίρι να είναι αυτός που θα πρέπει από τα άκρα να δώσει λύσεις.

Εξαιρετική σεζόν έκανε ο Τζάκα με την Αρσεναλ και είναι ο ηγέτης της μεσαίας γραμμής και από ‘κει και πέρα τα γνωστά: Τζεμαΐλι στα χαφ, Σεφέροβιτς μπροστά, Λιχστάινερ πίσω, Σόμερ τέρμα. Καλοί μεν, με ταβάνι δε. Οι Σέρβοι είναι φουλ ταλαντούχοι, αλλά… είναι Σέρβοι! Που σημαίνει πως αν ξεκινήσουν καλά το τουρνουά είναι ικανοί για να κάνουν εκπλήξεις.

Αν όχι, είναι πολύ πιθανό να τους… φάει η εσωστρέφεια και να τερματίσουν ακόμα και τελευταίοι στο γκρουπ. Εχουν, πάντως, ευνοϊκό ξεκίνημα: πρεμιέρα με Κόστα Ρίκα, 2η αγωνιστική με Ελβετία. Στο φινάλε παίζουν με τους Βραζιλιάνους. Εκαναν καλά προκριματικά (πρώτοι μπροστά από Ιρλανδούς, Ουαλούς και Αυστριακούς), οι μέσοι της προέρχονται από σούπερ σεζόν (Μιλιβόγιεβιτς και Μάτιτς), όπως και ο Κολάροφ με τη Ρόμα, ενώ προέκυψε και σταρ: για τον Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς έχει στηθεί τρελό πανηγύρι εκατομμυρίων, η Λάτσιο ρίχνει χυλόπιτες σε προτάσεις 80 εκατομμυρίων ευρώ! Από τις ομάδες ερωτηματικά οι Σέρβοι, δεν θα μου προκαλέσει όμως έκπληξη αν δω Βραζιλία-Σερβία σε 1-2 στον όμιλο.

Η Κόστα Ρίκα δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος, μην ξεχνάμε την πορεία της στο προηγούμενο Μουντιάλ, όπου έφτασε ως τα προημιτελικά. Ο βασικός κορμός του ρόστερ παραμένει ίδιος, υπάρχει όμως ένα μεγάλο ΑΛΛΑ. Οι περισσότεροι από τους βασικούς προέρχονται από μετριότατη σεζόν: Μπράιαν Ρουίς, Οβιέδο, Κάμπελ, Μπόρχες είναι παίκτες-κλειδιά που δεν έκαναν καλή σεζόν.

6ος όμιλος Γερμανία, Μεξικό, Σουηδία, Ν. Κορέα Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν όλες οι αποστολές. Γενικά υπήρξαν εκπλήξεις σε αρκετές ομάδες, ήδη έχουμε αναφερθεί σε αρκετές από αυτές σε προηγούμενες στήλες. Για μένα, όμως, ότι το κόψιμο του Σανέ από τη Γερμανία είναι η μεγαλύτερη έκπληξη απ’ όλες. Ισως επειδή τον παρακολούθησα πολύ φέτος.

Δεν το περίμενα, ίσα ίσα που τον υπολόγιζα για βασικό. Μιλάμε για παίκτη που δεν έβγαινε από την ενδεκάδα της πρωταθλήτριας Σίτι, με 32 συμμετοχές στην Πρέμιερ, 10 γκολ και 15 ασίστ! Όλα αυτά στην πρωταθλήτρια Αγγλίας. Επεσα από τα σύννεφα, το ομολογώ… Το Whoscored το δουλεύω αρκετά, είναι αξιόπιστο και καλό εργαλείο. Επειδή, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Λεβ, η θέση παιζόταν ανάμεσα σε Σανέ και Μπραντ (Λεβερκούζεν), αναδημοσιεύω από το whoscored.

Τελοσπάντων, η Γερμανία είτε με Σανέ είτε χωρίς Σανέ είναι πάντα μέσα στα φαβορί. Πολύ βαριά η φανέλα της, ο προπονητής της ξέρει τον τρόπο, γνώμη μου όμως ότι δεν θα το πάρει δεύτερη σερί φορά η Γερμανία. Μέχρι προημιτελικά/ημιτελικά θα φτάσουν, από ‘κει και πέρα βλέπουμε… Θεωρώ ότι μαζί με τη Γερμανία θα περάσουν οι Μεξικανοί, το ίδιο βλέπουν και οι μπουκ.

Εξάλλου, το Μεξικό πέρασε από τη φάση των ομίλων και στις 6 προηγούμενες συμμετοχές του σε Μουντιάλ, αλλά αποκλείστηκε (και στις 6) στη φάση των «16». Καθόλου απίθανο το ίδιο να γίνει και τώρα, καθώς αν τα πράγματα κυλήσουν φυσιολογικά (Βραζιλία πρώτη στον 5ο και Μεξικό 2ο στον 6ο), τότε οι Μεξικανοί πέφτουν πάνω στους Βραζιλιάνους στους «16».

Για την ιστορία, το ενδεχόμενο αυτό (να αποκλειστεί το Μεξικό στους «16») δίνει 3.00. Η Σουηδία δεν μου γεμίζει το μάτι, παρά το γεγονός ότι απέκλεισε τους Ιταλούς στα μπαράζ. Κλασική σκανδιναβική σκληρή ομάδα, αλλά νομίζω δίχως την ποιότητα του παρελθόντος. Χωρίς τον Ζλάταν, με μετριότατους μεσοεπιθετικούς (Ντουρμάζ, Χίλιεμαρκ, Εκνταλ), δεν φοβίζει μπροστά το δίδυμο Τόιβονεν και Μπεργκ.

Η Ν. Κορέα έχει κάνει ορισμένες καλές εμφανίσεις στις προηγούμενες διοργανώσεις. Από το 1986 συμμετέχει σταθερά στην τελική φάση, αλλά μόνο το 2002 που τερμάτισε τέταρτη (με το γνωστό σπρώξιμο, ως διοργανώτρια) και το 2010 που έφτασε στους «16», προκρίθηκε από τους ομίλους. Δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη αν η Ν. Κορέα αφήσει τέταρτη τη Σουηδία (3.

60). 7ος όμιλος Βέλγιο, Αγγλία, Τυνησία, Παναμάς Ομιλος με φαβορί. Όχι τόσο για το ποιος θα τερματίσει πρώτος, όσο για τη δυάδα. Θεωρώ ότι όσοι αυτοκαταστροφική ομάδα και να είναι οι Αγγλοι, δύσκολα θα χαλάσει η πρόκριση Βέλγιο-Αγγλία ή Αγγλία-Βέλγιο. Οι Βέλγοι έχουν για μία ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια εξαιρετικό ρόστερ, αυτό που τους λείπει είναι η βαριά φανέλα.

Στα δύσκολα δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων το προηγούμενο διάστημα. Η ποιότητα, βέβαια, από τη μέση και μπροστά ξεχειλίζει κι ας έμεινε εκτός ο Ναϊνγκολάν (επίσης τεράστια έκπληξη, αλλά ήταν γνωστό πως δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον Μαρτίνες). Η ενδεκάδα με κάποιους από τους σημαντικότερους απόντες του Μουντιάλ: Για τους Αγγλους έχουμε ήδη μιλήσει πολύ σε προηγούμενες στήλες.

Το 3-5-2 τους θωρακίζει αμυντικά, από την άλλη όμως δεν είναι η ομάδα που θα παίξει καλή μπάλα, ούτε θα σκοράρει πολλά γκολ. Μέχρι που μπορεί να φτάσει η Αγγλία; Δύσκολο να απαντηθεί, αλλά η λογική λέει στην καλύτερη ως τα προημιτελικά: στους «16» θα βρουν ομάδα στα μέτρα τους (λογικά Πολωνία ή Κολομβία ή Σενεγάλη) μετά όμως έχει Γερμανία.

Τον Παναμά δεν τον γνωρίζω, δεν γνωρίζω ούτε παίκτες του, δεν μπορώ να έχω ασφαλή άποψη. Η Τυνησία έχει συμμετάσχει άλλες 4 φορές σε τελικά Μουντιάλ, σε όλες αποκλείστηκε από τον όμιλο. Εχει πιο γνωστούς παίκτες από τον Παναμά, αλλά τέθηκε νοκ άουτ ο σταρ της ομάδας Εμσακνί, ενώ από τραυματισμό προέρχεται και ο έτερος σταρ, ο γνωστός μας από τη θητεία του στα αγγλικά γήπεδα, Καζρί.

8ος όμιλος Πολωνία, Σενεγάλη, Κολομβία, Ιαπωνία Να ξεκινήσουμε ανάποδα; Η Σενεγάλη θεωρώ ότι είναι η καλύτερη αφρικανική ομάδα. Η Πολωνία και η Κολομβία είναι τα φαβορί για πρόκριση και οι πιο ποιοτικές ομάδες του ομίλου, η Ιαπωνία στην 6η διαδοχική συμμετοχή της σε Μουντιάλ, πιστεύω ότι θα είναι τελευταία (2.50). Μιλάμε για μια ομάδα που έχει νέο προπονητή (ήρθε ο Νισίνο αντί του Χαλίλχοτζιτς λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η προετοιμασία για το Μουντιάλ) και που εκτός των Χόντα, Καγκάβα και Οκαζάκι (με τους δύο τελευταίους να μην έχουν κάνει ιδαίτερα καλή σεζόν), δεν έχει να επιδείξει κάτι τρομερό στο ρόστερ.

Οι Κολομβιανοί μοιάζουν και φέτος δυνατοί. Δεν ξέρω αν θα φτάσουν ως τα προημιτελικά όπως το 2014 (δύσκολο…), αλλά θα μου προκαλέσει έκπληξη αν δεν είναι στους «16». Εμπειρος προπονητής (Πέκερμαν), από τη μέση και μπροστά «τούμπανο», πίσω έχουν τον Σάντσες της Τότεναμ που έκανε εξαιρετική σεζόν, γενικά καλό υλικό. Οι Σενεγαλέζοι άλλη μια φορά έπαιξαν Μουντιάλ, το 2002, και έφτασαν ως τα προημιτελικά.

Με αρχηγό τότε τον Αλιού Σισέ, που τώρα κάθεται στον πάγκο της ομάδας και έχει καταφέρει μια πολύ άναρχη ομάδα να τη μετατρέψει σε ένα καλοδουλεμένο σύνολο, το οποίο πήρε διά περιπάτου την πρόκριση στα τελικά. Κουλιμπαλί (της Νάπολι), Εμποτζί (της Αντερλεχτ), Γκουέιγ (της Εβερτον), Κουγιατέ (της Γουέστ Χαμ), Μανέ (της Λίβερπουλ), Εντιαγέ (της Στόουκ), Μπαλντέ (της Μονακό), Μουσά Σο (της Μπούρσασπορ) είναι δυνατά ονόματα και τη Σενεγάλη δεν μπορώ να την ξεγράψω… Η Πολωνία είναι ερωτηματικό για μένα.

Καλοδουλεμένη, έμπειρο ρόστερ, ο Λεβαντόφσκι πρώτος σκόρερ στα προκριματικά με 16 γκολ, παίκτες με παραστάσεις όπως ο Κρχόβιακ, ο Ρίμπους, ο Ζιελίνσκι, ο Μίλικ, ο Πίστσεκ, ο Γκλικ και βέβαια ο Λεβαντόφσκι έχουν παραστάσεις από υψηλό επίπεδα, αλλά κάτι με χαλάει… Δεν έχω προσδιορίσει τι, αλλά κάτι με χαλάει. Το ματς της πρεμιέρα με τη Σενεγάλη είναι κάτι παραπάνω από ύπουλο για τους Πολωνούς… Αυτά με τους ομίλους.

Την Παρασκευή θα ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα μακροχρόνια (σκόρερ, τελικός, κ.λπ.) και την επόμενη Τρίτη θα γίνουν οι όποιες προτάσεις για μακροχρόνια στοιχήματα. Και μετά μπαίνουμε στα καθαρά αγωνιστικά, καθώς Πέμπτη 14 Ιουνίου ξεκινάει η διοργάνωση.  Twitter: @makismindrinos

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος