2103

Μάκης Μηνδρινός

Πρώτα οι προπονητές

Νιώθω σαν να μην πέρασε μια μέρα. Το Μουντιάλ επέκτεινε τόσο πολύ την ποδοσφαιρική σεζόν που μοιάζει λες και αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ! Ούτε διακοπές καταλάβαμε φέτος, ούτε τίποτα. Ελπίζω οι ανάσες που θα πάρουμε και το επόμενο διάστημα να αποδειχθούν πολύτιμες ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Η αλήθεια είναι ότι ο βασικός κορμός αυτής της στήλης ήταν έτοιμος από την Τρίτη.

Ανεβαίνει Παρασκευή, όπως βλέπετε. Οσο και να λέμε ότι «η ζωή συνεχίζεται», όταν συμβαίνουν όλα αυτά γύρω σου, όταν βλέπεις να καίγονται άνθρωποι, ζώα, σπίτια, περιουσίες, οικόπεδα, πράσινο, δεν είναι εύκολο να δεις παραπέρα. Δεν είναι εύκολο να γράφεις για στοίχημα, για τον Πολ Χαρστ και τον Στιβ ΜακΚλάρεν. Ακόμα και τώρα, που έχουν περάσει κάποιες μέρες, είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστείς στη δική σου καθημερινότητα.

Καταστροφές παντού γίνονται, έντονα φυσικά και καιρικά φαινόμενα παντού υπάρχουν, θύματα από όλα αυτά επίσης υπάρχουν παντού, αλλά αυτό που γίνεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, που όταν βρέχει πνιγόμαστε και όταν παίρνει φωτιά καιγόμαστε, προφανώς δεν είναι ευθύνη μόνο των καιρικών φαινομένων. Δεν πρόκειται να μπω στο… γαϊτανάκι και να μοιράζω εγώ τις ευθύνες, όλοι ξέρουμε ποιοι τις έχουν άλλο αν πολλοί δεν θέλουν για τους δικούς τους λόγους να τις παραδεχθούν.

Χάνονται ζωές ρε γαμώτο, ας ξυπνήσουν επιτέλους όσοι πρέπει να ξυπνήσουν. Βρίσκονται εκεί που βρίσκονται για να έχουν ευθύνες. Αν δεν μπορούν να τις σηκώσουν, ας κάνουν στην άκρη. Και όλοι οι υπόλοιποι ας βάλουν μέσα στο μυαλό τους και την καθημερινότητά τους τα ΒΑΣΙΚΑ πράγματα που χρειάζονται ώστε να είναι καλά οι ίδιοι ΑΛΛΑ ΚΑΙ οι διπλά τους.

Ηταν συγκινητική η προσπάθεια που έκαναν πολλοί, πάρα πολλοί, την επομένη της καταστροφής. Είτε με πρώτες ύλες, είτε με φάρμακα, είτε με νερό, είτε ανοίγοντας τα σπίτια τους σε όσους το είχαν ανάγκη, είτε με αίμα, είτε με… χέρια, με ό,τι μπορούσε ο καθένας. Πόσο πιο όμορφα και λειτουργικά θα ήταν όλα αν και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου σκεφτόμασταν λίγο περισσότερο τον διπλανό και όχι μόνο την πάρτη μας… Anyway, το θέμα σε όλα αυτά είναι την επόμενη φορά που θα τύχει κάτι άσχημο να είμαστε πιο έτοιμοι.

Ολοι! Παθαίνουμε, το θέμα είναι να μάθουμε κιόλας. Χθες ήταν ο γείτονας, αύριο μπορεί να είμαι εγώ ή εσύ. Οσοι περισσότερο το καταλάβουν και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν, τόσο το καλύτερο. Αντε να περάσουμε και στα δικά μας, κάνοντας αρχικά μια μικρή αναφορά στο Μουντιάλ, αφού τελευταία φορά που μιλήσαμε ήταν ακόμα σε εξέλιξη. Αγωνιστικά νομίζω ήταν δίκαιο.

Κέρδισε η καλύτερη ομάδα, είδαμε ορισμένες πολύ καλά παιχνίδια, ωραίο ματς ήταν και ο τελικός και σίγουρα λόγω VAR είδαμε την καλύτερη διαιτησία ever. Αυτό έλειπε, με τη βοήθεια του Replay να είχαμε σοβαρά λάθη. Στοιχηματικά για τους περισσότερους ήταν μια κακή διοργάνωση. Προσωπικά έπαιξα λίγο και έχασα πολύ λίγα. Για την ακρίβεια ένα μακροχρόνια να είχε περάσει από αυτά που έχασα, θα ήμουν και από πάνω.

Απέφυγα το πολύ live, απέφυγα τα πολλά μακροχρόνια, γενικά δεν ανοίχτηκα. Δεν είμαι από εκείνους που περιμένουν πως και πως τις μεγάλες διοργάνωσης για να… σπρώξω χρήμα. Το επόμενο Σάββατο έχουμε έναρξη των μικρών κατηγοριών της Αγγλίας. Και στις 10 Αυγούστου ξεκινάει και η Πρέμιερ Λιγκ. Όπως κάθε χρόνο, πριν από την έναρξη της σεζόν κάνουμε ένα briefing του τι έχει γίνει μέσα στο καλοκαίρι.

Οι μεταγραφές φέτος ολοκληρώνονται στις 9 Αυγούστου, μία ημέρα δηλαδή πριν από την έναρξη της σεζόν, κάτι που προφανώς είναι πολύ καλό για μας. Και στις μικρές κατηγορίες επιτρέπονται οι μεταγραφές δανεικών μέχρι τέλος (31) Αυγούστου. Πάμε να δούμε πρώτα τις αλλαγές προπονητών που υπήρξαν στις 5 κατηγορίες. Προπονητές Πάμε να δούμε ανά κατηγορία τι αλλαγές προπονητών είχαμε ως τώρα, ποιες ομάδες δηλαδή θα ξεκινήσουν με νέο μάνατζερ την ερχόμενη περίοδο.

Στην Πρέμιερ Λιγκ πρώτα: * Θα δούμε φέτος για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια την Αρσεναλ χωρίς τον Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο. Ο Ουνάι Εμερι άφησε την Παρί και αναλαμβάνει τους Λονδρέζους. Ο,τι πρόβλεψη και να κάνει κάποιος, παρακινδυνευμένη θα είναι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κύκλος του Βενγκέρ είχε κλείσει. * Στην Εβερτον, πέρασε η επιθυμία του κόσμου και ο Σαμ Αλαρντάις αποτελεί παρελθόν.

Ο Μάρκο Σίλβα αναλαμβάνει, με τον Πορτογάλο υπήρχαν επαφές και μέσα στη σεζόν πέρσι, όταν ο τελευταίος ήταν στη Γουότφορντ. Ενδιαφέρον project, οι ομάδες του Σίλβα παίζουν επιθετικά και στην Εβερτον ταιριάζει αυτό το στυλ. * Πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση από τη Γουέστ Χαμ, που αντικατέστησε τη λύση ανάγκης (Ντέιβιντ Μόγιες) με έναν άνθρωπο που πριν από 4 χρόνια κατέκτησε την Πρέμιερ Λιγκ με την Μάντσεστερ Σίτι, τον έμπειρο Μανουέλ Πελεγκρίνι.

Στα υπόψιν γενικότερα η Γουέστ Χαμ, γιατί κάνει και καλές μεταγραφές… * Τελευταίος που χαιρέτησε ήταν ο Αντόνιο Κόντε, την Τσέλσι. Αναμενόμενο διαζύγιο, πολλοί το περίμεναν και μέσα στη σεζόν που έφυγε. Ιταλός και ο νέος μάνατζερ των Λονδρέζων, ο Μαουρίτσιο Σάρι που ήρθε από τη Νάπολι. Στην Τσάμπιονσιπ: * Ο Πολ Χαρστ, πρώην της Σριούσμπερι, είναι ο νέος προπονητής της Ιπσουιτς.

Ο κύκλος του Μικ ΜακΚάρθι έκλεισε μετά από πολλά χρόνια, ενδιαφέρον να δούμε αν ο Χαρστ μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω (πλέι οφ). * Ο αγαπημένος Ιαν Χόλογουεϊ αποχώρησε από την ΚΠΡ και τη θέση του πήρε ο πολύ έμπειρος Στιβ ΜακΚλάρεν. * Στη Σουόνσι που υποβιβάστηκε από την Πρέμιερ Λιγκ, ο Γκρέιαμ Πότερ αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της άμεσης επαναφοράς στη μεγάλη κατηγορία.

Ο Πότερ εξαργύρωσε έτσι τα περσινά… θαύματα που έκανε στο Γιουρόπα Λιγκ με την σουηδική Εστερσουντ. * Στη Στόουκ που επίσης υποβιβάστηκε, αναλαμβάνει ο πολύ ικανός Γκάρι Ρόουετ, αντικαθιστώντας τον Πολ Λάμπερτ που δεν έδωσε τίποτα στις τελευταίες αγωνιστικές πέρσι, οδηγώντας την ομάδα του στον υποβιβασμό. Πέρσι ο Ρόουετ ήταν στη Ντέρμπι.

* Η Ντέρμπι αντικατέστησε τον Ρόουετ με τον Φρανκ Λάμπαρντ. Δεδομένο το ρίσκο, ο πρώην αρχηγός της Τσέλσι αναλαμβάνει για πρώτη φορά πρώτος προπονητής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. * Τη μεγάλη έκπληξη έκανε η Λιντς. Όχι γιατί έδιωξε τον Χέγκινμποτομ, αλλά γιατί έπεισε τον πολύ έμπειρο Μαρσέλο Μπιέλσα να αναλάβει τα ηνία της. Είμαι πολύ περίεργος να δω πως θα ανταποκριθεί ο τρελο-Αργεντινός σε μια τόσο δύσκολη ομάδα και σε ένα τόσο απαιτητικό πρωτάθλημα.

* Η Αστον Βίλα είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Αλλαξε χέρια (την πήραν οι Σαουΐρις και Εντενς – ο τελευταίος είναι ο ιδιοκτήτης των Μπακς), μπαίνει πολύ χρήμα και την Τρίτη υπήρξε έντονη φημολογία ότι ο Στιβ Μπρους τελειώνει για να τον αντικαταστήσει ο Τιερί Ανρί! Υπήρξαν αντιδράσεις και τελικά η διοίκηση αποφάσισε να στηρίξει δημόσια τον Μπρους.

Στη Λιγκ 1: * Τον Γερμανό Ντάνιελ Στέντελ που ήταν στο Αννόβερο πριν 2 χρόνια επέλεξε η Μπάρνσλεϊ για να αντικαταστήσει τον Ζοσέ Μοράις. * Ο Σάιμον Γκρέισον δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της Μπράντφορντ και τη θέση του πήρε ο Ιρλανδός Μάικλ Κόλινς, 32 ετών, που θα κοουτσάρει για πρώτη φορά. Πέρσι δούλεψε στις ακαδημίες του συλλόγου.

Είναι ο νεαρότερος προπονητής στις 4 κατηγορίες της Αγγλίας. * Ο Τζόι Μπάρτον, γνωστός σε όλους μας για τον δυναμικό και ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του όσο έπαιζε μπάλα (Σίτι, Νιουκάστλ, ΚΠΡ, Μπέρνλι, Ρέιντζερς, κ.λπ.), που σταμάτησε την καριέρα του το 2017 λόγω εμπλοκής σε στοιχηματισμό, ανέλαβε τη Φλίτγουντ! Κάτι μου λέει ότι θα πάει καλά… * Στη Σάντερλαντ η σεζόν πέρσι ήταν καταστροφική, υποβιβάστηκε για δεύτερη σερί σεζόν, και ο Σκωτσέζος Τζακ Ρος αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή της άμεσης επιστροφής στην Τσάμπιονσιπ.

Ο Τζακ Ρος τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν στη Σεντ Μίρεν αφήνοντας εξαιρετική δουλειά. * Στην Τσάρλτον συνεχίζεται η αβεβαιότητα και όσο δεν ξεκαθαρίζει το ιδιοκτησιακό όλα είναι στον αέρα. Προς το παρόν συνεχίζει με υπηρεσιακό τον Λι Μπόιερ, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις στο επόμενο διάστημα. * Στη Σριούσμπερι ο Πολ Χαρστ που πήγε στην Ιπσουιτς αντικαταστάθηκε από τον Τζον Ασκι, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια ήταν στη Μάκλσφιλντ.

* Ο Ντάρεν Φέργκιουσον αποτελεί παρελθόν μετά από τρία χρόνια από τη Ντόνκαστερ, με τον Βορειοϊρλανδό Γκραν ΜακΚαν (πέρσι στην Πίτερμπορο) να παίρνει τη θέση του. * Στη Σκάνθορπ ο Νικ Ντόους μονιμοποιήθηκε, έχοντας ρόλο υπηρεσιακού στο φινάλε της προηγούμενης σεζόν. Στη Λιγκ 2: * Ο Τζον Σέρινταν, πρώην της Ολνταμ και της Φλίτγουντ (μεταξύ άλλων) ανέλαβε την Καρλάιλ, αντικαθιστώντας τον Κιθ Κερλ.

* Στους Ντονς ο Κιθ Μίλεν κάθισε για λίγο στον πάγκο και πλέον αναλαμβάνει ο Πολ Τίσντεϊλ, πρώην της Εξετερ. * Στην Εξετερ, τη θέση του Τίσντεϊλ πήρε ο Ματ Τέιλορ, 36 ετών, που θα κοουτσάρει για πρώτη φορά στην καριέρα του, όμως γνωρίζει τα κατατόπια στους «Grecians», καθώς φόρεσε τη φανέλα τους για κάμποσα χρόνια. * Ο Ασκι άφησε την Μάκλσφιλντ για τη Σριούσμπερι και ο Μαρκ Γιάτες είναι αυτός που θα οδηγήσει την νεοφώτιστη (πρώτη πέρσι στη Νάσιοναλ Λιγκ) στη Λιγκ 2.

Πέρσι ο Γιάτες ήταν στην Σόλιχαλ. * Στην Ολνταμ, ο Ρίτσι Γουέλενς αποτελεί παρελθόν μετά τον περσινό υποβιβαμό και ο Φράνκι Μπαν είναι ο αντικαταστάτης του. Ο Μπαν δεν έχει δουλέψει πολύ ως πρώτος προπονητής, όμως έχει φορέσει τη φανέλα της Ολνταμ και γνωρίζει καταστάσεις. Γι’ αυτό αποκτήθηκε άλλωστε… * Ο Ντιν Οστιν ολοκλήρωσε τη σεζόν ως υπηρεσιακός στη Νορθάμπτον (έκατσε στον πάγκο στα τελευταία 5 ματς της ομάδα), πλέον μονιμοποιήθηκε.

Στη Νάσιοναλ Λιγκ, ξεχωρίζει ο ερχομός του Μάρτιν Αλεν στην Τσέστερφιλντ και του Γκρέιαμ Αλεξάντερ στη Σάλφορντ (σούπερ κίνηση, ο Αλεξάντερ άφησε εξαιρετική δουλειά στη Σκάνθορπ). Γενικά η Σάλφορντ θα μας απασχολήσει (είναι η ομάδα των πρώην παικτών της Γιουνάιτεντ), κινείται καλά και μεταγραφικά. Καλή κίνηση και της Μπάρνετ με τον έμπειρο Τζον Στιλ, το ίδιο ισχύει και για τον Ντάγκεναμ που έφερε τον Πίτερ Τέιλορ.

Το επόμενο διάστημα θα δούμε και πιο αναλυτικά κάποια άλλα πράγματα, θα μιλήσουμε για μακροχρόνια στοιχήματα και θα κάνουμε αναφορά στις πιο σημαντικές μεταγραφές έχουν γίνει μέχρι τώρα. Twitter: @makismindrinos  

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος