1725

Μάκης Μηνδρινός

Αφιέρωμα στην Πρέμιερ Λιγκ

Χαιρετώ! Βλέπετε στήλη τέτοια ώρα, λόγω της λήξης της μεταγραφικής περιόδου σε Πρέμιερ Λιγκ και Τσάμπιονσιπ, η οποία ολοκληρώθηκε στις 7 το απόγευμα. Εγιναν πάλι διάφορα, χαμός το πήγαινε-έλα! Το αφιέρωμα της Πρέμιερ Λιγκ το είχα σχεδόν έτοιμο από την Τρίτη, όμως ήθελα να περιμένω και τη λήξη των μεταγραφών, καθώς πολλές ομάδες ενισχύθηκαν στο φινάλε.

Σήμερα μπαίνει λίγο στην άκρη το καθαρά στοιχηματικό, θα μιλήσουμε μόνο για Πρέμιερ Λιγκ. Οι μπουκ δεν… πρωτοτυπούν, βλέπουν μια σεζόν παρόμοια με την περσινή: Μάντσεστερ Σίτι φαβορί για τον τίτλο στο 1,50, ακολουθεί η Λίβερπουλ στο 3,60. Και μετά… το χάος! Η Τότεναμ στο 19,00 (κοιτάξτε πόσο μεγάλη είναι η απόκλιση), Τσέλσι στο 34,00, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 41,00 και Αρσεναλ στο 51,00! Η κλασική εξάδα (αυτές έχουν τερματίσει στο 1-6 τα τελευταία 3 χρόνια) και οι μπουκ μας λένε ότι η Σίτι θα πάρει για τρίτη σερί φορά τον τίτλο.

Η αλήθεια είναι ότι πέρσι και πρόπερσι δικαιώθηκαν. Και αν το πάμε πιο μακριά, το φαβορί για τον τίτλο επιβεβαιώθηκε στις 7 από τις 12 προηγούμενες χρονιές.

Δεν ξέρω, ανήκω στου πιο… ρομαντικούς, αυτούς που θεωρούν ότι πολύ δύσκολα μια ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ μπορεί να πάρει τρία σερί πρωταθλήματα. Θεωρώ ότι η Πρέμιερ Λιγκ δεν είναι Ιταλία ή Γαλλία ή Γερμανία.

Παρ’ όλα αυτά, από την άλλη πλευρά, η Μάντσεστερ Σίτι δεν δείχνει να είναι μια συνηθισμένη αγγλική ομάδα. Εσπασε όλα τα ρεκόρ πέρσι, φωνάζοντας με τον πιο πειστικό τρόπο ότι όσο υπάρχει αυτή η ομάδα, ακόμα και οι 97 βαθμοί (τόσους πήρε η Λίβερπουλ) μπορεί να μην είναι αρκετοί.

Μάντσεστερ Σίτι

Η Μάντσεστερ Σίτι πήρε πέρσι το πρωτάθλημα, το Κύπελλο και το Λιγκ Καπ.

Κάτι που δεν είχε ξαναγίνει. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα, μετά τις Μπαρτσελόνα και Μπάγερν, σπάει όλα τα ρεκόρ και στην Αγγλία που θεωρητικά ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος. Και να φανταστεί κανείς ότι ήταν μία σεζόν στην οποία έχασε για μεγάλο χρονικό διάστημα έναν από τους σημαντικότερους παίκτες της (Ντε Μπρόινε). Αναγκάστηκε, μάλιστα, να προσαρμόσει το παιχνίδι της ανάλογα με τις συνθήκες, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μια μονότονη ομάδα που κάνεις συνεχώς το ίδιο πράγμα.

Τις ομάδες του Γκουαρντιόλα τις έχουμε στο μυαλό μας ως φουλ επιθετικές, όμως η Σίτι στο σερί των 14 νικών που έκανε στο φινάλε του πρωταθλήματος, κράτησε 10 φορές την εστία της ανέπαφη! Και οι 5 νίκες ήταν με σκορ 1-0. Και τα 9 από τα 14 αυτά ματς ήταν under! Στα 14 αυτά ματς επέτρεψε μόλις 21 σουτ στην εστία της…

Μετά απ’ όλα αυτά, ο Γκουαρντιόλα βγήκε και δήλωσε «του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι»! Και, όντως, δεν πρέπει να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο: η Σίτι έχει το πιο βαθύ ρόστερ (έρχονται από τον πάγκο μεταξύ άλλων παίκτες όπως ο Ζεσούς, ο Μαρέζ, ο Γκιντογάν), χτύπησε βέβαια σοβαρά ο Σανέ.

Οι μεταγραφές που έκανε μετρημένες: πήρε τον χαφ Ρόντρι από την Ατλέτικο για να έχει μια ακόμα καλή εναλλακτική λύση στο «6» αφού ο Φερναντίνιο έφτασε τα 34 και δεν αποκλείω να τον δούμε και στόπερ φέτος (σε ρόλο αντι-Κομπανί, ο οποίος αποχώρησε). Πήρε τον αριστερό μπακ Ανχελίνο από την PSV (ήταν και παλαιότερα στη Σίτι, πιτσιρικάς), θα κάνει δίδυμο με τον Μεντί.

Πήρε και τον δεξιό φουλ μπακ Κανσέλο από τη Γιουβέντους, δίνοντας στους Ιταλούς τον… αχρείαστο Ντανίλο.

Η Σίτι είναι και φέτος το φαβορί για τον τίτλο. Τώρα αν είναι τόσο φαβορί όσο δείχνει το 1,50 ειλικρινά δεν μπορώ να το απαντήσω. Εξάλλου νομίζω ότι αν ρωτούσαμε τους οπαδούς της Σίτι τι θέλουν περισσότερο την επόμενη σεζόν, την Πρέμιερ Λιγκ ή το Τσάμπιονς Λιγκ, οι 9 στους 10 θα απαντήσουν το Τσάμπιονς Λιγκ.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Γκουαρντιόλα. Κανείς δεν θα το πει κάτι αν δεν πάρει το τρίτο διαδοχικό πρωτάθλημα Αγγλίας. Ηδη, όμως, υπάρχει πίεση για το Τσάμπιονς Λιγκ. Γι’ αυτό, λοιπόν, αν έπρεπε ντε και καλά να παίξω πρωταθλητή Πρέμιερ Λιγκ 2019-20, δεν θα ήταν η Μάντσεστερ Σίτι.

Λίβερπουλ

Πολύ εύλογα θα συνεχίσει κάποιος τη σκέψη μου και θα πει «αφού δεν θα το πάρει η Σίτι, θα το πάρει η Λίβερπουλ».

Ναι, όντως, ο Κλοπ έχει φτιάξει μια εξαιρετική ομάδα, έσπασε και την… κατάρα των τίτλων με την κατάκτηση του σημαντικότερου όλων, του Τσάμπιονς Λιγκ. Ή, μήπως όχι; Μπορεί για τις 9 στις 10 ομάδες ο σημαντικότερος τίτλος να είναι το Τσάμπιονς Λιγκ, για τη Λίβερπουλ όμως αυτή τη στιγμή είναι η Πρέμιερ Λιγκ! Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι ίδιοι.

Η περσινή σεζόν της Λίβερπουλ ήταν ονειρική. Με 97 βαθμούς στην Πρέμιερ Λιγκ, μόλις μία ήττα σε 38 ματς, την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας (22 γκολ), μόνο μία περίπτωση υπάρχει να μη πάρεις τον τίτλο: να πετύχεις την περσινή Μάντσεστερ Σίτι! «Τι άλλο να κάνει;» είναι η ερώτηση που περιμένει απάντηση. Την αγωνιστική ανάλυση της Λίβερπουλ την κάναμε και πέρσι όταν τελείωσε η σεζόν.

Από τότε δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα! Ούτε μεταγραφές, ούτε αποχωρήσεις, τίποτα…

Η Λίβερπουλ θα ψάξει μια σεζόν ανάλογη της περσινής. Πόσο εύκολο είναι να συγκεντρώσει και πάλι 97 βαθμούς; Ισως αρκούν και λιγότεροι. Το θέμα είναι ότι στην περίπτωση που υπάρξει τραυματισμός στην άμυνα ή τραυματισμός στην επίθεση, οι εναλλακτικές λύσεις δεν είναι το ίδιο αξιόπιστες.

Εδώ είναι η μεγάλη της διαφορά με τη Σίτι, στον πάγκο. Πέρσι ο Φαν Ντάικ έπαιξε 3,385 λεπτά. Ο Σαλάχ 3,262 λεπτά. Ο Ρόμπερτσον 3,219 και ο Μανέ 3,086. Πέρσι η σεζόν βγήκε χωρίς τραυματισμούς. Φέτος ποιος είναι σίγουρος ότι θα κυλήσει το ίδιο ομαλά;

Τότεναμ

Αν έβρισκα 5 ευρώ στο δρόμο, ή αν μου έδιναν ένα free bet για να βάλω σε ένα μακροχρόνιο στοίχημα, θα ήταν να πάρει το πρωτάθλημα η Τότεναμ! Πριν αρχίσετε να στραβομουτσουνιάζετε, να εξηγηθώ: η Τότεναμ πέρσι έφτασε ως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και μέχρι τον Φεβρουάριο διεκδικούσε το πρωτάθλημα.

Εστω και θεωρητικά. Ως τις 23 Φεβρουαρίου ήταν μόλις στο -6 από την κορυφή. Τότε έχασε από την Μπέρνλι, έσκασαν και τραυματισμοί, ήρθαν και οι προκρίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ, με αποτέλεσμα να αρχίσει η κατηφόρα στο πρωτάθλημα.

Να υπενθυμίσω λίγο σε τίτλους την περσινή σεζόν της Τότεναμ:

* Καλοκαίρι και Ιανουάριο δεν έκανε ούτε μία μεταγραφή.


* Ουσιαστικά δεν έκανε και προετοιμασία καθώς 9 βασικότατα στελέχη έφτασαν ως τα ημιτελικά του Μουντιάλ.
* Μπήκε σε νέο γήπεδο σχεδόν στο τέλος της σεζόν (αρχές Απρίλη), 7 μήνες αργότερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία.
* Ο ηγέτης της, Χάρι Κέιν, έπαιξε μόλις 28 ματς στο πρωτάθλημα, έχοντας δύο καλούς τραυματισμούς (έναν τον Ιανουάριο και έναν τον Απρίλη).


* Πολλά ματς λόγω τραυματισμού έχασαν και οι επίσης βασικότατοι Βερτόνχεν, Οριέ, Ντέλε Αλι και Ντάιερ.

Παρ’ όλα αυτά εξασφάλισε σχετικά εύκολα έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, έμεινε κοντά στη μάχη του τίτλου μέχρι τέλος Φλεβάρη και έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ! Ο Ποκετίνο έμεινε στον πάγκο, από βασικούς προς το παρόν έφυγε μόνο ο δεξιός μπακ Τρίπιερ, ενώ παραμένει ερωτηματικό τι θα γίνει με τον Ερικσεν, ο οποίος θέλει να πάει στη Ρεάλ.

Ηρθε έναν χαφ από το πάνω ράφι, ο Ντομπελέ από τη Λυών με σχεδόν 54 εκατ. λίρες, ενώ έχει ήδη αποκτηθεί και ο αντι-Ερικσεν, αν ο Δανός αποχωρήσει: ο Λο Τσέλσο από την Μπέτις είναι κλασικός παίκτης Ποκετίνο, που μπορεί να εξελιχθεί σε κομβικό κομμάτι της λειτουργίας των Λονδρέζων. Αρκεί να προσαρμοστεί στα αγγλικά δεδομένα (είναι λίγο soft).

Εφερε και τον μπακ-χαφ-εξτρέμ (όλη την πλευρά παίζει, στα αριστερά) Σεσενιόν, από τη Φούλαμ. Αυτός θα μας απασχολήσει και νομίζω πήγε στην κατάλληλη ομάδα. Σημαντικό επίσης, ότι οι παίκτες-κλειδιά ξεκουράστηκαν το καλοκαίρι. Θα είναι στο γήπεδό της από την αρχή, έμειναν όλα της τα αστέρια (μένει να δούμε τι θα γίνει με τον Ερικσεν), έμεινε φυσικά και ο προπονητής, η λογική λέει ότι η Τότεναμ θα είναι δυνατή και φέτος.

Είπαμε, ένα απλό fun bet…

Τσέλσι: Ο Σάρι έφυγε αν και η πρώτη του σεζόν στην Αγγλία ήταν – βάσει αριθμών – επιτυχημένη: τελικός Λιγκ Καπ (έχασε από τη Μάντσεστερ Σίτι στα πέναλτι), έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ, κατάκτηση Γιουρόπα Λιγκ. Δεν ξέρω τι ακριβώς παραπάνω περίμεναν όταν τον έφερναν! Να πάρει το πρωτάθλημα; Όπως και να ‘χει, οι σχέσεις του με τον Αμπράμοβιτς και με αρκετούς παίκτες δεν ήταν οι καλύτερες και αποφασίστηκε να αποχωρήσει.

Ο Φρανκ Λάμπαρντ έρχεται σε μια δύσκολη σεζόν. Η Τσέλσι τελεί υπό μεταγραφικό εμπάργκο, ο ηγέτης της τα προηγούμενα χρόνια (Αζάρ) αποχώρησε για τη Ρεάλ, ενώ και για τον ίδιο είναι βουτιά στα βαθιά, δεν έχει ξαναδουλέψει ως πρώτος προπονητής στην Πρέμιερ. Πέρσι, βέβαια, δούλεψε με πολλά πιτσιρίκια και αρκετά μικρό μπάτζετ και έκανε εξαιρετική σεζόν στην Τσάμπιονσιπ με την Ντέρμπι, φτάνοντας μέχρι τον τελικό των πλέι οφ.

Στα θετικά, ότι επειδή είναι ο Λάμπαρντ και λατρεύεται από τον κόσμο θα έχει μεγάλη στήριξη. Πλην του Αζάρ έδωσε και τον Νταβίντ Λουίς (Αρσεναλ), όμως δεν έχασε άλλους βασικούς, ενώ υπενθυμίζουμε ότι θα έχει διαθέσιμο και τον Πούλισιτς, τον οποίο είχε αγοράσει από την Ντόρτμουντ τον Ιανουάριο. Για μένα είναι οριακά μέσα-έξω στην τετράδα.

Αυτό είναι το ταβάνι της, η 4η θέση, τουλάχιστον έτσι όπως το βλέπω εγώ.

Αρσεναλ: Τρίτη σερί σεζόν χωρίς Τσάμπιονς Λιγκ, έφτασε κοντά στο να κερδίσει συμμετοχή μέσω του Γιουρόπα Λιγκ, όμως ηττήθηκε στον τελικό από την Τσέλσι. Στο πρωτάθλημα, έδειχνε να κρατάει την τετράδα στα χέρια της, αλλά στην τελική ευθεία έκανε διαδοχικές γκέλες σε ματς που ήταν θεωρητικά στα μέτρα της.

Με λίγα λόγια και με βάσει τους αριθμούς, η Αρσεναλ δεν έκανε ούτε μισό βήμα μπροστά σε σχέση με την εποχή Βενγκέρ. Θα μιλούσαμε διαφορετικά αν έπαιρνε το Γιουρόπα Λιγκ, αλλά δεν το πήρε. Τραγική εκτός έδρας, έτρωγε γκολ σχεδόν απ’ όλους, ενώ δεν μπόρεσε να κερδίσει τις ομάδες της 6άδας.

Ο Σεμπάλος που ήρθε από τη Ρεάλ είναι ουσιαστικά ο αντι-Ράμσεϊ (Γιουβέντους).

Αγόρασε τον στόπερ Σαλιμπά από τη Σεντ Ετιέν ενώ χθες έκανε δύο κινήσεις για την άμυνα: πήρε τον αριστερό μπακ Τίρνι από τη Σέλτικ, έφερε και τον Νταβίντ Λουίς από την Τσέλσι (αν και δεν ανακοινώθηκε μέχρι τις 19:00 που έληγαν οι μεταγραφές). Δεν θεωρώ ότι είναι κινήσεις που θα κάνουν τη διαφορά, όμως σίγουρα είχε ανάγκη από παίκτες στην άμυνα.

Πολύ καλή κίνηση ο εξτρέμ Πεπέ, για τον οποίο έσκασε 80 εκατ. ευρώ στη Λιλ. Το πρόβλημα όμως της Αρσεναλ δεν ήταν-είναι επιθετικό, είναι αμυντικό. Αυτό είναι το στοίχημα του Εμερι, να βελτιώσει την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του. Μπροστά αναμένεται να είναι «φωτιά», όμως θεωρώ πως η θέση που θα τερματίσει θα εξαρτηθεί πολύ από το πόσο βελτιωμένη θα είναι (αν είναι…) αμυντικά.

Μάντσεστερ Γιουν.: Περίεργο το καλοκαίρι μετά από μια κακή σεζόν. Στον Σόλσκιερ δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης μετά το καλό ξεκίνημα που είχε αντικαθιστώντας τον Μουρίνιο, όμως μάλλον βιάστηκαν να τον μονιμοποιήσουν. Η ανανέωση έγινε πάνω στον ενθουσιασμό των πρώτων καλών εμφανίσεων, αλλά η Γιουνάιτεντ δεν ήταν καθόλου καλή στο τελείωμα της σεζόν.

Ενισχύθηκε αμυντικά, αν και ξηλώθηκε: πήρε τον καλό δεξιό μπακ Μπισάκα από την Κρίσταλ Πάλας με 50 εκατομμύρια και έκανε το Χάρι Μαγκουάιρ (της Λέστερ) τον πιο ακριβοπληρωμένο στόπερ παγκοσμίως, ξοδεύοντας 80 εκατ.! Δεν μπορώ να κρίνω αν τα χρήματα αυτά είναι πολλά. ΟΚ, θεωρητικά είναι.

Από την άλλη είναι τρύπες που έπρεπε να καλύψει η Γιουνάιτεντ.

Και για τον Φαν Ντάικ λέγαμε ότι ήταν υπερβολικά τα 75 που έσκασε η Λίβερπουλ, αλλά είδατε… Οπότε δεν κρίνω αν τα χρήματα είναι πολλά (εξάλλου στο Νησί η υπεραξία είναι καθημερινό φαινόμενο), λέω ότι η Γιουνάιτεντ κάλυψε δύο σημαντικές τρύπες. Κράτησε (προς το παρόν τουλάχιστον) τον Πογκμπά που ήταν φευγάτος και έχασε τον Ερέρα (Παρί) και τον Λουκάκου (Ιντερ), δύο βασικά στελέχη.

Πάλεψε να πάρει τον Ντιμπάλα, κυνήγησε και τον Ινιάκι Γουίλιαμς της Μπιλμπάο, ακόμα και τον Μάντζουκιτς, τελικά δεν πήρε κανέναν. No comments… Η αλήθεια είναι ότι δεν γεμίζει το μάτι η Γιουνάιτεντ και αυτή τη στιγμή μοιάζει δύσκολη η τετράδα.

Οι καλές μεσαίες

Με τον Μπρένταν Ρότζερς για πρώτη φορά από την έναρξη της σεζόν στον πάγκο της, η Λέστερ είναι από τις ομάδες που μπορούν υπό προϋποθέσεις να μπουν σφήνα στην εξάδα ή έστω να εξασφαλίσουν την 7η θέση που μπορεί να δώσει ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Εκανε καλές μεταγραφές μεσοεπιθετικά: πήρε τον Βέλγο Πράετ από τη Σαμπντόρια για τα χαφ, αγόρασε τον πολύ καλό μέσο Τίλεμανς από τη Μονακό, ενώ έφερε και τον Αγιόσε Πέρες από τη Νιουκάστλ, τρεις παίκτες που πάνε για ενδεκάδα. Εδωσε όμως τον διεθνή στόπερ Μαγκουάιρ στη Γιουνάιτεντ και δεν τον αντικατέστησε, θα καλύψει το κενό εκ των έσω.

Η Λέστερ περιμένω να πάει καλά και να παίξει και ωραία μπάλα φέτος, αλλά η άμυνα είναι ένα θέμα.

 Στις ομάδες που θες να βλέπεις συγκαταλέγεται και η Εβερτον. Αρκετά καλή η πρώτη σεζόν με τον Μάρκο Σίλβα στον πάγκο, η Εβερτον έγινε πιο επιθετική σε σχέση με την Αλαρντάις εποχή, ήταν κάτι αναμενόμενο λόγω και των μεταγραφών που έγιναν.

Κινήθηκε και πάλι πολύ μεταγραφικά: πήρε τα δικαιώματα του Γκόμες από την Μπαρτσελόνα (πολύ καλός πέρσι ως δανεικός), έφερε τον έμπειρο αλλά και γυάλινο χαφ Ντελφ από τη Μάντσεστερ Σίτι, απέκτησε και το σούπερ ταλέντο της Γιουβέντους, τον φορ Κεν, ήρθε και ο μπακ Σιντιμπέ από τη Μονακό. Από τους βασικούς, έχασε μόνο τον πολύτιμο Γκουέιγ, που πήρε στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Για το πρώτο μισό, κάπου στο 7-9.

Η Γουλβς έχει την ιδιαιτερότητα της Ευρώπης. Κάθε χρόνο κάνουμε την ίδια κουβέντα με τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ που δεν είναι συνηθισμένες να παίζουν στην Ευρώπη. Ανεξάρτητα από το αν περάσει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, η Γουλβς έχει ξεκινήσει νωρίς την προετοιμασία της, κάτι που συνήθως επηρεάζει.

Η Μπέρνλι πέρσι είδε κι έπαθε να σωθεί, προβλήματα είχαν τα τελευταία χρόνια και οι Γουέστ Χαμ, Λέστερ, Σαουθάμπτον, Γουίγκαν, Εβερτον και κάμποσες ακόμα. Συνολικά 9 παίκτες έπαιξαν πέρσι σε τουλάχιστον 30 ματς πρωταθλήματος γράφοντας περισσότερα από 3,000 λεπτά. Φέτος χρειάζεται βάθος, είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν ήταν όμως ιδιαίτερα κινητική μεταγραφικά και αυτό ίσως της στοιχίσει στην πορεία.

Από τους νέους ξεχωρίζει ο φορ Κουτρόνε από τη Μίλαν και ο στόπερ Βαγιέχο από τη Ρεάλ. Τους άλλους για να είμαι ειλικρινής δεν τους ξέρω (κυρίως νεαροί). Πιστεύω ότι δεν θα είναι τόσο καλή όσο πέρσι. Το ενδεχόμενο να τερματίσει στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας δίνει 2,75.

Την ποιότητα που έχουν οι μεσοεπιθετικοί της Γουέστ Χαμ δεν την βρίσκεις εύκολα.

Φελίπε Αντερσον, Λαντσίνι, Φορνάλς (ήρθε από τη Βιγιαρεάλ), Γιαρμολένκο και Αλέρ (ρεκόρ μεταγραφής, ήρθε με 45 εκατ. λίρες από την Αϊντραχτ.) από τη μέση και μπροστά, οι Λονδρέζοι είναι «τούμπανο». Και είναι και γεμάτοι και στις άλλες γραμμές, έχουν και πολύ καλό προπονητή (Πελεγκρίνι). Για μένα η Γουέστ Χαμ είναι μαζί με την Εβερτον οι δύο ομάδες που θα διεκδικήσουν την 7η θέση και υπό προϋποθέσεις μπορούν να δουν και λίγο παραπάνω.

Αν θέλετε να μιλήσουμε στοιχηματικά, το να είναι η Γουέστ Χαμ η καλύτερη ομάδα (βάσει βαθμολογίας) μετά τους TOP6 δίνει 12,00! Και αν κάποιος θέλει να πάρει μικρότερο ρίσκο, το να είναι η Γουέστ Χαμ στο πρώτο μισό της βαθμολογίας δίνει 2,20.

Παρακάτω είναι 2-3 ομάδες που θεωρώ πως ούτε θα κινδυνέψουν σοβαρά, ούτε θα κοιτάξουν παραπάνω: Σαουθάμπτον, Γουότφορντ, Κρίσταλ Πάλας.

H Γουότφορντ ενώ δεν είχε κινηθεί ιδιαίτερα μέχρι χθες, τα έσκασε και έκανε την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της αποκτώντας με 30 μύρια τον πολύ καλό εξτρέμ Σαρ από τη Ρεν. Εμεινε ίδιος προπονητής (είναι κι αυτή είδηση, ο Γκράθια στεριώνει, κάτι σπάνιο για την οικογένεια Πότσο). Περιμένουμε πάνω-κάτω ίδια εικόνα. Μια ομάδα που αν βρει χώρους θα σου δημιουργήσει προβλήματα, καλή στα στημένα, αλλά ως εκεί.

Και φέτος τη βλέπω στο δεύτερο μισό του πίνακα. Εξάλλου έχει να βρεθεί στο πρώτο μισό από το 1987!

Η Κρίσταλ Πάλας παραμένει με τον έμπειρο Ρόι Χόγκσον στον πάγκο και όλα τα μεταγραφικά ζητήματα κινήθηκαν γύρω από δύο παίκτες: τον δεξιό μπακ Μπισάκα (καλύτερος δεξιός μπακ της περσινής σεζόν μετά τον Αρνολντ της Λίβερπουλ) που πουλήθηκε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 50 εκατ.

λίρες και τον σούπερ σταρ Ζαχά, για τον οποίο η Πάλας απέριψε πρόταση 80 εκατ. λιρών από την Εβερτον συν δύο παίκτες! Απίθανη πρόταση, πραγματικά! Είναι ένα ζητούμενο με τι ψυχολογία θα εμφανιστεί ο Ζαχά, που είχε ζητήσει και ο ίδιος να φύγει. Μιλάμε για το απόλυτο βαρόμετρο των Λονδρέζων. Για κάποιο διάστημα η Κρίσταλ Πάλας μετρούσε 14 διαδοχικές ήττες όταν δεν έπαιζε ο Ζαχά! Το συγκεκριμένο σερί έσπασε τον Δεκέμβρη, στη νίκη 1-0 επί της Λέστερ, ενώ νίκησε 2-0 και τη Φούλαμ λίγο μετά χωρίς τον Ζαχά.

Αυτό, όμως, δεν αναιρεί ότι ο Ζαχά είναι ο παίκτης-κλειδί των Λονδρέζων. Ηταν ο παίκτης που κέρδισε πέρσι τα περισσότερα φάουλ στην Πρέμιερ Λιγκ, κέρδισε 6 πέναλτι (!) και μόνο ο Αζάρ είχε μεγαλύτερο ποσοστό σε αποτελεσματικότητα στη ντρίπλα. Πολύ καλή κίνηση μεταγραφικά ο Κέιχιλ (Τσέλσι) για το κέντρο της άμυνας και οι Καμαράσα (Κάρντιφ/Μπέτις) και ΜακΚάρθι (Εβερτον) για τα χαφ.

Από τις τρεις που αναφέραμε, η Σαουθάμπτον θεωρώ ότι μπορεί να διεκδικήσει και κάτι παραπάνω πέρα από μία απλά συμπαθητική σεζόν. Ισως να διεκδικήσει Κύπελλο ή Λιγκ Καπ, ή να χωθεί στις θέσεις 7-9. Ο Αυστριακός Ραλφ Χάσενχουτλ παρέμεινε στον πάγκο, καθώς η αλήθεια είναι ότι την έστρωσε τη Σαουθάμπτον όταν ανέλαβε τον Δεκέμβρη αντί του Μαρκ Χιουζ.

Χρησιμοποιεί ένα περίεργο 4-2-2-2 και στόχος είναι φέτος να εμφανιστεί περισσότερο αποτελεσματική. Τα τελευταία χρόνια το μεγάλο πρόβλημα της Σαουθάμπτον είναι το γκολ, όμως φέτος δείχνει να γέμισε ποιότητα μπροστά: πήρε τον φορ Τσε Ανταμς από την Μπέρμιγχαμ, ίσως είναι η αποκάλυψή της φέτος. Πήρε τον εξτρέμ Τζενεπό από τη Σταντάρ Λιέγης με 14 εκατ.

, ακούγονται καλά λόγια. Αγόρασε τον Ινγκς από τη Λίβερπουλ με 20 εκατ., ενώ υπάρχει πάντα και ο Ρέντμοντ που προέρχεται από καλή σεζόν.

Για παραμονή

Οι υπόλοιπες θεωρώ ότι –άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο- θα παλέψουν για την παραμονή τους. Οι «παλιές» Νιουκάστλ, Μπόρνμουθ, Μπράιτον, Μπέρνλι, συν τις τρεις νεοφώτιστες Αστον Βίλα, Νόριτς και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

Για την Μπόρνμουθ μια από τα ίδια: η γνωστή φιλοσοφία, επιθετικό ποδόσφαιρο, πολλές φορές αφελές, τα ίδια αναμένεται να δούμε και φέτος. Οσο είναι ο Χάουι στον πάγκο αυτά δεν πρόκειται αν αλλάξουν. Ηδη η Μπόρνμουθ πάει για την 5η διαδοχική σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ. Δεν είναι και μικρό πράγμα για μια ομάδα που δεν είχε αγωνιστεί ποτέ πριν στο ανώτατο επίπεδο (16-9-12-14 οι θέσεις που πήρε τα προηγούμενα χρόνια).

Μεταγραφικά κινήθηκε στα γνωστά, πήρε τους πολλά υποσχόμενους Γουίλσον (εξτρέμ, Λίβερπουλ, τρομερός πέρσι με την Ντέρμπι), Ντατζιούμα (22χρονος εξτρέμ από Μπριζ), Μπίλινγκ (καλός χαφ, Χάντερσφιλντ) και τον Στέισι (Λούτον), ο οποίος ίσως μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια.

Η Μπέρνλι πέρσι παραλίγο να την πατήσει, επηρεάστηκε πολύ από το γεγονός ότι ξεκίνησε νωρίς την προετοιμασία της λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων (αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό).

Και αν δεν υπήρχε στον πάγκο ο Ντάιτς, ενδεχομένως να μην τα είχε καταφέρει. Και εδώ δεν πρόκειται να δούμε πολλά διαφορετικά πράγματα απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει από τότε που την ανέλαβε ο Ντάιτς: κλασική βρετανική ομάδα, πλεονεκτήματα η δύναμη και οι στημένες φάσεις, όχι καλό ποδόσφαιρο, αλλά και με χτυπητές αδυναμίες: πέρσι έβγαλε πολλά προβλήματα στην άμυνα, ήταν αργή πίσω και με σοβαρό θέμα στα αμυντικά χαφ.

Πήρε τον φορ Τζέι Ροντρίγκες από τη Γουέστ Μπρομ, ένα δικό της παιδί, πήρε και τον μπακ Πίετερς από τη Στόουκ. Λίγα πράγματα μεταγραφικά. Οριακά και φέτος η Μπέρνλι.

Στη Νιουκάστλ μία ακόμα σεζόν ξεκινάει με γκρίνια. Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις. Η πώληση των μετοχών από τον Ασλεϊ σε πάμπλουτη οικογένεια από το Ντουμπάι έφτασε πολύ κοντά στο να πραγματοποιηθεί με τις ευχές και των οπαδών, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει εξέλιξη.

Ο άνθρωπος που κρατούσε τις ισορροπίες τα προηγούμενα χρόνια στη μόνιμη κόντρα οπαδών-Ασλεϊ, ο Ράφα Μπενίτεθ, αποχώρησε για την Κίνα και πήρε μαζί του και τον δεύτερο σκόρερ της ομάδας, Ροντόν. Η διοίκηση έφερε από τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ τον Στιβ Μπρους και ο κόσμος έγινε ακόμα πιο έξαλλος. Ετοιμάζει συλλαλητήρια στο εναρκτήριο ματς, το χάσταγκ #bruceout ήδη γίνεται viral, ενώ είδε και τον πρώτο σκόρερ πέρσι, Αγιόσε Πέρες, να πωλείται στη Λέστερ.

Αποχώρησαν δηλαδή τα 23 γκολ της περσινής ομάδας. Ηρθε από τη Χόφενχαϊμ ο Ζοέλινγκτον και μαζί με τον Αλμιρόν που αποκτήθηκε τον περασμένο Γενάρη, υπάρχει αισιοδοξία ότι καλύψουν το κενό των Πέρες-Ροντόν. Και χθες επέστρεψε ο Αντι Κάρολ! Οι φήμες ότι δεν πέρασε καν ιατρικά υπό το φόβο μη τραυματιστεί ξανά κρίνονται αναληθείς (αστείο!).

Το θέμα είναι ότι αν η Νιουκάστλ δεν ξεκινήσει καλά για να ηρεμήσει ο κόσμος, η πίεση θα γίνει πολύ μεγάλη και τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Η Μπράιτον αιφνιδιαστικά για μένα έδιωξε μετά το τέλος της σεζόν τον Κρις Χιούτον (ίσως πλήρωσε το κακό τελείωμα – μόλις 2 νίκες μέσα στο 2019). Είχαμε πει και παλαιότερα πως αν η Μπράιτον δεν είχε τον Χιούτον στον πάγκο ενδεχομένως να είχε υποβιβαστεί από την πρώτη χρονιά που ανέβηκε (πρόπερσι).

Αντικαταστάτης του ο Γκρέιαμ Πότερ, πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση (είχε γράψει και ένα σχετικό άρθρο ο Billaras για τους λόγους που είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση προπονητή) και με αρκετά καλή σεζόν στη Σουόνσι (χαρακτηριστικό οι πολλές πάσες, η καλή κατοχή μπάλας και το κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο που έπαιξε), στην Τσάμπιονσιπ. Δεν παύει όμως να είναι άπειρος στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ το ρόστερ της έχει αλλάξει αρκετά.

Ξεχωρίζει ο εξτρέμ Τροσάρντ, που πέρσι είχε 14 γκολ με την Γκενκ στο Βέλγιο, ενώ τελευταίες ημέρες ήρθαν ο μπακ Γιαπί από την Παρί Σ.Ζ., ο καλός χαφ Μόι από τη Χάντερσφιλντ, ο μέσος Λε Γκαρέκ από την Γκινγκάμπ και φυσικά ο Γουέμπστερ από την Μπρίστολ Σίτι, για τον οποίο έδωσε 20 εκατ. λίρες! Η διοίκηση, με επικεφαλής τον πολύ γνωστό τζογαδόρο Τόνι Μπλουμ, επέλεξε να γυρίσει σελίδα και απομένει να δούμε αν θα βγει σε καλό.

Από τις τρεις νεοφώτιστες θεωρώ πως ξεκινάει με καλύτερες βάσεις η Αστον Βίλα. Πολύ βαρύ όνομα, έλειψε τα προηγούμενα χρόνια. Ο Ντιν Σμιθ είναι αυτός που την οδήγησε στην άνοδο κάνοντας εξαιρετικό φίνις στη σεζόν και προερχόμενος από την Μπρέντφορντ. Είδαμε καλή μπάλα από την Αστον Βίλα και νομίζω ότι ίδια θα είναι η φιλοσοφία του και φέτος.

Θυμίζει λίγο Εντι Χάουι, ίσως μετά την Μπόρνμουθ δούμε κι άλλη μια μικρομεσαία ομάδα, όπως η Αστον Βίλα, που θα κοιτάζει πρώτα πως θα επιτεθεί και μετά πως θα αμυνθεί. Εχει κινηθεί πάρα πολύ στις μεταγραφές, το θέμα είναι να μην την πατήσει όπως πέρσι η Φούλαμ, η οποία προερχόμενη από την Τσάμπιονσιπ ξόδεψε πάρα πολλά και δεν της βγήκε σε καλό, μη μπορώντας να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Ξεχωρίζει ο φορ Γουέσλεϊ, που ήρθε από την Μπριζ για να αντικαταστήσει τον περσινό πρώτο σκόρερ Εϊμπραχαμ, ο οποίος γύρισε στην Τσέλσι. Εδωσε 20 εκατ. στη Μπόρνμουθ για τον στόπερ Μινγκς (δανεικός πέρσι), έφερε και από τη Σαουθάμπτον τον καλό αριστερό μπακ, Τάργκετ. Στο τέρμα ενισχύθηκε με τον Χίτον της Μπέρνλι, ενώ πήρε και τον μέσο της Μπριζ Νακαμπά με 11 εκατ.

Γενικά η Αστον Βίλα είναι από τις ομάδες που ξόδεψαν τα περισσότερα στη μεταγραφική περίοδο. Το αστέρι της, ο Γκρίλις, παρέμεινε και γενικά υπάρχει αισιοδοξία. Κι εγώ πιστεύω ότι η Βίλα θα παραμείνει στην κατηγορία.

Οριακά τα πράγματα για τις άλλες δύο νεοφώτιστες, Νόριτς και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Αυτές, σε αντίθεση με την Αστον Βίλα, έκαναν μετρημένες κινήσεις στο παζάρι και όχι τόσο λαμπερές, κρατώντας πολλά από τα βασικά στελέχη που τις οδήγησαν στην άνοδο.

Δεν θεωρώ ότι το υλικό τους είναι για Πρέμιερ Λιγκ και αυτό σε βάθος χρόνου αναμένεται να παίξει ρόλο. Ενδιαφέρον να δούμε και αν το 3-4-1-2 που ετοιμάζει ο Γουάιλντερ στη Σέφιλντ αποδώσει καρπούς. Οντως αυτές οι δύο είναι τα φαβορί για να μας χαιρετήσουν στο τέλος της σεζόν.

Sack Race

Στο κλασικό Sack Race (ποιος προπονητής θα φύγει πρώτος), οι αποδόσεις έχουν ως εξής: Μπρους (Νιουκάστλ) 5,00, Σόλσκιερ (Μάντσεστερ Γιουν.

) 5,00, Πότερ (Μπράιτον) 8,00, Χόγκσον (Πάλας) 7,00, Λάμπαρντ (Τσέλσι) 15,00, Γουάιλντερ (Σέφιλντ) 15,00. Πέρσι πρώτος έφυγε ο Γιοκάνοβιτς (Φούλαμ) που έδινε 51,00. Πρόπερσι ο Φρανκ Ντε Μπουρ (Πάλας) που έδινε 17,00 και πριν τρία χρόνια ο Γκουιντολίν (Σουόνσι) που έδινε 6,00.

Αναμενόμενα φαβορί είναι ο Μπρους. Η Νιουκάστλ ξεκινάει με γκρίνια και στα 5 πρώτες αγωνιστικές πρέπει να παίξει με Αρσεναλ, Τότεναμ και Λίβερπουλ.

VAR

Εχουμε και VAR φέτος. Ηδη υπάρχουν αντιδράσεις, οι περισσότεροι σχολιογράφοι στην Αγγλία δεν ήθελαν αυτή την εξέλιξη, λέγοντας ότι δεν είναι καλό για το άθλημα να διακόπτεται συνεχώς ο ρυθμός του αγώνα, ενώ οι πρόσφατη λειτουργία του VAR σε μεγάλες διοργανώσεις έχει δείξει ότι διαφωνίες θα υπάρχουν ακόμα κι οι διαιτητές συμβουλεύονται τα ριπλέι.

Αυτό που φέρνει το VAR είναι πιθανότατα περισσότερα πέναλτι. Στα δύο πρόσφατα Παγκόσμια Κύπελλα, Ανδρών και Γυναικών, επιβεβαιώθηκε ακριβώς αυτό: στους Ανδρες καταλογίστηκαν συνολικά 29 πέναλτι (ρεκόρ) και μπήκαν τα 22. Στις Γυναίκες καταλογίστηκαν 26, τα μισά έπειτα από υπόδειξη του VAR. Μόλις 4 «ακυρώθηκαν» έπειτα από παρέμβαση του VAR.

Στο ισπανικό πρωτάθλημα την τελευταία σεζόν δίχως VAR καταλογίστηκαν συνολικά 113 πέναλτι. Στην πρώτη χρονιά του VAR ο αριθμός αυξήθηκε στα 130! Στην Πρέμιερ Λιγκ πέρσι δόθηκαν 103 πέναλτι, φέτος –με VAR- υπολογίζουν ότι θα είναι περισσότερα. Οι στοιχηματικές, μάλιστα, προσαρμόζονται στο συγκεκριμένο δεδομένο, καθώς από το 3,75 που ήταν ο μέσος όρος απόδοσης να καταλογιστεί πέναλτι σε ένα ματς, αναμένεται να πέσει στο 3,00.

Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μεταξύ σοβαρού κι αστείου κάνουν ειδική αναφορά στον πρώην μέσο του Ολυμπιακού, Λούκα Μιλιβόγιεβιτς. Ο Σέρβος σκόραρε πέρσι 10 πέναλτι και πρόπερσι 7 με την Πάλας! Είναι μακράν ο πιο αποτελεσματικός παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ από τα 11 βήματα. Με την έλευση του VAR θεωρητικά αυξάνονται οι πιθανότητες να σουτάρει του χρόνου περισσότερα πέναλτι.

Οι στοιχηματικές, πάντως, έχουν πάρει τα μέτρα τους: πρώτο φαβορί ο Σέρβος για πρώτος σκόρερ της Πάλας!

Στοίχημα

Είπαμε πολλά, είπαμε όλα όσα πρέπει να έχουμε αρχικά στο μυαλό μας ενόψει της νέας σεζόν. Από ‘κει και πέρα τα πάντα κρίνονται στο χορτάρι. Πολλές φορές αλλιώς περιμένουμε κάποια πράγματα, άλλα τελικά βλέπουμε.

Οπότε και εδώ πρέπει να κάνουμε υπομονή για να έχουμε μια πιο ασφαλή εικόνα. Μια πολύ γρήγορη σύνοψη για διάφορα μακροχρόνια στοιχήματα που νομίζω πως έχουν ενδιαφέρον:

* Γουέστ Χαμ στο πρώτο μισό του πίνακα στο 2,20 και να τερματίσει 7η στο 12,00
* Να είναι η Γουλβς στο δεύτερο μισό του πίνακα δίνει 2,75.
* Να είναι πρώτος σκόρερ στη Σαουθάμπτον ο Τσε Ανταμς δίνει 2,37.


* Να είναι πρώτος σκόρερ στην Κρίσταλ Πάλας ο Μιλιβόγιεβιτς δίνει 2,25.
* Να είναι η Σαουθάμπτον η καλύτερη ομάδα στο Νότο (Μπόρνμουθ και Μπράιτον οι άλλες δύο) είναι στο 2,10.
* Στο H2H Εβερτον – Γουλβς, να τερματίσει ψηλότερα η Εβερτον δίνει 1,90.
* Το να είναι καλύτερη η Αστον Βίλα από τις τρεις νεοφώτιστες (Νόριτς, Σέφιλντ Γιουν.

οι άλλες δύο) δίνει 1,80.

Επίσης, πάντα πριν από την έναρξη της σεζόν σημειώνω δύο πιθανές κατατάξεις, με βάση τα όσα πιστεύω εγώ: μία φυσιολογική και μία πιο τρελή. Φέτος, τουλάχιστον στην Πρέμιερ Λιγκ, λέω να τις δημοσιεύσω:

Φυσιολογική

  1. Μάντσεστερ Σίτι/Λίβερπουλ
  2. Λίβερπουλ/Μάντσεστερ Σίτι
  3. Τότεναμ
  4. Αρσεναλ
  5. Μάντσεστερ Γιουν.

  6. Τσέλσι
  7. Γουέστ Χαμ
  8. Εβερτον
  9. Λέστερ
  10. Σαουθάμπτον
  11. Κρίσταλ Πάλας
  12. Γουλβς
  13. Γουότφορντ
  14. Μπόρνμουθ
  15. Αστον Βίλα
  16. Μπέρνλι
  17. Νιουκάστλ
  18. Μπράιτον
  19. Νόριτς
  20. Σέφιλντ Γιουν.

Τρελή

  1. Τότεναμ
  2. Μάντσεστερ Σίτι
  3. Λίβερπουλ
  4. Μάντσεστερ Γιουν.
  5. Αρσεναλ
  6. Γουέστ Χαμ
  7. Τσέλσι
  8. Εβερτον
  9. Σαουθάμπτον
  10. Λέστερ
  11. Μπόρνμουθ
  12. Κρίσταλ Πάλας
  13. Αστον Βίλα
  14. Γουλβς
  15. Γουότφορντ
  16. Μπέρνλι
  17. Μπράιτον
  18. Νόριτς
  19. Νιουκάστλ
  20. Σέφιλντ Γιουν.

Και στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε τις προβλέψεις για την πρώτη 8άδα του φίλου μου του Πεπίτο. Του προπονητή του Ανδριακού (με δίπλωμα ΟΥΕΦΑ παρακαλώ), ο οποίος έχει και ένα από τα πιο γνωστά μπαρ στη Χώρα της Ανδρου. Είναι αρρωστάκι κι αυτός. Δεν χάνει ματς, betselleras, Kingbet κ.λπ. Γύρω στις 4 το πρωί, λοιπόν, την ώρα που έπαιζε μουσική μου έδωσε το παρακάτω… ραβασάκι, το οποίο βλέπετε μπροστά από ένα ποτήρι με τζιν:

pepito

 

Μακροχρόνια

Με τις μεταγραφές να έχουν ολοκληρωθεί σε Πρέμιερ Λιγκ και Τσάμπιονσιπ, αν έπαιζα ένα fun bet με μακροχρόνια θα ήταν: Γουέστ Χαμ στο πρώτο μισό της βαθμολογίας στο 2,20, Γουέστ Μπρομ άνοδος στο 3,40 (ή Στόουκ πλέι οφ στο 3,00), Σάντερλαντ άνοδος στο 2,37 και Μάνσφιλντ να είναι στην 7άδα στο 1,80.

 

 

 

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος